Vlees

Vanavond om 20:30 uur op NPO 1

Aandacht voor geitenbokjes in Radar

We eten steeds meer geitenmelk en geitenkaas, maar de populariteit van geitenproducten heeft een keerzijde. Consumentenprogramma Radar laat in de uitzending van vanavond…

Marjanne Borren (De Lankerenhof): "Dit lijkt me een heel goed plan!"

Elke Naturland hen krijgt een broederhaantje

Tholen - Naturland gaat voor hanenopfok in plaats van 'in ovo'-selectie. Afgelopen vrijdag is tijdens een vergadering beslist over een tijdschema voor een volledige beëindiging van het doden van kuikens. Bij bio-vereniging Naturland wordt in de toekomst de broer van elke leghen grootgebracht. Met een…

Laura Van Vooren (BioForum):"Het is zeker geen vaccin zoals voorstanders claimen"

Duitse biologische varkenshouders pleiten voor goedkeuring immunocastratie

Het gebruik van het middel Improvac voor de immunocastratie van beren is in de biologische landbouw volgens de EU regels niet toegestaan. In Duitsland eist een alliantie van…

Voedsel-Economisch Bericht: wie voedt Nederland?

In 2019 kochten Nederlandse consumenten voor circa 65 mld. euro aan eten en drinken in detailhandel (voornamelijk supermarkten) en foodservice (voornamelijk horeca). Dat is…

Het is hier echt - Hilvarenbeek

"Van grond tot mond. Dat willen we meegeven"

Reportage 't Schop voor 'Hilvarenbeek, het is hier echt!'

Voor 'Trots op Hilvarenbeek' is een reportage gemaakt met Bart van den Broek van Bioboerderij 't Schop. Hij vertelt in de video meer over de boerderij en de visie er achter. "We zijn echt een boerderij met smaak." Hij runt de boerderij samen met zijn ouders en geeft aan dat de boerderij drie pijlers…

WUR

Monitor Duurzaam Voedsel uitgebracht

1,6 miljard euro aan biologisch voedsel besteed in 2019

We besteedden in 2019 18% meer aan duurzaam voedsel dan het jaar hiervoor. Consumenten zijn best bereid meer aan duurzaam voedsel uit te geven. Ook groeide het aanbod gestaag. Van de ruim 56 miljard euro die we vorig jaar aan voedsel besteedden gingen er 7,7 miljard euro op aan duurzaam eten. In 2018 was…

Verslag BD/Demeter Webinar ‘De ordenende levensprocessen achter onze gezondheid’

BD-landbouw ondersteunt zelfherstel van bodem, plant, mens en milieu

Gisteren (woensdag 18 november) vond de BD/Demeter Webinar 'De ordenende levensprocessen achter onze gezondheid' plaats. Ellen Winkel (Schrijfwinkel) schreef het volgende uitgebreide verslag hierover:  Darmflora houdt de mens gezond. Bodemflora houdt de plant gezond. De intensieve veehouderij vormt een bedreiging…

Onder meer bio-boer Jan Overesch te gast in Talkshow Kiek An

Hoe krijg je mensen meer aan lokaal en biologisch voedsel?

Hoe krijg je mensen meer aan lokaal en biologisch voedsel? De Sallandse talkshow Kiek An besteedde daar aandacht aan. Bio-boer Jan Overesch legde uit wat biologisch boeren precies is. Kok Paul Herbrink vertelde hoe hij basisschoolkinderen leert hoe lekker dat gezonde eten vers uit de grond is en hoe je…

Geavanceerd en geautomatiseerd 'krattenmagazijn' is live en wordt geleidelijk verder in gebruik genomen

Sneller en minder foutgevoelig uitleveren door Udea

In het nieuwe distributiecentrum (DC) van Udea in Veghel is na lang implementeren en testen een belangrijke fase afgerond in de ontwikkeling van het geavanceerde en geautomatiseerde magazijn (ADAPTO). Dit 'krattenmagazijn' moet ervoor zorgen dat orders efficiënter afgehandeld worden. "Bovendien is het…

"Het is een mindset"

Belgische biologische varkenshouder Wim Haeck ziet kansen voor omschakelaars

In Wingene, West-Vlaanderen staat het bedrijf van Wim Haeck. Hij is samen met zijn neef de 3e generatie in het familiebedrijf Haeck dat sinds de jaren 50 is uitgegroeid tot…

"Nuttige dagbesteding voor medewerkers en mooi visitekaartje"

Boerderij 't Paradijs start maaltijdenservice met lokale horecaondernemers

Tholen - Boerderij 't Paradijs heeft onlangs in samenwerking met twee lokale horecaondernemers een nieuw concept geïntroduceerd: 't Paradijs op je bord! "Vanaf nu is het wekelijks mogelijk om vanuit het aanbod van 't Paradijs een heerlijke, gezonde en biologisch kant- en klare maaltijd te beleven. Deze…

"Deze pandemie geeft de mensheid laatste kans om nieuwe koers uit te zetten"

Soil Association publiceert tienpuntenplan voor herstel na Covid-19

Deze week zal Boris Johnson naar verwachting meer details geven over het tienpunten groene herstelplan van de Britse regering. Vooruitlopend hierop lanceerde de Soil Association afgelopen dinsdag 10 november het 'Grow Back Better'-manifest, een tienpuntenplan voor een herstel na Covid-19. Op de eigen website…

De Groene Weg-slager Alex Griffioen:

"Beter twee keer in de week goed vlees dan zeven keer 'slecht' vlees"

Al heel het jaar is het extra druk bij De Groene Weg-slagerij van Alex Griffioen in Breda. "Mensen zijn misschien meer vlees gaan eten, maar ook zeker ook bewuster. Dat vind…

Eosta lanceert de eerste online ontmoetingsplaats van de AGF-sector

"Cancel all MEATings, please meet François & Antoinette"

Corona geeft een ongekende boost aan de vraag naar weerstand versterkende biologische voeding. Tegelijkertijd worden live handelsbeurzen of ontmoetingen met klanten en telers noodgedwongen een voor een afgeblazen. Om een stabiele toevoer te waarborgen, lanceert Eosta, één van Europa's grootste…

Column Bert van Ruitenbeek

Keer terug op aarde, kiss the ground

Na de briljante analyse van Arjen Lubach (uitzending 18 oktober jongstleden) over de oorzaak van de explosieve toename van complotdenkers, zakt de moed me wat in de schoenen.…

Agrifirm

Biggenscan brengt bigkwaliteit in beeld

Als biologische varkenshouder doe je er alles aan de gezondheid van je dieren op hoog niveau te houden. Het speenproces van de biggen speelt hierin een essentiële rol. De gezondheid van je biggen in deze fase heeft ook invloed op de verdere prestaties. Ondanks een latere speenleeftijd blijft het een…

Geslaagde startbijeenkomst Koplopers in Kringloop

Op de dag dat miljoenen Amerikanen een stem uitbrachten over de toekomst van onze kwetsbare planeet (3 november 2020), troffen tien biologische boeren elkaar (coronaproof) bij zorgboerderij 't Paradijs van IJsbrand Snoeij. De boeren, afkomstig uit verschillende plantaardige en dierlijke sectoren, waren…

Ook videoreportage bio-boeren getoond

Biologisch ontbijt voor alle Heinose basisscholen

Tholen - Zo'n 500 leerlingen van alle basisscholen in Heino hebben vanmorgen genoten van een biologisch ontbijt. Om dit te realiseren hebben tien biologische boeren uit Heino en omgeving de krachten gebundeld, zo geeft Jan Overesch van Overesch Ecologische Landbouw aan. "Het bleef niet alleen bij een…

Reudink investeert verder in voerkwaliteit pluimveevoeders met extra zeeftechniek

Om de resultaten van biologische pluimveehouders verder te optimaliseren, heeft Reudink recent op de productielocatie Lochem als extra processtap nieuwe zeven geïnstalleerd. Hiermee worden de fijne deeltjes in het productieproces beter afgezeefd, waardoor de uniformiteit van het pluimveemeel verder…

'Biodiversiteit en management van agrarische landschappen'

Biopark bedrijven vergroten de biodiversiteit in het agrarisch landschap

De Duitse nationale academie der wetenschappen Leopoldina heeft op 12 oktober 2020 haar advies 'Biodiversiteit en management van agrarische landschappen' gepubliceerd, waarin ze verzoekt om in actie te komen. Zo stelt ze vast dat het agrarisch landschap sinds geruime tijd in bijzondere mate door een…

Van gangbare melkveehouderij naar biologisch boeren

Vanuit een landbouw studiegroep vond in de jaren 90 de eerste kennismaking plaats tussen de familie Verhoef en DLV Advies. Christiaan de Ruijter werd gevraagd om een luifelstal voor jongvee te realiseren, waarvoor destijds enkel een schets, zonder bouwtekening, voldoende was. Nadat de bouw van de…

Meer waardering voor de landbouw- en voedselsector

De agri- en foodsector wordt in 2020 hoger gewaardeerd dan twee jaar geleden. Dit geldt voor alle subsectoren, behalve de varkenshouderij. Deze sector wordt hetzelfde gewaardeerd als in 2018. Dat blijkt uit de Agrifoodmonitor, uitgevoerd door Wageningen Economic Research in opdracht van Topsector Agri &…

Test Aankoop - Waarheen voor het beste vlees?

"Biologisch vlees niet per se lekkerder en gezonder, bevat wel meer vet"

Wil je de beste kwaliteit van rundvlees, dan ga je het best naar de zelfstandige slager. Dat blijkt uit een onderzoek van de Belgische consumentenorganisatie Test Aankoop. Test Aankoop concludeert dat biologisch vlees niet per se lekkerder en gezonder is, maar dit vlees kent dan weer andere voordelen.…

Vader en zoon Exterkate schakelen varkensboerderij om naar biologisch

"Mijn vader verschoot van kleur en ik schoot in de lach"

Vader en zoon Exterkate bouwen de komende maanden hun reguliere varkensboerderij om naar een biologisch bedrijf. "Ze hebben er duidelijk zin in en zijn van harte welkom in…

"Als het biologisch is dan moet er ook iets aan de muur hangen"

Anne Hillhorst (campagneleider bij Wakker Dier) heeft in Stax&Toine (Radio 1) 5 vragen beantwoord over het feit waarom we meer vlees zijn gaan eten. Ze gaat ook in op…

Amerikaanse bio-landbouwomzet met 31% toegenomen in drie jaar

Alhoewel het nog steeds een klein onderdeel uitmaakt van de Amerikaanse landbouwsector, wordt de biologische landbouw steeds populairder volgens de USDA. De verkoop kwam in 2019 uit op $ 9,9 miljard, een toename van 31% in drie jaar tijd. En 29% van de biologische boeren geeft aan van plan te zijn de…

Europees Parlement stemt tegen verbod op vleesnamen voor vegetarische producten

Het Europees Parlement heeft vrijdag 23 oktober gestemd tegen een verbod op het gebruik van vleesnamen voor vegetarische producten. "Een gigantische en belangrijke stap om de voedselrevolutie te blijven versnellen", aldus de Vegetarische Slager op Twitter. "Aan iedereen die dit doel heeft gesteund:…

Wettelijk kader voor 'Mobiele dodingsunits'

Europa wil slachten van runderen op de boerderij mogelijk maken

Recent stelde de Europese Commissie een wettelijk kader voor 'Mobiele dodingsunits', zodat runderen in kleine aantallen op de boerderij zelf gedood kunnen worden. In de…

Bert van Ruitenbeek:

"Zembla schonk ons een heel kostbare klomp aarde"

Van alle beelden en informatie die gisteren dankzij goede onderzoeksjournalistiek van Zembla naar buiten is gekomen, zal het beeld van de vruchtbare aarde bij de omgeschakelde…

Blog Allard Bakker, general manager De Groene Weg

Mijn kijk op biologisch vlees

Onze branche ligt onder een vergrootglas. Dat merk ik overal. Als ik het nieuws kijk, de krant opensla of door onze Facebook-tijdlijn scroll. Boeren, dieren, vlees en veganisme zijn hot items. En dat…

Bio-Planet roept verschillende producten op basis van kipfilet terug

Bij microbiologische controles door de leverancier zelf werd de aanwezigheid van salmonella vastgesteld in een grondstof die gebruikt is in verschillende producten op basis…

"Onderzoeksleider onder druk gezet door TNO"

Resultaten onderzoek 'Biologisch gezonder?' werden aangepast

De conclusies van een belangrijk onderzoek naar de vraag of biologisch voedsel gezonder is dan gangbare voeding, zijn in 2007 afgezwakt. Dat gebeurde onder druk van één van de…

Alles over bio

Bavo Verwimp (De Kijfelaar):

"Het was een droom om bio te boeren"

Biologisch boeren op een bedrijf met vee én groenteteelt, het is geen sinecure. Maar het geeft veel voldoening om de kringloop te sluiten en om je klanten te laten watertanden. Bavo Verwimp van De Kijfelaar geeft een inkijkje in het leven op een gemengde bio-boerderij. De Kijfelaar ligt in Noorderwijk,…

Arend Zeelenberg, Agrifirm:

"Klaar voor de groei in biologisch"

Tholen - Het BioTeam van Agrifirm telt sinds 1 september 14 adviseurs en 4 klantenservice-medewerkers. Het BioTeam heeft adviseurs voor de veehouder (melkvee, geiten, pluimvee en varkens) en voor de teler/akkerbouwer. "Ons team richt zich met al haar activiteiten op de biologische landbouw. Zo adviseren…

"We moeten de omschakeling naar biologisch versnellen"

Frans herstelplan: 5 miljoen euro extra om bio-sector te ontwikkelen

Frankrijk stelt 5 miljoen euro extra beschikbaar om de ontwikkeling van de biologische Landbouw te versnellen. Het 'Fonds Avenir Bio' is daarbij het middel. Molens, silo's,…

Biologisch gevoerde kip toch niet gezonder?

Het kippenexperiment: 22 oktober in Zembla

Wil je groenten eten die onbespoten zijn, wil je melk drinken van koeien die lekker in de wei hebben kunnen grazen, heb je zin in eerlijke kip? Dan koop je biologische…

'Wees je eigen sterrenchef'

Achtste editie Beter Leven week van start

Opnieuw is het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming met een verwachte omzet in 2020 van ruim 2,5 miljard euro het grootste duurzame keurmerk in de supermarkt. Deze week maakt de stichting Beter Leven keurmerk bekend dat inmiddels zo'n tweeduizend boeren meedoen, ruim tweehonderd meer dan vorig…

Oud-voorzitter Bioland gaat Duitse slachthuizen moderniseren

In Duitsland gaat Thomas Dosch, een voormalige voorzitter van Bioland, de werkprocessen in de slachthuizen van vleesverwerker Tönnies reorganiseren. Tönnies bevestigde dat…

BBB gaat voor 5 tot 6 zetels in Tweede Kamer

Caroline van der Plas gekozen tot lijsttrekker BoerBurgerBeweging

Caroline van der Plas (53) uit Deventer is zaterdag 17 oktober gekozen tot lijsttrekker van BoerBurgerBeweging (BBB). BBB is de nieuwe plattelandspartij die op 17 maart 2021…

De Groene Weg

De Groene Weg-slager Romanu Kollau:

"Ik wil de ambacht van vroeger terugbrengen in de winkel van nu"

"Wat mijn winkel uniek maakt, is dat ik de ambacht van vroeger terug wil brengen in de winkel van nu". Aan het woord is biologische slager Romanu Kollau. De Groene Weg laat in een serie van video's zien waar het vlees vandaan komt. In de onderstaande video brengen ze een bezoek aan slager Romano Kollau…

Biologische varkenshoudster Maron van de Plas deze week gastboerin @BoerBurgerTweet

Deze week is biologische varkenshoudster Maron van de Plas uit Boerdonk de gastboerin op het Twitteraccount van BoerBurgerTweet. Maron werkt parttime op de boerderij en…

AR

"Het natuurlijke gedrag kwam op de achtergrond en daarom zijn we omgeschakeld"

Familie Walvoort deelt ervaringen omschakelen

De familie Walvoort uit Loerbeek (bij Didam) is omgeschakeld van gangbaar naar biologisch. Het bedrijf telt 75 zeugen, een kleine 600 vleesvarkens en 100 kippen. Daarnaast telen ze graan, mais en gras. In de film vertelt Johan Walvoort uitgebreid over zijn bedrijf en waar hij tegenaan liep. Hij eindigt…

Gaan Gelderlanders voor plofkip of biologisch vlees?

In het Omroep Gelderland-programma Groene Koppen ging het over biologisch eten. Presentator Harm Edens ging met de vraag 'Ga je voor de goedkope plofkip? Of toch voor het vaak…

Carrefour versterkt eigen bio-merk ter ondersteuning van Franse boeren

Carrefour breidt in Frankrijk het merk Carrefour Bio uit. Ze werken samen met Franse boeren en producenten om producten te ontwikkelen voor dit biologische label. Het bedrijf…

"Zij hebben ons geholpen om door deze crisis heen te komen, we laten ze niet in de steek"

Eco Fields gaat door met de verkoop aan particulieren

Sinds het begin van de coronacrisis worden de biologische kalfsvleespakketten van Eco Fields ook thuisbezorgd bij particulieren. Dit initiatief van de biologische producent uit Wekerom is met veel enthousiasme ontvangen. 'In zeer korte tijd hebben wij een nieuw concept gelanceerd. U bestelt online, deze…

BN'ers roepen banken op om te stoppen met financieren vee-industrie

Verscheidene bekende Nederlanders en dierenrechtenorganisaties en bekende Nederlanders roepen in een open brief de financiële sector op om de dieren en daarmee de planeet te…

'Live' online workshop verzorgd door Michaël Wilde en Harrie Janssen

Welke rol speelt biologische productie binnen verduurzaming van de veehouderij?

"Mooi dat de biologische sector vandaag heeft meegepraat over de veehouderij van morgen", plaatste Bionext-directeur Michaël Wilde gisterenavond op LinkedIn. Het ministerie van LNV organiseerde een inspiratiedag voor dierlijke voedselketens 'De veehouderij van morgen: duurzaam & marktgericht'. Michaël…

Brandt & Levie breidt biologisch aanbod flink uit

"Spannende smaakcombinaties dankzij culinaire insteek"

Tholen - Het aanbod van Brandt & Levie bij Udea is onlangs verder uitgebreid. Naast zeven smaken biologische droge worst, zijn er nu ook drie biologische braadworsten, een biologische knakworst en een biologische BBQ worst verkrijgbaar bij Udea. Rookworst volgt zodra de zomer aan zijn einde komt. Nieuw biologisch…

Subsidie toegekend voor pilots kringloopsluiting bio-landbouw

Vanuit het ministerie LNV is subsidie toegekend voor het vervolgproject dat zich richt op verdere kringloopsluiting in de biologische landbouw. In dit project gaat Biohuis…

Maakt biologische slager Ilona van Ree de Lekkerste Bal Gehakt?

De top 10 van de vakwedstrijd Lekkerste Bal Gehakt is bekend. De keuring zit erop en het is de jury gelukt om de lekkerste bal gehakt van 2020 aan te wijzen. Meer dan 80…

Boeren dragen bij aan mogelijke energieneutrale beurs

"De Biobeurs wil er zijn nek voor uitsteken en wij ook"

IJs en weder dienende is de Biobeurs in 2021 energieneutraal. De beurs koopt daarvoor koolstof in bij twee biologische melkveehouders en bij de biologische varkenshouders…

"Verlengde houdbaarheid en mooiere presentatie"

KemperKip en Udea introduceren nieuwe lijn kipproducten in skin-verpakking.

In samenwerking met Udea heeft KemperKip een volledige lijn verse biologische kipproducten geïntroduceerd. Het volledige assortiment verse kip bij Udea gaat over op een nieuwe verpakking onder de merknaam: Kemper. Marco Mulder, category manager vers bij Udea: "Het grote aanbod kipproducten zit in een…

Varkens van bio-akkerbouwer worden gespaard

De scharrelvarkens van bio-akkerbouwer Wim van Nieuwenhuijzen uit Waarde hoeven toch niet te worden afgemaakt en vernietigd. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en…

Minister Schouten ontvangt biologisch trendrapport en 10-puntenplan

Vandaag nam Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit tijdens een afspraak met Michaël Wilde, directeur Bionext, het jaarlijkse trendrapport van onze sector in ontvangst. Dit jaar bevat het rapport niet alleen onze groeicijfers, maar ook 10 adviespunten die er voor moeten zorgen dat…

"Volgens mij loopt ieder scharreldier het gevaar giftige stoffen in zich te hebben"

Zeeuwse bio-boer radeloos en kwaad: moet 150 varkens af laten maken

Varkenshouder Wim van Nieuwenhuijzen uit Waarde is radeloos en met name heel erg kwaad. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft hem na een laatste inspectie op…

LNV'ers gaan vanaf 1 oktober 'de boer op'

#BoerZoektAmbtenaar

De medewerkers van het ministerie van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit zijn van plan om 'de boer op te gaan'. "TeamAgroNL roept ons op nog vaker langs te komen op hun bedrijven om te ervaren wat…

Demeter Monitor 2019/2020: over de veranderkracht van biodynamische landbouw voor een toekomstbestendige voedselketen

Biodynamisch areaal +25% in de afgelopen vier jaar

De biodynamische sector groeit, blijkt uit de nieuwe Demeter Monitor 2019/2020. Zowel het areaal als het aantal handelaren en verwerkers neemt toe. Al is de biodynamische beweging relatief klein, er gaat een grote veranderkracht van uit richting de hele voedsel- en landbouwketen wegens voortdurende…

Bio-boerin Elvira van Maanen in gesprek met minister Schouten

"Geef de boeren vertrouwen en overspoel ons niet met betuttelende regels"

Gisterenochtend (15 september) was bio-boerin Elvira van Maanen samen met nog een aantal jonge stakeholders te gast bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Ze mocht in gesprek gaan met minister Schouten en medewerkers van het ministerie over de toekomst van de landbouw. "Mijn…

Rundergehakt De Groene Weg in 1.300 Biedronka-winkels

"Door toenemende welvaart meer ruimte voor biologisch vlees in Polen"

Tholen - Het biologisch rundergehakt van De Groene Weg ligt sinds kort in 1.300 supermarkten in Polen. Bartosz Kulesza, retail manager bij Vion Food Group, meldt op LinkedIn dat het gaat om de Biedronka-winkels. Allard Bakker, general manager bij De Groene Weg, geeft wat meer toelichting op de nieuwe…

Bio-boerin heeft 'Prinsjesdag-koffiedate' met minister Schouten

Bio-boerin Elvira van Maanen van boerderij de Hooge Stoep uit Nieuw-Balinga mocht vanmorgen voor een 'Prinsjesdag-koffiedate' aanschuiven bij minister Carola Schouten. Begin…

Biohuis volgt nieuw mestbeleid actief en kritisch

"Mogelijk addertjes onder het gras voor biologische veehouders"

Heel recent kwam minister Schouten met de contouren van een nieuw mestbeleid, na een paar jaar van discussie en diverse 'stakeholderbijeenkomsten'. Biohuis en haar aangesloten…

"Veel 'vleesminderaars' zien hogere prijs via keurmerk als beste route"

Onderzoek: vleestaks niet populair

Slechts een kleine minderheid van de Nederlanders voelt iets voor een vleestaks om het consumeren van minder vlees te stimuleren. Dat blijkt uit een representatief onderzoek…

Omschakeling toch de juiste keuze voor Ruben Exterkate

"Ik moest toen hard lachen en mijn vader verschoot van kleur"

Varkenshouder Ruben Exterkate kwam dinsdagavond 8 september aan het woord tijdens een themabijeenkomst van de gemeente Hof Van Twente om agrarische ondernemers te inspireren…

De Groene Weg

Een extra 'groen' tintje

Deze week zijn de Bio Winkel Awards uitgereikt. En die uitreiking heeft een 'groen' tintje, want alle genomineerden in de categorie ‘beste biologische slagerij’ zijn onderdeel van De Groene Weg keten. Koen Vergeer komt met zijn De Groene Weg slagerij in Groningen als winnaar uit de bus. Tweede is Bas Derksen van De Groene Weg…


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven