
Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- "Het is lente, en ons land kleurt wederom bruin"
- Henri Willig maakt kaas van biologische ezelinnenmelk
- Een half jaar of jaarrond aardbeien in het Nederlandse schap?
- Opschaling in de teelt van bio-champignons voor betere concurrentiepositie
- Onderzoek naar agroforestry op de agenda bij het ministerie van LNV
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
Plantaardig

Nieuw: QueenBite Burger
Nieuw van Biobite is de plant-based QueenBite burger. "Deze burger is ontwikkeld door 4e jaars stagiaire Quinty. Zij volgt de opleiding Voeding en diëtetiek aan de Haagse Hogeschool. Deze burger is beschikbaar in 2 varianten; een allergeenvrije Bloemkool & Bonen of passend in de NL Burger lijn met Lupine & Quinoa", vertelt…
Paul Holmbeck: "Behoorlijk grote markt die deze belangrijke bewegingen samen kunnen nastreven"
Denemarken investeert 45 miljoen euro in plantaardig biologisch voedsel
Het Deense parlement heeft besloten een fonds op te richten om ervoor te zorgen dat Denemarken meer plantaardig voedsel kan produceren - en dat de Denen er in de toekomst veel…
Met The Bamboovement ook een Nederlandse winnaar
Dit zijn de winnaars van de Best New Product Awards Biofach en Vivaness 2023
De winnaars van de Best New Product Awards op de Biofach en Vivaness 2023 zijn bekend. De beursorganisator (NürnbergMesse) meldt dat het gaat om innovatieve bedrijven die door de internationale gemeenschap van biologische levensmiddelen en natuurlijke en biologische cosmetica worden erkend. Tot de…

Onderzoek naar risico's van microbiële contaminanten in nieuwe plantaardige ingrediënten
Een publiek-privaat consortium van industriële en kennispartners voert een meerjarig onderzoeksproject uit gericht op het onderzoeken van de potentiële voedselveiligheids- en…

Eiwitboeren van Nederland
Plantaardig eiwit van Nederlandse eiwitboeren gewild, maar onbekend
De afgelopen vijf jaar is de interesse voor levensmiddelen met in Nederland geproduceerd eiwit sterk gestegen. De herkenbaarheid en waarde van plantaardige eiwitten zoals peulvruchten en noten is echter, in tegenstelling tot vlees en zuivel, gering. Supermarkten en onafhankelijke instanties zijn…

"Bijna twee derde van de vegetarische burgers is niet erg gezond"
De samenstelling van bijna twee derde van de vegetarische burgers is niet erg gezond, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De organisatie stelt dat de voedingswaarde…

Met 36.000 vakbezoekers 'minder druk, wel goed'
Fotoreportage: Nederlandse exposanten op Biofach/Vivaness 2023
Tholen - De biologische sector verzamelde zich van 14 tot en met 17 februari weer in Neurenberg. Er stonden dit jaar 2.765 exposanten op de Biofach - 222 daarvan op de Vivaness - waaronder meer dan 100 exposanten uit Nederland. Het vierdaagse evenement trok dit keer bijna 36.000 vakbezoekers uit 135…

Masterplan voor eiwittransitie als economische motor in Nederland
Boeren die op grote schaal plantaardige eiwitten telen en consumenten die twee keer zoveel peulvruchten eten lijkt iets voor de verre toekomst, maar het is haalbaar binnen zes…

Florentin heeft nieuwe eigenaar: Kaja Food
Florentin heeft sinds vorige week een nieuwe eigenaar. Het Duitse familiebedrijf Kaja Food heeft Florentin gekocht. "Dit is zo gekomen, omdat Obela is gestopt met produceren voor Obela Europe. Deze nieuwe eigenaar is voor Florentin erg goed nieuws. De laatste jaren lag de focus namelijk vooral op Obela",…
Producenten van biologische en vegetarische voeding willen meer impact maken
De Hobbit, De Paddestoel en Abinda fuseren
De drie Belgische familie- bedrijven De Hobbit, Abinda en De Paddestoel fuseren tot één vennootschap. De organisatie heeft als ambitie in Europa een vooraanstaande rol te…

WWF
Vrienden van Velhorst, Lekker Lupine, Janmiekeshoeve en Kwaalburgse HoeveNatuurgedreven: nieuwe mini-documentaireserie over Nederlandse eiwitboeren
Filmmaker Jasper Spanjaart ging voor het Wereld Natuur Fonds (WWF) langs bij vier biologische boerenbedrijven die in balans met natuur eiwitrijke gewassen zoals walnoten, haver, lupine en veldbonen verbouwen. Wat drijft deze ondernemers? En hoe zien zij het voedselsysteem van de toekomst? De serie…

Bunge Loders Croklaan wil samen met bio-ondernemers oplossingen zoeken op productniveau
"Klanten vragen echt om een sprong in productontwikkeling in biologisch"
Tholen - Na een geslaagd debuut in juli vorig jaar, staat Bunge Loders Croklaan (Bunge), leverancier van plantaardige oliën, vetten en lecithines voor de voedingsindustrie, deze maand wederom als exposant op de BIOFACH in Neurenberg. "De vorige BIOFACH was onze introductie in de sector. Wij willen als…

"Nieuwe Yakso-producten zijn veelal vegan vanwege de toenemende vraag"
Nieuwe range seitan voor in de koeling
Tijdens de BIOFACH presenteert FZ Organic Food verschillende nieuwe producten van diverse merken. Zo laten ze op de beurs de producten van Trafo in de nieuwe uitstraling zien. Daarnaast staat het merk en de producten van Yakso in de spotlight. "Afgelopen jaar zijn er diverse producten bijgekomen, veelal…

Wat als heel Nederland vegan wordt?
Stel dat niemand in Nederland nog dierlijke producten zou eten, wat zou er dan gebeuren? En zou het bijdragen aan meer klimaat-rechtvaardigheid? Met die denkoefening gaan…

Klassieke maaltijden met een plantaardige twist
Tholen – Anno 2023 heeft plantaardig eten weinig introductie meer nodig, maar tien jaar geleden was dat een ander verhaal. “Het is niet alleen meer de ‘hardcore vegetariër’ die plantaardig wil eten, er is nu ook een grote groep die zich meer bewust wordt van gezonde voeding en ecologie en daarom vaker…

66 partners Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel
De Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel heeft dit jaar 66 partners aan zich verbonden. Net als de afgelopen jaren is ook dit jaar de steun voor de landelijke campagne vanuit…

De Smaakspecialist wordt exclusief distributeur van Happy Coco
Met een handtekening tijdens de Biobeurs is De Smaakspecialist exclusief distributeur in de Benelux geworden van de plantaardige zuivelvarianten van Happy Coco. Arjuna van der Kooij, oprichter en eigenaar van Happy Coco en Pieter Dirven, eigenaar van De Smaakspecialist. Plantaardig, biologisch en…

Supermarkt stunt met klimaateffect in plaats van scherpe prijzen
Hoe moeten de voedselprijzen eigenlijk worden geprijsd als ook het klimaateffect in aanmerking wordt genomen? Nog steeds in euro's en centen? Of heeft onze planeet een andere munt waarmee ze onze aankopen betaalt? Voor de planeet zou het waarschijnlijk realistischer zijn om informatie te geven over…

Recall voor Jay&Joy producten
Udea roept alle batches terug van de Jay&Joy producten. Er is hier een vermoeden voor de aanwezigheid van Listeria Monocytogenes en daarom wordt het product uit de handel gehaald. Udea vraagt consumenten het product niet te consumeren. Het product kan bij de plaats van aanschaf worden vergoed. Het gaat om de vegan paté, Jean…

De Smaakspecialist presenteert nieuw assortiment tijdens de Biobeurs
De Smaakspecialist showt tijdens de Biobeurs op 18 en 19 januari het nieuwe distributiemerk Happy Coco en brengt de nieuwste producten onder de aandacht. Samenwerking Happy CocoHappy Coco is een merk in plantaardige biologische zuivel op basis van - voornamelijk - kokos dat zich kenmerkt door vegan,…

6-12 maart: zesde editie Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel
Van 6 tot en met 12 maart vindt de zesde editie van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel plaats in Nederland. Deze duurzaamheidscampagne is een jaarlijks terugkerend…

Eerste kennismaking met Solange's African Cuisine tijdens Biobeurs
Symfonio lanceert op de Biobeurs haar eigen merk Solange's African Cuisine. Het zijn een zestal producten op basis van het biologische Afrikaanse oergraan fonio. "Het merk is nog volop in ontwikkeling, maar we wilden op de Biobeurs alvast een tipje van de fonio sluier oplichten", vertelt Martha Jeuken…

Astrid Agemans voor BioForum
"We willen mensen graag laten zien dat je met pasta kan experimenteren"
Fabrizio & Friends is de merknaam achter een bruisend jong voedingsbedrijf in Hoogstraten dat zich op de kaart wil zetten met handgemaakte vegan pasta. Co-zaakvoerder Joke Sips: "Die Italiaans klinkende naam kozen we omdat we aanvankelijk enkel verse gevulde pasta's produceerden. Intussen zien we het…

"Consumenten geven voorkeur aan biologisch als het gaat om plantaardige voedingsmiddelen"
Als je in 2023 nieuwe plantaardige voedings-middelen op de markt gaat brengen, is het aan te raden om voor biologisch te gaan. Dit zegt Paul Holmbeck van EcoConsult naar…

"Door de Thuiswerkbox nam het allemaal een enorme vlucht"
Drukte bij ZustainaBox na jaarwisseling zeker nog niet voorbij
Tholen - Bij ZustainaBox zijn ze na de kerstpakketten en eindejaarsgeschenken nu druk met de nieuwjaarspakketten. "Het hoogtepunt ligt altijd wel bij Kerst, maar dit keer loopt het in het nieuwe jaar ook heel hard door. We zijn vanwege de drukte eigenlijk niet eens toegekomen aan het maken van…