Droge kruidenierswaren

Elmar Mook, biologische beroepsimker:

"De biologische manier van werken is vanzelfsprekend voor mij"

Als een woestijnherder reist beroepsimker Elmar Mook naar eigen zeggen met zijn bijen van oase naar oase. Om zijn honing biologisch te mogen noemen, moet hij zorgen dat zijn bijen uit de buurt blijven van gangbare gewassen en bewijzen dat de bronnen van nectar en stuifmeel toegestaan zijn. Hiervoor…

Gezouten macadamianoten in een nieuw jasje

De gezouten macadamianoten van Horizon zitten vanaf nu in een nieuw jasje. Verpakt in transparante folie, zodat je het product goed kunt zien én een fris etiket, geheel passend bij de snacknotenlijn. Deze lancering is een klein voorproefje van een grootschalige opfrisbeurt van de range Horizon verpakte noten,…

Fotoreportage: Verrassend veel bio-producten op Taste of Tavola

Tholen - De 'fine food comminity' van België (en Nederland) trok de afgelopen dagen naar Kortrijk. Daar vond van 24 tot en met 27 september de tweede editie van Taste of Tavola plaats, een spin-off van de internationale vakbeurs Tavola die in maart 2024 weer zal plaatsvinden. Op deze manier krijgen…

Is regeneratieve biologische tuinbouw de nieuwe trend?

Meer dan duurzaam telen, zo wordt regeneratieve biologische tuinbouw beschreven. Volgens de Regenerative Organic Alliance is het een verzameling praktijken die zich richten op het herstellen van de gezondheid van de bodem en het volledige ecosysteem van het teeltbedrijf, die verwoest zijn door het…

Geen pesticiden dankzij puur biologische cacaofabriek

Het Zwitserse familiebedrijf Pronatec verwerkt sinds juni 2022 cacaobonen tot cacaomassa, cacaoboter en cacaopoeder in zijn eigen uitsluitend biologische fabriek. Tijdens dit eerste productiejaar werden alle producten uitgebreid getest. Een evaluatie in september bevestigt nu de voordelen van de…

Chocolatemakers breidt haar biodynamische assortiment uit

Chocolatemakers breidt haar samenwerking met Braziliaanse biodynamische boeren, die vorig jaar al met twee repen was gestart, uit naar een groter assortiment waar ook inclusies zoals vegan karamel in zitten, zo melden ze. "Biodynamische landbouw voldoet aan alle regels waar de biologische landbouw aan moet…

"Sterk bewerkt voedsel beter voor milieu, maar slechter voor gezondheid"

Reina Vellinga, werkzaam bij het RIVM en promovendus bij Wageningen University & Research, doet onderzoek naar een gezond en duurzaam voedselpatroon. Ongeveer 60% van de…

Drie biologische 'Bean to Bar' repen van een eigen Demeter-cacaoproject

Vivani introduceert zijn eerste Demeter chocolade

Demeter is de oudste telersvereniging in Duitsland en toevallig ook degene met de strengste regels. Het baanbrekende internationale keurmerk staat al sinds 1924 voor een levendige, circulaire economie en hanteert strenge criteria en inspecties om gezonde, biologische landbouw te garanderen. Vanaf deze…

Belangrijke veiligheidswaarschuwing voor Paranoten van Nice & Nuts en Your Organic Nature

Udea roept de Paranoten van Nice & Nuts en Your Organic Nature terug vanwege een te hoog gehalte aan aflatoxine in dit product. Deze stof kan bij een hoge inname schadelijk zijn op de lange termijn voor de gezondheid. Het gaat om de producten met de volgende gegevens: Nice & NutsParanoten 750gTHT: 18-08-2024…

Suikervrije biologische chocoladereep met karamel zeezout smaak geïntroduceerd

Chokay introduceert suikervrije chocoladereep met karamel zeezout smaak. Het suikervrije chocolademerk brengt met de 'Caramel Pecan' reep een karamel zeezout smaak op de markt zonder toegevoegde suiker en zoetstoffen. Nu hebben chocoladeliefhebbers de mogelijkheid om ook zonder suiker te genieten van…

Nu verkrijgbaar: Baked Protein Chips

Madal Bal introduceert onder eigen merk een vernieuwend product: Baked Protein Chips. Eiwitrijke chips in de smaken vegan Cheese en BBQ flavour. "Het geheim van de chips is het unieke productieproces dat werd ontwikkeld in samenwerking met de universiteit van Warschau. Het resultaat mag er zijn: Een…

Joanne Dronkers, QA Manager bij TerraSana:

"Kwaliteit is absoluut niet zwart-wit"

Tholen – Het belang van een goede en gedegen kwaliteitsbewaking neemt ook binnen de bio-branche nog altijd toe. Joanne Dronkers voelt zich als Quality Assurance Manager bij TerraSana heel betrokken bij het bedrijf. "Ik ben actief aan de grondstoffen- en klantenkant, je moet alles ruiken en proeven. Ik…

Dreamstime

Bio-volkorenpasta geschonken aan Voedselbank

Pim Vermeulen van het bedrijf Dalmulino uit Terheijden overhandigde deze week 71 zakken van 500 gram biologische volkoren pasta aan de Voedselbank in Breda. "Maar dat was niet…

Wisselwaar leidde al tot een besparing van ruim 150.000 plastic verpakkingen

"Op naar het miljoen in 2024"

Op Duurzame Dinsdag vieren ze bij Udea en IDorganics dat ze met Wisselwaar in zeven maanden tijd maar liefst 150.000 plastic verpakkingen hebben bespaard. "Op naar het miljoen in 2024", zegt Jetse Schokker, eigenaar van IDorganics, een bedrijf dat biologische grondstoffen zoals noten, zaden en vruchten bewerkt, mixt en verpakt.…

Alco Kappé (Allnuts) 30 jaar actief in de sector

"Wij zitten in het segment dat een euro meer voor goede kwaliteit prima is, ook voor biologisch"

Tholen - Als noten- en gedroogde zuidvruchtengroothandel moet je tegenwoordig een totaalleverancier zijn. Dit stelt Alco Kappé van het Vlaamse Allnuts. De handelaar is komende maand precies 30 jaar als zelfstandig ondernemer in de sector actief en ziet dat ontzorgen steeds belangrijker wordt voor zijn…

De Food100 van 2023: deze 100 voorlopers verduurzamen het Nederlandse voedselsysteem

Food100 maakt voor de zevende keer bekend wie de meeste impactvolle voedselveranderaars van Nederland zijn. De lijst bestaat uit 100 verduurzamers, vernieuwers en aanjagers…

Horizon Natuurvoeding introduceert: Pistachenotenpasta en Pecannotenpasta

"Je kunt veel meer met notenpasta's dan je in eerste instantie denkt"

Tholen - Pistachenoten en pecannoten vormen de basis voor de laatste twee nieuwkomers bij Horizon Natuurvoeding. Onder de merken Horizon en Monki zijn vanaf 1 september een Pistachenotenpasta en een Pecannotenpasta verkrijgbaar. "Met name de pecannotenpasta is een product dat nog niet veel mensen kennen.…

Anne Floor van Dalfsen, Tradin Organic Agriculture:

"Vooral de Fairtrade gecertificeerde Sri Lankaanse bio-boeren zijn goed in staat om aan de eisen voor regeneratieve landbouw te voldoen"

Tholen - Tradin Organic heeft onlangs een duurzaamheidsrapport uitgebracht waarin ze de reis van de vloeibare kokosproducten, zoals kokosnootwater en -melk uit Sri Lanka belichten. "We werken lokaal samen met twee verwerkers met in totaal 311 vaste werknemers waarvan 39% vrouwelijke werknemers inclusief…

Recall FAVV: Volkoren rijstmeel bio van Smaakt

Het FAVV (België) haalt het product 'Volkoren rijstmeel bio' van het merk Smaakt uit de verkoop en roept het terug van bij de consumenten wegens een te hoog gehalte aan aflatoxine. De consumenten worden verzocht dit product niet te consumeren en het terug te brengen naar het verkooppunt waar het werd…

Terugroeping Gluten Free Notenkoek van Damhert Nutrition

In overleg met het FAVV haalt Damhert Nutrition NV het product 'Gluten Free Notenkoek' van het merk Damhert Nutrition NV uit de verkoop en roept het terug van bij de consumenten wegens een te hoog gehalte aan aflatoxine B1 in rijstmeel. Damhert Nutrition NV vraagt haar klanten om dit product niet te consumeren…

Test met Nederlandse bio-chocolade zonder toegevoegde suikers of zoetstoffen bij Denn's BioMarkt

Tholen - De biologische chocolade van Chokay, zonder toegevoegde suikers of zoetstoffen, is binnenkort ook op de Duitse markt verkrijgbaar. Medeoprichter Lars Jacobs vertelt dat Denn's BioMarkt in 43 winkels een display gevuld met Chokay-producten neer gaat zetten. "Deze test bij Dennree is een hele…

Verdere prijsstijging olijfolie verwacht vanwege lagere beschikbaarheid

In de nieuwsbrief van Odin groothandel staat een toelichting op de prijsontwikkelingen in oliën. Hier staat onder meer in dat de prijzen van olijfolie nog verder zullen gaan stijgen vanwege een lagere beschikbaarheid. "Door de matige oogst vorig jaar waren de prijzen van de olijfolie al fors gestegen.…

Belangrijke veiligheidswaarschuwing: Rude Health Low Sugar Granola

Rude Health roept alle Low Sugar Granola (400 gram) met een ten minste houdbaar code van 17/04/2024, 18/04/2024 en 09/05/2024 terug, wegens de mogelijke aanwezigheid van kleine steentjes. Dit meldt Rude Health op de website van Holland&Barrett. "We adviseren u om producten met bovenstaande…

Nature Bio Foods doet strategische investering in Bonne Nature (Oeganda)

'Nature Bio Foods, Europe', gespecialiseerd in biologische ingrediënten, heeft een nieuwe state-of-the-art verwerkingsfacaliteit geopend in Oeganda. Deze strategische investering is symbolisch voor de visie van het bedrijf om haar wereldwijde aanwezigheid op de markt voor biologische ingrediënten te…

Triodos Food Transition Europe Fund neemt minderheidsbelang in JetDrinks

JetDrinks verkoopt een minderheidsbelang aan Triodos Food Transition Europe Fund om de sterke groei van de afgelopen jaren verder voort te kunnen zetten. JetDrinks is de afgelopen jaren sterk gegroeid en ziet nog veel kansen om deze groei de aankomende jaren te continueren. Met het verkopen van een…

Kelly Wubbolts (Ekoplaza) bezoekt Colombiaanse coöperatie Cooagronevada

"De boeren waar Chocolatemakers mee werkt, kennen zelf het gehele proces"

Rodney Nikkels en Enver Loke van Chocolatemakers maken de chocolade van boon tot reep zelf. In hun Amsterdamse chocoladefabriek draait alles om het maken van de beste chocolade. Dit doen ze met 'single origin' bonen die rechtstreeks worden ingekocht bij 3 vaste cacaoboeren. Bij Ekoplaza vinden ze het…

Succesvolle crowdfundingsactie voor zero waste winkel in Utrecht

"Voor onze ambachtelijke gerookte amandelen heb ik een wachtlijst opgesteld"

Myrthe Neuman van Een Pure Nootzaak werkt al 12 jaar hard voor een betere wereld, door haar biologische producten los aan te bieden. Ooit begonnen als losse kruiden en theekraam op de markt, eigenlijk uit een persoonlijk gemis daarvan, is Een Pure Nootzaak inmiddels uitgegroeid tot een goedlopend bedrijf…

Rutger van de Pol, Nutland España:

"De Spanjaarden gaan voor de grote maten en de mooiste exemplaren"

Tholen - Sinds een jaar heeft Nutland ook een Spaanse vestiging, Rutger van de Pol runt Nutland España vanuit Barcelona. Hij benadrukt dat Spanje bij uitstek een land is dat gericht is op noten en zuidvruchten. "Daarom was het voor ons een logische stap om onszelf ook in Spanje te vestigen. Wij moeten…

Cacaoboeren in Sierra Leone verhogen productie zonder bossen te kappen voor nieuwe percelen

Terwijl Europa zich voorbereidt op nieuwe ontbossingswetten en strengere duurzaamheidsnormen, staat de cacao-industrie voor grote uitdagingen. Te midden van dit landschap zet Tradin Organic zich in om het voortouw te nemen in duurzame cacaoproductie. Digitale traceerbaarheid en zorgvuldigheid Tradin Organic…

Bulgaars bio-chocolademerk verkent kansen in de Benelux

Tholen - Bij het Bulgaarse chocolademerk Bio Benjamin zijn ze de afgelopen tijd druk bezig geweest met het verkennen van hun kansen op de Nederlandse markt (en de rest van de Benelux). Zo brachten Krassimir Benjamin en Vesselin Portarsky namens Bio Benjamin onder meer een bezoek aan de Biobeurs in…

Onno Stienen, B-Organic Asia:

"Leuk om allerlei producten te ontwikkelen voor bestaande merken"

Tholen - Onno Stienen vertrok inmiddels bijna een jaar geleden bij ONOFF. Dit omdat hij zich in Thailand verder wilde specialiseren met B-Organic Asia. "Door deze stap heb ik geen merk meer, maar ben ik producent geworden. Dit past bij me", vertelt Onno, die aangeeft dat ze de laatste maanden grote…


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven