Vlees

Nieuw in Amsterdam:

Biologisch Vleesch Atelier 'De Groene Weg' by Romano (Meat Master)

Romano Kollau van Meat Master opent zijn eigen winkel in Amsterdam: Biologisch Vleesch Atelier 'De Groene Weg' by Romano. Deze winkel zal 100% biologisch zijn met alle certificeringen die hiervoor nodig zijn. Romano: "Na 23 jaar werkervaring in het vlees, waarin ik van slachthuis, worstmakerij, kiloslager,…

"Het is duidelijk drukker geworden"

Biologische slager profiteert van listeria-affaire

Biologische en ambachtelijke slagers in Arnhem en omgeving profiteren van de listeriabesmetting. Ook biologische slagerij De Groene Weg profiteert hiervan. "Het is duidelijk drukker geworden", zegt Gijs Verveda daar. Bij De Groene Weg laten ze de klant precies weten van welke boer het vlees vandaan komt,…

Bio-boer Jan Overesch:

"Flauwekul, ze houden de boeren voor de gek"

Bio-boer Jan Overesch is gisteren (16 oktober) niet naar het Malieveld gereden; hij blijft lekker op zijn boerderij. De boeren laten zich door grote bedrijven verleiden tot dit protest, zegt hij. "En dan al die politici die bij de protesten zijn: wat een flauwekul, ze houden de boeren voor de gek." Jan: "Ik…

Bio-Schweine-Tagung in november

Op 20, 21 en 22 november organiseert de Duitse Lantwirtschaftskammer in samenwerking met De Groene Weg en Reudink de Bio-Schweine-Tagung. Dit keer in Nederland. Drie dagen vol excursies, interessante presentaties en lezingen. Het programma vindt grotendeels plaats op Landgoed Ehzerwold in Almen (Gelderland), maar bevat ook excursies…

Bio-boer Gerk Vries protesteert in Groningen

"Als deze plannen doorgaan dan kost dat de helft van mijn bedrijf"

Bio-boer Gerk Vries deed afgelopen maandag mee aan het boerenprotest in Groningen: "Als deze plannen doorgaan dan kost dat de helft van mijn bedrijf. De afgelopen jaren heb ik fors geïnvesteerd in een biologisch bedrijf met een sluitende kringloop. Deze extra regelgeving komt daar over heen. Geloof me.…

Eikels verzamelen voor de biologische varkens

De herfst is in aantocht en sommige eikenbomen hebben de eerste eikels al weer laten vallen. Bij de biologische boerderij van Kleinlangevelsloo vormen de eikels een waardevolle bijvoeder voor de varkens. Daarom roept boer Rob alle kinderen weer op om eikels te gaan rapen, zodat deze dieren de winter door…

Anton Nigten, onderzoeker

"Maak de boer de dokter en de apotheker van de toekomst"

Volgens Anton Nigten moet de landbouwsector (gangbaar én biologisch) anders en beter gaan bemesten en moet Wageningen UR de kennis opfrissen en oude dogma’s loslaten. Een aantal veehouders tracht te werken volgens de principes die Nigten voorstaat en haalt daarbij vaak de meeropbrengst door om te schakelen…

Alleen in oktober: proef een worstenbroodje met bokkenvlees

Deze oktober kunnen mensen kennismaken met bok. Jaarlijks worden tienduizenden geitenbokken geboren in Nederland, maar ze worden nooit gegeten. Brabantsche Worstenbroodjes en De Lekkere Man brengen daarom, alleen in oktober, een bokkenworstenbroodje op de markt met bok en bospaddenstoel. De twee Bossche bedrijven…

Opening eerste biologische fokkerij drukbezocht

"Een 'turbo' kip past niet in het biologisch gedachtegoed"

De officiële opening van de biologische Vredelinger kippenfokkerij op 4 oktober jongstleden trok veel belangstelling. De fokkerij werd op 4 september door Skal gecertificeerd en dit werd op dierendag gevierd op de Eemweideboerderij. Wytze Nauta stuurde het volgende verslag: De feesttent was met 50…

12 december in de Mauritskazerne bij station Ede-Wageningen

BD/Demeter congres: Inclusieve landbouw als bron voor geluk en welzijn

De Herfstconferentie 'Inclusieve landbouw als bron voor geluk en welzijn' zal op donderdag 12 december gehouden worden in de Mauritskazerne bij station Ede-Wageningen. Als in…

Tweede biologische varkenshouderijdag: 13 november 2019

Op woensdag 13 november organiseert de Vereniging Biologische Varkenshouders voor de tweede keer de biologische varkenshouderijdag. Naast een informatief programma ligt de nadruk tijdens deze dag op het ontmoeten van elkaar; biologische varkenshouders en andere betrokkenen uit de biologische…

Duitsland: Platform opgericht om broederhanen beter te verkopen

Het vlees van broederhanen en van hanen van dubbeldoelrassen is geen hardloper op de Duitse markt. Coördinatie moet nu de afzet verbeteren.  Als alternatief voor het doden van kuikens mesten de bedrijven die aangesloten zijn bij het Bruderhahn Initiative Deutschland e.V. (BID) de mannelijke kuikens uit de…

Reudink introduceert twee biologische wintererwtenrassen

Wintererwten ter verrijking van rantsoen én bouwplan

Mengteelt maakt gewassen weerbaarder tegen ziekten en plagen en is dus extra interessant voor biologische boeren. Bovendien zorgen de juiste combinaties van gewassen voor meer…

Warmonderhof Avondklas met 'De Wilde Slager': 16 oktober

"Wild is zo biologisch dat het niet eens biologisch genoemd mag worden"

Deze gepassioneerde wildliefhebber had een restaurant in Groningen en nam het leukste deel van zijn kokswerk mee toen hij stopte: wild bereiden. Rutgers slacht zelf, is soms nog kok èn geeft praktijkles slachten en uitbenen. Met 'De Wilde Slager' wil Rutgers wild toegankelijk maken voor iedereen. Hij…

Ruud Zanders, directeur Kipster

"Als kippenboer vind ik het moeilijk te verteren het leven van onze haantjes direct te vernietigen"

Kipster brengt samen met Lidl Nederland een rookworst op de markt die is gemaakt van legkippen (hennen en hanen) en niet van de gebruikelijke vleeskippen. Vanaf 3 oktober is de worst, met 3-sterren Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming, verkrijgbaar in alle filialen van Lidl Nederland. Waardering…

Chris Dammers, biologische slager

‘Ik merk dat mensen steeds vaker bewust kiezen voor een goed stukje vlees van eerlijke herkomst"

Chris Dammers is al ruim 25 jaar slager en sinds vier jaar is hij actief als biologische slager op de markt. De meeste van zijn producten maakt hij in zijn eigen worstmakerij in Zutphen en die verhandelt hij op drie markten in Nederland: op donderdag staat hij in Scheveningen, op vrijdag in Den Bosch en…

Wytze Nauta, biologisch pluimveehouder

"Vegetariërs vertrouwen erop dat bij mij de kippen een goed leven hebben gehad”

Fokkerijspecialist Wytze Nauta uit Soest (UT) fokte een biologische dubbeldoelkip. "De bewuste consument betaalt mij 0,30 euro of in de winkel 0,43 of 0,45 euro per ei en 12 euro per kilo voor de dubbeldoelkip”, zegt Nauta. Zelfs 'vegetariërs' kopen het kippenvlees van zijn dubbeldoelkippen. "Vegetariërs…

Biologisch goed voor 25% van de bestedingen

Nederlanders spendeerden €4,9 miljard aan duurzaam geproduceerd voedsel in 2018

Nederlanders kiezen steeds vaker voor voedsel dat voorzien is van een duurzaamheidskeurmerk. In 2018 kochten huishoudens voor 4,9 miljard euro aan dier- en milieuvriendelijk geproduceerd voedsel. Het marktaandeel van duurzaam voedsel kwam daarmee vorig jaar uit op 11% van de totale bestedingen aan…

Annette Harberink, biologisch veehouder n.a.v. kritiek op opiniestuk:

"We kregen een bak derrie over ons heen"

"Veeboeren, het is de hoogste tijd om te zeggen: 'We stoppen ermee'." Je verwacht het misschien niet, maar deze controversiële boodschap is een citaat uit een opiniestuk van drie veehouders. Het stond iets meer dan een maand geleden in de Volkskrant. De drie boeren reageren in het artikel op het rapport…

Fotoreportage: een bio-rondje over de Vakbeurs Foodspecialiteiten

Tholen - Het bio-gehalte op de Vakbeurs Foodspecialiteiten was ook dit jaar vrij hoog. De beurs in Expo Houten vond net als vorig jaar plaats op maandag en dinsdag (30 september en 1 oktober). Het was de 30ste editie van de vakbeurs voor foodprofessionals. Biojournaal struinde de beursvloer af op zoek…

Biohuis draagt demonstratie warm hart toe

"Ook bij bio-boeren veel frustratie over inconsequent overheidsbeleid"

Tholen - Een grote groep boeren demonstreert vandaag in Den Haag. Ze hebben het gevoel dat ze de schuld krijgen van allerlei milieuproblemen en ze daarvoor dreigen op te draaien.…

4 oktober: Opening biologische fokkerij van Vredelingerkippen

Sinds 4 september is de fokkerij van de Vredelinger dubbeldoelkippen op de Eemweide boerderij in Soest gehéél biologisch gecertificeerd. Dit betekent dat de fokkippen ook biologisch worden gehouden, lekker naar buiten gaan, biologisch voer krijgen etc. Op deze manier is de gehele keten voor deze kippen…

Gemaakt van BD-vlees

Hanenfrikandel 'De Woeste Spetter' wint publieksprijs

Met het thema VET!, voedsel in de 21ste eeuw, vroeg Stichting Kunst & Cultuur ontwerpers in Noord-Nederland om een ontwerp te maken rond voedsel, duurzaamheid en afvalverwerking. Veertien ontwerpers schreven zich in voor de wedstrijd. De Woeste Spetter, een frikandel gemaakt van hanenvlees, kreeg tijdens…

Demeter monitor 2018-2019:

Toename biodynamisch areaal met 9%

Het biodynamische areaal in Nederland  blijft toenemen, mede onder invloed van de toenemende vraag naar Demeter-producten uit Duitsland. In 2018 steeg het oppervlak met 9% naar…

Fotoreportage elfde editie BioBorrel

Rogier Schulte: "Het is tijd voor een radicale verandering"

Tholen - De elfde editie van de BioBorrel was volgens veel aanwezigen een erg interessante. Vooral de presentatie van Rogier Schulte zorgde voor stof tot nadenken. "Het is tijd voor een radicale verandering in de landbouw", aldus de hoogleraar Farming Systems Ecology aan de Wageningen Universiteit. Hij…

Reststromen krijgen tweede bestemming bij de varkens

Om verspilling tegen te gaan is Udea begonnen met het uitleveren van reststromen aan Kees Scheepens, een biologische varkensboer uit Oirschot. Deze gebruikt hij vervolgens om zijn varkens mee te voeren. Op die manier hoeven reststromen die hiervoor geschikt zijn niet verloren te gaan, maar krijgen ze een…

Bomen voor gezonde buitenvarkens

Vanaf september 2017 werkt een groep met onderzoekers, experts en varkenshouders in Vlaanderen aan het concept van agroforestry. Tijdens een afsluitende studiedag is een bezoek gebracht aan het bedrijf Hof ter Meulen, van Carl en Tessa. Hier maakten de aanwezigen kennis met een productiesysteem waarbij Mangalica-varkens in een…

Kees Scheepens, biologisch veehouder

"De heersende doctrine, dat wij als Nederland de wereld moeten voeden, is niet houdbaar”

Bij bioboer Kees Scheepens, houder van twintig zeugen van een speciaal ras en honderdvijftig runderen, wekt het woord stikstof haast enthousiasme. "Ik denk dat dit verandering afdwingt”, zegt hij. Hoog tijd, wat hem betreft. Hij is óók voorstander van minder vee in Nederland, veel minder. Zelf is Scheepens…

Oostenrijk: Onlineverkoop van biologisch vlees: praktisch en ecologisch

Het Oostenrijkse onlineplatform nahgenuss.at vormt sinds kort de schakel bij de directe verkoop van biologisch vlees aan consumenten. Het bijzonder daaraan: er wordt pas…

Seminars, velddemonstraties en feestelijk diner

Vitalis 25 jaar evenement: 25 september

Tholen - Vitalis Biologische Zaden B.V. viert dit jaar haar 25e verjaardag. Om dit te vieren organiseert Vitalis op de bedrijfslocatie in Voorst op 25 september een evenement met seminars, velddemonstraties en een feestelijk diner. "We zetten in op zo'n 250  deelnemers. Het betreft een internationaal event en…

Vlees, eieren en zuivel belasten milieu steeds minder

Als indirecte respons bij selectie op het huidige fokdoel daalt de milieubelasting van dierlijke producten jaarlijks met ongeveer 1%. Deze daling wordt dus behaald zonder specifiek…

Eén biologisch biggenvoer voor de hele periode

Het nieuwe biologische biggenvoer B* Big Effect Korrel is geschikt als speenvoer én kan worden gebruikt tot het einde van de biggenopfok. B* Big Effect Korrel is een…

Niels van Engelen (De Dreef Bio), winnaar Agroscoopbokaal Reudink:

"Diergericht werken is mijn geheim"

In de biologische varkenshouderij ligt het aantal gespeende biggen per zeug meestal iets lager dan in de reguliere houderij. Agroscoopwinnaar Niels van Engelen laat echter zien dat hij met de bio-principes hoog in het vaandel klinkende resultaten realiseert. Voor het derde jaar op rij reikt Reudink de…

“Zonder streefcijfers of specifiek zullen we steeds verder achterblijven”

Biologisch areaal en omzetgroei in Nederland lager dan EU-gemiddelde

Ondanks de forse stijging van 10% van het biologische landbouwareaal in Nederland in 2018, blijft Nederland sterk achter op omringende landen. Zo blijkt uit het Bionext Trendrapport 2018, met daarin alle Nederlandse en mondiale ontwikkelingen van biologische landbouw, productie en consumptie. Met een…

Vooral minder vraag naar biologische melk

Groei Finse bio-omzet afgezwakt

De groei van de verkoop van biologische producten in Finland is afgezwakt, maar de bio-omzet stijgt nog altijd veel sneller dan de algehele omzetgroei in supermarkten (onder de 3 procent). De verkoop…

Minister Schouten vraagt uitstel voor beantwoording vragen over vleesfraude

Minister Carola Schouten heeft gisteren via een uitstelbrief laten weten dat zij de vragen van Frank Futselaar, over de fraude met als biologisch verkocht vlees, niet op tijd…

Vergunning oprichting biologische varkenshouderij ongeldig verklaard

Rechtbank Midden-Nederland heeft de door de gemeente Woudenberg afgegeven vergunning tot het oprichten en in gebruik nemen van een stal voor het op biologische wijze houden van 700 varkens op de Slappedel 8A ongeldig verklaard. In de uitspraak van 2 september geeft de rechtbank aan dat de gemeente, gezien…

RTL4-programma Koffietijd op bezoek bij kringloopboer Overesch

Biologische varkensboer Overesch, die onlangs nog de prijs voor Mooiste Modderpoel won, zal aanstaande maandag 9 september te zien zijn in het RTL4-programma Koffietijd. Dit…

Tom Dumoulin: "Goede eiwitten in de voeding zijn tenslotte cruciaal"

Biologisch vlees voor deelnemers Tour de Dumoulin

Vion is foodpartner van de eerste editie van Tour de Dumoulin en verbindt zich daarmee nadrukkelijker aan een gebalanceerde en gezonde levensstijl. Vanuit liefde voor het wielrennen en de ontwikkeling van de jeugd organiseert Tom Dumoulin een jeugdprogramma (tot 14 jaar) en een toertocht (vanaf 15 jaar)…

Hoe wil Minister Schouten transitie naar verduurzaming veehouderij vormgeven?

Om te komen tot een toekomstbestendige veehouderij hebben sectoren, ketenpartijen en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in het programma Duurzame…

Bio-kippen bleken meer veerkracht te hebben tegenover infecties

RIDLV: "Relaties tussen landbouw, voeding en gezondheid beter benutten"

De definitie van gezondheid is aan het veranderen. Het begrip veerkracht komt meer centraal te staan. Dat spoort met de landbouw, waar steeds meer belangstelling is voor de…

Primeur: Vredelingers als échte biologische kippen

De meeste biologische kippen komen nu nog uit gangbare fokkerij-industrie, zij worden biologisch opgefokt en leveren dan biologische eieren of vlees. Maar vanaf 4 september 2019 is er ook een biologisch SKAL gecertificeerde fokkerij, die van de Vredelingerkippen in Soest, nabij Amersfoort. Hier worden de…

Jan Overesch, biologisch varkenshouder:

"Een modderpoel is erg belangrijk voor varkens"

Op 23 augustus won de biologische varkenshouderij Overesch in Raalte de Moddelpoeltroffee van Wakker Dier. Een verslaggever van De Stentor ging langs om bij Jan Overesch en vroeg hem waarom een modderpoel zo belangrijk is. Jan: "Een modderpoel is erg belangrijk voor varkens omdat door het nemen van een…

Hoe bewaakt een bio-boer de gezondheid van zijn dieren?

Hoe houdt een biologische veeboer zijn dieren gezond? In de biologische veehouderij piekt één richtlijn boven alle anderen uit: ziektepreventie. Om te beginnen gaat de veeboer bewust op zoek naar robuuste dierenrassen die van nature uit beter bestand zijn tegen ziektes en die zich goed kunnen aanpassen…

Biologisch vlees sparen bij Vomar

Voor consumenten die graag biologisch eten, maar het prijsverschil ten opzichte van regulier vlees te groot vinden, is Vomar een spaaractie gestart voor biologisch vlees:…

Vrijdag 6 september:

Open dag nieuwe biologische vleesvarkensstal in Kootwijkerbroek

AgruniekRijnvallei en Wim en Jolanda van Mts. Van den Broek en Van Oosterom nodigen geïnteresseerden uit voor een open dag om de nieuwe biologische vleesvarkensstal te bekijken. In 2017 heeft het bedrijf de nieuwe stal uitgebreid van 270 naar 420 varkensplaatsen. Onder het genot van een hapje en een…

Gehele slachtprocedure voor publiek te volgen

Sonnberg investeert 8,5 miljoen euro

Op zondag 8 september zal in het Oostenrijkse Unterweißenbach een nieuw bio-slachthuis voor alleen maar runderen geopend worden. De firma Sonnberg Biofleisch investeert hier 8,5 miljoen euro in. "We zaten bij ons bedrijf in de Almstraße tegen onze capaciteitsgrenzen aan", zegt directeur Manfred Huber.…

Sandra Franz van Animal Rights Watch:

"Alle zeugen zitten opgesloten in fysieke kraammanden"

Volgens Animal Rights Watch Duitsland worden varkens op een door Bioland gecertificeerd bio-bedrijf niet goed behandeld. Activisten zijn hier in mei dit jaar binnen gevallen en vonden daar, naar eigen zeggen, ziek geboren biggen en varkens met open wonden en gewrichtsblessures. Klik hier om verder te lezen…

AH

Uitbreiding biologische vleeswaren

Vanaf volgende week heeft Albert Heijn meer keuze in biologische vleeswaren. Albert Heijn breidt zijn vleeswaren uit met een aantal nieuwe producten zoals: een boerenham,…

Duidelijk voorbeeld van True cost accounting volgens Michaël Wilde

"Een Big Mac zou 200 euro moeten kosten"

"4,25 euro, dat is wat een Big Mac kost. Maar als je alle verborgen kosten zou meerekenen, dan zou die 200 euro moeten kosten", stelt Michaël Wilde van Eosta in een interview…

Teun van de Keuken, programmamaker:

"De plofkip is fantastisch voor het milieu: veel duurzamer"

Op de Twitter-pagina van Jinek:"De stempel biologisch draagt volgens programmamaker @Teunvandekeuken niks bij aan het klimaat. 'De plofkip is fantastisch voor het milieu: veel duurzamer.'" Bekijk het Jinek-fragment Bron: Twitter

Ook Nederlandse bedrijven weten BioXpo goed te vinden

"Start-up Paviljoen dubbel zo groot"

Tholen - De BioXpo vindt dit jaar op 13 en 14 oktober plaats in Brussel. Ook dit keer presenteren weer de nodige Nederlandse bedrijven hun producten in Brussels Expo (Paleis 11) op de vakbeurs voor en door de bio-sector. De interesse vanuit Nederland lijkt elke editie van de tweejaarlijkse beurs groter…

Biologische varkenshouderij Overesch heeft Mooiste Modderpoel

“Ieder varken verdient een modderpoel”

Biologische varkenshouderij Overesch in Raalte wint dit jaar de prijs voor de Mooiste Modderpoel. "Als wij denken aan een goede modderpoel, dan denken we direct aan Overesch. Schaduw, modder en verkoeling. Precies wat de varkens wensen", aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier. Met deze prijs wil Wakker Dier…

Biohuis wil verplichte percentage biomest (A meststoffen) in 2020 van 65 naar 70% verhogen

Het Biohuis heeft op basis van een onderzoeksproject over de biologische kringloop, en na een uitgebreide bespreking met de vertegenwoordigers van de aangesloten verenigingen,…

Nel Vermeer, biologisch boerin:

"We kozen voor Lakenvelders omdat het heel mooie koeien zijn"

Op de Twitter-pagina van EKO-keurmerk: Nel en Huub Vermeer uit Gilze hebben Lakenvelder koeien. 'We kozen voor Lakenvelders omdat het heel mooie koeien zijn. Dat vonden mensen vroeger ook al. Sommige adellijke families hadden op hun landgoed een paar Lakenvelders.' Lees het hele verhaal Bron: Twitter

Vleesconsumptie in Nederland gedaald met 9%. Of toch niet?

De NOS meldde woensdag 14 augustus dat de vleesconsumptie in Nederland is gedaald met 9%, terwijl vorig jaar Wakker Dier en de WUR nog meldden dat de Nederlandse vleesconsumptie al twee jaar niet meer daalde. Ondertussen zou de verkoop van vleesvervangers met 51% zijn gestegen. In zowel de slagerswereld als…

Lowlandsgangers moesten kiezen tussen Beter Leven- en biologische kip

Op de Linkedin-pagina van Maartje Nelissen van The Food Line-up catering, is te lezen dat ze weer open waren met Brasserie 2050 op Lowlands festival. "Kudos aan Tom van Kuyk van Rabobank en ons eigen team van te gekke like minded chefs, kokkies en service guru's. Wat te gek dat iedereen weer zo open…

"Verplaatsing van magazijn van Natudis naar Veghel afgerond"

Goedgevulde verhuiswagens in Nederland en België

Tholen - Udea is druk doende met de verhuizing. "Het is eigenlijk een heel traject met sprintjes waardoor het uiteindelijk allemaal moet samen komen. Op vrijdag 9 en zaterdag 10 augustus is de diepvriesafdeling verhuisd naar het nieuwe pand aan de Kempkens. En de afgelopen week is de verplaatsing van een…

Stikstof- en Fosfor-excretie hoger bij biologisch gehouden dieren

Uit onderzoek van de WUR, in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken, blijkt dat ten opzichte van gangbaar gehouden dieren de berekende N (Stikstof) - en P (Fosfor) -excretie per dier per jaar circa 25% hoger bij biologisch gehouden vleesvarkens en respectievelijk circa 60 en 75% hoger voor…

"Inzet MSE biedt mogelijkheden op korte termijn voor biologische pluimveehouders"

Uit onderzoek van BioForum Vlaanderen blijkt dat het inzetten van een mobiele slachteenheid (MSE) voor pluimvee op korte termijn al mogelijkheden zijn voor kleine bio-boeren. Paul Verbeke, ketenmanager BioForum Vlaanderen: “Er is alvast vanuit beide hoeken van de pluimveesector interesse in de mogelijkheden…

Coöperatie helpt biologische geitenhouders aan afzetmarkt voor geitenvlees

Biologische geitenhouders hebben besloten hun bokjes aan te houden voor de productie van biologisch geitenvlees en geleidelijk minder dieren naar de gangbare bedrijven te sturen. Dit jaar moet dat 30% van de bokjes zijn en volgend jaar 50%, daarna gaat het via 75% in 2021 naar 100% in 2022.  Tachtig procent van…

SP-lid Frank Futselaar stelt Kamervragen over bio-vleesfraude

SP-lid Frank Futselaar heeft op 10 augustus jongstleden Kamervragen gesteld aan Minister Carola Schouten over de vleesverwerker uit Brabant die gangbaar vlees als biologisch…

'Biologisch' vlees van frauderende Nederlandse vleesverwerker ook in België en Duitsland verkocht

De Nederlandse vleesverwerker die volgens documenten van een toezichthouder fraude heeft gepleegd door normaal vlees als biologisch te verkopen was ook in België en Duitsland actief. De fraude met gewoon vlees dat als biologisch verkocht werd, leverde de vleesverwerker honderdduizenden euro’s op, meldt de…

Irene Prinsen, bio-boerderij Erf-1, in RTV Oost-programma Overheerlijk

"Met veel plezier bijgedragen aan deze mooie serie!"

Irene Prinsen op Linkedin: "Met veel plezier bijgedragen aan deze mooie serie!" Samen met schrijfster Nadia Zeroual, de Koerdische Sherivan Kocar heeft Irene in de keuken van biologische boerderij Erf-1 in Kampen een frisse peterseliesalade met kibbeh bereid. Dit deed ze in het RTV Oost-programma…

Reudink verwelkomt twee nieuwe collega's:

Specialist biologische varkenshouderij en biologische legpluimveehouderij

Het Reudink-team groeit en verwelkomt twee nieuwe collega's, Matty van Tilburg en Klaas Bosma. Zij stellen zich kort aan u voor: Matty van TilburgMatty van Tilburg (links op…

Dierenwelzijnslabel: Duitse verenigingen willen kenmerkingsplicht

Om het door Julia Klöckner geplande vrijwillige dierenwelzijnslabel te verhinderen, uitten bio-verenigingen en dierenbeschermers opnieuw hun kritiek. De BÖLW ziet zelfs een schending van het EU-recht. Natur…

Biologische varkensboer Peter van Leeuwen in BinnensteBuiten (KRO-NCRV)

"Varkens kunnen wel 20 uur per dag slapen"

Culinair expert Alain Caron is voor het KRO-NCRV-programma BinnensteBuiten afgereisd naar het Gelderse Buren, waar Peter van Leeuwen een biologische varkensboerderij runt. Peter begon ooit als zoon van een melkveehouder zijn eigen bedrijf met scharrelvarkens en schakelde over op biologisch boeren. Hij…

Corné van Dooren, Voedingscentrum:

"Lastige afweging of het beter is om biologisch vlees te kopen"

Op de vraag of het beter is voor het klimaat om biologisch vlees te kopen is geen eenduidig antwoord op, stelt Corné van Dooren van het Voedingscentrum. "Biologische producten hebben een hogere impact op de milieubelasting, broeikasgassen en landgebruik omdat de opbrengsten lager zijn en de dieren langer…

"Blije varkens, blije boer"

Jan Overesch, ecologisch landbouwer, twittert: "Blije varkens, blije boer. Mooi werk biologisch boeren." Bron: Twitter

Duitse labels ondermaats volgens Bioland

"Dierenwelzijnslabels grenzen aan consumentenbedrog"

Bioland heeft de dierenwelzijnslabels van de handel en het Duitse ministerie van Landbouw en Voeding (BMEL) nauwkeuriger bekeken en de verschillende categorieën vergeleken met de bio-verordening van de EU en de eigen verenigingsrichtlijnen. Het valt op dat bij de 'houdingsvorm' de levensmiddelenhandel en…

Hervé Raingeard werkt al 20 jaar met Le Picoreur samen

"Biologisch pluimveehouder zijn betekent het welzijn van de dieren voorop"

Het doel van het Franse merk Le Picoreur is om altijd op een milieuvriendelijke manier vlees van topkwaliteit te produceren met respect voor het welzijn van de dieren. De…

Ontdek al wandelend de biologische boerenbedrijven in Noordeloos

De Biologische Boeren Buren Wandelroute leidt liefhebbers in 1,5 of 4,5 kilometer langs verschillende biologische boeren in Noordeloos.De wandelroute is vorig jaar in het leven geroepen, vertelt Nelie van boerderij De Drie Wedden in Noordeloos. "Het leek ons leuk om met de biologische boeren samen te…

"Ze maken hem zelf wel groter"

Nieuwe modderpoel voor biologische zeugen

Biologische varkensboerin Janny van den Bogert uit Hedel twitterde: "Stuk uitgegraven in de nieuwe zeugenwei, water er naar toe. Dit wordt de nieuwe modderpoel. De zeugen maken hem zelf wel groter." Bron: Twitter

AgruniekRijnvallei:

"Omzet bio-voeders stijgt terwijl de markt stabiliseert"

Het eerste halfjaar van 2019 heeft AgruniekRijnvallei (AR) een omzetgroei weten te realiseren in de afzet van diervoeders van bijna 3%. Een opmerkelijke prestatie gezien het feit dat het aantal dieren in alle veehouderijsectoren terugloopt. Het lukt AR opnieuw haar marktaandeel te vergroten. Landelijke…

Jaap en Elvira van Maanen van Boerenbeef:

"Wat we willen is dat mensen ons in hun systeem krijgen"

Eind vorig jaar namen Jaap en Elvira van Maanen de Hooge Stoep, boerderij en boerderijwinkel, in Nieuw-Balinge over. Momenteel zijn ze bezig de naam om te zetten naar BoerenBeef. Foto Facebook: Limousin runderen op Boerenbeef Ze verkopen vlees, eieren, kaas, sappen, ijs en wijn. Alles volledig…

VK: Aantal bio-boeren neemt toe maar bio-areaal krimpt

In het Verenigd Koninkrijk is het aantal bio-boeren toegenomen maar is het totale bio-areaal gekrompen, wijzen onlangs door het ministerie van Landbouw gepubliceerde statistieken uit. Vorig jaar kromp het totale areaal dat gewijd is aan de biologische landbouw met 8,4% ten opzichte van 2017. Volgens het…

Studie UCLouvain

"Opkomst van biologisch kan Waalse landbouwsector redden"

Volgens een studie van UCLouvain zou de opkomst van bio in de Waalse landbouw de sector redden. Bovendien zouden de kosten voor milieuschade beperkt worden tot 672 miljoen…

Biologische droge worst wint smaaktest

Brandt & Levie komt als beste droge worst uit de smaaktest van culinair journalist Felix Wilbrink. De smaaktekst verscheen zaterdag 19 juli in de ZOMER bijlage van de…


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven