Documentaire in de maak

Sterallures bij biologische boerderij 't Schop?

Bij biologische boerderij 't Schop wordt er gefilmd voor een documentaire die in het najaar te zien zal zijn. Dat meldt de familie Van den Broek via Facebook. Bron: Facebook  Voor meer informatie: info@hetschop.nl en www.hetschop.nl 

Koplopers in Kringloop bespreken mengteelten bij de eerste regionale bijeenkomst

Afgelopen week werd op woensdag 16 juni in een zonovergoten Dronten de eerste van drie regionale kringloopbijeenkomsten gehouden. Op het prachtige bedrijf De Westerade van biologisch-dynamisch akkerbouwer Sijbrand Westra kwamen biologische melkveehouders, akkerbouwers, varkenshouders en pluimveehouders…

Extra toezicht NVWA op dierenwelzijn bij hoge temperaturen

Vanwege de verwachte hoge temperaturen voeren de inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de komende dagen extra controles uit om te kijken of…

Leievoeders neemt meerderheidsbelang in bioveevoederbedrijf Bio'or

Veevoederbedrijf Leievoeders uit Waregem neemt een meerderheid in bioveevoederactiviteit Bio'or uit Poperinge. Bio'or is trouwens een merk dat indertijd nog in de schoot van Cibus, het bedrijf dat Leievoeders in 2018 overnam, ontsproten is. De bedrijven kennen elkaar dus al. Foto: Leievoeders  Met de overname…

FNV stelt Nepluvi ultimatum om cao Pluimvee

FNV geeft Nepluvi nog tot 9 juni om 17 uur de kans om te reageren op de eisen voor de sector-cao Pluimvee. Als Nepluvi niet op die eisen ingaat, belooft FNV harde acties.…

MKB Amsterdam

De worsten van Brandt & Levie maken kans op productprijs

De biologische worst van Brandt & Levie maakt deze maand kans om te worden uitgeroepen tot 'Product van de Maand' door MKB-Amsterdam. De worsten worden duurzaam en biologisch gemaakt. Dat komt dan ook voort uit de belangrijkste missie van de mannen achter Brandt & Levie: mensen inspireren om beter vlees…

"Gesproken over onze visies - hij was er nu toch"

Jumbo-topman Frits van Eerd bezoekt 't Schop

Tholen - Biologische Boerderij 't Schop in Hilvarenbeek heeft afgelopen dinsdag Jumbo-topman Frits van Eerd op bezoek gehad. Hij was op het bedrijf aanwezig voor opnames voor een podcast-reeks over voedseltransitie die gemaakt wordt door Bart Jan Cune (AudioMakers), in opdracht van de provincie…

Nieuwe uitstraling voor stuksartikelen St.Hendrick

"THT van 35 dagen dankzij napasteurisatie in eindverpakking"

Tholen - De St.Hendrick stuksartikelen zijn voorzien van een nieuwe uitstraling. Het gaat om de knakworsten, rookworsten en leverworsten. "Hiermee verlagen we ons plasticverbruik aanzienlijk", zo geeft Henk van Oers aan. Niet alleen het uiterlijk van de producten is veranderd, ook op productniveau levert…

Reudink start samenwerking met varkenshouderij Exterkate als biologisch proefbedrijf

Per 1 juni 2021 start Reudink de samenwerking met varkenshouder Ruben Exterkate en zijn familie (Bentelo), hun varkenshouderij wordt biologisch proefbedrijf. Reudink wil zich als kennispartner continu ontwikkelen en deze samenwerking is daarin een belangrijk onderdeel. Enerzijds voor de optimale…

Dreamstime.com

Recordstijging verkoop bio-producten in VS: met 12,4% gestegen tot ruim 50 miljard euro

De verkoop van biologische producten in de VS steeg in 2020 naar nieuwe hoogten, met een recordstijging van 12,4% tot ruim 50 miljard euro ($ 61,9 miljard). Het was de eerste keer dat de totale verkoop van biologische voedingsmiddelen en non-foodproducten deze grens heeft overschreden, en weerspiegelde…

De Groene Weg lanceert webshop voor biologisch vlees

De Groene Weg heeft begin mei de deuren van haar webshop voor biologisch vlees en vleeswaren geopend. Commercieel directeur Ron Lenferink is blij met deze mooie stap. “Door de landelijke lancering van onze webshop kunnen we nog meer consumenten kennis laten maken met de producten van De Groene Weg en met…

"Ik wil bij de generatie horen die een einde heeft gemaakt aan deze exploitatie van dieren"

Natuurvoeding Doorn stopt met verkoop biologisch vlees en vleeswaren

Per aanstaande juni stopt Natuurvoeding Doorn aan de Kampweg 30 in Doorn met de verkoop van biologisch vlees en vleeswaren. Met het ontwikkelen van een duurzame visie voor de komende tien jaar ziet eigenaar Arno Grünbauer geen plaats meer voor vlees, wel voor vegetarische en veganistische producten. "Als…

Yvonne Sturm: "Het gras in weiland of boomgaard wordt hiermee extra benut"

GeluksVogel zoekt bio-ondernemers

Tholen - Heb je ruimte voor een verplaatsbare kippenkar in de wei of boomgaard? En wil je kleinschalig kippen houden als extra inkomen? Dan zijn de initiatiefnemers van GeluksVogel op zoek naar jou. "Er zijn inmiddels aardig wat enthousiaste consumenten die met liefde de eitjes en hanenvleesproducten…

De Groene Weg

Biologische varkensboer en dierenarts trekken samen op

Op het erf van biologische zeugenhouder Jan Lagerweij vertelt dierenarts Wolter Roda over zijn werk. Elke vier weken bezoekt hij de boerderij om te kijken hoe het met de dieren gaat. "Mijn persoonlijke drive is de boer. Samen met de boer optrekken vind ik prachtig."  Bron: De Groene Weg

Coöperatie Ekoholland Vee & Vlees van start

Biologische melkveehouders bieden samen slachtkoeien aan

Vijf melkveehouders hebben het initiatief genomen om het aanbod van biologische slachtkoeien te bundelen en aan te bieden aan de afnemers in de slachtketen. Hiervoor is onlangs de coöperatie Ekoholland Vee en Vlees opgericht waarvan alle biologische veehouders in Nederland lid kunnen worden.…

Heerlijkheid Mariënwaerdt

Kringlooplandbouw bij Heerlijkheid Mariënwaerdt

Voer van eigen grond, bemest door eigen vee

Arno Verschure werkt op de biologische boerderij van Heerlijkheid Mariënwaerdt. In een video legt hij uit dat kringlooplandbouw een belangrijk thema is op het landgoed. "Kringlooplandbouw betekent voer van eigen grond, bemest door eigen vee. We telen grasklaver en mais als ruwvoer en voor het krachtvoer…

'Supermarkten convenant' moet zorgen voor meer aandacht voor biologisch in supermarkt

Vier moties aangenomen ter bevordering van de biologische landbouw en voeding

De Tweede Kamer heeft zojuist vier moties aangenomen ter bevordering van de biologische landbouw en voeding. De brede politieke steun is een doorbraak voor de sector. Met…

Nij Biensma start met huisverkoop

Sinds vorige week is er verse biologische melk en biologisch vlees te koop bij boerderij Nij Biensma in Grou. "Vanwege de vraag van verschillende mensen uit Grou of wij ook…

Marco Mulder (Udea) over nieuw vleesmerk Lebon:

"Biologisch vlees zoals het bedoeld is"

"Als je vlees wilt eten, moet het duidelijk zijn waar vlees vandaan komt. Daarom hebben we onze vleesketen compleet veranderd. We hebben ervoor gekozen om slechts met een paar veehouders samen te werken. Met hen bouwen we aan een gesloten en circulaire keten die bijdraagt aan een beter voedselsysteem",…

Drie funda­mentele wijzi­gingen Wet Dieren aange­nomen

Dieren mogen niet langer worden aangepast aan het systeem, maar het systeem wordt aangepast aan de dieren. Ook wordt vastgelegd dat dieren beschermd moeten worden tegen…

Henk van Oers, Deli Harmony:

"De biowereld is er niet naar om heel grootschalig te worden"

"De biowereld is er niet naar om heel grootschalig te worden. Je moet het unieke karakter ervan uitventen en blijven vernieuwen." In het Brabants Dagblad stond gisteren een mooi portret van Henk van Oers die al zo'n veertig jaar werkt met biologisch vlees. Met Peter de Ruiter, zijn leraar op de Slagers…

Biologische varkenshouder Maron van de Plas:

"Het is fijn dat je zelf niet elke keer opnieuw het wiel hoeft uit te vinden"

"In 2020 schakelden we met onze varkenshouderij over van regulier naar biologisch. Een hele stap! Gelukkig kregen we vanuit vele hoeken hulp bij deze grote verandering. Van onze familie, De Groene Weg en vooral ook van de andere boeren. De boeren van De Groene Weg staan altijd klaar voor elkaar. En dat…

Pilot voor nieuwe vorm van de bio-supermarktformule

Ekoplaza Amstelveen opent met extra veel biologisch vers

Gisteren is aan de Van der Hooplaan in Amstelveen de volledig verbouwde en vernieuwde Ekoplaza geopend. Een winkel met nog meer aandacht voor lekker eten. Veel biologisch vers, maaltijden en gemak. Vers, verser, verstDe flink uitgebreide winkel biedt nu extra veel focus op de vers categorieën, op deze…

“Omvorming melkveehouderij zou substantiële bijdrage kunnen leveren aan minder ammoniak”

Biologische melkveehouderij draagt bij aan stikstofreductie

Het nieuwe WUR rapport “Quick Scan stikstofproblematiek en biologische veehouderij” beschrijft de effecten van biologische bedrijfsvoering op de stikstofproblematiek. In de biologische melkveehouderij is de ammoniakemissie per hectare ongeveer de helft lager. De totale stikstofverliezen – de optelsom van…

De Groene Weg

Ruben Exterkate middenin omschakeling naar biologische varkenshouderij

“Het heeft geen zin om je overal druk over te maken"

Ruben Exterkate groeide op op een reguliere varkenshouderij, maar nadat hij de boerderij van zijn ouders had overgenomen besloot hij over te schakelen naar biologisch. En wel met hulp van De Groene Weg. Het is een langdurig traject, maar inmiddels is het bijna zover.  Sinds juni 2020 is er veel gebeurd op…

Blog Michaël Wilde over de vijf (biologische) vrijheden van het dier

"Dierenwelzijn is de verantwoordelijkheid van ons allemaal"

Thuis hebben wij twee konijnen: Bobby en Batman. Uit oogpunt van dierenwelzijn kregen deze twee zeer eigenwijze knaagdieren steeds meer ruimte. Na een jaar hadden ze zelfs de hele tuin om in rond te scharrelen. Er werd natuurlijk volop gegraven, alle planten werden opgegeten en aan de bomen werd lekker…

Biologisch vlees is samenwerken in een keten

Kennis delen en samenwerken met alle partijen in de vleesketen is de basis voor biologisch vlees. Volgens Allard Bakker van De Groene Weg geef je een stukje van je autonomie op als varkenshouder door zo in te stappen, maar krijg je daarvoor vertrouwen en stabiliteit terug. Een bezoek aan de Nijmeegse…

Dreamstime

Duizendste AVP-zwijn in Duitsland

Het aantal besmette zwijnen in Duitsland is de duizend gepasseerd, de teller staat op dit moment op 1.016. De besmettingsdruk vanuit Polen is groot. Uit een analyse van de…

Kees Scheepens in MAX-podcast:

"Ik begrijp het varken misschien wel net iets beter dan de gemiddelde dierenarts"

In de MAX-podcast Werk in Uitvoering loopt radioverslaggever Joris Kreugel mee op de werkvloer van verschillende beroepen. Elke week staat een ander beroep centraal. Deze week: de varkensfluisteraar.  Verslaggever Joris Kreugel. Foto: MAX Emancipatie van het varkenIn deze aflevering loopt Joris mee met varkensfluisteraar…

Jan Lagerweij, De Nieuwe Loenhorst:

"De varkens zijn van april tot oktober buiten"

Het hele jaar door kunnen de biologische varkens van Jan Lagerweij op De Nieuwe Loenhorst in Lunteren in de vrije uitloop naar buiten. Maar in het voorjaar krijgen ze nog meer ruimte, dan gaan ze de wei in. De Groene Weg, aan wie De Nieuwe Loenhorst levert, nam een kijkje op de dag dat de varkens voor…

Ruud Hendriks ontrafelt drie mythes in opiniestuk

"Bio-landbouw is niet tien keer zo duur en al helemaal geen misdaad tegen de menselijkheid"

Piet van den Berg noemde de biologische landbouw in zijn opiniestuk 'goedbedoeld misdadig' (Dagblad van het Noorden - 17 april). " Veel te grote woorden," aldus Ruud Hendriks, docent bodemvruchtbaarheid bij Warmonderhof. Hij ontrafelt in dit opiniestuk drie mythes van de biologische landbouw. Biologische…

PLUS wil omzet bio-huismerk meer dan verdubbelen; AGF-afdeling bijt spits af

Plus heeft de ambitie om de komende drie jaar de omzet en groei van het biologische huismerk te verdubbelen met meer dan 50%. Om deze ambitie waar te maken introduceert Plus het nieuwe huismerk Biologisch Plus en breidt daarnaast het assortiment biologisch fors uit. Het nieuwe huismerk Biologisch Plus…

Drie biologische bedrijven dingen naar titel 'Korte Keten Kop'

Drie biologische bedrijven zijn in de race voor de titel van Korte Keten Kop, het uithangbord bij uitstek voor de lokale verkoop van hoeveproducten. De Vlaamse provincies, de…

Online Cafés natuurlijke middelen voor dieren

Biologische veehouders gebruiken het liefst natuurlijke middelen om hun dieren gezond te houden. Maar wat is de werking van de diverse middelen, wat zijn de ervaringen en mág…

Jaarverslag AgruniekRijnvallei

Biologische veehouders profiteerden van groeiende vraag naar biologische producten

Coöperatie AgruniekRijnvallei heeft het boekjaar 2020 afgesloten met een positief resultaat na belasting van 0,5 miljoen euro. De geldomzet steeg naar 283 miljoen euro. Als gevolg van afnemende dieraantallen, onduidelijkheid rondom stikstofregelgeving, dierziektes en de coronapandemie waren de…

Enquête voor veehouders die overwegen om te schakelen

In Vlaanderen is er slechts beperkte interesse in de schakeling van gangbare vleesveehouderij naar biologische vleesveehouderij. Mogelijk zijn de drempels voor omschakeling te…

Alliance to Save Our Antibiotics

Britse biologische boeren gebruiken veel minder antibiotica

Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van antibiotica door biologische veehouderijen die door de Soil Association zijn gecertificeerd, veel lager ligt dan het gemiddelde niveau dat eerder werd vastgesteld bij nationaal toezicht op alle veehouderij in het Verenigd Koninkrijk. Actievoerders willen dat de…

Boeren, dierenartsen en dierenbeschermers roepen politici op: veel minder dieren en alle dieren buiten

Posters in Den Haag voor kleinere en diervriendelijkere veehouderij

Opvallende posters in het centrum van Den Haag roepen de formerende politici op om in het regeerakkoord te kiezen voor een gezonde veehouderij met veel minder dieren en die allemaal buiten komen. Afzenders zijn Compassion in World Farming (CIWF), Caring Farmers en Caring Vets. Een kleinere,…

Nick Kok, Fresh Meat Company:

"Ons Limousin rundvlees heeft de beste kwaliteit die je in de Benelux kunt vinden"

Tholen – Wat begon met het uitbenen en verwerken van één lammetje is uitgegroeid tot een familiebedrijf waar vlees van hoge kwaliteit wordt verwerkt en geleverd. Fresh Meat Company werd in 2007 gestart door Ton Kok. Zes jaar geleden voegde zoon Nick zich in het bedrijf.  Gesloten ketenFresh Meat Company produceert…

Eén op de vijf grondgebonden landbouwbedrijven is extensief

In Nederland is 19% van de graasdier-, akkerbouw- en gemengde bedrijven aan te merken als extensief. Een relatief hoog aandeel wordt ingenomen door schapenbedrijven. Van de…

Tönnies

Tönnies blijft investeren in de biologische markt

In 2020 boekte het Duitse vleesconcern Tönnies internationaal een jaaromzet van circa 7,05 miljard euro. Dat is 3% minder ten opzichte van 2019. De stagnatie is vooral te wijten aan de fors lagere varkensprijs (gemiddeld 9,3% lager dan in 2019) en de vier weken durende fabriekssluiting op de locatie in…

Lokale boeren en winkeliers samen in coöperatie Van Onze Grond

Producenten van streekproducten en winkeliers uit de regio Deventer-Apeldoorn-Zutphen werken samen om streekproducten herkenbaar en dichter bij de inwoners aan de man te brengen. De eerste producten zijn vanaf 15 april verkrijgbaar in Deventer supermarkten van Jumbo, Spar en Plus onder de merknaam ‘Van…


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven