Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ton Verheijke, Janyra Organics:

"Met de eerste volwaardige kruidenoogst verwachten we voet aan de grond te krijgen in Nederland"

Tholen - Bij het Keniaanse teelt- en exportbedrijf Janyra Organics zijn het grootste deel van de kruiden klaar voor de oogst van het nieuwe seizoen. In de afgelopen jaren heeft het bedrijf uit het Keniaanse Kitui zich hiermee voornamelijk gericht op de binnenlandse markt, maar sinds dit seizoen gaat de blik steeds meer naar de exportmarkt. "We zijn er twee jaar geleden mee gestart en met deze eerste volwaardige oogst verwachten we concurrentieel te kunnen zijn op de Nederlandse markt", vertelt Ton Verheijke, verantwoordelijk voor de export van Janyra Organics.

Het bedrijf is in 2020 opgericht in Kenia door de Keniaanse vrouw van Ton, waarbij ze naast de kruiden ook avocado's telen, waarmee ze al gestart zijn met de zoektocht naar de Nederlandse markt. "Daarnaast is het Keniaanse klimaat dus echter ook uitermate geschikt voor de teelt van kruiden. Je moet wel investeren in goede systemen om je te wapenen tegen mogelijke weersextremen, maar dat zie je in vele landen deze tijden. Zo hebben we geïnvesteerd in bassins, drainagesystemen en waterputten. In Kenia lossen langdurige droogte en overvloedige regenval elkaar veelvuldig af. Door middel van deze investeringen hebben we de watervoorziening kunnen optimaliseren."

"Desalniettemin zien ze er dit seizoen kwalitatief uitstekend uit. Zo zijn we begonnen met de teelt van basilicum, maar hebben we dit in de loop der jaren uitgebreid naar een tiental verschillende soorten, zoals munt, rozemarijn, oregano, dragon en citroengras. De salie, rozemarijn, tijm en limoengras zijn nu ook klaar om te oogsten. De bieslook komt er over zo'n 3 weken aan. Op deze manier kunnen we naast de avocado's een mooie overloop van producten realiseren gedurende het jaar."

Hiermee wil het bedrijf zich nu dus steeds meer op de export gaan richten. "Met avocado's zijn we aan het kijken naar mogelijkheden met importeurs. Die zoektocht gaat voort, maar ook met de kruiden verwacht ik dat we ons kunnen onderscheiden. Het is een steeds meer gevraagd product in de horeca, omdat we zien dat chefs een extra dimensie willen geven aan een gerecht. Met kwalitatief hoogwaardige kruiden is dit uiteraard mogelijk." De handelaar verwacht dan ook dat zij hierin consistente volumes kunnen gaan leveren. "We hebben voor het eerst mooie volumes kunnen oogsten. Bovendien werken we samen met meerdere telers uit de regio, die product aan ons leveren. Deze worden zorgvuldig uitgezocht en zij behoren de juiste certificaten te hebben voor we ermee aan de slag gaan."

Voor Janyra Organics is het nu echter zaak om ook hier een partner in te vinden. "Wat we vaak ervaren, is dat het moeilijk is om ergens tussen te komen. We hebben een prachtig product gerealiseerd, maar het is niet altijd even makkelijk om dan de juiste partner te vinden. Dan moet je inventief zijn om importeurs met je product in contact te laten komen. Ik verwacht dat we met de grote verscheidenheid aan kruiden die we aanbieden een partner blij kunnen maken", besluit Ton.

Voor meer informatie:
Ton Verheijke
Janyra Organics Exporters
+31 6 542 551 01
[email protected]
www.janyraorganicexporters.com