Zuivel

Odysea introduceert drie bio-producten met een 'schone' verpakking

Odysea heeft drie zuivelproducten geïntroduceerd: Biologische Kefir 330 ml, Odysea Schapenmelk Yoghurt 250 gr en Odysea Geitenmelk Yoghurt 240 gr. Het Griekse bedrijf gebruikt biologische melk van 12 coöperatieleden. VK en online De verpakking is milieuvriendelijk en minimaal om ‘de puurheid van de…

Gezocht: tips voor bestrijding ridderzuring

Biologisch melkveehouder Wim v/d Molen heeft momenteel veel ridderzuring in een perceel staan. Hij vraagt zich af hoe collega bio-veehouders hier mee omgaan. Wim levert sinds juli 2017 biologische melk aan Eko-Holland (daarvoor aan Doc kaas). Wim: "We hebben ongeveer 60 melkkoeien met 30 stuks jongvee…

Crowdfundingsactie biodynamische geitenboerderij Hansketien verlengd

De campagne om de grond van biodynamische geitenboerderij Hansketien vrij te kopen, is verlengd. Er is inmiddels €43.000 opgehaald. Dat is een mooi bedrag, maar nog niet voldoende. Daarom gaat Odin door met meters te verkopen. Ga naar jouw Odin winkel en koop daar 1m² grond van Hansketien vrij. Om de…

Your Organic Nature margarine vervangt Healthy Planet

Bij Udea zijn in de afgelopen week de nieuwe margarines van Your Organic Nature ingestroomd. Deze vervangen de margarines van Healthy Planet (3613 en 3616). De producent blijft dezelfde, dus de receptuur/samenstelling blijft exact gelijk. Deze lekkere en goed smeerbare margarines zijn 100% plantaardig.…

"Dit fraaie werktuig biedt dieren in hete zomerperiodes verkoeling en schaduw"

Wat vinden Nederlandse boeren van Shade Haven?

Man@Machine is onlangs tijdens een bezoek aan de Verenigde Staten in aanraking gekomen met de zogenaamde Shade Haven. Jos Pelgröm: "Dit is een fraai werktuig dat bij hoge temperaturen het welzijn van vee in de wei bevordert. We zijn op bezoek geweest in de kleine fabriek en wij zijn onder de indruk van…

Gras naar bio-melkveebedrijf, drijfmest komt terug

Kringlooplandbouw door samenwerking tussen buren

Beter een goede buur dan een verre vriend. Dat is de basis van een nieuwe samenwerking in het West-Brabantse Dinteloord tussen melkveebedrijf de Jong en akkerbouwbedrijf Maris. Het akkerbouwbedrijf van de familie Maris is sinds 2000 biologisch. Door uitbreiding hebben zij zich begin vorig jaar in…

Steeds meer bio-landbouwers in Karinthië

35.500 hectare: zo groot is het bio-landbouwareaal in de Oostenrijkse deelstaat Karinthië. Steeds meer landbouwers stappen namelijk over op de biologische werkwijze. Daar zijn…

Erik Does: "Eind 2020 alles onder één dak"

Fotoreportage - Nieuwbouw Udea in volle gang

Tholen - De nieuwbouw van Udea is in volle gang. Algemeen directeur Erik Does maakte onlangs tijd vrij voor een rondleiding door het nieuwe pand dat gebouwd wordt op Foodpark Veghel, op een steenworp afstand van het huidige pand aan de Doornhoek. In het pand komt een ruimtebesparend en volledig…

Onderzoek naar rauwmelkse producten gepresenteerd

Op 10 en 11 april organiseerde de Raw Milk Company twee themabijeenkomsten 'Rauwmelkse producten in een nieuw daglicht'. Tonny Mulder schreef hierover het volgende verslag: Voor een publiek van ruim 120 mensen werd op twee avonden in De Lutte het resultaat van een enquête gepresenteerd door Prof. Dr. Ton…

Natuur- en milieucriteria toegevoegd aan sterrensysteem

Vernieuwd Beter Leven keurmerk nu ook voor zuivel

Het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming wordt stapsgewijs verbreed door naast dierenwelzijns- ook natuur- en milieucriteria toe te voegen. Als eerste zijn nieuwe…

Jan Dirk van de Voort, Remeker:

"Het onderzoek heeft mij behoorlijk geraakt"

De chemische stoffen zitten ook in de bodem van het bedrijf van Jan Dirk van de Voort. En dat terwijl hij toch al dertig jaar een biologische veehouderij heeft. "Het onderzoek…

“Toont genadeloos aan welk product meer vitaliteit heeft”

Kwaliteitsonderzoek door middel van stijgbeelden en chroma’s

Roelant de Vletter heeft zich gespecialiseerd in kwaliteitsonderzoek door middel van stijgbeelden en chroma’s. Dit is geen alledaagse kost, dus geeft Roelant graag wat extra uitleg over de methode: “Wat ik doe, is niet nieuw, maar wel nog heel onbekend. Ik voer kwaliteitsonderzoek uit door middel van…

Bie de Boer

'Op weg naar een biobedrijf'

Berend Pieter Slager is veehouder in Stedum. Van een normale veehouderij stapt hij over naar een biologisch bedrijf met een gesloten kringloop. Het mooiste zichtbare bestanddeel daarvan is een enorm strobed, waarin de koeien lekker liggen en de boer zijn perfecte mest bereidt. Maar er is natuurlijk nog veel meer. Grandioos…

Peter de Hoop, veehouder in omschakeling

"Als je biologisch wilt worden, moet je vooral stoppen met dingen"

Peter de Hoop is nooit zo’n natuurman geweest en toch gooit de veehouder uit Burgh-Haamstede het roer radicaal om. De veehouder is nu hard op weg om biologisch boer te worden. Vanaf 1 januari 2020 levert hij biologische melk. Daar gaat een gigantisch traject aan vooraf. Vorig jaar juli is hij begonnen…

"De specialisatie in biologisch voer vind ik een pre"

Even voorstellen: Adrie van Santvoort

Per 1 februari 2019 versterkt Adrie van Santvoort het team van Reudink als nieuwe Salesmanager Pluimvee. Hij stelt zich aan u voor: "De agrarische sector loopt als een rode…

Jerseys zorgen niet voor minder vertrappingsschade

Grazende koeien zetten met gemak 2000 stappen per uur. Met elke stap drukt een koe met gewicht van ongeveer 600 kilogram de bovenste laag van de bodem in elkaar. Binnen de…

Biologische boeren zoeken investeerders voor een mobiele zuivelinstallatie

Drie biologische boeren: de families van der Kooi (Hoeve Rust-Hoff), van den Berg (Hoeve Ackerdijk) en van Buuren (Boerderij Landlust) ontwikkelen samen een mobiele…

Programma 'Circulaire Bio-economie' van start

De diervoederbedrijven ABZ Diervoeding, AgruniekRijnvallei Voer, Bonda’s veevoederbureau, Coppens Diervoeding, Darling Ingredients International Rendering and Specialties,…

België: Bio-boerderij wint milieuprijs ‘de Groene Boei’

Op woensdag 27 maart werd de milieuprijs ‘De Groene Boei’ overhandigd aan Klaas en Teja Devreese - De Prins van de Caiphashoeve in Leffinge (België). Ze werden gehuldigd voor hun biologische boerderij met melkvee. Op de hoeve worden gewassen eigenhandig geteeld en als voeder gebruikt aan dieren, de…

Cow cam filmt koeiendans biologisch melkveebedrijf Ackerdijk

De eerste keer dat de koeien het gras en de buitenlucht terug zien, wordt tegenwoordig koeiendans genoemd. Mensen zijn dan uitgenodigd om de blije, dansende en springende koeien op hun eerste dag buiten te komen bekijken. Op Hoeve Ackerdijk gingen de koeien afgelopen weekend voor het eerst naar buiten.…

Rechtstreex op bezoek bij biologische kaasboerderij Noorderlicht

In maart 2019 ging Rechtstreex Rotterdam met hun wijkchefs op bezoek bij de biologische kaasboerderij van Kees en Maria van Gaalen. De biologische kaasmakerij zit in een modern gebouwde boerenhofstede. Daarom is het alleen al een bezoek meer dan waard. Sinds 2008 wonen en werken zij op de biologische…

Koeiendans op Bio-boerderij Landleven

Een stralende zon, een strakblauwe lucht en 99 uitgelaten koeien. De gehoornde dames van Bio-boerderij Landleven in Onstwedde (Gr.) dansten vanuit hun ronde koepelstal via een groene loper rechtstreeks de rijke voorjaarsweide in. Ze bezorgden de honderden toeschouwers een prachtige show met hun…

Ko-Kalf staat te koop

"Bio-melkveehouders hadden nooit mogen bloeden voor het fosfaatstelsel"

Het bedrijf Ko-Kalf uit het Gelderse Doornspijk staat te koop. Het bedrijf schakelde in 2015 over naar biologische melkvee, maar door een tekort aan fosfaatrechten zet…

De Kaasfabriek bestaat 10 jaar

"De goedlopende bio-merken willen we er graag in houden"

Tholen – De Kaasfabriek in Woerden bestond op 1 april exact 10 jaar. Erik van Dam vertelt dat de focus de laatste jaren minder op biologisch is komen te liggen. Een aantal bio-merken hebben zich de laatste jaren echter zodanig bewezen, dat ze een belangrijke plek innemen in het aanbod van De Kaasfabriek.…

BioForum ondertekent convenant maar verwacht ambities richting grondgebonden veehouderij

Minister Van den Heuvel en de verschillende landbouw- en ketenorganisaties hebben een convenant ondertekend om de methaanuitstoot door koeien aan banden te leggen. BioForum is…

Lezing Ton Baars bij de Raw Milk Company

Rauwmelkse producten in een nieuw daglicht

Al bijna 8 jaar wordt door de Raw Milk Company kefir gemaakt van rauwe melk onder de naam RauwPower. De sterk groeiende markt van rauwe gefermenteerde melkproducten en de positieve verhalen van klanten omtrent veranderingen in hun gezondheid waren de aanleiding voor een onderzoek naar deze veranderingen.…

Sarah Michels, nieuw afgestudeerde van Landwijzer:

"Mijn missie is het ouderlijke bedrijf verderzetten op een agro-ecologische wijze"

Het opleidingscentrum Landwijzer stelt haar 18e lichting afgestudeerden ‘leertraject biologische en biodynamische landbouw’ voor in een nieuwe brochure. "Dit jaar zien we opnieuw een mooie groep cursisten afstuderen en de Vlaamse bio-beweging versterken", klinkt het bij Landwijzer. "Velen onder hen…

Lekker naar buiten - reportage bij Remeker

"Nu zo snel mogelijk naar 100% weidegang"

Op maandag 18 maart 2019 mochten 'de dames' van Remeker weer lekker naar buiten. Op Facebook heeft het in Lunteren gevestigde bedrijf de onderstaande video geplaatst. In de video vertellen Joris van Voorthuizen en Jan Dirk van de Voort over de route naar 100% weidegang. Dit werd de afgelopen zomer…

Koeien De Groene Griffioen na kort winterseizoen weer naar buiten

Na een kort winterseizoen, in december liepen de koeien nog buiten, mochten de melkkoeien van biologische boerderij De Groene Griffioen woensdag 27 maart al naar buiten. De start van het weideseizoen is dit jaar erg vroeg. Vanwege een wintervoorraad die bijna op was, komt dit niet verkeerd uit, zo meldt…

FrieslandCampina:

Biologische garantieprijs april blijft gelijk

De FrieslandCampina biologische garantieprijs blijft gelijk ten opzichte van de biologische garantieprijs van vorige maand (48,50 euro), inclusief een positieve correctie van 0,26 euro. Verwacht wordt dat de door de referentiebedrijven betaalde prijzen voor biologische boerderijmelk stabiel blijven. Deze…

"Zorgelijk dat de voorwaarden voor de landbouw niet streng genoeg zijn?"

Kamervragen D66 en GroenLinks over residuen in bio-mest

D66 en GroenLinks zijn bezorgd over de gevolgen van het feit dat in biologische mest chemicaliën aangetroffen zijn. Onderzoekers vonden per kilo mest van biologische bedrijven…

Studenten biologische landbouw maken kennis met de praktijk

Wat zijn de verschillen tussen gangbare en biologische veevoerproductie, was één van de vragen tijdens het bezoek van studenten van Aeres aan de productielocatie van Reudink. Aeres Hogeschool Dronten heeft een nieuwe minor (bijvak) waarin studenten de mogelijkheid krijgen om zich te verdiepen in de…

Ambachtelijke Drentse zuivel nu ook bij Jumbo in Assen

Craft Dairy in Rolde heeft in Jumbo Assen een partner gevonden om meer mensen kennis te laten maken met Drentse Aa Zuivel. De ambachtelijk geproduceerde biologische zuivel…

"Remeker laat zich niet leiden door wat de grote groep doet"

WUR helpt boeren en tuinders bewuste bedrijfskeuzes te maken

Alfons Beldman en Jan Willem van der Schans zijn onderzoekers bij Wageningen Economic Research. Zij zijn nauw betrokken bij trajecten om onder andere melkveehouders te helpen…

Herhaaldelijke afwijkingen in stalbezetting en aanbinden van dieren

Melkveebedrijf Maatschap Familie Nell-Hoefwoning gedecertificeerd

In december 2018 heeft Skal Biocontrole het bio-certificaat van melkveehouder Maatschap Familie Nell-Hoefwoning uit Maasland ingetrokken omdat bij herhaling kritieke…

Bio-melkveehouders in actie voor de insecten

Help mee 100.000 m2 biologische bloemen in te zaaien

De biologische zuivelmerken Zuiver Zuivel en Weerribben Zuivel gaan dit voorjaar samen met boeren en consumenten 100.000 m2 biologische bloemen zaaien om de biodiversiteit te vergroten. De eerste vierkante meters biologisch bloemenzaad worden op vrijdag 29 maart door schoolkinderen uit Vollenhove op de…

Biocontroleur Bert Decaluwé:

"Vooral de locatie waar de kippen buiten lopen is belangrijk"

Op de Velt Markt Anders gaf BioForum Vlaanderen een panelgesprek over 'Gezond, veilig en duurzaam voedsel'. Verliezen we door onze huidige kijk op voedselveiligheid en onze toegenomen angst voor ongewenste stoffen het bredere plaatje uit het oog? Moeten we alle voorzorgen nemen, ook als dit ten koste…

België: Bio-boerderij De Natlandhoeve op TV Limburg

In de rubriek ‘Wakker op de Akker’ op TV Limburg brengt de provincie Limburg (België) wekelijks een actueel item uit de landbouwsector onder de aandacht. De meest recente aflevering laat de kijkers kennismaken met circulaire landbouw. Bio-boer Jos De Clerq geeft een woordje uitleg bij de werking van zijn…

Duitsland: Lidl wil samenwerking met Bioland verder uitbouwen

Sinds de start van de samenwerking tussen Lidl en Bioland in Duitsland in oktober 2018 biedt Lidl Duitse Bioland-producten op brede basis aan. Voor de verdere ontwikkeling hiervan zijn telers en producenten nodig die hun bedrijf volgens Bioland-richtlijnen runnen en daarmee voor voldoende aanbod aan…

Miriam van Bree (Bionext): "Prominente rol voor provincies in stimuleren duurzame landbouw"

Bio-landbouwareaal met 12% gegroeid

Het afgelopen jaar zijn er een recordaantal hectares landbouwgrond biologisch gecertificeerd, zo blijkt uit cijfers van Skal biocontrole, toezichthouder in de biologische sector. De hoeveelheid biologisch landbouwgrond groeide met 12,1% naar 66.623 hectare. Biologische landbouw maakt daarmee 3,8% uit van…

Franse regio Occitanië grootste bio-landbouwregio

Agence Bio, het Franse bureau voor de ontwikkeling en promotie van biologische landbouw, heeft op de Landbouwbeurs in Parijs de cijfers voor 2018 gepresenteerd. Opnieuw is het…

Erik en Rianne Valk:

"Automatisch melken past prima in een biologische bedrijfsvoering"

Maatschap Erik en Rianne Valk uit Broekland ervaart volop plezier aan de twee nieuwe GEA Monobox melkrobots. Die hebben ze sinds 15 januari in gebruik. "De keuze past naadloos in onze biologische bedrijfsvisie." De maatschap heeft in Overijssel een biologische bedrijf met 95 melkkoeien en een gemiddelde…

Hoe Danone, Kashi en Land O'Lakes de duurzame, biologische teelt ondersteunen

Minder dan 1% van de teeltbedrijven in de VS had in 2017 een biologische certificering volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). Door de vele voordelen die het duurzame systeem heeft voor de gezondheid en het milieu, hopen veel telers over te kunnen stappen op de biologische teelt. Het…

Pilot ‘eigen biologisch krachtvoer telen'

"Meer en beter voer levert u als biologische veehouder een hogere zelfvoorzieningsgraad op, maar daarnaast ook rendement: hogere volumes, betere gehaltes en slimmer…

Biologische boerderij in Aarle-Rixtel wordt Community Farm

Carmen Coolen is bezig met de realisatie van een Community Farm, een platform voor psychische gezondheid in de natuur om te ontmoeten en ontwikkelen. Ze wil dit realiseren door per 1 mei 2019 de ecologische/biologische geiten- en schapenboerderij in Aarle-Rixtel over te nemen. Community Farm "De…

Henk Jumelet (CDA):

"Bio-landbouw verplichten zou de markt enorm verstoren"

Een meerderheid van de politieke partijen in Drenthe vindt het niet wenselijk om de biologische landbouw in 2030 verplicht te stellen. "Het zou de dood in de pot zijn voor…

88 punten voor Kamper Terp Kaas bij Cumlaude kaaskeuring

De Kamper Terp Kaas van ERF-1 heeft meegedaan aan de Cumlaude kaaskeuring van de Bond van Boerderijzuivelbereiders. "Dit is de grootste kaaskeuring die ons land rijk is. En voor een eerste deelname zijn we best trots op het resultaat. De kaas is beoordeeld als 'kwaliteit 1ste soort kaas' met 88 punten",…

Kefir Yoghurt nieuw in het zuivelschap

Deze week introduceert Zuiver Zuivel een nieuw product in het zuivelschap van de biospeciaalzaak: Kefir Yoghurt 500 gram van Zuiver Zuivel. Kefir is een milde yoghurt met levende culturen die van oorsprong afkomstig is uit de Kaukasus. Zuiver Zuivel Kefir yoghurt is bereid van biodynamische melk met een…

VS: Directeur Organic Valley afgetreden

Organic Valley, de grootste coöperatie van biologische boeren in de VS, heeft aangekondigd dat directeur George Siemon is afgetreden. Het bestuur heeft Robert Kirchoff als…

"Maatwerk levert mooie resultaten"

VVD op werkbezoek bij bio-melkveebedrijf De Skans

Op maandag 11 maart bezocht een VVD delegatie samen met genodigden van Friese Milieufederatie, Wetterskip Fryslân, Landschapsbeheer Friesland, vereniging van Bosbeheer,…

Afzet biologische voeders bij Reudink gestegen

Yoram Knoop (ForFarmers): "2018 was voor ons een jaar met twee gezichten"

De afzet biologische voeders bij Reudink is gestegen in 2018 mede door de overname van van Gorp Biologische voeders BV per 1 oktober 2018. Dit meldt het ForFarmers in haar…

Zaterdag 23 maart op de Eemlandhoeve

Eerste Boerenlandbouw Conferentie: sterk boeren voor een duurzame landbouw

In het najaar op tuinderij de Voedselketen zijn representanten van Toekomstboeren, de CSA vereninging, BioTuinders, Vereniging van permacultuurboeren en Biovegan samen gekomen. Ze merkten dat ze elkaar nodig hebben. "Om van elkaar te kunnen leren, elkaar te kunnen ondersteunen en sterker te staan…

Martin Grift, algemeen directeur AgruniekRijnvallei:

"Afzet bio-mengvoeders vorig jaar met bijna 35% gegroeid"

Tholen - AR (AgruniekRijnvallei) heeft het boekjaar 2018 afgesloten met een positief resultaat na belasting van bijna 1 miljoen euro. De geldomzet steeg naar 252 miljoen euro. In het resultaat is rekening gehouden met een prijsreductie van ruim 3 miljoen euro over de in 2018 afgenomen mengvoeders en…

Boer Bart gaat voor Demeter

Boer Bart in het Friese Rotstergaast hoopt vanaf deze maand het keurmerk Demeter te mogen voeren. Het doel van Boer Bart is het ontwikkelen van een landbouwsysteem dat volledig samenwerkt met de natuur en opgaat in het karakter van de omgeving. Een boerderij die een hoge kwaliteit voedsel oplevert, economisch perspectief heeft,…

Kaasjes Pur Natur nu ook in duopacks verkrijgbaar

Dessertgamma uitgebreid met biologische panna cotta

Vanaf vandaag voegt de Belgische zuivelspecialist een panna cotta toe aan zijn dessertgamma. Het dessert is geïnspireerd op het befaamde Italiaanse dessert én is bovendien 100 % biologisch. Verkrijgbaar in duoverpakking van 2 x 125 gram. Pur Natur heeft ook een assortiment verse kazen, gemaakt met…

Yuri Blanken: "Duurzaam alternatief en zuivel is het lekkerst in glas"

Glas zit in de lift

Craft Dairy, producent van Drentse Aa Zuivel, merkt dat er een duidelijke stijging zit in de verkoop van zuivel in glas. "Natuurlijk zijn duurzame verpakkingen ook echt een belangrijk gegeven in de markt in deze tijd", vertelt Yuri Blanken van Craft Dairy. "Er is terecht erg veel aandacht voor de enorme hoeveelheden plastic…

Arla Foods streeft naar productie van netto klimaatneutrale zuivel

Arla Foods en de 10.300 leden-melkveehouders willen de transitie naar duurzame zuivelproductie te versnellen. De uitstoot van broeikasgassen per kilogram melk moet in de…

"Waardering voor veelzijdig aanbod en kleinschalige opzet"

Puur! Horeca Event brengt horecaondernemers en leveranciers samen

Tholen - Het eerste Puur! Horeca Event is gisteren in Utrecht gehouden. Werkspoor Café De Leckere fungeerde als ontmoetingsplaats voor horecaondernemers en een groep leveranciers met veelal biologische producten. "Het was een erg leuke dag. Ik heb veel enthousiaste bezoekers gesproken. Zij waren niet…

NFU waarschuwt:

"Onzekerheid rond Brexit zal Britse bio-boeren treffen"

Britse bio-boeren komen, volgens de NFU, te staan voor een handelsembargo op hun producten voor de EU wanneer geen deal bereikt wordt. John Pawsey van de NFU zegt dat een…

Auke Stremler, biologisch veehouder:

"Mijn grasland heeft een dubbel doel, de biodiversiteit neemt hier toe"

Op sommige plekken is het oude cultuurlandschap nog bewaard gebleven, zoals bij het Friese Jorwerd. Boer Auke Stremler stapte een paar jaar geleden over van intensieve naar…

Biologische rauwe melk wint aan populariteit

Het drinken van rauwe melk heeft zeker onder de oudere bevolking een negatief imago. Drinken van rauwe melk is gevaarlijk, daar kun je ziek van worden. Maar de inzichten rond rauwe melk veranderen en daarmee ook de populariteit ervan. Melkveehouder André Mulder verdiepte zich ruim tien jaar geleden in de…

"De voordelen van kruiden zijn minder bekend"

Kruidenrijk grasland wint terrein

Kruidenrijk grasland is bij uitstek geschikt voor een biologische bedrijfsvoering. Voor gangbare bedrijven is het een ander verhaal. "Als je de opbrengsten vergelijkt met…

Yoghurt Barn opent nieuwe vestiging in Breda

Afgelopen zondag 10 maart opende Yoghurt Barn haar veertiende vestiging, aan de Veemarktstraat 44 te Breda. Op Twitter plaatste de Yoghurt Barn een kort filmpje van de nieuwe vestiging. Klik hier om het filmpje te bekijken. Voor meer informatie: www.yoghurtbarn.nl

Onderzoek onder Duitse consumenten: 'Begrijpt u bio?'

"Wat betekent bio voor u?" vroeg het Duitse bio-zuivelbedrijf 'Andechser Molkerei' aan 3200 consumenten. Dit in het kader van het onderzoek 'Begrijpt u bio?'. Dat zijn drie keer meer respondenten dan gebruikelijk bij representatieve enquêtes, schrijft Bio-Markt.info. Met percentages tussen 52 en 47…

23 maart op biologisch melkveebedrijf 'De Venehoeve'

Burgemeester opent koeiendans

Op biologisch melkveebedrijf 'De Venehoeve' in 2e Exloërmond wordt 23 maart vanaf 13.00 uur een echte koeiendans georganiseerd. De koeien hebben de winterperiode op stal gestaan en mogen dan weer voor het eerst naar buiten. De koeien zijn dan altijd erg enthousiast en springen en dansen de wei in. Vanaf 13:00 uur is iedereen…

Minister in Luxemburg wil bio-landbouwareaal verviervoudigen

De komende zeven jaar wil de Luxemburgse minister van landbouw Romain Schneider het areaal voor bio-landbouw verviervoudigen. De ambitieuze plannen werden openbaar gemaakt tijdens een bijeenkomst van de minister en de Bio-Lëtzebuerg vereniging. Schneider zegt dat het doel is om rond 2025 het areaal voor…

"Absurd dat de boeren zelf hun buren moeten waarschuwen"

Bio-boeren vrezen grote problemen door contaminatie vanaf conventionele akkers

Vanaf 2021 moeten biologische boeren er zelf voor zorgen dat hun akkers niet verontreinigd worden door gewasbeschermingsmiddelen uit de conventionele landbouw. Dit tot…

Nieuw label voor melk van 100% grasgevoerde bio-koeien in VS

De Amerikaanse zuivelfrabrieken Organic Valley en Maple Hill intorduceren later dit jaar een nieuw label in de VS voor melk dat afkomstig is van biologische koeien die enkel…

Willem van der Linden: "Bio-boer heeft hoger knuffelgehalte"

Kees van der Staaij betreurt het slechte imago van boeren

"De agrarische sector en de natuur gaan juist goed samen." Dat zei bio-melkveehouder Willem van der Linden vanmorgen (dinsdag 5 maart) in Goedemorgen Nederland (omroep WNL). Dat zou volgens Kees van der Staaij (SGP-leider en co-presentator van Goedemorgen Nederland) ook beter zijn voor het imago van…

"Nog dit jaar meer dan 10.000 bio-landbouwbedrijven in Beieren"

In Beieren zijn in 2018 meer dan 800 bedrijven overgestapt op biologische landbouw. Het aantal bio-landbouwers en het biologisch landbouwareaal in de Duitse deelstaat Beieren…

TV-programma BinnensteBuiten bezoekt John Arink

Alain Caron naar biologische melkveeboerderij

In de aflevering van BinnensteBuiten van 27 februari 2019 een kijkje op een biologische melkveeboerderij in Lievelde. Culinair expert Alain Caron is in het Gelderse dorp…

Brits bedrijf introduceert eerste 100% bio cheddar-graskaas

In het VK is de eerste cheddar-kaas geïntroduceerd die gemaakt is van melk van alleen met gras gevoede koeien. Lye Cross Farm introduceerde z'n 100% gras-kaas op de Dairy-Tech…

Overijssel maakt onderscheid tussen biologische en gangbare geitenhouderij

VVD Overijssel noemt het 'onbestaanbaar' dat provincie Overijssel bij de geitenstop onderscheid maakt tussen de gangbare en biologische geitenhouderij. Alleen biologische…

Arla biologische kefir in de Intro top 20 van IRI

De jaarlijkse introductie top 20 werd deze maand gepubliceerd in Foodmagazine. De twee belangrijkste trends waar productintroducties van het afgelopen jaar op inspeelden, zijn bewuste voeding en smaaksensatie. Innovaties in zuivel weer terug In 2017 viel op dat er geen enkel zuivelproduct in de lijst te…

Future Farmers in the Spotlight

"Op weg naar een natuurinclusieve landbouw"

Future Farmers in the Spotlight is een initiatief dat is gericht op het inspireren en stimuleren van de volgende generatie duurzame boeren. Future Farmers laat graag inspirerende verhalen zien over jonge boeren die - ondanks de vele moeilijkheden - erin geslaagd zijn landbouwinitiatieven op te zetten die…

Een ringslang in het zuivelschap

Vanaf 18 maart kunnen kinderen (met hulp van hun ouders) tijdens de Demeter weken op Winkel Safari bij circa 150 biologische speciaalzaken. Met een zoekkaart bij de kassa kunnen kinderen bij…

Biologische melk voor ijssalon in Gouda

IJssalon Donna Gelateria opent in maart haar deuren in Gouda. Donna Gelateria is een Haagse ijssalon met drie vestigingen in Den Haag, Voorburg en Nootdorp. In Gouda krijgt de…

Maasdriel moet omgevingsvergunning verlenen aan biologische geitenhouderij

De gemeente Maasdriel moet een omgevingsvergunning verstrekken voor de vestiging van een biologisch opfokbedrijf voor melkgeiten in Hurwenen en Rossum. Dat heeft de Raad van…

Fotoreportage Nederlandse exposanten

Volgende BIOFACH: 12-15 februari 2020

De volgende editie van de BIOFACH in Neurenberg zal van 12 tot en met 15 februari gehouden worden in de NürnbergMesse. Zo'n 95% van de bezoekers van dit jaar heeft aangegeven volgend jaar weer van de partij te zijn. Op de BIOFACH stonden vorige week meer dan 120 Nederlandse exposanten. Ook trok de beurs…

Demeter Wilde Weide kaas nu verkrijgbaar bij Udea

'Ik mag er zijn', 'Verlegen', 'Parmantig'

De biologische Wilde Weide kaas van kaasboerderij Noorderlicht in Noordeloos werd 23 jaar lang geleverd aan vers groothandel Kroon. Met de overname van Kroon door Udea zijn voor de biologische winkels de rauwmelkse Demeter Wilde Weide kazen nu bij Udea te bestellen. Wilde Weide kaas is bij velen bekend.…

Fotoreportage Biojournaal toont Nederlandse inbreng BIOFACH

Van 13 tot en met 16 februari vormde de Duitse stad Neurenberg weer het middelpunt van de wereldwijde biologische sector. Ook vanuit Nederland neemt de belangstelling nog elk jaar toe. Voor het negende jaar op rij heeft de redactie van Biojournaal een rondgang gemaakt langs alle Nederlandse exposanten.…

Omzet Arla in 2018 met krap 1% gestegen

De omzet van het Deens-Zweedse zuivelconcern Arla is in 2018 met bijna 1% gestegen naar 10,4 miljard euro. Dit is voornamelijk het gevolg van de 3,1% groei in de verkoop van merkproducten. Het aandeel merkproducten steeg van 42,1% tot 45,2% waarmee het langetermijndoel in de Good Growth Strategy 2020 van…

Lammetjes dag bij biologische schapenboerderij Schapenstreek

Zondag 3 maart start het nieuwe ijsseizoen met een lammetjes dag op de biologische schapenboerderij van de familie Van Alderwegen in Lutjebroek. Iedereen is van 11.00 tot…

Recordaantal van 2.989 internationale exposanten

Fotoreportage Nederlanders op BIOFACH 2019

Er stonden dit jaar maar liefst 2.989 exposanten op de BIOFACH. En samen met de VIVANESS kwam dit aantal zelfs op 3.273. Hiermee hebben de beurzen hun eigen record wederom verbroken. De exposanten kwamen uit 98 verschillende landen. De landen Botswana en de Comoren maakten hun debuut op de BIOFACH,…

Minister Schouten op bezoek op bio-pluimveebedrijf

Gisteren,18 februari, bracht vicepremier en minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten een bezoek aan Ede waar zij in gesprek gaat met agrarisch ondernemers over kansen in de regio op het gebied van duurzame voedselproductie. Het bezoek aan Ede is onderdeel van de regiotour waarin…

Bekijk de fotoreportage met Nederlandse exposanten

51.500 bezoekers voor BIOFACH en VIVANESS

De BIOFACH en VIVANESS hebben gezamenlijk meer dan 51.500 bezoekers getrokken. De meeste bezoekers kwamen uit Duitsland (ongeveer de helft van de bezoekers) en de top 5 bestaat verder uit Italië, Oostenrijk, Frankrijk en Spanje. Het congres bevestigde zijn rol als het grootste internationale kennis- en…

B&G Foodfactory Surhuisterveen maakt volgende stap door participatie FB Oranjewoud Participaties

B&G Foodfactory is van origine een ijsmakerij uit het Friese Surhuisterveen. De afgelopen jaren is B&G - naast de productie van ambachtelijk ijs - zich ook volop gaan bezighouden met het ontwikkelen van foodconcepten. Dat heeft geresulteerd in de interesse van vooraanstaande levensmiddelen…

Groene Pluim 2019 gaat naar 't Reigershof

Afgelopen week werd de Groen Pluim 2019 uitgereikt aan Renaat Devreese van de biologische geitenboerderij 't Reigershof. De groene Pluim wordt elk jaar uitgereikt aan een persoon, bedrijf of organisatie die zich verdienstelijk gemaakt heeft op vlak van ecologische-, sociale- en/of culturele inslag. ’t…

Fotoreportage Nederlanders op BIOFACH 2019

Tholen - De 30ste editie van de BIOFACH zit er op. Net als voorgaande jaren heeft de redactie van Biojournaal een rondgang gemaakt langs alle Nederlandse exposanten. Daarvan is een uitgebreide fotoreportage gemaakt. Het overgrote deel van de Nederlanders was weer te vinden in Hal 5, maar Nederland was in…

Filip Fraeye van BioFresh Belgium:

"Voor ons is bio geen trend maar een filosofie"

Hoe geraken verse en verpakte bioproducten van de boer of de fabriek tot in de biowinkels, restaurants en scholen? BioFresh Belgium, de groothandel van biologische producten, verdeelt groenten en fruit, vers- en droogwaren over heel België. Biofresh draait daarmee een omzet van 70 miljoen euro. Onze…

Scheikundigen kunnen vaststellen of biologische melk echt biologisch is

Fraude met voeding is een substantieel probleem. Hoewel het over het algemeen geen gezondheidsrisico's oplevert, voedsel is immers nog steeds voedsel, wordt de consument wel…

Bio-strooikaas nu ook voor foodservice

Grozette, de producent van strooibare kaasproducten, breidt haar biologische assortiment fors uit. De introducties zullen uitgebreid getoond worden op de aankomende BIOFACH in Neurenberg. Strooikaas organic 750 gram Speciaal voor klanten uit de foodservice die bewust met biologische producten willen…

Nieuw: biologische rauwmelkse geitenkefir

“In 2011 zijn we met de biologische melkgeitenhouderij gestart”, begint Mart-Jan de Jong te vertellen. “Al vanaf 1999 zijn we uit volle overtuiging biologisch en proberen we dat op alle vlakken vorm te geven. We vinden het jammer dat al onze geitenmelk onzichtbaar op de markt komt. Daarom hebben we een…

"Eerste product in onze nieuwe Hooidammer Supreme-lijn"

Graveren kan nu ook met kaas

Tholen - Het graveren van groenten en fruit is momenteel hot. Kaasmakerij Henri Willig speelt ook op deze trend in en presenteert tijdens de BIOFACH een gegraveerde kaas onder het Hooidammer merk. "Wat ze al doen met groenten, kunnen wij nu ook met kaas. Deze biologische kaas is voorzien van een coating waarin we het Friese…

Veehouders dringen stikstofuitstoot terug

Volgens de statistieken zou Nederland de grootste veestapel hebben van Europa. Hierdoor staat het stikstofbeleid onder druk. Op Schiermonnikoog werken de veehouders aan het inkrimpen van de veestapel. Zo zijn zij al teruggegaan van 600 naar 430 koeien. Daardoor zijn de veehouders genoodzaakt om andere…

CoYo speelt in op trend van darmgezondheid met vegan kefir

Het plantaardige zuivelbedrijf CoYo is de nieuwste speler op markt die op de kefir-hype inspeelt om aan de vraag naar vegan producten voor een goede darmgezondheid te voldoen. De biologische kefirdranken van kokosmelk, die deze week worden gelanceerd bij Ocado, Whole Foods Market en Planet Organic, zijn…

Het Amerikaanse bedrijf Mooala introduceert suikervrije bio-kokos havermelk

Havermelk is ongelooflijk populair. Grote merken zoals Quaker kwamen onlangs met hun eigen lijnen havermelk na het enorme succes van Oatly. Nu is het zuivelvrije merk Mooala, bekend om z'n bananenmelk, ook van de partij met de introductie van z'n kokos havermelk. Mooala’s Oatmilk wordt gemaakt van…

Alpaca’s beschermen kippen tegen roofvogels

Hoe zorg je ervoor dat kippen in de uitloop niet langer worden aangevallen door roofvogels? Door er een paar alpaca’s bij te zetten. Deze dieren delen hun territorium met andere dieren, maar beschermen het agressief tegen indringers. Vrije-uitloopkippen in Spanje worden in toenemende mate te grazen…


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven