Vlees

Bijna lente op biologische schapenboerderij Lombok

Biologisch schapenboer Arno uit Schalkhaar is vanaf 8 februari druk met het bijstaan van zijn schapen bij het lammeren. Zijn vrouw Leonie helpt hem daarbij, samen met vier stagiaires. Hun twee zonen helpen ook wel eens, maar Arno wil hen vrij laten in hun keuzes voor de toekomst. ,,Als puber wist ik al…

Fotoreportage Biojournaal toont Nederlandse inbreng BIOFACH

Van 13 tot en met 16 februari vormde de Duitse stad Neurenberg weer het middelpunt van de wereldwijde biologische sector. Ook vanuit Nederland neemt de belangstelling nog elk jaar toe. Voor het negende jaar op rij heeft de redactie van Biojournaal een rondgang gemaakt langs alle Nederlandse exposanten.…

IJsland: Biologisch lamsvlees wordt geëxporteerd naar het Europese vasteland

Biologisch gecertificeerde schapenhouders in IJsland willen hun lamsvlees op Europese markten verkopen, meldt Bændablaðið. De verkoop van lamsvlees is de laatste jaren flink gedaald in…

Zo wordt de gerookte ham gemaakt bij biologische slagerij de Groene Weg

Hoe wordt de gerookte ham precies gemaakt bij Biologische Slagerij de Groene Weg? De eerste stap in het proces naar een plakje biologische ham is het uitbenen. Daarna komt het zouten en kruiden, roken, snijden en als laatste stap de verpakking. En dan is de ham klaar om mee te gaan met een klant. Foto: Facebook De…

Consument ziet graag biologisch vlees in de supermarkt

Simon-Kucher & Partners, signaleert dat supermarkten de afgelopen jaren hun biologisch assortiment steeds verder hebben uitgebreid en dat ook de landelijke omzet op…

Recordaantal van 2.989 internationale exposanten

Fotoreportage Nederlanders op BIOFACH 2019

Er stonden dit jaar maar liefst 2.989 exposanten op de BIOFACH. En samen met de VIVANESS kwam dit aantal zelfs op 3.273. Hiermee hebben de beurzen hun eigen record wederom verbroken. De exposanten kwamen uit 98 verschillende landen. De landen Botswana en de Comoren maakten hun debuut op de BIOFACH,…

Biologische trend breidt uit naar diervoeding

Huisdieren krijgen steeds vaker natuurlijke voeding te eten ofwel voeding waar geen kunstmatige geur-, kleur- of smaakstoffen aan zijn toegevoegd. Binnen het segment is er een…

Bekijk de fotoreportage met Nederlandse exposanten

51.500 bezoekers voor BIOFACH en VIVANESS

De BIOFACH en VIVANESS hebben gezamenlijk meer dan 51.500 bezoekers getrokken. De meeste bezoekers kwamen uit Duitsland (ongeveer de helft van de bezoekers) en de top 5 bestaat verder uit Italië, Oostenrijk, Frankrijk en Spanje. Het congres bevestigde zijn rol als het grootste internationale kennis- en…

Omschakelen van een gangbaar naar een biologisch rundveebedrijf

Het omschakelingsproces bestaat uit verschillende stappen en kan enkele jaren duren. Dit proces begint met advisering. Bedrijven die willen omschakelen, zitten met heel wat…

Fotoreportage Nederlanders op BIOFACH 2019

Tholen - De 30ste editie van de BIOFACH zit er op. Net als voorgaande jaren heeft de redactie van Biojournaal een rondgang gemaakt langs alle Nederlandse exposanten. Daarvan is een uitgebreide fotoreportage gemaakt. Het overgrote deel van de Nederlanders was weer te vinden in Hal 5, maar Nederland was in…

Bio Goat Meat genomineerd voor een Food Heroes Award

Bio Goat Meat, een coöperatie van 35 biologische geitenhouders, is genomineerd voor een Food Heroes Award in de categorie ‘mannelijke dieren’. De Food Heroes Award is een internationale prijs voor initiatieven die voedselverspilling tegengaan. Bio Goat Meat is genomineerd vanwege haar inzet voor de…

Studie UCL toont aan: kleinere veestapel goed voor klimaat en milieu

Een veel kleinere veestapel in 2050 zou goed nieuws zijn voor klimaat en milieu en volstaat om in onze voedingsnoden te voorzien. Dat blijkt uit een studie van UCL op vraag van Greenpeace. De biosector pleit al jaren voor minder, maar beter vlees uit kleinschalige, ecologisch verantwoorde veehouderijen en voelt…

Veehouders dringen stikstofuitstoot terug

Volgens de statistieken zou Nederland de grootste veestapel hebben van Europa. Hierdoor staat het stikstofbeleid onder druk. Op Schiermonnikoog werken de veehouders aan het inkrimpen van de veestapel. Zo zijn zij al teruggegaan van 600 naar 430 koeien. Daardoor zijn de veehouders genoodzaakt om andere…

Gezondheidsrisico's biologische pluimveehouderij: aanvullend onderzoek nodig

Biologische pluimveehouderijen zijn vrijgesteld van het nemen van emissie reducerende maatregelen voor ammoniak en fijnstof. Maar het is nog niet duidelijk wat de bijdrage van…

Dirk-Jan Polak, Hollands Wild:

“Nederlands wild is duurzaam en diervriendelijk”

Tholen - Hoewel het voor de meeste EKO-ondernemers vanzelfsprekend is, heeft EKO-keurmerk voor 2019 voor het eerst aangegeven wat zij echt niet bij EKO vinden passen. Zo wordt kweekwild niet meer aangemerkt als wild, maar als een product uit de gewone veehouderij. Daar is Dirk-Jan Polak, van Hollands Wild, heel blij…

Fotoreportage Bio-beurs 2019

Tholen - Na een bewogen jaar met de nodige overnames, presenteerden verschillende bedrijven zich voor het eerst samen op de Bio-beurs. Odin De Nieuwe Band stond bij de ingang, Udea en Natudis stonden bij elkaar en hetzelfde gold voor Reudink en Van Gorp. Bij al deze stands konden bezoekers terecht om hun vragen te stellen over…

Enorme verschillen tussen biologische graskuilen

"Van 200 tot 230 gram ruw eiwit en een VEM-gehalte van 600 tot 950 VEM. Dat is de variatie in de analyses van biologische graskuilen. Er is dus nog enorm veel te halen als het gaat om ruwvoerkwaliteit en daarmee de benutting van eigen ruwvoer”, stelt Leo Tjoonk, die hier op de Bio-beurs verder over door…

Open dagen Kruidenrijke zaaimengsels van Pure Graze

Komend jaar organiseert Pure Graze 11 open dagen in Nederland, België en Denemarken over de kruidenrijke Saladebuffetten. De Pure Graze Saladebuffetten zijn kruidenrijke zaaizaadmengsels voor blijvend grasland, geschikt voor maaien en weiden met alle grazende diersoorten. De uitgebreidste zijn samengesteld uit 18…

Video: De reis van biologisch vlees bij de Groene Weg

In onderstaande video geven verschillende spelers van De Groene Weg uitleg over de aspecten binnen de keten. "Het vlees wordt geproduceerd met oog op een gezond evenwicht tussen mens, natuur en dier", aldus slager Romano Kollau.

“Biologische grond moet biologisch blijven”

Crowdfunding voor biologische grond van geitenboerderij Hansketien

Tholen – Verschillende partijen hebben een crowdfunding opgezet voor biologische geitenboerderij Hansketien. De gemiddelde grondprijs in Nederland is hoog en schaars. Daar liepen Liesbeth Brands, Monique Hospers en Martijn Stam met de bedrijfsovername van Hansketien ook tegenaan. Dure grond vraagt om een…

Biologisch pluimveehouder gaat paddenstoelen telen

Tholen – Biologisch pluimveehouder en akkerbouwer Kees Sijbenga begint binnenkort aan een nieuwe uitdaging. Hij begint met de teelt van de paddenstoel stropharia. “We gaan een nieuwe soort paddenstoel telen: de stropharia. Deze soort bestaat al langer, maar komt in Nederland nog niet voor”, begint Kees…

Nieuwe biologische opfokker maakt goede start

Voor de biologische opfok van leghennen liggen er uitdagingen voor jonge ondernemers. Jurrian Romijn heeft hier op ingespeeld, hij heeft een prachtige stal gebouwd voor 30.000 dieren met een nieuw ontwikkeld nivo varia systeem, genaamd nivo maxx, waarin de dieren optimaal getraind worden. In deze stal is…

Blaarkoppen grazen tussen de nieuwbouwwoningen in Opeinde

Hooglanders konden niet, die zouden de boomsingels te lijf gaan. Met Blaarkoppen krijgt ‘woonwijk’ de Peinder Mieden veel zeldzamere natuurbeheerders. Er is een emmertje…

"Gebruik maken van elkaars sterke punten"

Reudink en Van Gorp Bio voor het eerste gezamenlijk op Bio-beurs

Tholen – Begin oktober werd bekend dat Reudink alle medewerkers, een gespecialiseerde fabriek en het klantenportfolio van Van Gorp Bio heeft overgenomen. Tijdens de Bio-beurs presenteren Reudink en Van Gorp Bio zich voor het eerst gezamenlijk. Klantencontact staat daarbij centraal. Van Gorp Bio wordt op…

Biologische kweek maakt bio-branche beter en onafhankelijker

Op de Biofach in Nürnberg, die van 13 tot en met 16 februari 2019 plaatsvindt, presenteren twintig verschillende biologische kweekinitiatieven zich in een speciale expositie. Deze laat zien wat er al bereikt is door middel van biologische kweek, maar ook waar nog werk aan de winkel is. Want alleen…

Mobiel Slachthuis als verlengstuk traditionele slachterij

Slachthuis Dokkum B.V. introduceert per januari Mobiel Slachthuis: een innovatief antwoord op de lang onbeantwoorde vraag op hoe te handelen met dieren die wél slachtwaardig zijn, maar niet levend vervoerd kunnen of mogen worden.  “We worden dagelijks geconfronteerd met deze vraag”, aldus Henk Visser, eigenaar van Slachthuis Dokkum…

Garantieregeling Vermogensversterkende Kredieten geeft toekomst aan jonge boeren

Om ervoor te zorgen dat onze voedselproductie ook voor de toekomst gegarandeerd blijft, investeert het kabinet in jonge boeren die een agrarisch bedrijf willen starten of…

Duurzaamheidscertificaten vergroten kansen

Provincie Friesland verpacht bijna 450 hectare landbouwgrond

Vanaf maandag 7 januari 2019 biedt de provincie Fryslân diverse percelen landbouwgrond in pacht aan via pachtgrond.frl. In totaal gaat het om bijna 450 hectare grond. Via pachtgrond.frl kunnen geïnteresseerden inschrijven op de pachtobjecten. De provincie Friesland regelt de uitgave van (een deel van)…

Samenwerking BioVar.be, Delavi en Colruyt Group

Grootste bio-varkensstal in België geopend

In juli werd bekendgemaakt dat BioVar.be, Delavi en Colruyt Group samen een 100% Belgische biologische varkensvleesketen introduceren. Via deze samenwerking willen de partners een antwoord bieden op de steeds groeiende vraag naar biologisch varkensvlees en willen ze inzetten op lokaal vakmanschap met…

Proeven van mannenvlees op de Bio-beurs

Man in de Pan en Dutch Cuisine slaan op 23 januari tijdens de Bio-beurs hun handen ineen: drie toonaangevende chefs van Dutch Cuisine laten op hun eigen manier zien waarom het werken met het vlees van stier, bok en haan, gecombineerd met biologische seizoensgroenten, een fantastische manier is om volgens…

DistrEko en Bioboeren Achterhoek breiden aanbod uit

Van kaas en acidophilusmelk, lamsvlees, kraakverse ijsbergsla, kleurige babyleafmix en dagverse aardbeien tot zoete bieten, koolrapen en snijbonen. Al jaren vervoert en bezorgt Rein van der Werff samen met Peter Melchers (beiden DistrEko) met twee wagens een divers aanbod biologisch Achterhoeks product…

Ecostyle presenteert op de BioBeurs:

Uitbreiding assortiment voor koe en geit

Tholen – “Het doel van Ecostyle is om dieren zo goed mogelijk in balans te houden of de balans te herstellen. Wanneer de weerstand goed is, is het dier minder vatbaar en kan het ziektes zelf overwinnen’’, vertelt Gatske Schram van Ecostyle. Om dit te realiseren, heeft Ecostyle verschillende producten,…

Nieuwe methode bij de eierproductie:

Mannelijke kuikens komen niet eens uit het ei

Rewe biedt in een test conventionele eieren aan waarbij bij de teelt geen mannelijke kuikens gedood werden. Broederij bepaalt het geslacht van het embryo in het ei Anders dan bij meerdere bio-initiatieven worden…

Mijlpaal voor De Groene Weg:

In 2018 voor het eerst 100.000 biologische varkens verwerkt

Tholen – Dinsdag 11 december bereikt De Groene Weg, de dochteronderneming van Vion die zich exclusief toelegt op de inkoop, productie en verwaarding van biologisch vlees, een bijzondere mijlpaal: het 100.000e biologische varken van 2018 wordt dan verwerkt. “De Groene Weg is 37 jaar geleden begonnen met…

Kipnuggets Arcadian Organics 'Biologisch Product van het Jaar'

Het uitstapje van Arcadian Organic en de Natural Meat Company naar het segment van de klant-en-klare voedingsmiddelen heeft hen de prijs voor Gecertificeerd Biologisch Product…

De gevaren van antibiotica-resistentie

Brits medisch expert roept op tot het eten van bio-vlees

Volgens een Brits medisch expert zouden consumenten bio-vlees moeten kopen om de dreiging van antibiotica-resistentie bij mensen te helpen voorkomen. Dame Sally Davies roept mensen op…

Jasper Kooijmans nieuwe commercieel directeur bij Brandt & Levie

Per 1 december is Jasper Kooijmans aangesteld als de nieuwe commercieel directeur bij Brandt & Levie worstmakers. Als commercieel directeur is hij verantwoordelijk voor…


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven