Vlees

Bioboerderij 't Schop

Jan van de Broek, bio-boerderij ’t Schop:

"Het wordt nog drukker dan het was"

De coronacrisis treft ook bio-boerderij 't Schop hard. Maar Jan van de Broek en zoon Bart grijpen deze tijd juist aan om uit te breiden, want straks wordt het druk. "Mensen waarderen het kleine weer, en daar hoort lokaal eten bij." Toen de coronacrisis kwam, annuleerde het ene na het andere gezelschap…

Biologisch melkveehouder John Arink bij Op1:

"Met ‘true pricing’ is het realistisch dat duurzamer product goedkoper in schappen ligt dan kiloknaller"

Terwijl vanmorgen een groot aantal boeren, ditmaal met de auto, naar De Bilt vertrok voor een demonstratie bij het RIVM, is er ook een aantal boeren dat bewust thuisblijft. Een daarvan is biologisch melkveehouder John Arink. Gisteravond legde hij bij Op1 uit waarom hij niet deelneemt aan de actie en waar…

De Valk Wekerom sluit aan bij VoederWaarde.nl

Coöperatie De Valk Wekerom heeft zich aangesloten VoederWaarde.nl. Dit is het enige keurmerk in Nederland dat de voederwaarde bij de deelnemende mengvoerbedrijven borgt en dit aantoonbaar maakt door onafhankelijk toezicht. Nieuwe deelnemerImelda Gielen, voorzitter VoederWaarde.nl heeft onlangs het…

Meet & Feed

Jan Overesch:

"Door 45 dagen bij moeder kunnen biggen goed wennen aan vast voedsel"

Naast een bezoekje van Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber kreeg Jan Overesch onlangs ook bezoek van Eline en Judith van Meet & Feed, die hij een uitgebreide rondleiding gaf door het gemengde bedrijf. Bron: Meet & Feed 

"Inmiddels staan er flink wat jongeren op het land"

Kom je handen tekort?

In mei is het initiatief De Seizoensarbeiders gestart. Hiermee worden mensen die als gevolg van de coronacrisis tijdelijk geen werk hebben en boeren mét werk aan elkaar verbonden. Het gaat om een…

KRO NCRV

Veluws landvarken kan dag en nacht naar buiten

In het Veluwse dorp Vaassen bezoekt culinair expert Alain Caron in het programma Binnenstebuiten de biologische varkenshouderij van Jarno en Heleen van den Berg. Hier lopen de landvarkens lekker buiten. Jarno: "Onze basis om te beginnen is diervrijheid geweest. We wilden een goed stuk vlees, met veel…

Caring Farmers lanceert #gewoonaanhetwerk

22 juli: dag van de kringlooplandbouw

Terwijl Farmers Defence Force heel Nederland oproept om een dagje thuis te blijven en ‘zo stikstofuitstoot te besparen’, doen de Caring Farmers iets anders: zij roepen 22 juli uit tot de dag van de kringlooplandbouw. Op die dag posten Caring Farmers foto’s hoe zij gewoon aan het werk zijn…

Column Bert van Ruitenbeek, directeur Stichting Demeter

De veranderkracht van biodynamische boeren

De afgelopen maanden heeft Bert van Ruitenbeek, directeur van Stichting Demeter,  meerdere gesprekken gevoerd met biodynamische telers. We gaan in het najaar twee Demeter weken organiseren met de biologische speciaalzaken/supermarkten in Nederland met het thema 'You Will Grow'. Waar gaat dat over? Het is aan…

Nieuwe IBV-stam wijkt sterk af van bekende stammen

Het infectieuze bronchitis virus (IBV) komt wereldwijd in veel varianten voor. Volgens de Wereldbank is het virus na vogelpest de grootste schadeveroorzaker in de…

Biologische meelwormenkwekerij: Aof Aloha

Van afgekeurde wortels naar hoogwaardige eiwitten

De vraag naar plantaardige eiwitten groeit en consumenten gaan steeds duurzamer en bewuster eten. Maatschap Batterink-Drost uit Nijkerk werkt aan een biologische…

Meewerkdag op zaterdag 11 juli bij Boerderij Eyckenstein:

"Met zoveel mogelijk mensen ridderzuring te lijf"

Op zaterdag 11 juli organiseert Boerderij Eyckenstein in Maartensdijk een Meewerkdag Ridderzuring. Jacob Beeker: "We gaan met zoveel mogelijk mensen, jong en oud, het veld in en gaan de ridderzuring te lijf in ons grasland. De ridderzuring is een plant die onze dieren niet eten en dus blijft staan als we…

Coöperatie Bon Vivant overgenomen door Henk en Bart Schellekens

Per 1 juli 2020 hebben Henk en Bart Schellekens coöperatie Bon Vivant overgenomen. In de afgelopen jaren heeft Bon Vivant onder leiding van Henk als interim-manager hard gewerkt aan het uitbouwen van diverse merken, waaronder Natuurlijk Scharrelvlees en Natuurlijk Biologisch Vlees. De coöperatie Bon…

7% van de Belgische landbouwoppervlakte is bio

In 2019 is het succes van de biologische landbouw in België opnieuw onmiskenbaar. Alle indicatoren, met uitzondering van de varkensstapel, bevestigen dat de groei van de sector blijft aanhouden. Dat meldt Statbel. Tussen 2018 en 2019 is het aantal biologische landbouwbedrijven met 5,4% gestegen, wat…

Coronabesmettingen bij Profish

Bij visverwerkingsbedrijf ProFish in Twello zijn in de afgelopen weken meer dan 40 medewerkers positief getest op het coronavirus. Aan Omroep Gelderland meldde het bedrijf, dat ook producten levert…

Risico op besmetting vogelgriep in Nederland zeer laag

Het risico voor de Nederlandse pluimveehouderij om besmet te raken met de gevaarlijke variant van vogelgriep (Hoog Pathogene Aviaire Influenza, HPAI) is ingeschat op zeer…

Noodmaatregel door uitzonderlijke droogte Kathy Libby

Versoepeling veevoergebruik voor Vlaamse omschakelaar

Door de uitzonderlijke droogte tijdens het voorjaar van 2020 kunnen Vlaamse bio-landbouwers of landbouwers in omschakeling, een versoepeling aanvragen voor het beperkte…

Een kipwaardig bestaan

Het is een gezellige boel op het erf van biologische pluimveehouderij De Lankerenhof in Voorthuizen. In de wei van Chris (55) en Marjanne (54) Borren lopen twee paarden, er zijn wat koeien en in de boomgaard scharrelen kippen en een paar hanen. In de legstallen zorgen duizenden kippen elk jaar voor zo’n 3 miljoen eieren, die…

Vogelgriep nog niet geweken uit Europa

Er heerst nog steeds vogelgriep in Europa. Zo is er sprake van HPAI H5N8 in Bulgarije en Hongarije. En is Italië recent getroffen door laagpathogene vogelgriep. Oplettendheid…

Inkomen gemiddeld met 50% overschat

Onderzoek: consument weet niet wat boer verdient

Agrarische coöperatie Agrifirm heeft onderzoek gedaan naar de prijsbewustheid van de Nederlandse consument. Met de campagne ‘Gebruik je boerenverstand’ wil Agrifirm de Nederlandse boeren helpen om de consument meer inzicht te geven in de inkomstenverdeling in de voedselketen. Daaruit is gebleken dat de…

"Wij spreken altijd over de gouden driehoek: boer-specialist-nutritionist"

Eigen bio-productielijn opent nieuwe deuren

Tholen - Op 10 oktober heeft veevoederproducent De Valk Wekerom de eigen biologische productielijn in gebruik genomen. Directeur Michael Mackaay noemde deze productielijn een schot in de roos. Verkoopleider Eduard Hettinga beaamt dit: "We hebben sindsdien al 22 nieuwe bio-klanten mogen verwelkomen. Zij…

"Een ding ontbrak nog op mijn CV: een eigen slagerij"

Uitbener bij een kalverslachterij, afdelingsmanager bij de Makro of slager op Aruba… door alle verschillende werkzaamheden groeide de liefde voor het slagersvak bij Romano…

Groene velden: de staat van de Hongaarse biologische teeltsector

Een belangrijk onderdeel van de biodiversiteitsstrategie van de Europese Commissie is het doel om het aandeel van de biologische landbouw in de Europese landbouw met tot 25%…

Stimuleringsbeleid noodzakelijk voor groei naar 25%

Biologische supermarktomzet stagneert: 3,21%

De biologische omzet in supermarkten is in 2019 met 4,9% gestegen, ten opzichte van 4,3% totale groei. Daarmee is het biologisch marktaandeel licht gestegen naar 3,21%, zo…

28 juni

Boerderij Eyckenstein organiseert veldexcursie en lunch

Op 28 juni organiseert Boerderij Eyckenstein een veldexcursie en lunch. "We nemen je mee naar de akker waar we je laten zien, proeven en ervaren wat we op Boerderij Eyckenstein doen. In de Klievekamp, een akker vlakbij de boerderij serveert Elizabet een lunch met producten van eigen eigen weiland en…

Verpakking van gerecycled plastic voor biologische worst

De nieuwe biologische productlijn van het pluimveeworstmerk Gutfried van de Zur Mühlen Gruppe krijgt een duurzame verpakking. Het materiaal is gemaakt uit chemisch gerecycled…

Hoger risico op vogelgriep in de winter

Het risico op introductie van vogelgriepvirus op pluimveebedrijven is in de maanden november tot en met februari vier keer hoger dan in de zomermaanden. Interventies gericht…

Roem van Yerseke en Prins & Dingemanse gaan fuseren

Roem van Yerseke en de Koninklijke Prins & Dingemanse gaan fuseren. De familiebedrijven, beiden Skal-gecertificeerd, zijn allebei gespecialiseerd in de kweek, verwerking en…

KRO-NCRV

Van stratenmaker naar zorgboer

Vijftien jaar geleden gooit stratenmaker en barman Dirk de Bruin het roer om. Hij gaat de zorg in. "Ik ben oud-gereformeerd opgevoed, dus je naaste liefhebben als jezelf is er bij mij met de paplepel ingegoten." Volgens Dirk moet de zorg anders, met veel meer persoonlijke aandacht. Daarom heeft hij een bijzondere combinatie…

Pioniers in kringlooplandbouw: hoe doen zij het?

De publicatie Toekomstige voedselproductie van Wageningen University & Research brengt zeven pionierende Nederlandse kringloopboeren in beeld die verschillen in aanpak. Door…

Van 'afvalproduct' naar exclusief product

Boerderij Eyckenstein is een biologisch circulair landbouwbedrijf.  Jacob Beeker zag dat de stiertjes van de Jersey melkkoeien voor de gangbare veeteelt niets waard waren en werden gedood omdat ze te langzaam groeiden. Om te voorkomen dat deze dieren meteen na de geboorte werden afgevoerd als afval bedacht…

Coronacrisis: biobranche profiteert maar dit geldt niet voor alle bedrijven

Recordomzetten in de natuurvoedingshandel, booming business voor bio-abonnementskisten en een herwaardering van de waarde van lokale leveringsketens. De bio-branche profiteert…

BioWallonie

11,5% van het Waalse landbouwareaal kleurt bio

De Waalse biosector bleef verder groeien in 2019. Zowel het aantal biologische landbouwbedrijven als het areaal namen toe met 4% tot respectievelijk 1.816 en 84.422 hectare.Einde 2019 stonden 1.816 Waalse landbouwbedrijven onder controle voor de biologische productie. 1 op 7 Waalse boeren is nu…

KemperKip opent winkel in Zelhem

Vanmorgen om 9.00 uur was het zover. KemperKip opende in Zelhem de deuren van hun eerste winkel waar verse, diepvries- en gegrilde kip worden verkocht. "Veel mensen vroegen mij waar ze onze kip…

BioNoord verhuisd naar groter pand in Marum

"We konden onze kont er niet meer keren"

Tholen - Biologische groothandel BioNoord is het afgelopen weekend naar een nieuw pand in Marum verhuisd. "We hebben nu de beschikking over zo'n 2600 vierkante meter aan ruimte. Qua totale vloeroppervlakte is dit 4 keer zo groot dan in Leek en de koelcel is zelfs 5 keer zo groot. Hier hebben we dus alle…

Veevoederproducent De Valk Wekerom groeit wederom in een krimpmarkt

"Onze eigen bio-productielijn is een schot in de roos"

Veevoederproducent De Valk Wekerom is er ook in 2019 in geslaagd een positief resultaat te boeken. De productie steeg van 255.386 ton in 2018 naar 258.077 in 2019. Directeur Michael Mackaay: "Dat is weliswaar een bescheiden groei, maar volgens de Nevedi kromp de totale Nederlandse markt voor veevoeders…

"De bio-sector werkt structureel en georganiseerd aan goed dierenwelzijn van de bokjes"

De Groene Geit en Bio Goat Meat distantiëren zich van bokjesdiscussie

De biologische geitensector wil zich distantiëren van de bokjesdiscussie die afgelopen weken oplaaide en met name van de uitspraken dat bokjes op een leeftijd van zo'n 8 dagen…

Vion heropent de productielocatie in Groenlo

Vion Food Group heropent vandaag de productielocatie in Groenlo na goedkeuring van de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Vion introduceert een nalevingsprotocol voor…

"Laat NL zien wat je doet"

Boerburgertweet weer van start gegaan

Boerburgertweet is weer van start gegaan. Vanaf nu zal weer elke week een boer, tuinder, teler, visser, maar ook dierenarts hier hun verhaal een week lang vertellen en hiermee…

"Ik zie niet direct een aantoonbare reden voor het gebrek aan belangstelling"

Geen Minor Biologische Landbouw in 2020/2021

Tholen - Aeres Hogeschool Dronten heeft besloten dat de minor Biologische landbouw komend studiejaar niet van start gaat. Te weinig studenten hebben zich hiervoor aangemeld.…

Biologische vleesvarkenshouders Reudink realiseren fors hogere groei en beter saldo

Biologische vleesvarkenshouders die voeren van Reudink presteren in 2019 technisch beter dan het jaar ervoor. Ze realiseren ruim 40 gram meer groei per dag en een 0,02…

"Ik zag de drinkwateropname bij de dragende zeugen omhoog gaan"

"Goed drinkwater is net zo belangrijk als goed voer. Maar water is er altijd en daarom zijn we eerder geneigd om er minder aandacht aan te schenken", zegt Wilco Harmsen. Hij…


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven