KRO-NCRV - Onze boerderij

Yvon Jaspers bezoekt Kees Scheepens en John en Johanna Huiberts in Onze boerderij

Tholen - In Onze boerderij op NPO 1 kwamen gisterenavond meerdere bio-boeren voorbij. Yvon Jaspers bezocht Kees Scheepens en bio-bloembollentelers John en Johanna Huiberts. Beide bedrijven komen uitgebreid aan bod in het programma van de KRO-NCRV waarin de presentatrice wederom het boerenleven induikt.  Kees…

Foto: Paul Roes

Machteld Huber: "Hier hoopte ik op, toen ik besloot mee te werken aan de Zembla-uitzending"

LNV bevestigt nieuw onderzoek gezondheidseffecten biologische voeding

Tholen - Er komt nieuw onderzoek naar de gezondheidseffecten van biologische voeding. Het onderzoek zal in 2022 starten in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en is een vervolg op het in 2005 uitgevoerde kippenonderzoek. Daarbij werd een deel van de kippen gevoed…

Brief aan Mark Rutte, Sigrid Kaag, Wopke Hoekstra en Gert-Jan Segers

"Onteigenen? Nee, transformeren!"

Vanuit Caring Farmers is een brief geschreven aan Mark Rutte, Sigrid Kaag, Wopke Hoekstra en Gert-Jan Segers. Bij Caring Farmers schrikken ze van hoe vaak het woord onteigenen…

Column Bert van Ruitenbeek

Waarom we het nog steeds niet over preventie hebben

Recent onderzoek van de Universiteit van Groningen wijst uit dat bijna de helft van de mensen met obesitas die op de IC's liggen ondervoed zijn. Tekorten aan spiermassa,…

ABZ Diervoeding en De Samenwerking samen verder

Diervoedercoöperaties ABZ Diervoeding en De Samenwerking zijn voornemens om per 1 januari a.s. samen een nieuwe coöperatie op te richten: ABZ De Samenwerking. Dit maken de directeuren van beide coöperaties vandaag bekend. Beide coöperaties zijn volgens het persbericht kerngezond en succesvol. De omzetten…

Dreamstime.com

Biologisch boer en insectenkweker ziet kansen voor meelwormen op het menu

Een Gelderse pannenkoekenmix met meelwormenmeel? Het is in ontwikkeling. Rowin Batterink, insectenkweker uit Nijkerk is bezig om zijn gekweekte meelwormen niet alleen te…

Bio-Geitdag: 7 december in Enspijk

De Groene Geit organiseert op dinsdag 7 december de 16e Bio-Geitdag. Het programma start om 10:30 en duurt tot 15:00 uur. De Bio-Geitdag wordt gehouden bij Boerengoed…

Ruben Exterkate over omschakeling naar biologisch:

Heeft de Nederlandse varkenshouderij toekomst?

De helft van de varkenshouders in Duitsland gaat stoppen binnen 10 jaar. Hoe komt dit en wat betekent dit voor de Nederlandse varkenshouderij? In de Boerenverstand Podcast…

Klaar voor 100% biologisch voer?

Op 1 januari 2022 treedt de nieuwe EU bio-verordening in werking. Deze wijziging in de bio-wetgeving beïnvloedt de biologische productie op uw bedrijf en ook de productie van biologisch veevoer. Dit roept ongetwijfeld vragen op. Wat verandert er specifiek voor uw bedrijf? Hoe komt de nieuwe voersamenstelling eruit te zien? Hoe…

Raiffeisenverband Südtirol:

Bio-competentiecentrum in Lana geopend

Begin oktober werd het nieuwe competentiecentrum voor de biologische landbouw in Lana geopend, schrijft de Raiffeisenverband Südtirol. In het Eurocenter in de industriezone 1/5 hebben de vijf organisaties Bio Alto Vermarktungsgenossenschaft, Biokistl, Abcert Biokontrollstelle, Biobeef/BioRegio en Bioland…

Marc Doradzillo | Alnatura

Slachten op het bedrijf van oorsprong

Alnatura start met vlees van weideslacht

Alnatura biedt nu biologisch rundvlees van de weideslacht aan. Deze methode, die nog maar zelden wordt toegepast, vindt plaats op de weide of de landbouwgrond waarmee de dieren vertrouwd zijn. Het wordt als bijzonder 'zacht' beschouwd, omdat er geen vangst, vervoer of slachting nodig is, zodat de dieren…

70% verpakkingsreductie voor nieuwe biologische vleeslijn van Jumbo

Tholen - Nordex Flexibles heeft in samenwerking met de vlees- en machinesector een oplossing gevonden voor de overbodig dikke kunststof verpakkingen. Hierdoor is een 70% verpakkingsreductie gerealiseerd voor de nieuwe biologische vleeslijn van Jumbo. Chris Minnema vertelt namens Nordex Flexibles wat meer…

De Groene Slager Ad Dekker wordt De Groene Weg slagerij Alkmaar

De ondernemers van EkoPlaza Alkmaar, Pelle en Arjan Nijdam nemen per 1 november de Groene Slager Ad Dekker over en gaan verder als De Groene Weg slagerij Alkmaar. Ad Dekker, de biologische slager die ruim 30 jaar in Alkmaar als Groene slager gevestigd was, draagt het stokje over aan Wiebe Boersma. Samen…

Remko Vermunt

Biologische varkenshouder Bas Antonissen:

"Mijn bedrijf matcht met de biologische consument die ik bedien"

Bas Antonissen, beter bekend als Boer Bas, runt samen met zijn vader en moeder een biologische varkensboerderij aan de Bernhardstraat in Rucphen. Enkele jaren geleden kwam Bas, samen met zijn ouders, voor een dilemma te staan. Gaan we uitbreiden? Of gaan we iets anders doen? Bas koos voor het laatste en…

Een smakelijk dieet stimuleert voeropname en groei van biggen voor spenen

Het is een uitdaging voor veel biologische varkenshouders: de voeropname en daarmee de groei van biggen stimuleren rondom het spenen. Een hogere voeropname voor het spenen…

Allard Bakker en Peter de Ruijter in gesprek over veertig jaar De Groene Weg

"Ons motto is nog steeds dat we willen laten zien dat het anders kan. Wat dat betreft is er niet veel veranderd"

Oprichter Peter de Ruijter en huidige directeur Allard Bakker van De Groene weg hadden in het laatste magazine van De Groene Weg een uitgebreid gesprek over het ontstaan van De Groene Weg en hoe het bedrijf door de jaren heen is uitgegroeid tot een succesvolle keten van biologische slagerijen mét een…

WUR

Duidelijke daling in vleesverbruik in coronajaar 2020

Het totale verbruik van vlees en vleeswaren per hoofd van de bevolking in Nederland ligt in 2020 op 75,9 kilo (op basis van karkasgewicht). Dit is een daling van 1,9 kilo ten opzichte van 2019. Dit blijkt uit berekeningen van Wageningen University & Research in opdracht gemaakt voor Wakker Dier. Deze…

John Arink: "Het is me veel waard dat ons bedrijf – op de diesel na – zelfvoorzienend en toekomstbestendig is"

BD-impulsen in tijden van klimaatontwrichting

Het nieuwste nummer van Dynamisch Perspectief, het ledenblad van de Vereniging voor Biologisch-Dynamische Landouw en Voeding, heeft als thema: BD-impulsen in tijden van klimaatontwrichting. Bert van Ruitenbeek, directeur van Stichting Demeter, vervulde de rol van themaredacteur. Het thema sluit aan bij…

"Tijd om vast te stellen hoe hanen onderling verschillen in smaak"

DID-IT organiseert hanenproeverij

Zondag 10 oktober werd er bij DID-IT een proeverij georganiseerd met genodigden om van 5 hanen, van authentieke biologische kippenrassen, te proeven welke de beste smaak kwaliteit heeft voor vlees. Een ras wat geschikt is voor de verdere ontwikkeling van de biologische dubbeldoel kip. Poppe Braam van…

Ruimte voor de natuur op biologische boerderij in Utrecht

Marcel Peek heeft een biologisch rundvee- en schapenhouderij in Utrecht. Hij koos voor biologisch omdat de dieren meer ruimte hebben. Doordat alles wat minder intensief is dan de gangbare sector, zijn er meer mogelijkheden om de natuur en biodiversiteit op het bedrijf in stand te houden, vertelt Marcel.…

"Bij een gelijkblijvend aantal dieren biedt transitie naar kringlooplandbouw onvoldoende winst"

Met het stikstofdossier, klimaatdoelstellingen en zorgen over de gezondheid van omwonenden van veehouderijen, staat de veehouderij flink onder druk. Deze problemen worden niet…

Proeven van Broederhanen-worst tijdens Boer Burger Brunch

"Doe eens 'n man in je pan!"

St.Hendrick heeft in samenwerking met Bionext afgelopen vrijdag 15 oktober de kipproducten van Broederhanen gepromoot. Dit gebeurde tijdens de Boer Burger Brunch op de Neude in Utrecht. Henk van Oers: "De reacties met betrekking tot dit broederhanen initiatief en de smaak van de worsten waren zeer positief. We hebben nu drie…

Nieuwe stal biedt plaats aan 120 biologische biggen

Een groeiende interesse in bio, een toenemende biologische consumptie en de stijgende vraag naar biologisch varkensvlees biedt perspectief voor omschakelaars, starters en bestaande bio-bedrijven. Naar verwachting zal deze interesse – mede dankzij de Europese Green Deal en toegenomen focus op zowel…

Bioboer in de prijzen met mobiele slachteenheid

Koen De Clercq uit Maarkedal in Oost-Vlaanderen is een van de vijf winnaars van de Innovatiecampagne van Boerenbond. Hij wint de prijs vanwege zijn mobiele slachteenheid voor…

Ekoplaza legt samen met Good Fish de lat hoog voor vissenwelzijn

Vandaag ondertekenen Erik Does, CEO van biologische groothandel Udea en supermarktketens Ekoplaza en Marqt, en Maud Veraar, directeur van milieuorganisatie Good Fish, uitgever van de VISwijzer, de afspraken die hun duurzame samenwerking bezegelen. Na jarenlang te hebben geworsteld met de selectie van…

ACM stelt subsidies en btw-verlaging voor

"Betalingsbereidheid consument nu nog grootste belemmering voor omschakeling naar duurzame landbouw"

De grootste belemmering voor verdere verduurzaming van de landbouw is de hogere prijs van duurzame producten, waarvoor veel consumenten op dit moment niet bereid zijn te…

"Juiste inzet van zeewier verhoogt weerstand en productie voor alle diersoorten"

Nu ook 100% biologisch zeewier van SeaSpirit

North Seaweed b.v. levert vanaf nu ook biologisch gecertificeerd zeewier. Het bedrijf is meer dan 15 jaar actief als leverancier van zeewier, met de focus op toepassing in diervoeding. Het bedrijf focust zich op wat zeewier doet in diervoeding en combineert deze kennis en ervaring met de moderne…

Ook voor hond en kat is een bio-kerstdiner binnen handbereik

Tholen - 'It's beginning to look a lot like Christmas'. postte Daan van der Mooren onlangs op een mooie nazomerdag op LinkedIn. Hij doelde hierbij op het feit dat bij Yarrah nu een biologische kerstmaaltijd voor honden en katten verkrijgbaar is. "Na het succes van de huidige Multipack van Yarrah voor honden…

LinkedIn Brandt & Levie

Droge worsten van Brandt & Levie in Oostenrijkse schappen

Brandt & Levie worstmakers zetten voet aan grond op de Oostenrijkse markt. De biologische droge worsten van het Nederlandse merk liggen in de schappen van Sutterlüty Handels GmbH. De ambitie reikt verder. "Stapje voor stapje gaan we niet alleen Nederland, maar heel Europa inspireren om beter vlees te…

"We denken dat onze klanten hier een hogere prijs voor over hebben"

Naturverbund nieuwe slachterij voor varkensvlees Odin

Tholen - Foodcoop Odin heeft in Naturverbund een nieuwe slachterij en verwerker voor biologisch varkensvlees en varkensvleeswaren gevonden. Deze slachterij is vlak over de grens bij Venlo gevestigd. "We werken vanaf nu samen met één partij die qua werkwijze en schaalgrootte prima bij Odin past. Ze gaan…

Bio Suisse en FiBL zetten klimaatneutrale landbouw op de agenda

"We moeten de levensduur van melkkoeien verlengen"

In Zwitserland is 14 procent van alle broeikasgasemissies afkomstig van de landbouw. Bio Suisse en FiBL denken dat dit te veel is. In een voorbereidende studie onderzoeken zij…

Felix Wilbrink: "Daar zet ik mijn kelder vol mee"

Godfather Award voor bio-pastasaus met venkelworst van Brandt & Levie

Tholen - De Godfather Award 2021 is uitgereikt aan de biologische pastasaus met verse venkelworst van Brandt & Levie. Dit werd bekend tijdens de Vakbeurs Foodspecialiteiten die afgelopen maandag en dinsdag in Expo Houten plaatsvond. Deze nieuwe pastassaus is inmiddels door het hele land bij speciaalzaken…

Mechanische vliegenvanger bestrijdt met name de stekende hoornvlieg

Vliegen afvangen zonder chemie

Vliegen blijven een probleem in de melkveehouderij, ook al valt het dit jaar mee vergeleken met vorige jaren. Koeien hebben last van de beestjes. Dat vermindert het dierenwelzijn, geeft een hoger risico op ziektes en het hindert soms een hygiënische melkwinning. Om zoveel mogelijk af te komen van chemische vliegenmiddelen, ging…

Jean Counet, VPRO Tegenlicht

Terugkijktip: VPRO Tegenlicht: Boeren, burgers en beren

Hoe boeren samenwerken met de natuur

De natuur is veerkrachtig en natuurherstel blijkt wonderbaarlijk snel mogelijk, als de juiste voorwaarden worden gecreëerd. VPRO Tegenlicht presenteerde gisteren een voorhoede van daadkrachtige en succesvolle natuurherstellers in Europa, die ieder op hun eigen manier de biodiversiteit een enorme boost…

Maron van de Plas, Van Veen biologische varkens:

"Ik geniet zelf van het boerenleven en daar wil ik andere mensen in meenemen"

Maron van de Plas vlogt over wat haar als biologisch boerin bezig houdt. In een video van De Groene Weg vertelt ze dat ze is gaan vloggen omdat er volgens haar nog best veel te vertellen is over biologisch boeren. Voor meer informatie: www.degroeneweg.nl  en www.vanveenbiovarkens.nl

Omzet boerderijverwerkers +28%

Groei areaal biodynamische landbouw zet door

Het areaal biodynamische landbouw is het afgelopen jaar met 11% gestegen tot 8730 hectare. Dat is 11% van het totale biologisch areaal in Nederland. Het aantal biodynamische bedrijven in Nederland (inclusief omschakelende bedrijven) nam toe van 143 naar 152. Ook het aantal handelsbedrijven met een…

Frisse uitstraling voor Noorse bio-kip

Op het Noorse eiland Helgøya is Hovelsrud een van de grootste biologische pluimveebedrijven. Het bedrijf kent een lange traditie van produceren van voedsel van hoge kwaliteit.  Hovelsrud was op zoek naar een nieuwe verpakking waarbij het gebruik van plastic werd verminderd, terwijl de productpresentatie optimaal…

BD-Totaal voegt Jersey rundvlees toe aan assortiment

BD-Totaal heeft een Jersey rundvleespakket van Boerderij Eyckenstein aan het assortiment toegevoegd. Het pakket bestaat onder meer uit gehakt, hamburgers, riblappen en…

30 september van start Unsplash

Cursus Natuurlijke middelen in de veehouderij voor dierenartsen

Om kruiden en natuurlijke middelen te kunnen inzetten voor het gezond houden van vee is het goed om achtergronden te kennen, te weten wat er praktisch allemaal mogelijk is en…

Oprichters dragen bedrijf over aan nieuwe eigenaar

Hollands Wild gaat nieuwe fase in met koelvers

Hollands Wild stopt met wild verkoop vanuit de diepvries en richt zich volledig op koelvers producten. Hiermee wil het merk beter inspelen op de bewuste consument van nu en verwacht het een bredere doelgroep aan te spreken. Ganzenfilet"De afgelopen maanden is in een aantal supermarkten een laagdrempelig assortiment…

Skal Biocontrole

Arnold Lageschaar schakelde over naar biologische vleeskuikens

Arnold Lageschaar werkt als productieleider bij Kemperkip, waaraan hij en zijn vrouw sinds 1999 ook maïsscharrelkippen leveren. Sinds kort zijn ze overgeschakeld naar biologische vleeskuikens. De omschakelperiode duurde een jaar. "Eigenlijk komt het erop neer dat je een jaar stilligt." Toen Arnold…

Opiniestuk Ruud Hendriks

Kan biologisch de wereld voeden?

De EU wil het aandeel biologische landbouw uitbreiden naar 25 procent. Vanuit diverse hoeken wordt dit bekritiseerd omdat het de voedselvoorziening in gevaar zou brengen. "Dat wordt honger!" wordt…

Kathy Kleinjans, Forestree:

“Door bioboer te zijn hoop ik een positieve impact te hebben”

Forestree is geen boerderij als een andere. Boerin Kathy Kleinjans is een fan van agroforestry: ze houdt legkippen, schapen en varkens in combinatie met fruit- en notenbomen. “Door bioboer te zijn hoop ik een positieve impact te hebben”. Klik hier om verder te lezen. Bron: Alles over bio

Unsplash

Op zoek naar optimaal speenmanagement voor biobiggen

Het project Biobig ging op zoek naar een optimaal speenmanagement voor biologische biggen. Onlangs publiceerden ze hun eindrapport. Ook BioForum was bij dit project betrokken.…

Filmmaker zoekt duurzame ondernemers voor nieuwe winkelketen

Nederland kent talloze duurzame, sociale, en lokale ondernemingen. Die moeten opboksen tegen grote winkelketens, die vol liggen met goedkope spullen waarvan we niet precies weten hoe, door wie, en onder welke omstandigheden ze zijn gemaakt. Daarom begint filmmaker Kees Brouwer zijn eigen keten: de…

Caring Farmers op de kaart

260 boeren lanceren gezamenlijk een kaart waar burgers direct van vooruitstrevende boeren kunnen afnemen om zo de keten te verkorten. Caring Farmers staan voor een versnelde voedsel- en landbouwtransitie. Deze boeren zijn lang niet allemaal biologisch, maar ze hebben één ding gemeen: ze willen verduurzamen en durven dat uit te…

Unsplash

Strengere emissieregels voor biologisch pluimvee en varkens

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging voor van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). Voor stallen met biologisch gehouden pluimvee en…

Unsplash

Mooiste modderpoel mede te danken aan de varkens zelf

Wat maakt de modderpoel van Lauwrens Sterken nou de mooiste, denkt hij? ”We hebben een langwerpige modderpoel, die achter de stal ligt. Door de bomen eromheen zijn er genoeg schaduwplekken.” En hebben de varkens wel zin om in de zon te liggen? Dan kunnen ze plaatsnemen op strandje in de zon. Ook de…

Extra korting voor afnemers AR Biologisch

Omzetstijging AR in krimpende markt

De uitdagende marktomstandigheden hebben AR niet in de weg gestaan om in het eerste halfjaar van 2021 5,4% meer mengvoer te verkopen dan in de eerste zes maanden van 2020. Ook financieel heeft AR een uitstekend eerste halfjaar gedraaid. Naar aanleiding van de resultaten geeft AR een extra korting op het…


Rss Twitter Instagram

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven