Brood en banket

Broodcompany wil dé bakker van Utrecht CS worden

"Wij maken bio-producten voor de niet-bio-klant"

Tholen - Broodcompany heeft op 30 september een nieuwe winkel geopend op Utrecht Centraal Station. Het is de tweede winkel van het concept. "Dit is echt een toplocatie. Wij zijn er niet alleen voor de treinreizigers. Wij willen juist dé bakker van het station worden. Er wonen zo'n 3.000 mensen in…

Het verhaal van de graanteler, de molenaar en de bakker

Oude granen, nieuw brood

Vandaag verschijnt het boek Oude granen, nieuw brood. Oude granen die weer in Nederland worden geteeld, en hoe daar 'nieuw' brood van te bakken (de crux: rijke granen, pure ingrediënten en een lange rijstijd). Brood van pure grondstoffen, van granen van dichtbij, Geproduceerd door ketens bestaand uit graanteler-molenaar-bakker.…

Wim van der Zanden werkt al 60 jaar bij Biologische Bakkerij van der Westen (Zonnemaire)

"Ge mot gewoon nooit weggoan"

In 1960 kwam Wim van der Zanden als jongetje van 14 jaar werken bij Gerrit van der Westen. Destijds een warme bakker in het Brabantse dorpje Made en tevens de vader van Ad van der Westen. Wim bezorgde de broden langs de deuren in het dorp. Tot op de dag van vandaag vervoert hij nog steeds brood en grondstoffen naar en van de…

Gaat niet door in Nederland

14-25 oktober 2020: Toekomst Zaaien bij biodynamische boerderijen

Van 14 tot 25 oktober 2020 is iedereen – volwassenen en kinderen – weer welkom om te komen Toekomst Zaaien bij vijf biodynamische boerderijen in Nederland en Vlaanderen. In een lange rij (op minimaal anderhalve meter afstand) lopen de zaaiers over de akker en strooien het zaad in bogen voor zich uit.…

Het oudste authentieke Afrikaanse graan

Eerste container fonio van SYMFONIO aangekomen

SYMFONIO is een project voor authentieke Afrikaanse producten met als doel om door de productie van voedzame gewassen zekerheid te bieden aan de boeren, voor eigen gebruik en een overschot voor export. SYMFONIO assisteert in de verhoging van productiviteit door een betere bio praktijk. Daardoor ontstaat…

Een koekje voor een mondkapje

Tholen - 'Mondkapje dragen, koekje vragen'. Dit staat in grote letters op het raam van bio-bakkerij Bettina bakt in Amsterdam. "Even omdenken, zo kwamen we op deze actie. Klanten met een mondkapje die 3 euro of meer besteden, krijgen een gratis koekje", vertelt Bettina. Ze bedacht de ludieke actie om het allemaal wat luchtiger…

"Ideaal als je weet dat je met percelen werkt die onderhevig zijn aan een grote onkruiddruk"

Nog veel terrein te winnen voor boekweit in België

Boekweit wordt nog heel beperkt geteeld in België. In Vlaanderen staat er slechts 8 hectare, in Wallonië zou er iets meer staan. Het grote voordeel van boekweit is het explosieve karakter van het gewas: na het inzaaien ontwikkelt het snel en groeit het gewas snel toe. ILVO-onderzoeker Hilde Muylle geeft…

Een boer, een molenaar en een bakker hebben als eerste in Nederland de broodketen in eigen hand

Het Graanschap: bio-brood van 100% Nederlands graan

Wist je dat Nederlands brood meestal niet van 100% Nederlands graan wordt gemaakt? Het Graanschap zag dat dat anders moest. Zij hebben als eerste bedrijf in Nederland de hele keten van graan tot brood in eigen hand. Ze telen het graan natuurinclusief, vermalen het in de nieuwerwetse molen naast de akkers…

Nieuw bij BD-Totaal: brood van De Veldkeuken

Deze broden krijgen 32 uur de tijd...

Sinds kort is het 100% biologische ambachtelijke brood van De Veldkeuken in het assortiment van BD-Totaal opgenomen. Vorig jaar vestigde de bakkerij van De Veldkeuken met de naam 't Goed ten Rhijn zich in de fraai verbouwde oude koeienstal van de rijksmonumentale boerderij op landgoed Amelisweerd &…

Herman den Blijker als eerste klant

Op de website 'Bio lekker voor je' krijgen consumenten meer informatie over biologische producten en de mensen hierachter. Bakker Menno 't Hoen vertelt in dit artikel meer over de bio-broden vanmenno. Bakken is iets maken en het resultaat met eigen ogen zien"Ik ben geen geboren bakker", zegt Menno 't…

"Komt terug in de gratie"

Brood: imago verschuift van dikmaker naar voedzaam en natuurlijk

Brood wint weer aan populariteit. Dat blijkt uit het imago-onderzoek van het Nederlands Bakkerij Centrum met behulp van Blauw Research en GfK. Het aantal mensen dat vindt dat brood goed past in een modern en gezond voedingspatroon steeg in twee jaar tijd met 3,3% naar 83,6% anno 2020. Alleen bij vrouwen…

Oud brood als nieuw ingrediënt

Er wordt veel voedsel verspild in de horeca. Meestal zonder enige kwade bedoeling, want we willen immers alleen het beste voor de gasten. Wat niet meer goed is, kan niet geserveerd worden. Maar vaak gooien we producten weg die nog meer dan voldoende mogelijkheden hebben. Eén van de meest verspilde producten in de horeca is…

"Hoe mooi is het dat de keten kort is?"

Studenten bakken biologisch speltbrood

Tholen – Studenten aan het Summa College in Eindhoven bakken sinds kort biologisch speltbrood. De boulangerieproducten zijn te bewonderen, te kopen en te proeven in de opleidingswinkel (Sterrenlaan 10). Mark Wils, sinds 7 jaar als docent werkzaam aan het Summa College in Eindhoven, vertelt graag wat meer…

Soggus Roggebrood terug van weggeweest

Lokale korte roggeketen Biobakkerij Verbeek

Biobakkerij Verbeek bakt sinds kort weer het oude vertrouwde Soggus Roggebrood. Maar tegenwoordig op basis van een lokale voedselketen waarbij de teelt van de rogge volledig op kruidenrijke akkers in Brummen gebeurt op basis van een initiatief van Verbeek en Boerderij De Nieuwenburgt, in samenwerking met…

Amsterdam Food Pitch 2020

Amsterdam Food Pitch 2020: drie bio-finalisten

Vandaag heeft de vakjury de 12 finalisten bekendgemaakt van de Amsterdam Food Pitch. Voor deze derde editie hebben ruim 65 innovatieve en enthousiaste deelnemers zich aangemeld voor de strijd om de titel 'Lekkerste product van 2020'. Via deze pagina kan er vanaf vandaag gestemd worden op het favoriete…

Vooral bij bedrijven met dochterondernemingen of werkmaatschappijen

Accountants verwachten dat bedrijven 'aanzienlijk' deel noodsteun moeten terugbetalen

Bij de eerste aanvraag van de NOW-steun hebben bedrijven onbewust fouten gemaakt die achteraf duur kunnen uitpakken schrijft het FD. Het gaat daarbij vooral om afzonderlijke…


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven