Droge kruidenierswaren

Franse internationale vakbeurs groeit duidelijk mee met de markt

Fotoreportage: Nederlanders op Natexpo 2019

Tholen - Na Duitsland is Frankrijk de op één na grootste consumentenmarkt voor biologische producten in Europa. De Franse internationale vakbeurs voor bio-producten, Natexpo, groeit mee met de markt. Dit was de afgelopen dagen (20-22 oktober) duidelijk te merken tijdens de beurs in Parijs. Biojournaal…

Bie Verheyen van La Favo

"Alles liep gesmeerd"

Bie Verheyen is oprichtster van het ambachtelijke granolamerk La Favo, dat ook biologische ontbijtgranen produceert. Ze zette haar eerste carrièrestappen in het marketingdepartement van Omega Pharma. Later, toen ze al aan de slag was bij Belmodo, viel het haar op dat zij in de supermarkt geen ontbijtgranen vond die lekker én…

Nieuw 'jasje' voor biologische pepermunt

Tholen - De pepermuntrollen van ECO SWEETS zijn vanaf nu verkrijgbaar in een nieuwe verpakking. "Het oude 'gele' ECO SWEETS-logo hebben wij twee jaar geleden voor onze hele lijn biologische snoep aangepast naar een meer eigentijdse stijl. Enkel de verpakking van onze pepermuntrollen waren tot op heden…

"Een 'extra portie geluk' in iedere chocoladereep"

Tholen – Naast de biologische koffie en thee focust Australian zich nu ook op biologische chocolade. Als gevolg van deze ontwikkeling zijn de Snappers terug van weggeweest. Ze hebben een nieuw jasje gekregen, er zijn nieuwe smaken bij gekomen én de Snappers zijn nu 100% biologisch en Rainforest Alliance…

Fotoreportage toont Nederlandse inbreng

Fusie en overnames gesprek van de dag tijdens BioXpo VitaSana

Tholen - Op zondag 13 en maandag 14 oktober 2019 vond de BioXpo VitaSana plaats in Brussel Expo.  Het gesprek van de dag ging over de gevolgen van de fusie tussen Udea en Biofresh en de overname van Natudis en Hagor. Biojournaal maakte een fotoreportage met Nederlands tintje op de beursvloer.  Klik hier voor de…

Door Nederland gefinancierd programma moet bio-rijstteelt in Cambodja versterken

RiceTechCambodia, een Nederlands initiatief van 4,5 miljoen euro, werd officieel op 25 september geïntroduceerd.  Het 5-jarig programma heeft als doel om de levensomstandigheden van kleinschalige telers in Mondulkiri te verbeteren door hen te helpen bio-certificaten te krijgen en hun opbrengst te verhogen.…

Andrea Rigoni van Fiordifrutta

"Ik herinner mijn oma die thuis jam maakte van enkel fruit en appelsap"

Het biologische fruitbeleg van Fiordifrutta maakt van slechts 3 ingrediënten fruitbeleg: goed gerijpt fruit, biologisch appelsap en fruitpectine. Het fruit wordt met de hand…

Ekoplaza

Palmvrije gezouten pindakaas komt als beste uit smaaktest

De gezouten pindakaas van het Ekoplaza-huismerk komt als winnaar uit de pindakaas-smaaktest van Voor De Wereld van Morgen (ASN Bank). De jury heeft 5 verschillende soorten pindakaas getest en die van Ekoplaza versloeg de andere met een gemiddeld cijfer van 7. Hieronder enkele reacties van het testpanel over…

De Kleine Keuken lanceert #kleindilemma-campagne

"We zijn met onze doelgroep meegegroeid"

Tholen - De Kleine Keuken, bekend van biologische babyvoeding en verzorging en biologische snacks, lanceert de #kleindilemma-campagne. Deze campagne is bedoeld om ouders bij te staan in de dagelijkse dilemma's over gezonde voedingskeuzes voor hun kinderen en loopt tot het einde van het jaar.  Simone, medewerkster bij…

Fotoreportage Anuga 2019

Tholen – Anuga, 's werelds grootste handelsbeurs voor eten en drinken, vierde dit jaar zijn honderdjarige bestaan. De gigantische beurs in Keulen wordt vrijwel door iedere foodspecialist bezocht. Ook dit jaar (5-9 oktober) waren er weer verschillende bio-bedrijven aanwezig op de beurs, zowel Nederlanders als Belgen.  Klik hier om…

Nieuwe biologische lijn koffie geïntroduceerd op de BBB in Maastricht

Rombouts introduceert nieuwe lijn biologische en Fairtrade bonen. Hiermee staan ze ook op de BBB-beurs in Maastricht van 7 tot en met 10 oktober. 100% fairtrade en bioOrganic Expresso is een koffie die zijn oorsprong vindt in de biologische landbouw en wordt geteeld volgens de regels van de eerlijke handel…

Riso Scotti: al 5 generaties rijstverwerking

Ercole Scotti richtte in 1860 Riso Scotti op. Ze zijn gevestigd in de buurt van Pavia, zo’n 40 km ten zuiden van Milaan. Het gebied tussen Milaan en Pavia is één van de belangrijkste Italiaanse rijstteeltgebieden. In het begin was het een agrarisch bedrijf dat rauwe rijst van lokale boeren verwerkte om…

Nieuwe online bio-groothandel voor Nederland en België

Tholen - Bij Amanvida Zakelijk zijn inmiddels producten van meer dan 40 verschillende merken verkrijgbaar. De online webshop voor Nederland en België bestaat al een paar jaar, maar Amanvida zakelijk zal vanaf nu ook als online groothandel naar buiten gaan treden. "Het geschikte moment daarvoor is…

"Vooral waardering voor de verschillende structuren"

Nieuw: Dark Almond Caramel Crisp

Tholen - Speciaal voor het najaar en de feestdagen heeft Vivani een nieuwe reep in haar assortiment opgenomen: Dark Almond Caramel Crisp. "We omschrijven dit als een chocolade rechtstreeks van de kerstmarkten. De Dark Almond Caramel Crisp bevat knapperige gekarameliseerde stukjes amandel en is verfijnd met subtiele tonen van…

Nieuwe reep van Chocolatemakers: 30% melkchocolade en koffie

Eerste bezoekbare chocoladefabriek van Nederland geopend

Chocolatemakers heeft afgelopen zaterdag 5 oktober de eerste bezoekbare chocoladefabriek van Nederland in de grootste cacaohaven ter wereld geopend. Alle Chocolatemakers waren bijeen om de chocoladefabriek te openen: honderden fans, professionals en de fietsers van de Schokofahrt die 2500 kilo chocolade…

"Dit concept zal ook in andere steden herhaald worden"

RAW RUNNERS geven extra 'kleur' aan Singelloop Breda

Zo'n 350 enthousiaste RAW RUNNERS kleurden gisteren (6 oktober) in hun herkenbare RAW shirt de Singelloop van Breda. De RAW Hotspot was met ruim 750 bezoekers een doorslaand succes en vormde de hele, regenachtige en koude, dag een relaxte uitvalsbasis met een team spirit en opgetogen vibe. Op deze…

Nieuw design biologische Europese honing

De Traay heeft een groot assortiment biologische honingsoorten uit Europa en een deel krijgt een nieuw design. Joyce Weerman, brandmanager: “Het afgelopen jaar zijn de meeste etiketten aangepast. De Zonnebloem-, Linde- en Koolzaadhoning waren nog in oude stijl. De Europese honingsoorten zijn erg goed en…

Schamel Meerrettich presenteert assortiment op de Anuga

"Voor ons is het belangrijk om de consumenten bio-mierikswortel ter beschikking te stellen"

Het traditionele Beierse Schamel Meerrettich is al vaak op de Anuga vertegenwoordigd geweest en zal ook dit jaar weer een deel van haar brede productassortiment presenteren. Naast de klassieke producten, die allemaal een nieuw design hebben gekregen, staan de nieuwe Beierse bio-mierikswortel en de…

Oostenrijks familiebedrijf teelt pompoenen voor Bio Planète

"Onze pompoenpitolie wordt steeds populairder"

Tholen - Het is pompoenentijd. Een pompoenproduct waar je misschien niet meteen aan denkt is pompoenpitolie, één van de vele biologisch gecertificeerde oliën uit het aanbod van Bio Planète. "Onze pompoenpitolie wordt steeds populairder. De verkoop stijgt elk jaar met 25%. De olie kan op veel…

Fotoreportage: een bio-rondje over de Vakbeurs Foodspecialiteiten

Tholen - Het bio-gehalte op de Vakbeurs Foodspecialiteiten was ook dit jaar vrij hoog. De beurs in Expo Houten vond net als vorig jaar plaats op maandag en dinsdag (30 september en 1 oktober). Het was de 30ste editie van de vakbeurs voor foodprofessionals. Biojournaal struinde de beursvloer af op zoek…

Udea en DO-IT redden noten met gemengde notenpasta

'Save my nuts' voorkomt voedselverspilling

Wanneer je doel is om mooie biologische producten van hoge kwaliteit aan te bieden, dan doet het extra veel pijn wanneer je iets daarvan zou moeten weggooien. Om deze reden wordt er altijd gekeken of er een beter alternatief is. Afgelopen juli stond DO-IT, importeur en verpakker van biologische…

Nieuwe fabriek voor biologische avocado-olie geopend in Ethiopië

Tradin Organic heeft in Ethiopië een gloednieuwe fabriek geopend voor biologische avocado olie. De fabriek, SUNVADO genaamd, heeft zijn eerste tests met succes doorstaan en is nu begonnen met de commerciële productie. Met dit nieuwe project zal Tradin Organic biologische extra vergine avocado-olie en…

Albert van der Vee van Groentegoed

"Afgelopen week 1000 kilo biologische pompoenen binnengekregen en verwerkt!"

Groentegoed heeft afgelopen week biologische pompoenen binnengekregen om te verwerken. Albert van der Vee: "1000 kilo biologische pompoenen binnengekregen en verwerkt! Niet goed genoeg voor de supermarkt, maar prima voor in onze Pompoen Roomkaas. Groentegoed: 'het nieuwe beleggen'. Vol groente en zonder…

Werkt nu samen met Aldi en Lidl

Veganz toch naar de discounter

In zijn in 2014 verschenen boek 'Vegan für alle' sprak Veganz-oprichter Jan Bredack duidelijke woorden over discounters en hun businessmodellen: "Nergens zijn voedingsmiddelen zo goedkoop als in…

"Chocolatemakers innoveert op alle fronten"

Bezoekbare 'duurzaamste chocoladefabriek' opent zaterdag 5 oktober

Wat begon als een jongensdroom voor Enver en Rodney van Chocolatemakers, het zelf maken van chocolade, groeide uit tot de opening van de naar eigen zeggen duurzaamste chocoladefabriek van de wereld. De oprichters verwachten 200.000 kilo chocolade te gaan produceren in de fabriek die vanaf 5 oktober open…

Peasy does it: snacks op basis van linzen en groenten

OD designstudio heeft de verpakkingen van het nieuwe merk Peasy does it ontworpen: "Pop in de wereld van Peasy! Met trots delen wij het nieuwe merk @peasydoesit Snacks op basis van linzen en groenten. Te beginnen met de Peasy Pops. Het merk is tot leven gebracht, vol enthousiasme, met krachtige…

Jacco van Liere, UniPharma:

"De uitbreiding is nagenoeg voltooid"

Tholen - De uitbreiding van UniPharma, actief als groothandel, retailer en distributeur van gezondheids- en verzorgingsproducten, is bijna voltooid. UniPharma besloot om het bestaande distributiecentrum uit te breiden en op maandag 26 november 2018 werd de eerste paal voor de uitbreiding geslagen. "We…

Exclusief voor de bio-vakhandel

Demeter-volkorenpasta van Spielberger nu plasticvrij verpakt

Sinds kort zijn ook de biologisch-dynamische spelt volkorenpasta van de Duitse Spielberger Mühle verpakt in zakken die gemaakt zijn van 100 procent papier. Hiermee heeft het Duitse bio-bedrijf opnieuw een mijlpaal bereikt op weg naar plasticvrije verpakkingen. Andere pasta volgt nog - allemaal exclusief…

“Zonder streefcijfers of specifiek zullen we steeds verder achterblijven”

Biologisch areaal en omzetgroei in Nederland lager dan EU-gemiddelde

Ondanks de forse stijging van 10% van het biologische landbouwareaal in Nederland in 2018, blijft Nederland sterk achter op omringende landen. Zo blijkt uit het Bionext Trendrapport 2018, met daarin alle Nederlandse en mondiale ontwikkelingen van biologische landbouw, productie en consumptie. Met een…

"Meer dan 100 GreenAge-producten zijn nu te bestellen"

'Oude bekende' is nieuwkomer bij Udea

Tholen - Nadat GreenAge zelf vorig jaar verhuisde, is onlangs een groot deel van het assortiment van Harderwijk naar het nieuwe pand van Udea in Veghel verhuisd. Sascha de Lint: "We werkten altijd nauw samen met Natudis, met Udea hadden we nog geen ervaring. Daarom was het zeker even spannend voor ons…

Iets goeds doen, terwijl je snackt?

Tholen - Marco Mega, voedseltechnoloog, is in 2018 gestart met Food Space. Een start-up die in juni dit jaar op de markt kwam met twee verschillende snackrepen met banaan als basis: de Banabar Cacao & Hazelnut en Goji & Chia. "Het idee voor dit product is eigenlijk ontstaan omdat ik als voedseltechnoloog…

Your Well is nieuwe distributeur Seaweed Bacon en I Sea Pasta

Your Well, the Seaweed Company, aanbieder van producten op basis van Europees zeewier, is sinds deze maand distributeur van de Seamore producten ‘Seaweed Bacon’ en ‘I Sea Pasta’. De distributie van deze producten op basis van 100% biologisch zeewier werd voorheen door Natudis verzorgd. "‘Seaweed Bacon’ is…

Great Taste Awards in Londen:

Drie sterren voor biologische balsamicocrème van dadels

De Brusselse dadelproducent Biotamra heeft op de Great Taste Awards in Londen drie sterren gekregen voor haar biologische balsamicocrème van dadels. Een mooie beloning voor de broers Krimo en Slym Azzouza en hun bedrijf, zo meldt Het Laatste Nieuws. "Voor onze balsamico hebben we lang gezocht naar een…

6-9 september in Bologna

Wie staan er op het Nederlands-Italiaanse paviljoen tijdens SANA?

De Italiaanse beurs SANA vindt plaats van 6 tot 9 september in Bologna. Het is de 31e editie van de internationale beurs die gericht is op biologische en natuurlijke…

Oogst van cranberry's op Terschelling uitgesteld

De oogst van cranberry's op Terschelling zou eigenlijk vandaag (3 september 2019)  beginnen. De bessen zijn nog niet rijp genoeg, zo meldt Peter van den Broek namens Cranberry Terschelling. Tegenover Omroep Fryslân geeft Hans van Keulen, directeur van Cranberry Terschelling aan dat hij hoopt dat ze over een…

Biologische kelp capsules

Your Well, the Seaweed Company, introduceert biologisch gecertificeerde kelp capsules. De capsules, geproduceerd door de Cornish Seaweed Company uit Cornwall, zijn een natuurlijke bron van hoog gedoseerd jodium, één capsule bevat 450 mcg jodium (300 % ADH). Kelp is de verzamelnaam voor een groep bruin zeewieren. In deze…

Levert besparing van minstens 180.000 vrachtkilometers per jaar op

Bauck: 20 miljoen voor nieuwe fabriek

De Duitse bio-fabrikant Bauck gaat een nieuwe fabriek bouwen in Rosche (district Uelzen in Nedersaksen). Het acht verdiepingen tellende gebouw wordt 45 vierkante meter hoog en…

Recall biologische meel met mogelijke hallucinogene stoffen

Afgelopen dinsdag heeft de Franse nationale voedingswarenautoriteit (DGCCRF) een waarschuwingsbericht gepubliceerd  voor biologisch meel van het merk Ma vie sans gluten. Het gaat over de pakketten van 500 gram van deze glutenvrije bloem, die "tropische alkaloïden kunnen bevatten die een risico voor de gezondheid…

Berend van Zanten van Zeemansboter:

"Ook met deze pindakaas kun je ongetwijfeld groot worden"

Berend van Zanten, van Zeemansboter, is gedreven en gemotiveerd, dat is al snel duidelijk. Stilzitten doet hij niet. Waar hij zich het liefste mee bezighoudt? "Met het redden van de wereld." Hij lacht. "En een onderdeel daarvan is mijn bijdrage aan een eerlijke pindakaas business." Samen met Kai begon…

Nieuw: biologische vegan saus met plantaardige worst of gehakt

Pianta Pasta is nieuw op de markt. De vegan saus met plantaardige worst of gehakt voor de spaghetti, penne of tagliatelle. Erik van Gangelen en Dirk Schnellen, de bedenkers van Painta Pasta, geven in een persbericht aan dat plantaardige saus net zo lekker, minstens net zo gezond en een stuk beter voor de…

Ook Nederlandse bedrijven weten BioXpo goed te vinden

"Start-up Paviljoen dubbel zo groot"

Tholen - De BioXpo vindt dit jaar op 13 en 14 oktober plaats in Brussel. Ook dit keer presenteren weer de nodige Nederlandse bedrijven hun producten in Brussels Expo (Paleis 11) op de vakbeurs voor en door de bio-sector. De interesse vanuit Nederland lijkt elke editie van de tweejaarlijkse beurs groter…

van TON maakt bio-producten beter herkenbaar en wil assortiment uitbreiden

"Dezelfde recepturen in een nieuw jasje"

Tholen - De merknaam 'van TON' is een nieuwkomer in de branche. De producten zijn echter alom bekend. 'van TON' is namelijk terug te vinden op de potjes met sauzen die door TonS Mosterd en Heerlijkheden geproduceerd worden. In maart 2018 heeft oprichter Ton Schröer het stokje overgedragen aan Arthus de…

Dinochips in drie nieuwe smaken

De ovengebakken maïschips van Biosaurus is er in drie nieuwe smaken: paarse maïs en zeezout, nacho cheese en rode pepers en linzen. Elke nieuwe smaak heeft zijn eigen vorm: driehoekjes voor de nacho cheese, hartjes voor de rode pepers en linzen en rondjes voor de  paarse maïschips. Biologisch en glutenvrijDe maïschips bevatten ook…

Nieuw bio rijst-alternatief bestaat uit één enkel ingrediënt

Explore Cuisine, fabrikant van biologische, plantaardige pasta's, maakte bekend dat het binnen de rijstcategorie met een nieuwe productlijn op de Amerikaanse markt komt: Risoni. Riso is rijst in het Italiaans en oni is 'meer dan'. Samen betekent het 'meer dan rijst'. De Kikkererwt Risoni en de Rode…

"Verplaatsing van magazijn van Natudis naar Veghel afgerond"

Goedgevulde verhuiswagens in Nederland en België

Tholen - Udea is druk doende met de verhuizing. "Het is eigenlijk een heel traject met sprintjes waardoor het uiteindelijk allemaal moet samen komen. Op vrijdag 9 en zaterdag 10 augustus is de diepvriesafdeling verhuisd naar het nieuwe pand aan de Kempkens. En de afgelopen week is de verplaatsing van een…

Verslag van bezoek IDorganics aan Beni Ghreb (Tunesië)

Biologische dadels deglet nour vanaf 1 september ook Fairtrade en Demeter

Afgelopen voorjaar zijn Raïza Schokker en Sandy Vree namens IDorganics afgereisd naar Hazoua, in het verre zuidwesten van Tunesië, tegen de grens met Algerije. Doel van de reis was het bedrijf Beni Ghreb, dat ligt op vele uren rijden van Tunis door een steeds meer verlaten woestijnlandschap. Midden in…

Nieuw: bijvrije honing

Tholen - Bijvrije honing: het klinkt tegenstrijdig, maar toch is het er. Het is één van de nieuwste producten in het aanbod van de Smaakspecialist. "Ook met dit product spelen we in op de plantaardige trend. We hebben onze bijvrije honing in april op de beurs in Londen laten proeven en het werd heel enthousiast ontvangen",…

"We kennen de cacaocoöperaties al bijna 25 jaar"

Handgemaakte chocolade uit het atelier

Tholen – Bonvita bestaat in 2020 al weer 25 jaar. "We zijn al druk doende met de voorbereidingen van de festiviteiten rondom ons jubileum. We willen hier echt iets moois van maken", vertelt Thijs Schuurman. Dit jaar heeft Bonvita een belangrijke nieuwe stap gezet. In een heus chocolade-atelier maakt het…

Floor van der Steen, Max's Mints

“We noemen het mints on a mission”

Start-up Max’s Mints, een Haarlems merk van veganistische, biologische mintjes, ontdoen hun productieproces van kunstmatige bestrijdingsmiddelen. Ze werken niet met smaakstoffen en gelatine en laten hun pepermuntjes verpakken in een sociale werkplaats in Den Haag, waar mensen met afstand tot de…

Tradin Organic publiceert eerste duurzaamheidsverslag Bio Cacao

Nu de cacao-oogst van 2018-2019 is afgelopen en de voorbereidingen voor de nieuwe oogst in volle gang zijn, publiceert Tradin Organic een rapport waarin de belangrijkste mijlpalen van de afgelopen 12 maanden worden belicht. Het is het eerste jaarlijkse duurzaamheidsverslag dat de organisatie publiceert…

Eco Terra en nieuwe verkoopconcepten

"Met dispensers plastic verpakkingen uitbannen"

Eco Terra is een familiebedrijf dat sinds vijftien jaar bestaat. De kernactiviteiten van het bedrijf zijn de import en verwerking van onder andere noten en gedroogd fruit in de eigen pakstation in Duitsland. De verkoop van grondstoffen voor industrieklanten, private label producties en het produceren van…

Poppe Braam nog volop aan het reizen voor DO-IT

"Overdracht kost veel tijd vanwege het persoonlijke contact met onze leveranciers"

Tholen - Poppe Braam is bijna dertig jaar na de oprichting van DO-IT nog volop actief binnen het bedrijf, maar geeft aan dat hij langzamerhand wel wat taken uit handen gaat geven. "Ik ben bezig met de overdracht, maar dat kost veel tijd. Het persoonlijke contact met onze leveranciers is immers essentieel…

Inschrijving memberfunding kortlopend voorraadfonds al na 2 dagen gesloten

Leden biologische foodcoop brengen ruim half miljoen bijeen

Binnen 2 dagen hebben leden van Odin ruim 550.000 euro bijeengebracht in het kortlopende voorraadfonds van de biologische foodcoop. Het fonds, dat opende op donderdagavond 18…

Tradin Organic bestaat 25 jaar

Tradin Organic bestond op vrijdag 2 augustus jongstleden precies 25 jaar. Op Linkedin staat het bedrijf stil bij deze mijlpaal. Op 2 augustus 1994 betraden Gerard Versteegh, Wim Rabbie en Karin van den Brink het kantoor en op die dag begon dus de reis van Tradin Organic. "Little did they know back then that Tradin would become…


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven