Zuivel

Open dag Associate Degree Biologische melkveehouderij: 16 november

"De student zit zeer regelmatig echt met de veehouder aan tafel"

Tholen - Sinds twee jaar kan men op Van Hall Larenstein in Leeuwarden een tweejarige Associate Degree behalen in Biologische melkveehouderij. Morgen (zaterdag 16 november) organiseert Van Hall Larenstein een open dag. "Dit is de enige opleiding voor biologische melkveehouders in spe op HBO-niveau. De…

Kabinet gaat zich met veevoer bemoeien om stikstofprobleem op te lossen

"Aanpassing veevoer gaat richting biologisch"

Eén van de maatregelen, waarmee het kabinet het stikstofprobleem wil oplossen, is het aanpassen van veevoer, zodat koeien minder uitstoten. Maar niet met het enzym dat afgelopen dagen ineens de toveroplossing leek. In plaats hiervan kiest het kabinet ervoor om het voer aan te passen naar voorbeeld van de…

Jaring Brunia houdt zich afzijdig van demonstraties

"Ik doe het zo anders, dat het bijna niet te geloven is"

De afgelopen weken demonstreerden veel boeren tegen de stikstofmaatregelen van het kabinet. Ze trokken met trekkers naar het Malieveld om te laten zien dat ze het er niet mee eens zijn. Jaring Brunia deed niet mee aan demonstraties en trok niet met zijn tractor naar het Malieveld. "Ik geloof veel meer in…

Eerste op 21 november in St. Oedenrode

Omschakeldagen biologische melkveehouderij in november en december

De vraag naar biologische melk groeit. Agrifirm neemt daarom het initiatief om melkveehouders die meer willen weten over het omschakelen naar een biologische melkveehouderij…

Bio-melkveehouders specialiseren zich in algenteelt

Douwe en Bertha Zijlstra uit Hallum zijn al meer dan tien jaar actief met de kweek van algen. Hun zoektocht naar de juiste teeltechniek en afzet kwam uit bij het bedrijf Eco…

Dolf Heijkoop, biologisch melkveehouder:

"De rek is er uit"

Terwijl een paar tientallen boeren woensdag bij Mark Rutte en Carola Schouten aan de lunch aanschoven, verzamelden een stuk of honderd collega's zich voor de hekken van het Catshuis. Maar zij mochten…

"Vandaag graag naar binnen gelaten. Stalseizoen"

Biologisch melkvee bedrijf ERF-32, producent van Kamper eilander zuivel, liet gisteren de koeien naar binnen: "Vandaag graag naar binnen gelaten, buiten niet veel meer te zoeken op de natte klei. Stalseizoen." Bekijk het filmpje Bron: Twitter

"Onze kalveren krijgen ook biologische voederbieten in hun rantsoen"

Op Ecofields zijn de biologische voederbieten weer geoogst. De bieten worden gebruikt om de kalveren in de winter bij te voeren. Lees hieronder de blog van Ecofields over de voederbieten. "De voederbiet behoort tot dezelfde soort als de suikerbiet maar heeft een veel lager suikergehalte. Het is een authentiek…

Meindert Bruinsma, docent Warmonderhof

"Het gaat niet werken als we tegen boeren zeggen: wordt nu maar biologisch"

Het stikstofprobleem houdt Nederland in zijn greep, maar docenten van de biologisch-dynamische landbouwschool Warmonderhof in Dronten denken oplossingen te hebben. In de biologisch-dynamische landbouw wordt uitgegaan van één koe per hectare, legt docent Meindert Bruinsma uit. Als de landbouw dus inkrimpt,…

Sterk toegenomen marktvraag ook goed voor de biologische eieren

De eiermarkt loopt goed en pakstations zijn uitverkocht. De prijzen blijven stijgen. De traditionele zomerdip in de eierprijzen bleef deze zomer voor een groot deel…

Pur Natur yoghurt brengt drie nieuwe smaken op de markt

Pur Natur breidt haar gamma fruityoghurt uit met nieuwe smaken. Deze volle roeryoghurt met ingemengd fruit bestaan in 3 fruitcombinaties: aardbei & rozenbottel, passievrucht & vlierbloesem en frisse citroen & papaversmaak.De yoghurt  is beschikbaar in een nieuw potje van 150g.  

Rabobank publiceert analyse

"Mondiale vraag naar zuivel zal tot 2022 jaarlijks met 2 tot 2,5% groeien"

Rabobank verwacht tot 2022 mondiaal meer vraag naar zuivel. Analisten van de Rabobank verwachten dat de mondiale vraag naar zuivel tot 2022 jaarlijks met 2% tot 2,5% zal groeien. Ook de melkproductie zal toenemen, vooral in Europa, de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland. In Europa zal de productie vooral…

Duitsland: onderscheidend keurmerk voor kalf bij moederkoe

'Zeit zu zweit für Kuh und Kalb', Tijd samen voor koe en kalf, staat er op het nieuwe Duitse keurmerk dat een verantwoorde en diervriendelijke melkveehouderij moet garanderen.  In de melkproductie worden de pasgeboren kalveren om economische redenen vlak na de geboorte van de moeder gescheiden. Ook in de bio-landbouw.…

Tanja Roeleveld van Lely loopt mee op de Dobbelhoeve

"Dichterbij de bron kom je niet"

Tanja Roeleveld, duurzaamheidsmanager bij Lely, heeft een dag meegelopen op de Dobbelhoeve, een biologische melkveehouderij. Tanja: "Na een heerlijke dag buiten keren de koeien weer terug naar de stal... vandaag dag2 bij Lely. Ik liep een dag mee op de #biologische melkveehouderij #dobbelhoeve van Guus van Roessel. Goede…

Jan Willem Erisman:

"Veel maatregelen stikstofcrisis gaan het voor de rechter niet halen"

Jan Willem Erisman, directeur van het Louis Bolk Instituut en tot 1 oktober verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam als hoogleraar Integrale Stikstofstudies, is…

Kees Water stuurt open brief over stikstofbeleid aan minister Schouten

"Kies alstublieft voor de lange termijn"

Kees Water, bedrijfsadviseur biologische landbouw, heeft afgelopen weekend een open brief over het stikstofbeleid aan minister Carola Schouten gestuurd. In deze brief pleit…

Biologische melkveehouders winnen titel 'Beste graslandboer 2019

Biologische melkveehouders Ton, Ria en Auke Spijkerman hebben de titel ‘Beste graslandboer van 2019’ gewonnen. Tijdens de Rundvee & Mechanisatie Vakdagen in Hardenberg ontvingen de melkveehouders uit Wapserveen de hoofdprijs uit handen van juryvoorzitter Agnes van den Pol. Rouveen Kaasspecialiteiten feliciteert…

Zaterdag 2 november:

Kazenproeverij bij Natuurwinkel Gouda

Bij Natuurwinkel in Gouda is op zaterdag 2 november vanaf 10.00 uur een kazenproeverij.  Er is namelijk weer een nieuwe voorraad Italiaanse kazen binnengekomen. Natuurwinkel Gouda: "Céline is weer in Italië geweest en heeft een voorraad prachtige kazen meegenomen. Zeven bijzondere kazen van Italiaanse familiebedrijven, op…

Pluimveehouder uit Hijken mag bedrijf uitbreiden met biologische stal

Pluimveehouder Piet Hunse uit Hijken mag zijn bedrijf uitbreiden met een derde stal voor biologisch pluimvee. Een meerderheid van de gemeenteraad van Midden-Drenthe stemde…

"Fusie was de basis voor de ontwikkeling van de bio-sector in Oostenrijk"

BIO AUSTRIA viert 40-jarig bestaan

Het 40-jarig jubileum van BIO AUSTRIA werd op 17 oktober onder gepaste omstandigheden gevierd op het Kletzmayrhof in St. Marien (Opper Oostenrijk). Ongeveer 350 gasten uit alle delen van Oostenrijk accepteerden de uitnodiging van BIO AUSTRIA, waaronder talloze pioniers en leden die bij de oprichting van…

Verbazing over plannen om enzymen aan veevoer toe te voegen

"Een beetje poeder van de erfbetreder erbij en we gaan weer door"

Gisteren (30 oktober) werd bekendgemaakt dat het Kabinet wil dat boeren enzymen aan het veevoer gaan toevoegen die ervoor zorgen dat het vee minder stikstof uitstoot. Door…

Martin Wiersema, Kleikracht:

"De politiek beslist deze winter of onze boerderij wordt onteigend"

Martin Wiersema van Kleikracht laat zijn koeien nog even van de zon genieten: "Onze biologische koeien genieten nog even van de herfstzon. De laatste dagen buiten deze herfst, of misschien wel voor altijd. De politiek beslist deze winter of onze boerderij wordt onteigend, de koeien worden geslacht en de…

3 november: Open dag biologische boerderij Veld en Beek

Aanstaande zondag 3 november, van 13:00 tot 16:00 uur, zijn bezoekers van harte welkom op de Open Dag van biologische boerderij Veld en Beek. Bezoekers kunnen mee met de rondleiding en kunnen diverse producten proeven. Zo is er bijvoorbeeld brood gebakken door de Seelse bakker, van de eigen tarwe en rogge,…

5 tips bij het opstallen van jongvee

Buiten wordt het kouder en natter en de graskwaliteit neemt af. Ook het biologisch jongvee gaat naar binnen. Tijd om stil te staan bij het opstallen daarvan. Biologisch melkveespecialist Stef Oude Lansink geeft op de website van Reudink enkele tips hoe het jongvee goed de winter door te helpen. 1. Ontwormen…

FrieslandCampina biologische garantieprijs november 2019: 47,00 euro per 100 kilo melk

De FrieslandCampina biologische garantieprijs daalt met 0,50 euro ten opzichte van de biologische garantieprijs van vorige maand (47,50 euro). In de nieuwe garantieprijs is…

Chiel ter Heerdt, Ter Heerdt Group:

"Ook al is het nat en drassig, deze biologische LBLite leghennen presteren uitstekend"

MTS Kieft-Elzinga is in de zomer van 2011 overgeschakeld naar biologisch: De kippen lopen nu buiten en worden gehouden volgens biologische regels. Ex-collega Chiel ter Heerdt vindt het mooi om het succes van oud-collega Hendrik-Jan en Alieda te zien: "Ook al is het nat en drassig, deze biologische LBLite…

Eric Thielen (Lamberina's Hoeve) genomineerd voor Venrayse Ondernemersprijzen 2020

Eric Thielen van biologisch pluimveebedrijf Lamberdina’s Hoeve in Castenray is genomineerd voor de Venrayse Ondernemersprijzen 2020. Het Venrays Ondernemers Platform (VOP) reikt jaarlijks de Venrayse Ondernemersprijzen uit. Dit jaar is het thema 'grensverleggend'. De Venrayse ondernemersverenigingen werd…

Kunstenares helpt Weerribben Zuivel consument te doorgronden

'Alleen boeren vinnik geen zakkan'

Tholen - Biologische zuivel en kunst. Twee dingen die je niet snel met elkaar linkt. Toch is dit kunstenares Astrid van Loo gelukt. Tijdens de Dutch Design Week (DDW) van 19 tot en met 27 oktober werd duidelijk hoe ze dit gedaan heeft. Bionext presenteerde tijdens de DDW antwoorden op de vraag: Hoe…

Bio-boer Corneel van Rijn vertelt over 'Nieuw Boeren' in Vroege Vogels

Tien boeren in het boek 'Nieuwe Boeren' van Kees Kooman zijn het met elkaar eens: het zal anders moeten omdat het niet anders kan. Dat wil zeggen: er moet op een nieuwe manier 'geboerd' worden. Zij durfden allemaal het roer om te gooien. Wat ze deden, hoe, en waarom? Dat is te beluisteren in Vroege…

André en Tonny Mulder pleiten voor personeel met meer kennis van zaken

"Het moet mogelijk zijn om onze zuivel enkel te verkopen in de bio-speciaalzaken"

'Om te kunnen overleven moeten bio-supers als Ekoplaza, Natuurwinkel en Odin extra hun best doen om hun meerwaarde aan de consument te bewijzen. Laat zien dat je biologische assortiment veel breder en dieper is dan bij de gewone supers. Speel in op de drijfveren van de klant en zorg dat ze profiteren van…

Drentse Aa Zuivel brengt Griekse Yoghurt in glazen pot

Vanaf komende week een bijzonder opvallend nieuw zuivelproduct in de schappen. "Niet helemaal nieuw", vertelt eigenaar Yuri Blanken van Craft Dairy. "Het is de bekende Griekse Yoghurt van Drentse Aa Zuivel. Lekker romig en stevig en al vele jaren te koop in de natuurvoedingswinkels." Nieuw is de…

Zilver voor biologische Jerseykaas bij de World Cheese Awards 2019

Tijdens het internationale event de World Cheese Awards 2019 in Bergamo Italië, wint Treur Kaas een zilveren award voor de biologische Jerseykaas van 1 jaar oud, Happy Mrs. Jersey Old Wisdom  in de categorie Koekaas. Het winnen van deze prijs is een prachtig resultaat van de samenwerking tussen De Jerseyhoeve,…

Jaco de Groot van BoerBert

"We hebben een vergunning en daar dreigt nu verandering in te komen"

Biologisch melkveehouder Jaco de Groot van BoerBert uit Kamerik reed mee in het boerenprotest. Want ook hij is boos. “Door de geplande maatregelen tegen de stikstofuitstoot komen ook de boeren uit Woerden in de problemen,” legt Jaco uit. Dat komt omdat Woerden dicht bij (zo’n 6 km) onder andere natuurgebied…

Harry Bruins, biologisch melkveehouder

"Op erf-1 boerden we al acht jaar biologisch"

In tijden van stikstofdiscussie de veestapel uitbreiden, dat lijkt een opmerkelijke stap. Maar de familie Bruins, van biologische melkveehouderij ERF-1 op Kampereiland, weet wat ze doet en gelooft heilig dat duurzaam boeren de toekomst heeft. Deze week verhuisden ze zeventig koeien naar hun nieuwe thuis.…

Craft Dairy in FOOD100

Craft Dairy is opgenomen in FOOD100. “Het verhaal over glas slaat aan", vertelt Yuri Blanken. "De uitverkiezing van ons bedrijf in de Food100 van 2019 bevestigd dat zeker nog eens. De Food100 is een…

Melkveedagen 'Teelt en Transitie': 6 en 27 november

Teelt en Transitie: twee belangrijke aspecten op een melkveebedrijf én de thema's op de jaarlijkse Melkveedagen van Reudink. Michel Raaphorst van Nordic Maize Breeding gaat in…

Yuri Blanken: "Deze uitstraling verdient het product gewoon"

Griekse Yoghurt nu in bedrukte glazen pot

Vanaf komende week een bijzonder opvallend nieuw zuivelproduct in de schappen. "Niet helemaal nieuw", vertelt eigenaar Yuri Blanken van Craft Dairy. "Het is de bekende Griekse Yoghurt van Drentse Aa Zuivel. Lekker romig en stevig en al vele jaren te koop in de natuurvoedingswinkels." Nieuw is de…

Greenpeace helpt grond kopen voor Belgische bio-boeren

Greenpeace lanceert een crowdfundingscampagne om twee bio-boeren in België aan grond te helpen. Daarmee willen ze meer lokale biolandbouw mogelijk maken. In Vlaanderen werkt Greenpeace samen met De Landgenoten en in Wallonië steunen ze de coöperatie Terre-en-vue. "Klimaatopwarming, ontbossing,…

BD-melkveehouder Durk Oosterhof:

"Hoe langer ik boer ben des te groter mijn fascinatie voor de bodem"

Bodemleven is aan ons oog onttrokken maar het zorgt wel voor onze dagelijkse voeding. BD-melkveehouder Durk Oosterhof legt uit: "Het bodemleven onder de grond is wel acht keer meer in gewicht dan de koeien die er bovenop lopen. Al die schimmels, bacteriën, wormen en kevers staan aan de basis van ons…

Wim van den Hengel, bioboer

"Ik heb de indruk dat de aanwezigheid van cichorei van invloed is op ridderzuring’’

Wim van den Hengel, grondlegger van de Leusder Horstee, is nu al ruim 20 jaar biologisch boer. "Kijk, dit is cichorei.’’  zegt de bioboer, inmiddels 64 jaar. Hij zit op zijn hurken op een perceel weiland dat niet zo lang geleden met een kruidenrijk grasmengsel werd ingezaaid. Van den Hengel wijst naar een…

Franse internationale vakbeurs groeit duidelijk mee met de markt

Fotoreportage: Nederlanders op Natexpo 2019

Tholen - Na Duitsland is Frankrijk de op één na grootste consumentenmarkt voor biologische producten in Europa. De Franse internationale vakbeurs voor bio-producten, Natexpo, groeit mee met de markt. Dit was de afgelopen dagen (20-22 oktober) duidelijk te merken tijdens de beurs in Parijs. Biojournaal…

de Natuurweide en 10 zuivelondernemingen willen doorontwikkeling realiseren

"Alle Nederlandse bio-melk zal per 1 januari aan Aanvullende Normen voldoen"

Tholen - De uitvoering van het programma 'Aanvullende Normen (AN) voor biologische zuivel' gaat van start. 'de Natuurweide' meldt op haar website dat de aanvullende normen per 1 januari 2020 officieel van kracht worden. "Met dit programma willen we als 'de Natuurweide' samen met tien zuivelondernemingen…

Minister Schouten kan productierechten sector afnemen bij dreigende overschrijding fosfaatplafond

Minister Carola Schouten van LNV is van plan bij zowel een dreigende als een concrete overschrijding van het fosfaatplafond het aantal productierechten in de betreffende sector in te krimpen. Dit is te lezen in de Memorie van toelichting op de 'Wijziging van de Meststoffenwet in verband met de implementatie…

Bio-boer Jan-Rein de Jong:

"Ik vind dat de boeren eens in de spiegel moeten kijken"

Terwijl veel Friese boeren woensdag 16 oktober in Den Haag of bij het Provinciehuis demonstreerden, bleven er ook boeren thuis. Zij zijn het niet eens met de protesten. Eén van hen is bio-boer Jan-Rein de Jong uit Rotstergaast. "Ik vind dat de boeren eens in de spiegel moeten kijken." Bekijk hier de…

Ruim 150 ton veldbonen met triticale getoast

Drie biologische melkveehouders in Vlaanderen hebben eind september hun mengteelt van triticale met veldbonen laten toasten. Hierdoor hopen ze een hogere voederefficiëntie te…

Bioboer Tom Keuper

"Klaver heeft de eigenschap om stikstof vanuit de lucht in de grond te kunnen vastleggen"

Biologisch Boer Tom Keuper vertelt in het programma De Boer is Troef over klaver:  "De klaver heeft de eigenschap om stikstof vanuit de lucht in de grond te kunnen vastleggen." De klaver groeit al in de weilanden, maar Keuper heeft het extra bij gezaaid. En dat is nog niet alles: "Daarnaast hebben we nog de…

Bioboer Tom Keuper

"Nu zijn we eigenlijk vooral bezig om dat grasland goed te laten produceren"

In het programma De Boer is Troef vertelt bioboer Tom Keuper over zijn werkwijze. Bij hem staat het gras op de eerste plaats, daarna komen de koeien pas. Want hoe beter het gras, hoe lekkerder de melk. "Voorheen stond bij ons de koe centraal en werd er alles aan gedaan om de koe veel melk te laten geven.…

Sandra Rydams van Biopunt Lijsterbes

"Dit geitenijs doet qua smaak ook niet meteen denken aan geitenmelk"

Sandra Rydams van Biopunt Lijsterbes volgt de weg van een biologisch geitenijsje. Welke stappen legt het af voor het in haar biowinkel belandt? Elke schakel in de keten krijgt een gezicht: Chris en Jeroen die het ijs vervoeren, ijsjesbereider Peter en zijn pure ingrediënten en bioboer Renaat die elke dag…

Stapte al eerder uit het vaste model van bulkproductie

Bio-melkveehouder vertelt op Radio 1 waarom hij niet protesteert

John Arink is melkveehouder in Lievelde in de Achterhoek en is vandaag niet op de trekker gestapt naar Den Haag. Hij snapt de emoties van zijn collega's heel goed, maar zelf is hij al eerder uit het vaste model gestapt van bulkproductie voor de wereldmarkt en produceert hij biologisch. Bekijk en…

Mixen melkveedrijfmest vermindert ammoniakemissie niet

Uit metingen in 2015 bleek dat het mixen van drijfmest met lucht een manier zou kunnen zijn om de ammoniakemissie te verminderen. Uit recent onderzoek blijkt nu dat er echter geen emissiereductie kon worden aangetoond. Er zijn aanwijzingen dat het mixen van drijfmest van lucht de uitstoot van ammoniak (NH₃)…

BD-melkveehouder Gerlof Pronk:

"Die 10% natuur geeft ecologische balans op overige 90%"

Met bomen, struiken en zonnebloemen worden de natuurwaarden op en rondom de Naoberhoeve verhoogd. Zuiver Zuivel-melkveehouder Gerlof Pronk vertelt hoe deze natuur ook 'lekker' is voor de koeien: "Minimaal 10% van ons areaal hebben we ingericht met natuur. Dat is een richtlijn voor de biodynamische…

Drones ingezet bij project Nationale Proeftuin Precisielandbouw

Bio-melkveehouder Gerard Mul onderzoekt samen met 4D Precisie Natuurbeheer hoe hij innovatief natuurbeheer nog beter kan toepassen op zijn bedrijf in Warmond. Eind september kwamen alle Zuid-Hollandse coöperaties bij elkaar om hier meer over te horen en ervaringen uit te wisselen.  Gerard Mul: "Omdat ik weinig…

Wannes Keulemans, Leuvense emeritus hoogleraar:

"We kunnen niet om een inkrimping van de veestapel heen"

Als de Vlaamse veestapel met dertig procent zou krimpen, komt er ruim 250.000 hectare land vrij en daalt de uitstoot van methaan en ammoniak drastisch. 'We kunnen niet om een inkrimping van de veestapel heen’, vindt de Leuvense emeritus hoogleraar Wannes Keulemans. ‘Zowel omwille van de impact op milieu…

Fotoreportage toont Nederlandse inbreng

Fusie en overnames gesprek van de dag tijdens BioXpo VitaSana

Tholen - Op zondag 13 en maandag 14 oktober 2019 vond de BioXpo VitaSana plaats in Brussel Expo.  Het gesprek van de dag ging over de gevolgen van de fusie tussen Udea en Biofresh en de overname van Natudis en Hagor. Biojournaal maakte een fotoreportage met Nederlands tintje op de beursvloer.  Klik hier voor de…

Bio-boer Gerk Vries protesteert in Groningen

"Als deze plannen doorgaan dan kost dat de helft van mijn bedrijf"

Bio-boer Gerk Vries deed afgelopen maandag mee aan het boerenprotest in Groningen: "Als deze plannen doorgaan dan kost dat de helft van mijn bedrijf. De afgelopen jaren heb ik fors geïnvesteerd in een biologisch bedrijf met een sluitende kringloop. Deze extra regelgeving komt daar over heen. Geloof me.…

Anton Nigten, onderzoeker

"Maak de boer de dokter en de apotheker van de toekomst"

Volgens Anton Nigten moet de landbouwsector (gangbaar én biologisch) anders en beter gaan bemesten en moet Wageningen UR de kennis opfrissen en oude dogma’s loslaten. Een aantal veehouders tracht te werken volgens de principes die Nigten voorstaat en haalt daarbij vaak de meeropbrengst door om te schakelen…

Bio-chocolademelk als beste uit de test

Tholen - In VRIJ (De Telegraaf) wordt elke week een supermarktproduct onder de loep gehouden. Deze keer werd onder leiding van Felix Wilbrink chocolademelk getest. De redactie proefde 20 verschillende chocolademelkmerken. De biologische chocolademelk van Zuivelrijck kwam als winnaar uit de bus. "Ik was…

Zuiver Zuivel-boer René Bor:

"Deze grote biodiversiteit is een gevolg van onze manier van werken"

Een grote biodiversiteit houdt de koeien weerbaar en gezond. Zuiver Zuivel-boer René Bor legt uit: "Wij hebben een grote diversiteit aan wilde planten, insecten, vogels en dieren op en rond de landerijen. Deze biodiversiteit is een gevolg van onze manier van werken. Het begint ermee dat we extensief…

Minister Schouten:

"Forfaits blijven vooralsnog ongewijzigd voor biologische melkveehouders"

Minister Schouten laat in de Kamerbrief Actualisering forfaitaire excretienormen van 8 oktober weten dat voor biologische melkveehouders geen uitzondering wordt gemaakt. Wel…

Koeienpad op bio-boerderij de Hofstad geopend

Op zaterdag 5 oktober is wandelpad 'Het Koeienpad' van biologische Boerderij de Hofstad geopend door boer Paul Schots en wethouder Paul van Liempd uit Son en Breugel. Onder grote belangstelling hebben zij het welkomstbord onthuld en daarmee het pad officieel geopend voor het publiek. Boer Paul vertelde bij…

12 december in de Mauritskazerne bij station Ede-Wageningen

BD/Demeter congres: Inclusieve landbouw als bron voor geluk en welzijn

De Herfstconferentie 'Inclusieve landbouw als bron voor geluk en welzijn' zal op donderdag 12 december gehouden worden in de Mauritskazerne bij station Ede-Wageningen. Als in…

Fotoreportage Anuga 2019

Tholen – Anuga, 's werelds grootste handelsbeurs voor eten en drinken, vierde dit jaar zijn honderdjarige bestaan. De gigantische beurs in Keulen wordt vrijwel door iedere foodspecialist bezocht. Ook dit jaar (5-9 oktober) waren er weer verschillende bio-bedrijven aanwezig op de beurs, zowel Nederlanders als Belgen.  Klik hier om…

Veertig deelnemers wandelen van domein Groot Asdonk naar bio-boerderij het Bolhuis

Op zaterdag 5 oktober organiseerde de Landelijke Gilde Engsbergen een geslaagde wandeling van het domein Groot Asdonk naar de bio-boerderij het Bolhuis. Zo'n 40 deelnemers wandelden door het herfstlandschap in de grensstreek van Limburg en Vlaams Brabant ter hoogte van de Brabantse Hoek. ©Het Bolhuis Ter…

Reudink introduceert twee biologische wintererwtenrassen

Wintererwten ter verrijking van rantsoen én bouwplan

Mengteelt maakt gewassen weerbaarder tegen ziekten en plagen en is dus extra interessant voor biologische boeren. Bovendien zorgen de juiste combinaties van gewassen voor meer…

BioForum Vlaanderen hoopvol over nieuwe regeerakkoord

De nieuwe Vlaamse regering stelde gisteren hun nieuwe regeerakkoord voor aan het Vlaams Parlement. BioForum Vlaanderen las mee en is hoopvol wat betreft biolandbouw, al zijn…

Biologisch goed voor 25% van de bestedingen

Nederlanders spendeerden €4,9 miljard aan duurzaam geproduceerd voedsel in 2018

Nederlanders kiezen steeds vaker voor voedsel dat voorzien is van een duurzaamheidskeurmerk. In 2018 kochten huishoudens voor 4,9 miljard euro aan dier- en milieuvriendelijk geproduceerd voedsel. Het marktaandeel van duurzaam voedsel kwam daarmee vorig jaar uit op 11% van de totale bestedingen aan…

Irene Prinsen-Bruins van Erf-1:

"Een boer zal nooit staken omdat die z'n verantwoordelijkheid wél neemt"

Irene Prinsen-Bruins van Erf-1, biologische zuivelboerderij, over het boerenprotest: "Een boer zal nooit staken omdat die z'n verantwoordelijkheid wél neemt. Daarom is dit een protest. En dit ondersteunen wij." "We hopen dat er een positieve reflectie en gesprek ontstaat. De hulpvraag van boeren moet…

Marten Dijkstra, bio-melkveehouder en Statenlid:

"De overheid moet boeren meer bewegingsruimte gunnen"

"De overheid moet boeren meer bewegingsruimte gunnen en minder beknellende regels gaan opleggen. Alleen dan kan de transitie succesvol worden voortgezet", zo bepleit Marten Dijkstra, biologisch melkveehouder uit Aldeboarn. Hij volgde een Nuffield Scholarship en de resultaten van zijn bijbehorende…

Net gecertificeerd: Delicaas

Dewi van Lieshout gebruikte al biologische ingrediënten voor haar handgemaakte kaas. De bio-certificering van haar in 2017 opgerichte bedrijf Delicaas verliep dan ook bijzonder soepel. "Voor mij was het nooit de vraag óf ik biologisch wilde werken, maar meer wanneer ik me wilde laten certificeren", vertelt Dewi van Lieshout. In…

Jeroen Konijn, biodynamisch melkveehouder

“Als biodynamisch boer zet ik de eigenheid van de koe centraal"

Zuiver Zuivel, merk van biologische zuivel, boter en kaas, is trots op zijn melkveehouders. Zo ook op biodynamisch melkveehouder Jeroen Konijn: “Als biodynamisch boer zet ik de eigenheid van de koe centraal. De hoorns symboliseren dat ik de koe in haar wezen respecteer en dat ze helemaal – met hoorns en…

Column Bert van Ruitenbeek, directeur Demeter

Hardnekkige misverstanden over duurzame landbouw (2)

Bert van Ruitenbeek, directeur Demeter, stuurde twee columns in over de hardnekkige misverstanden over duurzame landbouw. Lees hier deel 1 en hieronder de tweede column. Hardnekkige misverstanden over duurzame landbouw (2) In mijn vorige column over hardnekkige mythes en misverstanden, had ik het over de…

Fotoreportage: een bio-rondje over de Vakbeurs Foodspecialiteiten

Tholen - Het bio-gehalte op de Vakbeurs Foodspecialiteiten was ook dit jaar vrij hoog. De beurs in Expo Houten vond net als vorig jaar plaats op maandag en dinsdag (30 september en 1 oktober). Het was de 30ste editie van de vakbeurs voor foodprofessionals. Biojournaal struinde de beursvloer af op zoek…

Vincent van Rijsewijk (consultant duurzame innovaties):

"Bezoek aan Yeo Valley was heel inspirerend en leerzaam"

Vincent van Rijsewijk, consultant duurzame innovaties, is met De Smaak van Heukelom op bezoek geweest bij Yeo Valley, een collectief van Engelse biologische boeren en verzuivelaars. "Heel inspirerend en leerzaam! Zowel op het gebied van kringlooplandbouw als commercieel met productontwikkeling, marketing…

Biohuis draagt demonstratie warm hart toe

"Ook bij bio-boeren veel frustratie over inconsequent overheidsbeleid"

Tholen - Een grote groep boeren demonstreert vandaag in Den Haag. Ze hebben het gevoel dat ze de schuld krijgen van allerlei milieuproblemen en ze daarvoor dreigen op te draaien.…

Seminar tijdens open dag Vitalis

Marketingtrends in de biologische sector

Tijdens het 25-jarig jubileumfeest van Vitalis Biologische zaden werden er verschillende seminars gegeven. Hans-Christoph Behr van het Duitse Agrarische Markt Informatie (AMI) sprak in zijn seminar over de biologische markttrends in Europa.“De biologische markt neemt toe in alle landen”, vertelt…

Column Bert van Ruitenbeek, directeur Demeter

Hardnekkige misverstanden over duurzame landbouw (1)

Bert van Ruitenbeek, directeur Demeter, stuurde twee columns in over de hardnekkige misverstanden over duurzame landbouw. Lees hieronder deel 1, later deze week publiceert Biojournaal de tweede column. Hardnekkige misverstanden over duurzame landbouw (1) Koeien binnen houden is beter voor het milieu… door…

FrieslandCampina biologische garantieprijs oktober 2019: 47,50 euro per 100 kilo melk

De FrieslandCampina biologische garantieprijs blijft onveranderd ten opzichte van de biologische garantieprijs van vorige maand (47,50 euro), inclusief een neerwaartse…

4 oktober: Opening biologische fokkerij van Vredelingerkippen

Sinds 4 september is de fokkerij van de Vredelinger dubbeldoelkippen op de Eemweide boerderij in Soest gehéél biologisch gecertificeerd. Dit betekent dat de fokkippen ook biologisch worden gehouden, lekker naar buiten gaan, biologisch voer krijgen etc. Op deze manier is de gehele keten voor deze kippen…

Demeter monitor 2018-2019:

Toename biodynamisch areaal met 9%

Het biodynamische areaal in Nederland  blijft toenemen, mede onder invloed van de toenemende vraag naar Demeter-producten uit Duitsland. In 2018 steeg het oppervlak met 9% naar…

Vlees, eieren en zuivel belasten milieu steeds minder

Als indirecte respons bij selectie op het huidige fokdoel daalt de milieubelasting van dierlijke producten jaarlijks met ongeveer 1%. Deze daling wordt dus behaald zonder specifiek…

Film 'Dansen met gehoornde dames' op Cheese BRA en Online

De film 'Dansen met gehoornde dames', over het verhaal achter de Remeker kaas, is nog steeds actueel. Dat blijkt maar weer uit de vertoning van de film op Cheese Bra aanstaande zaterdag 21 september. Met name dit jaar staat de rauwmelkse kaas volop in de belangstelling. Vandaar dat de organisatie graag…

ERF-1 verdubbelt bio-areaal op Kampereiland met overname ERF-32

Biologisch melkveehouderij en zuivelboerderij ERF-1 gaat uitbreiden met een tweede locatie. Per 1 november verhuist de melkveehouderij van het bedrijf naar ERF-32. Dit erf bevindt zich ook op het Kampereiland aan de Middendijk. De melk zal met de ‘melk-bus’ worden vervoerd naar ERF-1 waar ze wordt…

Presentatie ven de Oude Bleijendijker kaas

Open dag Landgoed Bleijendijk: 22 september

Het is weer bijna zover. De Open Dag van Landgoed Bleijendijk in Vught is zondag 22 september aanstaande van 11.00 tot 16.00 uur. Er is dan weer van alles te zien en te doen op het landgoed. Bezoekers kunnen met de huifkar door de statige lanen naar de verschillende activiteiten gereden worden. Op de…

Mininster van Landbouw Sierra Leone bezoekt Nederlandse bio-boerderij

Vorige week bezocht de minister van Landbouw van Sierra Leone Nederland. Karst J. Kooistra, Sourcing Development Director van Tradin Organic, ontmoette de delegatie om hen een rondleiding te geven over een Nederlandse biologische boerderij en om het project van Tradin Organic voor biologische cacao in…

Drone herkent weiderest

Beweiden leidt vrijwel altijd tot bosvorming, restanten gras die koeien niet opvreten. Dronebeelden kunnen weideresten herkennen. Dat helpt om het werkelijke grasaanbod beter in te schatten, zo blijkt uit onderzoek van Amazing Grazing op Dairy Campus. Weiderest is geen grasaanbodKoeien mijden gras rondom mestflatten minimaal een…

Vlaamse bio-boer Kurt Sannen genomineerd voor Graslandboer van het jaar

"Wij boeren zijn een deel van de oplossing"

Het Nederlandse vaktijdschrift Veeteelt gaat op zoek naar de beste Graslandboer van Vlaanderen en Nederland. Graslandboeren zijn boeren die hun graslanden naar waarde schatten en er alles aan doen om die waarde ook ten volle te benutten. Eén van de genomineerden is de Vlaamse bio-boer Kurt Sannen. Die…

Terugblik op Tour de Boer bij bio-geitenhouderij Ravenbosch

Tijdens de Boerderij Beleef Dag van Tour de Boer had iedereen de kans om een kijkje te nemen in de enige geitenhouderij in Zuid-Limburg. De familie Dezaire uit Arensgenhout opende zaterdag 7 september de deuren van Zorgboerderij en biologische geitenhouderij Ravenbosch voor het publiek. Geïnteresseerden…

Schoolklas bezoekt omschakelaar Melkveehouderij de Jong

"Terug naar school met zelf gevangen wormen, kevers, torren en slakken"

Vorige week is in het kader van de week van de Brabantse Wal is groep 5 van de Groen van Prinsterer school uit Dinteloord op boerderijbezoek bij Melkveehouderij de Jong geweest. Melkveehouderij de Jong is in omschakeling naar biologische melkveehouderij en één van de vijf deelnemers aan Klasseboeren…

'Knelgeval' Ko Van Twillert:

"Door die onrechtvaardige fosfaatregels is mijn levenswerk kapotgemaakt"

Ko van Twillert uit Elburg zal zijn juridische strijd doorzetten en overweegt naar het Europese Hof van Justitie te stappen. Hij molk 240 koeien en kreeg fosfaat voor 20 en…

Bio-melkveehouderij en PlanetProof worden vergeleken bij Keuringsdienst van Waarde

Het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde bracht gisteravond, 12 september 2019, de verduurzaming van de zuivelsector met het keurmerk On the way to PlanetProof mooi in…

“Zonder streefcijfers of specifiek zullen we steeds verder achterblijven”

Biologisch areaal en omzetgroei in Nederland lager dan EU-gemiddelde

Ondanks de forse stijging van 10% van het biologische landbouwareaal in Nederland in 2018, blijft Nederland sterk achter op omringende landen. Zo blijkt uit het Bionext Trendrapport 2018, met daarin alle Nederlandse en mondiale ontwikkelingen van biologische landbouw, productie en consumptie. Met een…

Komt koeien te kort om kringloop te sluiten

Geen uitzondering in fosfaatrechtenstelsel voor biologische melkveehouder

Het fosfaatrechtenstelsel geldt ook onverkort voor een biologisch gemengd bedrijf. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is op dinsdag 10 september tot oordeel gekomen dat het fosfaatrechtenstelsel ook onverkort geldt voor een biologisch gemengd bedrijf. Dit oordeel werd geveld in de zaak…

Vooral minder vraag naar biologische melk

Groei Finse bio-omzet afgezwakt

De groei van de verkoop van biologische producten in Finland is afgezwakt, maar de bio-omzet stijgt nog altijd veel sneller dan de algehele omzetgroei in supermarkten (onder de 3 procent). De verkoop…

Bio-opvolgmelk krijgt een 8.1 gemiddeld

The Pure Goat Company heeft hun biologische opvolgmelk laten testen met behulp van hettestpanel.nl: "Al zijn we zelf erg blij met ons product, het is natuurlijk nog veel…

René Cruijsen, biologisch melkveehouder en akkerbouwer:

"Ook biologische boeren zijn inmiddels murw”

Weer is er een politicus die roept dat het mes in de veestapel moet. Deze keer was het Tjeerd de Groot, Tweede Kamerlid voor D66. René Cruijsen, biologisch melkveehouder en akkerbouwer, wordt er moedeloos van. “Altijd krijgt de landbouw de schuld. Ook biologische boeren zijn inmiddels murw.”  Of hij het nog leuk…

Menno Veldhuizen, biologisch boer:

"Ik voelde aan alles dat kringlooplandbouw binnen onze bedrijfsvoering gewoon beter past"

Het melkveebedrijf van de familie Velthoven in Eemdijk bestaat al sinds 1930. In 2004 opende zorgboerderij De Veldmuis haar deuren en in 2016 de gelijknamige kinderboerderij.…

Bio-geitenkaas met aslaagje bedreigd door nieuwe EU-regels

Er is binnen Europa een wijziging voorgesteld voor de toegestane hulpstoffen voor biologische kaas, waardoor as (plantaardige koolstof, E153) niet meer toegestaan zou zijn in…

Bio-kippen bleken meer veerkracht te hebben tegenover infecties

RIDLV: "Relaties tussen landbouw, voeding en gezondheid beter benutten"

De definitie van gezondheid is aan het veranderen. Het begrip veerkracht komt meer centraal te staan. Dat spoort met de landbouw, waar steeds meer belangstelling is voor de…

Hoe wil Minister Schouten transitie naar verduurzaming veehouderij vormgeven?

Om te komen tot een toekomstbestendige veehouderij hebben sectoren, ketenpartijen en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in het programma Duurzame…

Georganiseerd door Pure Graze

Nieuwe open dagen kruidenrijke graslandmengsels

In september en oktober van dit jaar organiseert Pure Graze een aantal open dagen betreffende de kruidenrijke Saladebuffetten, waarvan acht in Nederland en één in België. Eerder dit jaar werden er al 9 open dagen gehouden in Nederland, België en Denemarken. Vanwege de goede opkomst is er besloten de…

Hoe bewaakt een bio-boer de gezondheid van zijn dieren?

Hoe houdt een biologische veeboer zijn dieren gezond? In de biologische veehouderij piekt één richtlijn boven alle anderen uit: ziektepreventie. Om te beginnen gaat de veeboer bewust op zoek naar robuuste dierenrassen die van nature uit beter bestand zijn tegen ziektes en die zich goed kunnen aanpassen…

Demodag Magnifiek Maïs: 5 en 12 september

Door de beschikbaarheid van vroegrijpe biologische maïsrassen zijn er veel meer opties voor wisselteelt. Maar wat zijn de do's en don'ts tijdens het teeltproces? Hoe zorgt u…

Dirk Cornelis van Le Larry

"Wij waren in 1999 de eerste Belgische producent van biologische geitenkaas"

Gino en Nadine De Clercq openden in 1981 in Lochristi een geitenboerderij. Nadat ze in aanraking kwamen met een specialist, bedacht ze de Le Larry kaas, een artisanale geitenkaas van rauwe melk. Het bedrijf werd overgenomen door Corma Vleeswaren uit Destelbergen. Zaakvoerder Dirk Cornelis: "Wij waren in…


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven