
Abonneren
Vacatures
Top 5 - afgelopen week
- Jersey-stieren noodgedwongen op stal door anonieme meldingen
- Plantaardige koksopleiding stoomt chefs klaar voor keuken van de toekomst
- Herenboeren: "To bio or not to bio is niet relevant"
- "Goed opneembaar collageen: een missing link in ons moderne voedingspatroon"
- BioToko Holland wil heel Nederland veroveren
Top 5 - afgelopen maand
Groen

Onderzoek naar eco-certificering voor zonneparken
TNO gaat samen met Wageningen University & Research (WUR), Eelerwoude, Holland Solar en NL Greenlabel de certificering ontwikkelen voor zonneparken met een ecologische…

Herdruk 'Als de bossen sterven, dan sterft de aarde'
Alweer elf jaar geleden schreef Gerhard Jannink het boek 'Als de bossen sterven, dan sterft de aarde'. Nu is hij bezig met een herdruk. "Ik denk dat nu de tijd er veel meer voor rijp is, dan toen de eerste druk van het boek uitkwam", zegt Gerhard. "Dat merk ik ook op de biologische markt in Fredrikoord…

Een bloemenlint van Maastricht tot Mook
Om de achteruitgang van het aantal bijen en insecten tegen te gaan, slaan de provincie Limburg en landschapsorganisatie IKL de handen ineen. Samen maken zij zich sterk voor…

John Huiberts: "Prachtig moment voor deze actie"
De bloemetjes buiten zetten
Tholen - Het is deze week ideaal weer om de bloemetjes buiten te zetten. Bij 25 Odin-winkels vatten ze dit heel letterlijk op. Zij hebben een kar vol biologische bloembollen naast de ingang van de winkel neergezet. De bio-bloembollen zijn geteeld en op pot gezet door John en Johanna Huiberts uit Sint Maartensvlotbrug. "Het is…

Mama Gaia
"Vraag naar biologische planten is enorm"
"Waarom er in de afgelopen vier jaar niet meer kwekerijen biologisch zijn gaan kweken, is me gewoon een raadsel." Dat zei Suzanne van Straaten van Sprinklr vorige maand bij Mama Gaia Talks. Ze noemt het wonderlijk dat geen groeiende groep van plantenkwekers is die 'het anders gaan doen'. Want de vraag…

Zonneparken en biodiversiteit: ruimte voor verbetering
Zonneparken worden vaak aangelegd op voormalige landbouwgrond. Dit kan leiden tot een verhoging van de natuurwaarden, omdat bemesting en het gebruik van bestrijdingsmiddelen…

Natuur blijkt nog betere bodemsaneerder dan gedacht
Bij bodemverontreiniging is veelal ‘inpakken en monitoren’ het credo. Door de diepte van de verontreiniging of door andere oorzaken is afgraven namelijk vaak geen optie. In…

En roept stedeling op om zorg te dragen voor ons landschap
Melkboer deelt stukken veen uit
Deze week rijden de melkboeren van MOMA in hun oude Renault de Amsterdamse straten door om stukken veen uit de omgeving uit te delen. Al rijdende door de stad schalt de oproep om zorg te dragen voor het landschap uit de megafoon op het dak. Deze zorg heeft het landschap meer dan nodig; het huidige voedselsysteem maakt ons…

Photo by Udayan Patil on Unsplash
Pilot 'Kievit als boegbeeld voor vergroening van de melkveehouderij' afgerond
De drassige delen en de plasdrassen hebben een grootste aantrekkingskracht hadden op de kievit en ook in bouwland broeden kieviten graag. Met name kieviten met kuikens werden regelmatig in de omgeving van de randen aangetroffen. Een aantal keren is waargenomen dat de kuikens ook daadwerkelijk gebruik…
Column Kathinka Kamphuis, 't Leeuweriksveld
"Biodiversiteit: een levensverzekering voor de mensenmaatschappij"
"Als biologisch dynamische boerin kijk ik de laatste tijd met verbazing naar de gebeurtenissen in de wereld. Het werk met de grond, de planten en de dieren heeft daarbij veel…
"Deze regels zijn buitenproportioneel en hebben juist een omgekeerd effect"
LTO Noord niet eens met Fries weidevogelbeleid
De provincie Fryslân werkt aan beleid om de weidevogelpopulatie te versterken. Omdat de doelen voor weidevogels niet gehaald worden gaat de provincie Fryslân boeren nu via een…

"Biologische productielijn was een logische volgende stap"
Fokker Diervoeders is een Nederlands bedrijf, opgericht in 1977, en een vooraanstaand leverancier van hoogwaardige honden- en kattenvoeding. Al ruim 40 jaar produceert het bedrijf een volledig assortiment voeding voor hond en kat; voor Puppy/Kitten, Adult én Senior. Sinds 2017 is daar ook een biologische…

Brandbrief aan minister over de boerenlandvogels
"De situatie voor de boerenlandvogels is heel zorgelijk", meldt Vogelbescherming. "Niets nieuws, maar we kunnen het niet genoeg herhalen. Want de afnemende trend van aantallen…

Sharon Watters via Unsplash
Record aantal tuinvogeltellers
Een recordaantal van bijna 200.000 deelnemers deed afgelopen weekend mee aan de Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming. Het vorige record dateert van vorig jaar met bijna 91.000 deelnemers, maar dat is nu verpletterd. De deelnemers telden in totaal meer dan 2.759.139 miljoen tuinvogels, ook een record. Record aantal…

Brits plantenpaspoort lastig verhaal voor kleine bio-bollenteler
"Ik wist dat het een moeilijk verhaal was, maar wist nog niet dat het bijna onmogelijk zou worden." Bij RTL beklaagt Robert Heemskerk, eigenaar van Natural Bulbs, een…

Biologisch akkerbouwer Hero pakt zijn kansen aan de Waddenzee
“Dit is waar Nederland begint, waar het land ontstaan is. Ik vind het echt de mooiste plek van Nederland”, vertelt Hero Havenga de Poel over zijn geliefde kwelders. Zijn diverse biologische akkerbouwbedrijf ligt pal tegen de Waddenkust aan. Op 2 februari was het ‘World Wetlands Day’, een goed moment om…

Decohof
"Ik hoop dat ik meer mensen kan inspireren"Decohof wint 10e Groene Twinkeling
De belangrijkste biodiversiteitsprijs voor ondernemend Overijssel, de Groene Twinkeling, is gewonnen door Vincent Overgoor en Fiona Exel van Natuurlijke kwekerij Decohof uit Hoonhorst. Bij Decohof werken mens, plant en dier samen om elkaar te helpen en elkaar te versterken. In 2021 hoopt de kwekerij het…
5 februari: vijftiende Warmetruiendag
Een warme trui voor Koning Willem-Alexander
Op 5 februari 2021 wordt voor de vijftiende keer de landelijke Warmetruiendag georganiseerd door Klimaatverbond Nederland. Ruim 137.000 mensen hebben zich al aangemeld via de…
Provincie haakt aan bij de campagne 1001ha
Provincie Brabant gaat voor 250 hectare kruidenrijk grasland
Provincie Brabant wil Brabantse melkveehouders helpen om 250 hectare kruidenrijk grasland in te zaaien via een financiële impuls aan de crowdfundingsactie 1001ha. Kruidenrijk…

Uitgifte eerste 'samen voor grond-obligaties' gestart
Stichting BD Grondbeheer lanceerde gisteren een obligatielening van 15 miljoen euro om landbouwgrond aan te kopen en in passende pacht uit te geven aan natuurvriendelijke boeren. De obligaties zijn 500 euro per stuk en hebben een looptijd van 5 en 10 jaar. Ze bieden de belegger een vast financieel…
Rabobank geeft toelichting op Zembla-uitzending van vanavond
"Wij dragen als bank medeverantwoordelijkheid voor hoe het systeem nu is”
In de uitzending van vanavond onderzoekt Zembla wie er verantwoordelijk zijn voor de uitgeputte bodem. Hoewel we de uitzending nog afwachten, licht het programma al een tipje…

Green Key Goud voor museumpark Archeon
Museumpark Archeon heeft het Green Key Goud keurmerk behaald. De organisatie vindt duurzaamheid belangrijk en past dit toe in het gehele park. Zuinig omgaan met energie en water, milieuvriendelijk schoonmaken, recyclen, biologische voeding en vis van het seizoen en producten met een keurmerk. Beeld:…

Sharon Watters via Unsplash
Nationale Tuinvogeltelling vrijdag van start
Komend weekend, op 29, 30 en 31 januari, is het weer zo ver: heel Nederland telt tuinvogels. Vogelbescherming Nederland organiseert dan de jaarlijkse Nationale Tuinvogeltelling, al jaren een fenomeen in het laatste weekend van januari. Vorig jaar telden meer dan 90.000 mensen de vogels in hun tuin of op…

Subsidie voor Groningse boeren die overstappen op natuurinclusieve landbouw
Boeren die willen overstappen op een meer natuurinclusieve landbouw in de Drents-Groningse Veenkoloniën, Westerwolde of Oldambt, kunnen hiervoor vanaf 1 februari subsidie…
Edgar van Groningen, Stadswormerij Amersfoort:
"Een betere compost is er niet"
In verschillende Nederlandse wijken zijn wormenhotels te vinden. Wormen helpen daar in grote bakken gft-afval te composteren. In Amersfoort is het wat dat betreft het walhalla voor de worm: daar is…

20 maart, 14.00 uur: "Averting the insect Apocalypse"
Dave Goulson geeft webinar over de wereld van insecten
Op 20 maart geeft Dave Goulson, professor Biologie uit Sussex (Groot-Brittannië) speciaal voor Velt een online lezing. Het onderwerp: insecten en alles wat ermee te maken heeft. ‘We kunnen niet zonder die kriebelbeestjes’, zegt de professor. Dave Goulson is hoogleraar biologie aan de Universiteit van…
Donderdag 28 januari om 20:25 uur
Zembla duikt in ‘De uitgeputte bodem’
Het boerenland is er slecht aan toe. Het gevolg van overmatig gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen, van steeds meer dieren en hoge opbrengsten per hectare. De…

Provincie Noord-Holland maakt 43 miljoen vrij voor natuur
De provincie Noord-Holland zet €175 miljoen uit de reserves in voor onder andere economische herstelmaatregelen, natuurontwikkeling en duurzaamheid. De gelden worden onder…

De Moestuinwinkel opent haar online deuren
Biologische tuinierders hebben er tegenwoordig een nieuw adres bij. De Moestuinwinkel is vanaf deze maand geopend en biedt een groot assortiment aan biologische en ecologische artikelen voor in de moestuin. Met meer dan 1.000 producten maakt De Moestuinwinkel direct een goede start. Er is een breed aanbod…

"Neem de bescherming van de bodem op in internationale biodiversiteitsstrategieën"
Een kwart van alle ons bekende organismen leeft in de bodem en het leven boven de grond is afhankelijk van de bodem en zijn talloze bewoners. Toch hebben wereldwijde…

23 januari: Landelijke doneer-een-zaailing-dag
23 januari organiseert Meer Bomen Nu een landelijke doneer-een-zaailing-dag voor klimaat en biodiversiteit. In bijna iedere tuin is wel een jonge boom of struik te vinden die…

Luchtkwaliteit door eerste lockdown beter dan verwacht
Door de maatregelen van de intelligente lockdown, in het voorjaar van 2020, daalden de gemeten concentraties stikstofdioxide en fijnstof tussen 10 en 30%. Dat blijkt uit een…
Vijftig landen besluiten:
30 procent van de planeet beschermd in 2030
Het belang van natuur en biodiversiteit heeft niet eerder zo hoog op de internationale agenda gestaan, zegt WWF over de One Planet Summit die gisteren in Parijs plaatsvond.…

Weinig hommels in weidevogelgraslanden
In het project 'Weide Hommelrijk' hebben De Vlinderstichting en EIS Kenniscentrum Insecten onderzocht wat de betekenis is van, met een natuurdoelstelling beheerde, graslanden…

OERsterk
Bert van Ruitenbeek, Stichting Demeter in OERsterk podcast:"We zullen veel meer geld moeten uitgeven aan onze voeding en de kwaliteit van leven"
"We blijven maar in dat oude economische denken zitten van Nederland als tweede exporteur ter wereld. Dat is niet houdbaar", aldus Bert van Ruitenbeek in de podcast van OERsterk. De directeur van Stichting Demeter noemt het een anoniem en giftig systeem waar we uit moeten. "Dat gaat ontzettend veel pijn…

Proefschrift over het gedrag van de grutto
Waarom overwintert een deel van de grutto’s ten noorden van de Sahara en een ander deel ten zuiden daarvan? En waarom vertrekt het ene individu veel eerder naar het noorden…
Utrechtse agrariërs willen dat ganzenpopulatie verkleind wordt
"Gans hoort bij Nederland maar balans is zoek"
Welke maatregelen nemen Utrechtse agrariërs om ganzen van hun percelen te weren? Dat heeft CLM Onderzoek en Advies op verzoek van Projectteam Ganzenbeheer Utrecht (PGU) in…
RIVM:
"Verbetering luchtkwaliteit zet door"
In vrijwel heel Nederland lagen in 2019 de berekende concentraties stikstofdioxide (NO2 Stikstofdioxide ) en fijnstof (PM10 fijnstof ) onder de Europese grenswaarden.…

150.000 biologische bloembollen voor Rotterdams bijenlandschap
Groene Cirkels heeft 150.000 biologische bloembollen uitgedeeld aan de bijenvallei van Diergaarde Blijdorp en aan groene initiatieven in de stad, zoals stadskwekerij De Kas in Rotterdam Noord, de botanische tuin in Rotterdam Zuid of de Groene Connectie in Rotterdam West. Hiermee is de start gemaakt met…

2020 ook een slecht jaar voor de grutto in Noord-Holland
Met de graspieper, slobeend en gele kwikstaart gaat het in Noord-Holland sinds 2006 steeds beter. Helaas kan dat niet worden gezegd van de grutto, kievit en scholekster, de…

Het boerenerf, the Place to bee
Twaalf boeren worden bijenambassadeur
In project ‘Het boerenerf, the Place to bee!’ laten boeren en tuinders zien dat je met weinig moeite veel kunt doen om je erf bijvriendelijker te maken. Op de net gelanceerde website presenteren de 12 ambassadeurs zich. Twaalf boeren bijenambassadeur Als partner van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel…

Het Bos De Trog wordt werkelijkheid
"Voor elke verkochte kerststol planten we een boom"
Begin dit jaar plantte biobakkerij De Trog samen met Natuurpunt ruim 1.000 bomen aan op de Sulferberg in Westouter, België. De bakkerij wil haar engagement om 1,5ha bos aan te planten verder zetten. In de kerstperiode zal het dan ook zoveel mogelijk biologische kerststollen verkopen. Voor elke verkochte…

Kerstdiners gecanceld: Zweedse bio-teler verkoopt nu boerenkoolbomen
Teler Ulf Engström runt het Zweedse familiebedrijf Trädgårn Södertälje, dat al zo'n 150 jaar groenten en fruit teelt. Totaal worden er op 4 hectare grond 40 verschillende soorten biologische groenten geteeld, die zowel aan de horeca als aan groothandels en particulieren worden verkocht. In deze tijd van…

Zembla
Jeroen Onrust:"Ploegen heeft een desastreus effect op de wormenpopulatie"
"De wormen doen fantastisch werk voor je." Wetenschapper Jeroen Onrust (31), ook wel bekend als de wormenman, doet al tien jaar onderzoek naar regenwormen. Hij neemt de kijker van Zembla mee naar het boerenland waar hij laat zien hoe belangrijk de rode worm is voor de bodemvruchtbaarheid. Maar Onrust…

© Melinda Nagy - Dreamstime.com
Internationale natuurdoelstellingen voor 2030 vragen een grotere inspanning van Nederland
Het natuurherstel in Nederland is, ondanks verbetering op onderdelen, onvoldoende om aan de internationale doelen te voldoen. Na voltooiing in 2027 is het Natuurnetwerk nog niet groot genoeg en zijn de milieu condities onvoldoende om de Vogel- en Habitatrichtlijn-soorten te behouden. De PBL-publicatie…

Kaasboerderij de Vierhuizen tekent voor natuurinclusieve landbouw met Staatsbosbeheer
Staatsbosbeheer gaat een vergaande samenwerking aan met Nicole de Gier en Freek van Leeuwen van kaasboerderij de Vierhuizen in Leidschendam. Het helpt hen meer biodiversiteit…

Bionext
Teelt en gebruik van Miscanthus (olifantsgras) als strooisel: toe aan de volgende stap
Woensdag 9 december organiseerde Bionext in het kader van het project Koplopers in Kringlooplandbouw een interactieve en leerzame digitale bijeenkomst over Miscanthus als strooisel. Dit kan een alternatief zijn voor het vele gangbare stro dat nu nog in onze sector wordt gebruikt. Binnen het project…

Steenmarters halen minder Friese weidevogelnesten leeg
Om weidevogels te beschermen zijn dit voorjaar in acht weidevogel-gebieden in Friesland steenmarters gevangen en gedood. Het gaat om negentig steenmarters. Ongeveer evenveel…

De Koekoek kan zich richten op agroforestry
Landbouwbedrijf De Koekoek in Drimmelen is niet verplicht om op haar landbouwgrond te herplanten. Dat hebben Gedeputeerde Staten van de Provincie Noord-Brabant via een…

"Stekjes die wij terugkopen van zaagbomen gaan we biologisch kweken tot adoptiebomen"
Meer dan 2.500 mensen kiezen voor duurzaam BeterBoompje
Nederlanders gooien na de feestdagen zo'n 2,5 miljoen kerstbomen weg. "Dat moet ook anders kunnen", dachten Alex de Graaf en zijn zwager Frank Haagen. Met BeterBoompje bieden zij een duurzaam alternatief met maar liefst zestien pick up points door heel Nederland. Afgelopen zondag kregen meer dan 2.500…

Nieuw EU-onderzoek naar samenhang landbouw en biodiversiteit
Landbouw en biodiversiteit staan volop in de schijnwerpers, maar meestal als tegenpolen. Dat moet veranderen, maar hoe? In een nieuw EU-project wordt onderzocht hoe…

Collectief Groningen West
Kans op overleven weidevogels in Groningen klein door roofdieren
Weidevogels hebben grote moeite om te overleven in de provincie Groningen. Er zijn maar weinig eieren die worden uitgebroed en weinig kuikens die overleven. Dat zorgt ervoor dat de kans klein is om in Groningen een gezonde weidevogelpopulatie in stand te houden. Dat blijkt uit onderzoek dat in 2019 en…

Ministerie LNV
Portretten van landschapsboeren in nieuw boek
Boerin Welmoed Deinum van de Graasboerderij in Sondel bood minister Schouten vorige week digitaal het boek 'Boer doet leven' aan. Zij is 1 van de 20 geportretteerden in het boek van Rijksadviseur Berno Strootman. Een boek waarin gangbare, biologische & biodynamische boeren vertellen hoe zij…

Kabinet neemt extra maatregelen voor CO2-reductie
Het kabinet neemt extra maatregelen om de CO2-uitstoot in Nederland op korte termijn verder terug te dringen. De ministerraad heeft afgelopen vrijdag ingestemd met de…

Rijk en provincies eens over besteding 3 miljard euro voor sterke natuur
Rijk en provincies hebben een akkoord bereikt over de besteding van bijna 3 miljard euro voor natuurherstel en -ontwikkeling in de komende 10 jaar. Vanuit het ‘Programma…

Zesjarig biodiversiteitsprogramma van start
Vijf provincies, twee ministeries, verschillende natuur- en landbouworganisaties en de stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel gaan samenwerken om de kwaliteit van…
Bio-boer Sjoerd Miedema bij EenVandaag
"Je kunt maar beter vooraan in het treintje zitten, dan de hekkensluiter zijn"
In grote delen van het Friese veengebied staat het grondwater te laag. Het gevolg is uitdroging van de veenlaag, een enorme uitstoot van CO2, verzakkingen en minder…

Vijf methodes voor groene landbouw en blauw water
Vervuiling door de landbouw heeft een negatieve invloed op de natuur in de omgeving. Enkele in het oog springende problemen zijn algenbloei en grootschalige vissterfte. Aan de…
KPMG:
“Bedrijven zien verlies van biodiversiteit wereldwijd nauwelijks als risico”
Bedrijven beschouwen het verlies aan natuur en biodiversiteit wereldwijd nauwelijks als een potentieel risico voor de continuïteit van de onderneming. Van de bedrijven in…

Cadeautip: een biologische tuin
Bij sprinklr.co koop je dit jaar een vrijwel kant & klare tuin voor in de schoen of onder de kerstboom. Ook goed voor de biodiversiteit.De webshop met biologische tuinplanten heeft onder andere pakketten voor maar liefst 4m2 weelderig groen met bloei van voorjaar tot najaar. Met wuivend siergras, hoge bloeiers, lage types, en…

Lowlander Kerstbomenbos krijgt boost met BeterBoompje
Voor iedere verkochte Winter I.P.A. een nieuwe biologische kerstboom
Binnen tien jaar alle 2.500.000 wegwerp kerstbomen in Nederland vervangen voor een duurzaam alternatief; dat is de missie van botanisch brouwer Lowlander, waarbij steeds meer enthousiaste partners aanhaken. Met hun inmiddels bekende ‘Draag Je Naaldje Bij’ oproep plant de brouwer sinds vorige kerst met…
Provincie verhoogt eigen risico voor boeren niet
Ganzenschade in Friesland steeg afgelopen winter met 10%
In Friesland hebben ganzen afgelopen winter tien procent meer schade aan grasland aangericht ten opzichte van de twee voorgaande winters. De schade in euro’s komt uit op ruim…

Milieubelasting suikerbiet fors gedaald na verbod op neonicotinoïden
Sinds januari 2019 is de toepassing van neonicotinoïden in de zaadcoating van suikerbieten verboden. Om het wegvallen van de bescherming tegen schadelijke insecten op te…

Van biologische melkveehouderij naar bosboerderij
De een na de andere nieuwe boom wordt geplant bij bij de Janmiekeshoeve in Mariahout. Reinier van den Berg neemt er een kijkje. Daar vertelt John Heesakkers hoe deze biologische boerderij wordt getransformeerd in een bosboerderij, door een agroforestry-systeem toe te passen. De Janmiekeshoeve wordt…

Theunis Piersma in Zembla:
"Dit is boeren zonder de aarde kapot te maken"
Een flinke kolonie huiszwaluwen heeft zich genesteld op de biodynamische boerderij van Sierd Deinum in Gaasterland. Een zeldzaamheid, volgens kenner Theunis Piersma. "Zwaluwen eten insecten, dus dat betekent dat hier veel insecten moeten zitten", concludeert Theunis in het programma Zembla. Goedkeurend maakt…
Radar-presentatrice Antoinette Hertsenberg:
"Als je een levende kerstboom wilt, ga dan voor een biologische"
Presentatrice Antoinette Hertsenberg concludeerde gisterenavond het volgende: "Als je een levende kerstboom wilt, kun je het beste voor een biologische gaan." Dit deed ze na…

"Met name het oosten en zuiden nog niet goed vertegenwoordigd"
Adopteer een Kerstboom wil verder uitbreiden
Tholen – Al voordat Sinterklaas dit jaar terug naar Spanje is, hebben veel Nederlanders de kerstboom al in huis gehaald en opgetuigd. Het initiatief Adopteer een Kerstboom groeit nog altijd en de initiatiefnemers willen het concept graag nog verder uitrollen. Zo’n 1000 mensen die in 2019 een boom hebben…