Vlees

Vleesconsumptie in Nederland gedaald met 9%. Of toch niet?

De NOS meldde woensdag 14 augustus dat de vleesconsumptie in Nederland is gedaald met 9%, terwijl vorig jaar Wakker Dier en de WUR nog meldden dat de Nederlandse vleesconsumptie al twee jaar niet meer daalde. Ondertussen zou de verkoop van vleesvervangers met 51% zijn gestegen. In zowel de slagerswereld…

Lowlandsgangers moesten kiezen tussen Beter Leven- en biologische kip

Op de Linkedin-pagina van Maartje Nelissen van The Food Line-up catering, is te lezen dat ze weer open waren met Brasserie 2050 op Lowlands festival. "Kudos aan Tom van Kuyk van Rabobank en ons eigen team van te gekke like minded chefs, kokkies en service guru's. Wat te gek dat iedereen weer zo open…

"Verplaatsing van magazijn van Natudis naar Veghel afgerond"

Goedgevulde verhuiswagens in Nederland en België

Tholen - Udea is druk doende met de verhuizing. "Het is eigenlijk een heel traject met sprintjes waardoor het uiteindelijk allemaal moet samen komen. Op vrijdag 9 en zaterdag 10 augustus is de diepvriesafdeling verhuisd naar het nieuwe pand aan de Kempkens. En de afgelopen week is de verplaatsing van een…

Stikstof- en Fosfor-excretie hoger bij biologisch gehouden dieren

Uit onderzoek van de WUR, in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken, blijkt dat ten opzichte van gangbaar gehouden dieren de berekende N (Stikstof) - en P (Fosfor) -excretie per dier per jaar circa 25% hoger bij biologisch gehouden vleesvarkens en respectievelijk circa 60 en 75% hoger voor…

"Inzet MSE biedt mogelijkheden op korte termijn voor biologische pluimveehouders"

Uit onderzoek van BioForum Vlaanderen blijkt dat het inzetten van een mobiele slachteenheid (MSE) voor pluimvee op korte termijn al mogelijkheden zijn voor kleine bio-boeren. Paul Verbeke, ketenmanager BioForum Vlaanderen: “Er is alvast vanuit beide hoeken van de pluimveesector interesse in de…

Coöperatie helpt biologische geitenhouders aan afzetmarkt voor geitenvlees

Biologische geitenhouders hebben besloten hun bokjes aan te houden voor de productie van biologisch geitenvlees en geleidelijk minder dieren naar de gangbare bedrijven te sturen. Dit jaar moet dat 30% van de bokjes zijn en volgend jaar 50%, daarna gaat het via 75% in 2021 naar 100% in 2022. Tachtig…

SP-lid Frank Futselaar stelt Kamervragen over bio-vleesfraude

SP-lid Frank Futselaar heeft op 10 augustus jongstleden Kamervragen gesteld aan Minister Carola Schouten over de vleesverwerker uit Brabant die gangbaar vlees als biologisch…

'Biologisch' vlees van frauderende Nederlandse vleesverwerker ook in België en Duitsland verkocht

De Nederlandse vleesverwerker die volgens documenten van een toezichthouder fraude heeft gepleegd door normaal vlees als biologisch te verkopen was ook in België en Duitsland actief. De fraude met gewoon vlees dat als biologisch verkocht werd, leverde de vleesverwerker honderdduizenden euro’s op, meldt…

Irene Prinsen, bio-boerderij Erf-1, in RTV Oost-programma Overheerlijk

"Met veel plezier bijgedragen aan deze mooie serie!"

Irene Prinsen op Linkedin: "Met veel plezier bijgedragen aan deze mooie serie!" Samen met schrijfster Nadia Zeroual, de Koerdische Sherivan Kocar heeft Irene in de keuken van biologische boerderij Erf-1 in Kampen een frisse peterseliesalade met kibbeh bereid. Dit deed ze in het RTV Oost-programma…

Reudink verwelkomt twee nieuwe collega's:

Specialist biologische varkenshouderij en biologische legpluimveehouderij

Het Reudink-team groeit en verwelkomt twee nieuwe collega's, Matty van Tilburg en Klaas Bosma. Zij stellen zich kort aan u voor: Matty van Tilburg Matty van Tilburg (links op…

Dierenwelzijnslabel: Duitse verenigingen willen kenmerkingsplicht

Om het door Julia Klöckner geplande vrijwillige dierenwelzijnslabel te verhinderen, uitten bio-verenigingen en dierenbeschermers opnieuw hun kritiek. De BÖLW ziet zelfs een…

Biologische varkensboer Peter van Leeuwen in BinnensteBuiten (KRO-NCRV)

"Varkens kunnen wel 20 uur per dag slapen"

Culinair expert Alain Caron is voor het KRO-NCRV-programma BinnensteBuiten afgereisd naar het Gelderse Buren, waar Peter van Leeuwen een biologische varkensboerderij runt. Peter begon ooit als zoon van een melkveehouder zijn eigen bedrijf met scharrelvarkens en schakelde over op biologisch boeren. Hij…

Corné van Dooren, Voedingscentrum:

"Lastige afweging of het beter is om biologisch vlees te kopen"

Op de vraag of het beter is voor het klimaat om biologisch vlees te kopen is geen eenduidig antwoord op, stelt Corné van Dooren van het Voedingscentrum. "Biologische producten hebben een hogere impact op de milieubelasting, broeikasgassen en landgebruik omdat de opbrengsten lager zijn en de dieren langer…

"Blije varkens, blije boer"

Jan Overesch, ecologisch landbouwer, twittert: "Blije varkens, blije boer. Mooi werk biologisch boeren." Bron: Twitter

Duitse labels ondermaats volgens Bioland

"Dierenwelzijnslabels grenzen aan consumentenbedrog"

Bioland heeft de dierenwelzijnslabels van de handel en het Duitse ministerie van Landbouw en Voeding (BMEL) nauwkeuriger bekeken en de verschillende categorieën vergeleken met de bio-verordening van de EU en de eigen verenigingsrichtlijnen. Het valt op dat bij de 'houdingsvorm' de levensmiddelenhandel en…

Hervé Raingeard werkt al 20 jaar met Le Picoreur samen

"Biologisch pluimveehouder zijn betekent het welzijn van de dieren voorop"

Het doel van het Franse merk Le Picoreur is om altijd op een milieuvriendelijke manier vlees van topkwaliteit te produceren met respect voor het welzijn van de dieren. De…

Ontdek al wandelend de biologische boerenbedrijven in Noordeloos

De Biologische Boeren Buren Wandelroute leidt liefhebbers in 1,5 of 4,5 kilometer langs verschillende biologische boeren in Noordeloos. De wandelroute is vorig jaar in het leven geroepen, vertelt Nelie van boerderij De Drie Wedden in Noordeloos. "Het leek ons leuk om met de biologische boeren samen te…

"Ze maken hem zelf wel groter"

Nieuwe modderpoel voor biologische zeugen

Biologische varkensboerin Janny van den Bogert uit Hedel twitterde: "Stuk uitgegraven in de nieuwe zeugenwei, water er naar toe. Dit wordt de nieuwe modderpoel. De zeugen maken hem zelf wel groter." Bron: Twitter

AgruniekRijnvallei:

"Omzet bio-voeders stijgt terwijl de markt stabiliseert"

Het eerste halfjaar van 2019 heeft AgruniekRijnvallei (AR) een omzetgroei weten te realiseren in de afzet van diervoeders van bijna 3%. Een opmerkelijke prestatie gezien het feit dat het aantal dieren in alle veehouderijsectoren terugloopt. Het lukt AR opnieuw haar marktaandeel te vergroten. Landelijke…

Jaap en Elvira van Maanen van Boerenbeef:

"Wat we willen is dat mensen ons in hun systeem krijgen"

Eind vorig jaar namen Jaap en Elvira van Maanen de Hooge Stoep, boerderij en boerderijwinkel, in Nieuw-Balinge over. Momenteel zijn ze bezig de naam om te zetten naar BoerenBeef. Foto Facebook: Limousin runderen op Boerenbeef Ze verkopen vlees, eieren, kaas, sappen, ijs en wijn. Alles volledig…

VK: Aantal bio-boeren neemt toe maar bio-areaal krimpt

In het Verenigd Koninkrijk is het aantal bio-boeren toegenomen maar is het totale bio-areaal gekrompen, wijzen onlangs door het ministerie van Landbouw gepubliceerde statistieken uit. Vorig jaar kromp het totale areaal dat gewijd is aan de biologische landbouw met 8,4% ten opzichte van 2017. Volgens het…

Studie UCLouvain

"Opkomst van biologisch kan Waalse landbouwsector redden"

Volgens een studie van UCLouvain zou de opkomst van bio in de Waalse landbouw de sector redden. Bovendien zouden de kosten voor milieuschade beperkt worden tot 672 miljoen…

Biologische droge worst wint smaaktest

Brandt & Levie komt als beste droge worst uit de smaaktest van culinair journalist Felix Wilbrink. De smaaktekst verscheen zaterdag 19 juli in de ZOMER bijlage van de…

Aanmelden kan nog tot 1 augustus

"Grootte of type winkel niet bepalend bij Bio Winkel Awards"

Tholen - Aanmelden voor de Bio Winkel Awards kan nog tot 1 augustus. Dit is een compleet vernieuwde verkiezing voor biologische speciaalzaken. De 'Bio Winkel Awards' kent…

Beste Biojournaal-lezers,

De komende twee weken geniet de Biojournaal-redactie van vakantie. Op maandag 5 augustus zal weer een nieuwe editie van Biojournaal verschijnen. Vanaf dan voorzien we jullie weer iedere werkdag van…

Studenten HAS IFA berekenen Carbonfoodprint vlees 't Schop

Op de Twitter-pagina van Jan van den Broek van bio-boerderij 't Schop is te lezen dat studenten van het HAS IFA de Carbonfoodprint van het vlees van de bio-boerderij hebben berekend: "Laura, Francesco, studenten HAS IFA hebben de Carbonfoodprint van ons vlees berekend. Conclusie: goed bezig! Bedankt!"…

10% minder fosforuitscheiding mogelijk bij biologische varkens en leghennen

R ecente onderzoeken onder leiding van Wageningen Livestock Research tonen aan dat de fosforuitscheiding van biologisch gehouden varkens en leghennen met diverse…

Novalishoeve:

"Wat een attente varkens hebben wij toch"

De Novalishoeve, een biologisch-dynamische zorgboerderij in Den Hoorn (Texel), twittert: "Deze foto kregen we van een bezoeker; wat een attente varkens hebben wij toch." Bron: Twitter

'Boeren zonder land' nemen land in bruikleen

Stel je voor: je wilt boer worden, maar je hebt geen land. Els Hegger en Stefan Hanstede bedachten een bedrijfsopzet waarbij ze land in bruikleen hebben. Ze verbouwen groenten en fruit en houden varkens en kippen. Els Hegger droomde ervan na haar studie in Wageningen zelf een bedrijf te starten. Maar dat…

België: Update laag pathogene vogelgriep

Vanuit België wordt gemeld dat pluimveebedrijven die positief zijn voor H3 verplicht geruimd gaan worden. Deze week wordt het formele besluit verwacht waarin dit geregeld…

Pieter van Poucke, eigenaar bio-boerderij De Vierklarver:

"Zonder zorggasten zou onze boerderij er niet zo proper bij liggen"

Pieter Van Poucke en zijn echtgenote Annelies Marchand baten hoeveslagerij en boerderij De Vierklaver in Lokeren (België) uit. Hier leven zo’n zeventig runderen van het ras Blonde d’Aquitaine. Ze grazen op de gronden van het bedrijf of in nabijgelegen natuurgebieden. Het is een bio-bedrijf, maar met een…

TLC wil biologische veehouders mede-eigenaar maken van de leerketen

‘Van gras tot tas'. Onder die noemer brengt 'Trace your Leather Cooperative' (TLC) het leer gemaakt van Nederlandse biologische runderen op de markt. De coöperatie wil peilen onder ZLTO-leden of zij interesse hebben iets met leer te doen of op te zetten. Foto: Jeroen en Gusta van der Kooij, met vacht.…

Mei 2019:

Bio-certificaat van varkenshouder uit Gelderland opgeschort

In mei 2019 heeft Skal Biocontrole het bio-certificaat van een varkenshouder uit Gelderland opgeschort. Op dit bedrijf voldeed de bezetting van de binnenruimte van de varkens…

Meer vraag naar biologische kip vergroot wereldwijde afzet

Een recente studie heeft aangetoond dat de vraag naar biologische kip in verschillende landen zal toenemen door de stijgende vraag naar bio-producten. De studie laat zien dat…

Bio-landbouwaandeel nu 9,1%

Duitsland: 12% van de landbouwbedrijven inmiddels biologisch

De biologische landbouw in Duitsland groeit verder. Het aandeel van de biologische landbouw binnen het totale landbouwareaal steeg tot aan het einde van afgelopen jaar naar…

Jan Vrolijk, van biologische veehouderij de Klaverhoeve:

"Ik vind het een goede zaak dat alle boeren in 2035 biologisch moeten zijn"

Tholen - Op 24 juni was op meerdere sites te lezen dat Laura Bromet van GroenLinks vindt dat alle boeren in 2035 biologisch moeten zijn. Biojournaal sprak met Jan Vrolijk van biologische veehouderij De Klaverhoeve in Oosthuizen en vroeg wat hij van de uitspraak vond. "Ik vind het een goede zaak", zegt…

Eten we in 2040 vooral kweekvlees?

Managementadviesbureau AT Kearney stelt in hun rapport dat het aandeel kweekvlees uiteindelijk groter zal worden dan veganistisch of plantaardig vlees. Volgens het rapport zal…

Productie van biologisch varkensvlees stijgt in 2018 met 450.000 kilo

De productie van biologisch varkensvlees is in 2018 gestegen met bijna 450.000 kilo ten opzichte van 2017. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. De productie van biologisch…

Niels van Engelen, biologische varkensboer:

"Ik kijk vooral naar de behoefte van mijn varkens"

Niels en Diane van Engelen in Elshout laten zien dat met een sobere bouw en beperkte technieken goede resultaten te behalen zijn in de biologische sector. De biologische…

Bio-burgers van Boerderij de Hofstad te koop bij restaurant Kapperdoes

(Bio)logische samenwerking

Restaurant Kapperdoes heeft vanaf nu biologische hamburgers van Boerderij de Hofstad uit Son en Breugel op de menukaart staan. Al langere tijd bestond de wens bij Guust Aldenhoven, verantwoordelijk voor Restaurant Kapperdoes bij tuincentrum Coppelmans Nuenen, om lokale voeding op de menukaart te zetten. En toen kwam hij in…

Bavo van den Idsert gaat voor eerlijke verhoudingen in de keten

"Bio-branche raakt veelkleurigheid kwijt maar wordt sterker en efficiënter"

Tholen - Per 1 juli is Bavo van den Idsert niet langer directeur van Bionext, maar hij zal actief blijven binnen de biologische branche. Vanaf september gaat hij een paar dagen per week voor Bionext werken en hij kijkt er naar uit om daarnaast nieuwe projecten en samenwerkingsverbanden tot stand te…

Nikkie van Olst, kraamstalmedewerker biologische varkenshouderij Van den Bogert

"Samen een bad nemen zou verbroederen"

Op de biologische varkenshouderij van Andries en Janny van den Bogert neemt Nikki van Olst, samen met dragende zeugen, een verkoelend modderbad. Ze doet dit om de zeugen, die straks bij haar in de kraamstal komen, alvast iets beter te leren kennen. Een modderbad bevat mineralen maar het zorgt ook voor…

Prins Charles blij met bio-certificering Dumfries House

Het Schotse Dumfries House is na een overstapproces van twee jaar officieel biologisch geworden. De nieuwe bio-status van het bedrijf in Cumnock markeert de realisatie van een…

Laura Bromet, Groen Links:

"Alle boeren in 2035 biologisch of gelijkwaardig aan 3 sterren Beter Leven"

GroenLinks Kamerlid Laura Bromet vindt dat de zogenoemde 'kiloknaller' moet verdwijnen uit het winkelschap. Alle boeren moeten in 2035 biologisch of gelijkwaardig aan 3…

Raf Francken, bio-varkenshouder:

"Mobiel slachten is een zege voor de biosector"

A ls alles goed gaat, rijden er in 2020 'mobiele slachthuisjes' rond die ter plaatse, op de boerderij zelf, slachten. "Voor biologische veehouders die hun vlees rechtstreeks…

Ekologische Vleesboerderij ‘De Laan van Wisch’ zoekt opvolger

"Wegens gezondheidsproblemen genoodzaakt te stoppen"

Peter en Francis van Ecologische Vleesboerderij ‘De Laan van Wisch’ zijn wegens gezondheidsproblemen van Peter genoodzaakt om hun bedrijf aan de Weeversplasweg in Hengelo te stoppen. Twintig jaar geleden zijn zij begonnen met runderen, varkens, schapen en kippen. Het vlees van de dieren zetten zij…

"Ik was behoorlijk nerveus, kende de Bondskanselier immers alleen van televisie"

Een biologische curryworst voor Angela Merkel

Wat curryworst en algemeen belang met elkaar te maken hebben? De Duitse Bondskanselier Angela Merkel en circa 2000 andere gasten uit politiek en maatschappij hebben het tijdens het Hessenfest in Berlijn beleefd: het Hephata-barbecueteam heeft daar bio-worsten uit sociale landbouw gegrild en geserveerd.…

Verandering kopergehalte biologisch biggenvoer

De EU-wetgeving voor het kopergehalte in biggenvoer gaat veranderen, waardoor biologische varkenshouders minder koper mogen voeren aan gespeende biggen. Dit kan andere overgangsmomenten naar de volgende voersoort als gevolg hebben. Albert Schoterman, nutritionist bij Agrifirm, legt uit wat dit voor…

Nieske Neimeijer, biologische varkenshouderij Neijmeijer:

"Ik heb ondervonden dat een biologische varkenshouderij rendabel kan zijn"

In de Volkskrant vertelt bio-boerin Nieske Neimeijer over haar veranderde mening over het houden van varkens. "Op bezoek bij biologische varkensboeren zag ik de varkens op…

Een tiende van het Deense landbouwareaal is biologisch

Het biologische areaal in Denemarken is groter dan ooit. Meer dan een tiende van het landbouwareaal van in totaal 4000 biologische landbouwers is nu biologisch, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de Deense Landbouwraad. Van 2017 tot 2018 kwam er 34.000 hectare biologisch bij, bewerkt door 325 biologische…

Samen naar een optimale speenvoedersamenstelling voor biologische biggen

In maart 2019 ging de EIP-operationele groep BioBIG van start. Deze operationele groep, waar ook BioForum deel van uitmaakt, zoekt hoe de samenstelling en opname van speenvoeder verbeterd kan worden, zodat varkenshouders hun biggen efficiënter kunnen spenen. Waarom eten biologische biggen - ondanks hun…

Bio-pionier Georg Kaiser breidt handel uit

Tijdens de rondleiding door de vleesfabriek wordt er halt gehouden voor de rookkamer. Georg Kaiser laat enthousiast een metalen stang zien. "Op zoiets heb ik als kind in de…

Jeroen Neimeijer, Vereniging van Biologische varkenshouders:

"We hebben het voordeel dat we een strenge biowetgeving hebben"

Biologische varkenshouders beschikken over een uitgebreide lijst met toegestane middelen. "Zijn we bij een product toch huiverig, dan overleggen we met Stichting Skal en het…

Bio-omzet bedroeg 843 miljoen euro in 2018

Omzet duurzamere voeding met keurmerk in vier jaar verdubbeld

De aanhoudende groei van duurzamere producten met een keurmerk in de supermarkt heeft geleid tot een verdubbeling van de omzet in vier jaar tijd. In 2014 werd nog iets minder dan 1,9 miljard euro besteed aan duurzamere voeding met een keurmerk, in 2018 is dit al ruim 4,1 miljard euro. Dit blijkt uit de…

Klimaatregel voor minder vlees gepresenteerd tijdens Open Air Festival Amsterdam

Op het Open Air Festival van 1 juni jl. heeft Urgenda met 45 organisaties een maatregel gepresenteerd waarmee het kabinet CO2 kan besparen voor eind 2020: één vegetarische dag per week levert 0,5 Mton CO2-reductie. Als de overheid besluit om met beleid aan te sluiten op de Schijf van Vijf en richt op 3…

Omgeschakelde varkensboer Gert Samson:

"Biologisch is een heel andere manier van werken"

Gert Samson boert sinds december 2018 op biologische wijze, nadat hij jarenlang reguliere vleesvarkens hield. Met zijn keuze voor biologische productie zag Samson kans om…


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven