Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Woensdag 24 april (online)

Informatiesessie financieel perspectief voor natuurinclusieve melkveehouderij

Ben jij als melkveehouder op zoek naar manieren om je bedrijf natuurinclusief in te richten en tegelijkertijd een goed inkomen te blijven verdienen? In het landelijke project Kosten-Baten Analyse Transitie Melkveehouderij, van Wij.land en partners, zijn ze op zoek naar leergierige melkveehouders die willen deelnemen aan een studiegroep in hun eigen regio. Interesse? Kom op woensdag 24 april naar de online informatiesessie van 20.00- 21.00 uur voor meer informatie.

Binnen het Kosten-Baten project gaan melkveehouders aan de slag met vragen zoals: wat zijn de kosten en baten van maatregelen waaronder het houden van minder koeien per hectare, langer weiden en het verminderen van kunstmest en krachtvoer gebruik? Deelnemende melkveehouders gaan aan de slag met hun eigen cijfers om meer inzicht te krijgen in hun bedrijfseconomische resultaten en om te leren hoe land, arbeid en ondernemerschap optimaal kunnen worden ingezet.

Informatiesessie
Op woensdag 24 april van 20.00–21.00 uur organiseren De Natuurverdubbelaars, Wij.land en de regionale partners een informatiesessie waarin meer verteld zal worden over het project, de methodes die gebruikt worden en wat deelnemers gaan doen in de studiegroepen.

Studiegroepen Kosten-Baten Analyse
Wij.land heeft samen met De Natuurverdubbelaars en partners in Noord-Nederland, Noord-Brabant en Gelderland een onderzoek uitgevoerd naar het verdienmodel van natuurinclusieve melkveehouderij. Dit onderzoek richt zich op de behoeften van boeren en vergelijkt bedrijfseconomische resultaten in studiegroepen, waardoor boeren van elkaar kunnen leren. Om de kosten en baten van de transitie volledig in kaart te brengen, breiden ze het onderzoek uit met een grotere groep deelnemers voor meer statistisch betrouwbare resultaten. Hierbij worden ook weersomstandigheden en veranderingen in de markt en wet- en regelgeving meegenomen. In 2023 zijn de eerste resultaten opgehaald en deze zijn zeer positief: een goed resultaat is zeker mogelijk voor natuurinclusieve melkveehouderijen.

Vervolgonderzoek zal inzicht geven in de benodigde ondersteuning vanuit markt en overheid om de transitie naar een melkveehouderij met minder emissies mogelijk te maken.

Wat wordt aangeboden binnen de studiegroepen?

  • Begeleiding van een ervaren bedrijfseconomische adviseur;
  • Sparren met collega's over actuele uitdagingen zoals de afschaffing van derogatie;
  • Thematische verdieping en ondersteuning van individuele transitievragen;
  • Inzichten in natuurinclusieve maatregelen en neventakken.

Wil jij ook werken aan een toekomstbestendig verdienmodel voor jouw melkveebedrijf? Meld je dan aan voor de informatiesessie of één van de studiegroepen. Deadline voor aanmelding voor het project is 30 april.

Klik hier om aan te melden.

Partners
De Natuurverdubbelaars
BoerenNatuur Fryslân (voorheen Living Lab Fryslân)
Brabants Bodem
Platform Natuurinclusieve Landbouw Gelderland
Countus
Dirksen Management Support B.V.

Publicatiedatum: