Horeca/catering

Drees Peter van den Bosch, Hutten:

"Laten we de crisis gebruiken om er met een ander voedselsysteem uit te komen"

Het begon bij Hutten toen het Nike kantoor in Hilversum haar deuren sloot vanwege een coronabesmetting. “Toen we dat hoorden dachten we: dit is serieus”, vertelt Drees Peter van den Bosch, manager Foodsquad bij Hutten. Niet veel later sloten er nog meer bedrijven en lag het bedrijf, dat o.a. duurzame…

Bedrijven als Abel & Cole en Riverford worstelen met een sterke stijging van de orders

Britse maaltijdboxen kunnen vraag door coronacrisis nauwelijks aan

Britse bedrijven, die biologische groentenboxen leveren, worden geconfronteerd met een ongekend grote vraag naar hun voeding als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. De…

Non-profit initiatief: 'Steun lokaal - afhalen, zo voor elkaar!'

Too Good To Go stelt app beschikbaar voor afhaalmaaltijden van lokale ondernemers

Nederlandse horecabedrijven staan momenteel voor een grote uitdaging. Nu hun deuren gesloten zijn, kan de mogelijkheid tot afhalen en bezorgen houvast bieden. Too Good To Go schiet te hulp en stelt vanaf nu hun platform beschikbaar voor reguliere afhaalmaaltijden. Zonder winstoogmerk. Met deze oplossing…

Noodboodschappen voor risicogroepen

Wie momenteel geen boodschappen kan doen, omdat men ziek is of tot de Corona-risicogroep behoort, kan een pakket 'noodboodschappen' bestellen bij Gedeelde Weelde. Dit geldt voor iedereen binnen de gemeente Maastricht.  Een groep leden heeft bekeken hoe de Gedeelde Weelde community op korte termijn een eerste…

Boodschapjes.com stelt bezorgplatform kostenloos ter beschikking aan gedupeerde ondernemers

Boodschapjes.com, een online platform voor lokale winkeliers die boodschappen bezorgen, stelt haar platform kostenloos ter beschikking aan gedupeerde ondernemers ten gevolge van het coronavirus.  Normaliter maken lokale supermarkten en speciaalzaken die on-demand kunnen bezorgen gebruik van het boodschappenplatform. Het…

Venster gemaakt van cellulose

Nieuw: composteerbare take-away- en taartverpakkingen

Het Belgische Bio Pack biedt duurzame en milieuvriendelijke verpakkingen en disposables aan. In het Bio Pack gamma vind je zowel 100% composteerbare disposables (gemaakt van plantaardige grondstoffen), recycleerbare als herbruikbare producten. "We hebben nieuwe composteerbare take-away verpakkingen die…

Horecaondernemers komen met creatieve alternatieven

Restaurants, cafés, broodjeszaken en andere horecagelegenheden zijn dicht, maar dat betekent niet dat consumenten zich niet meer kunnen laten bedienen van een smakelijke maaltijd of een lekker drankje. Horecazaken en hun leveranciers starten en masse met het thuisbezorgen van hun producten. Enkele…

Duurzaam gedrag stimuleren met de maaltijdbox

Het is alweer even geleden, maar wellicht alsnog leuk om terug te luisteren. Vorige week stond het BNR-programma The Green Quest in het teken van nudging. Het stimuleren door…

Jeannette van Mullem (Puur! uit eten) bewondert veerkracht

"Straks allemaal driedubbel genieten bij horeca-ondernemers"

"Help de horeca tijdens de coronacrisis", deze oproep doet Jeannette van Mullem namens Puur! uit eten. Naar aanleiding van de gedwongen horecasluiting vanwege het coronavirus heeft Jeannette gevraagd waarmee ze de horeca-ondernemers kan helpen. "De reacties die ik sinds de sluiting van de Puur! uit eten…

Bionext wil weten waar ze tegenaan lopen tijdens coronacrisis

Coronameldpunt voor biologische ondernemers

Steeds meer ondernemers beginnen de gevolgen te voelen van het coronacrisis die de wereld in zijn greep houdt. Zo ook voor de boeren, telers, producenten, verwerkers, handel…

Ook contactloos afhalen bij SLA

"Proberen met maaltijdbezorging nog actief te blijven"

Tholen - Vanuit een lege vestiging van SLA aan de Amstelveenseweg 124 vertelde medewerker Michiel Wouda afgelopen maandagmiddag dat het daadwerkelijke moment van de sluiting toch nog heel abrupt kwam: "We hadden wel verwacht dat de gedwongen sluiting op een gegeven moment een feit zou zijn, maar niet dat…

Yoghurt Barn al preventief gesloten vóór 'corona-sluiting'

"Ook na verscherping van de maatregelen bleef het druk"

Tholen - Al voor de verplichte sluiting zondagavond waren alle Yoghurt Barns uit eigen beweging gesloten. Een bewuste keuze, zo geeft oprichter Wouter Staal aan: "Ook na de verscherping van de maatregelen om verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan, bleef het ook op vrijdag en zaterdag nog druk in…

Foodservice Instituut Nederland:

"Door Corona verschuiven miljarden euro's omzet van buitenshuis naar thuisconsumptie"

Uit een eerste berekening van het FoodService Instituut Nederland (FSIN) blijkt dat de markt voor buitenshuis eten (foodservice) dit jaar€2,5 miljard aan omzet verliest als gevolg van de coronacrisis. Foodretail ziet de omzet juist met 1,8 miljard stijgen door hamstergedrag en vanwege het feit dat eet-…

"Wij vermijden direct contact en hebben dus helemaal geen inkomsten"

Bezorgen en afhalen maaltijden toch toegestaan, maar niet voor iedereen een optie

Tholen - Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zijn alle eet- en drinkgelegenheden in Nederland tot en met 6 april gesloten. Eten of drinken in een horecagelegenheid mag dus niet meer. Maandagmiddag maakte het Kabinet bekend dat bezorgen en afhalen wel (weer) is toegestaan (zie deze…

BD-Totaal organic foodservice verwacht geen tekorten in de aanlevering

"Meeste horeca-ondernemers hielden al rekening met verplichte sluiting"

Tholen - Om verdere verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan, zijn alle horecagelegenheden in Nederland gesloten. Dit besluit zorgde gisteren voor een extra drukke ochtend bij BD-Totaal, actief in de organic foodservice. "Er heerst veel onzekerheid bij onze klanten. Vanuit de horeca vragen ze zich…

Ekoplaza-webshop voorlopig gesloten i.v.m. overbelasting distributiecentrum

Udea roept op tot samenwerking en coulance

Tholen - De gevolgen van het Coronavirus zijn ook bij Udea heel duidelijk merkbaar. Steeds meer mensen die werkzaam zijn in het distributiecentrum in Veghel moeten net als in de rest van Nederland preventief thuisblijven, terwijl in de winkels de producten de deur uit vliegen. Om de situatie meer in…

BD-producten in de hoofdrol tijdens kooklesdagen

Natuurvoedingskundigen Suzanne Rotteveel en Jesse Koopmanschap organiseren op 25 april, 2 mei en 6 juni de kooklesdagen VOED JE GOED. "Werkend met de producten van…

Biologische bietjes voor kinderdagverblijf

Bij Kinderdagverblijf Pinkeltje van Vlietkinderen krijgen de kinderen vanaf maandag elke middag een warme biologische maaltijd. De maaltijden worden elke dag vers gekookt en…

nieuwe koffiebar in Gouda

"We willen verantwoordelijker werken met biologische producten"

Op de hoek van de Sint Anthoniestraat en Achter de Waag in Gouda vind je nu nog de koffiebar Doppio Espresso, een keten met meerdere vestigingen in Nederland. Franchisenemer Alexander van Vliet gaat het roer omgooien en start er binnenkort zijn eigen koffiebar, genaamd Prego! “We gaan ons meer focussen…

Maaltijdbox de Krat en de Streekmolen gaan samen verder

De duurzame maaltijdbox de Krat en de Streekmolen zijn gefuseerd per 1 maart 2020. Met deze fusie wordt operatie, logistiek en inkoop gebundeld, wat grote voordelen biedt qua efficiency, kwaliteit en kosten. Klanten zijn ingelicht en merken weinig van de fusie. De Streekmolen is verhuisd naar Amsterdam en…

Jack Stroeken, Ekomenu:

"Er zit nooit meer in de maaltijdbox dan je nodig hebt"

"Eten is routinegedrag en mensen vinden het vaak lastig om routines te doorbreken of aan te passen. Maaltijdboxen helpen om onze eetgewoontes tóch aan te passen", aldus Jack Stroeken, oprichter van Ekomenu in een artikel in De Kleur van Geld. Onlangs gingen Ekomenu en Willem&Drees samen onder een noemer…

Beschimmelde burger shinet in reclame

Geen conserveringsmiddelen, dat is de boodschap

Je kunt het bestempelen als smerig of je vindt het briljant. Hoe dan ook, de nieuwe reclame van Burger King is er in elk geval eentje die opvalt. De fastfoodketen koos ervoor om de bekende Whopper in beschimmelde toestand te fotograferen met de achterliggende boodschap dat het product geen…

Vierdaagse wil vette hap inruilen voor gezonde snacks

De organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse wil af van de vette hap die tijdens het evenement verkocht wordt. In plaats daarvan moet het aanbod gezonder worden.…

Biologische bitterballenbakker gezocht

Waarde vinden in je producten vraagt soms om enige creativiteit. Die creativiteit vonden natuurboeren Winny en Arjen van Landgoed Velhorst in een wel heel verrassende vorm: de…

Steeds meer en vaker bio-producten op Franse menu's

Ter gelegenheid van de eerste verjaardag van het inwerking treden van de Franse Égalim-wet – een wet die biologische telers beschermt – heeft Agence Bio onlangs de balans opgemaakt met betrekking tot de aanwezigheid van biologische producten op restaurantmenu’s. Met de Égalim-wet zouden biologische…

"Onze dagschotels en soepen zijn erg populair"

In de eerste plaats wil Origin' O Brugge een moderne buurtwinkel zijn waar persoonlijk contact met de klanten voorop staat. Guy, regionaal winkelmanager, leidt ons met veel plezier rond in de moderne winkelruimte. Opvallend is het kookeiland pal in het midden. “Onze chef-kok gaat hier aan de slag met…

"Wat je opschept, eet je op"

Rond de eeuwwisseling besloot Frans baron van Verschuer het familielandgoed, 900 hectare groot, volledig biologisch te gaan exploiteren. Nu telt De Heerlijkheid Mariënwaerdt tien soorten fruitbomen,…

"De echte oudere generatie is veel minder bezig met biologisch"

“Soms willen mensen wel eens aan een bepaalde hype meedoen, maar ze weten niet waar het over gaat. Dan zeggen ze bijvoorbeeld: doe maar glutenvrij en dan willen ze speldbrood. Of ik ben veganistisch, maar ik wil graag een broodje zalm. Toen stonden we ook wel even te kijken!” Bij bakkerij Ons Backhuys in…

Heerlijkheid Mariënwaerdt behaalt gouden Green Key certificaat

In 2020 en 2021 mogen de locaties van Heerlijkheid Mariënwaerdt het gouden Green Key keurmerk dragen. Green Key is een internationaal keurmerk voor duurzame vergader- en congreslocaties. Heerlijkheid Mariënwaerdt richt al haar werkzaamheden op het behoud van het landgoed, met haar mooie natuur en…

Chef serveert eetschilderijen

Chef Marnix Lange maakt met zijn spectaculaire Eetschilderijen van eten iets heel bijzonders. Een spektakel van kleur, geur, smaak en textuur: een beleving die al je zintuigen prikkelt. In een tijd van ‘een snelle hap’ en supermarkten, moeten de Eetschilderijen van Marnix opnieuw een verbinding maken tussen mensen en de bodem…

Frank Loef, restaurant BioPizza:

"We kijken terug op een succesvol eerste jaar"

"Na ruim een jaar kijken we terug op een gestage groei van zowel de omzet als de kwaliteit en de inzet van het team", blikt Frank Loef van restaurant Bio-Pizza terug op 2019. "Met kerst verzorgden we voor het eerst een lopend buffet en gezien de positieve reacties gaan we deze op een vaste dag in de week…

Kinderen leren van bewoners in een verzorgingshuis over gezonde voeding

Bewoners van een verzorgingshuis in Halifax kregen onlangs bezoek van kleuters die alles wilden leren over gezonde voeding. De ouderen uit verpleeghuis Savile Park in het…

Nieuw: Biologische oesterzwambitterbal

Wie tijdens de Bio-beurs richting stand 309 loopt, hoeft alleen maar zijn neus te volgen om uit te komen bij de nieuwe snack van Royal Spelt Snacks. Naast de biologische bitterballen en kroketten in de smaken Jerseykaas, Groente (vegan), Groente/Parmezaan (vega) en Rundvlees is er nu ook een bitterbal…

LandgoedKeuken Utrecht van start met biologische take-away

LandgoedKeuken Utrecht is gestart met een volledig biologische take-away. De gerechten en producten zijn er nu al 100% biologisch. Ook de ‘to go’, zoals broodjes, salades en quiches, worden dagelijks vers gemaakt met biologische producten van het eigen landgoed, uit de regio en van het seizoen. De…

"Veel waardering voor de uitstraling van het product"

Nieuw: Bio-vanillekoekjes in pot

Tholen - Hoppe Professional introduceert op de Horecava een nieuw bio-product, namelijk: Lekker Bio koekjes in een pot. Elke pot bevat zo'n 130 biologische vanillekoekjes. "We hebben dit product ontwikkeld omdat we een antwoord willen hebben op de vraag naar een bio-variant waarbij de koekjes niet allemaal afzonderlijk van een…

Ontvangt B Corp certificaat slechts 4 jaar na oprichting

Too Good To Go kondigt uitbreiding naar Verenigde Staten aan

Vanaf vandaag (14 januari) mag Too Good To Go zich Certified B Corporation noemen. Slechts 4 jaar na de oprichting in Denemarken heeft de app tegen voedselverspilling het duurzaamheidscertificaat ontvangen. Ook gaat Too Good To Go uitbreiden naar de Verenigde Staten. Certified B CorporationHet…

Restaurants bieden vaker doggybag aan

De doggybag raakt steeds verder ingeburgerd in Nederland. Bijna de helft (46%) van de Nederlanders krijgt wel eens een doggybag aangeboden na het eten in een restaurant. Vijf jaar geleden was dit nog 27%. Nog een opvallende trend in het bewustzijn is dat 79,4% van de mensen zegt eten mee naar huis te…

B Corp-certificering voor Too Good To Go

"Vanaf vandaag horen we erbij"

Too Good To Go is vanaf vandaag officieel B Corp-gecertificeerd. Dit meldt Joost Rietveld, Managing Director van Too Good To Go, op LinkedIn: "Vanaf vandaag horen we erbij... Dopper, Tony Chocolonely, Patagonia, Seepje, Triodos bank, Waka waka. Een greep uit de lijst met gerespecteerde namen van bedrijven met de B Corp…

Huisgemaakte bio-soep op de beurs

Tholen - De soep van Naturally Tasty is zowel vers als biologisch. Vorig jaar introduceerde het bedrijf uit Nijmegen twee varianten rode linzensoep, een vegetarische/veganistische en eentje met kip. Naturally Tasty presenteert de soep op de Bio-beurs in Zwolle. "We willen maar wat graag de mensen laten…

Wet Arbeidsmarkt in Balans grootste bedreiging 2020

Groei horeca vlakt af in 2019

Op maandag 13 januari 2020 presenteerde KHN de economische analyse van horecajaar 2019. Ook maakte KHN de resultaten van een onderzoek bekend onder ruim 2100 horecaondernemers naar hun toekomstverwachtingen voor 2020. In 2019 was er met 3,5% nog steeds sprake van een stijging van de omzetwaarde, maar die lag bijna de helft…

"Wij zijn daadwerkelijk biologisch"

Bij Grand Café Groeneveld in Baarn staan lokale en biologische gerechten op het menu. "Voor veel bedrijven is dat een marketingterm maar wij zien dat niet zo. Wij zijn daadwerkelijk biologisch", zegt bedrijfsmanager Patrick Eilert vol overtuiging.  Het café is gevestigd in het oude koetshuis van Kasteel Groeneveld.…

Oproer combineert bier met plantaardige, biologische gerechten

"We werden wat hipper dan we gedacht hadden"

Een lege Utrechtse hal werd in 2016 door bierbrouwers Mark Strooker en Bart-Jan Hoeijmakers omgetoverd tot een heuse brouwerij met een café en restaurant. 'Oproer' staat er sindsdien op de gevel. Hier serveren ze bier met plantaardige en biologische gerechten. "Wat we wilden, was een plek creëren waar…

Crowdfunding voor Wilde Wortels

Gastmaal Traiteur, aan de Utrechtse Griftstraat, krijgt een nieuw jasje. Oprichters Erik, Edgar en Simone toveren het om tot een nieuw concept: Wilde Wortels. Het Gastmaal café en restaurant De Keuken van Gastmaal blijven gewoon bestaan. Het is naar eigen zeggen een logisch vervolg op Gastmaal Traiteur. "Wij hebben ons de afgelopen…

Juliette en René (De Veldkeuken) zetten biologisch niet in de schijnwerpers

"Biologisch had toen toch een andere associatie dan nu"

Vanaf 1999, toen Juliette Borggreve en René van der Veer hun bedrijf de Veldkeuken oprichtten, kookten zij al biologisch, maar ze schreeuwden dat destijds niet van de daken. ‘’Het had toen toch een andere associatie dan nu.’’ Destijds trokken zij door het hele land met een fietskarretje, hun ‘mobiele…


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven