Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Martin Heutink, Biologische Sierteelt Nederland:

"Positief gesprek met de Tweede Kamerleden over een eerlijker speelveld"

Tholen - Afgelopen dinsdag 18 juni overhandigde Biologische Sierteelt Nederland een 3-puntenplan aan de Vaste Kamer Commissie-LNV in Den Haag. "De biologische sierteelt draagt bij aan schone lucht, een schone bodem, schoon water, gezonde mensen en een veerkrachtige natuur. Toch betalen juist de biologische siertelers op verschillende vlakken de prijs voor hun schone productiewijze. Dat is de omgekeerde wereld. Daarnaast is de sector momenteel volop in ontwikkeling. Met de vereniging hebben wij daarom een 3-puntenplan voor de overheid gepresenteerd om Nederland en de biologische sierteeltsector vooruit te helpen", zo vertelt Martin Heutink van Biologische Sierteelt Nederland. Hij geeft namens het bestuur van Biologische Sierteelt Nederland aan dat ze verheugd zijn over het feit dat bijna alle fracties aanwezig waren.

Martin Heutink overhandigt de petitie aan Laura Bromet, voorzitter van de Vaste Kamercommissie LNV

"De overhandiging heeft een positief gesprek opgeleverd met de Tweede Kamerleden. We hebben goed ons punt over kunnen brengen voor een mooier en gezonder Nederland en een eerlijk speelveld voor de biologische sierteelt. We hebben goede een-op-eengesprekken gehad met de verschillende fracties en zijn zeer verheugd met de positieve aandacht", vertelt Martin namens het bestuur.

De telers zitten middenin het hoogseizoen en toch was het merendeel van het bestuur aanwezig. "Er was een brede vertegenwoordiging, van snijbloementelers tot de vaste plantenkwekers. We hebben een duidelijke boodschap, een plan en een oproep. Het is heel fijn om vanuit de vereniging met elkaar op te trekken, want samen staan we sterker."

Via de NOS is het positieve verhaal van de biologische sierteelt bij een breed publiek onder de aandacht gebracht. "Daar zijn we uiteraard ook heel blij mee."

Biologische Sierteelt Nederland verzoekt de overheid om uitvoering te geven aan het volgende 3-puntenplan voor een schoner en gezond Nederland:

  1. Productie: Compenseer alle biologische certificeringskosten voor alle biologische (sier-)telers
    Zorg voor een eerlijk bedrijfseconomisch speelveld. Dat kan door alle kosten voor biologische certificering voor alle biologische siertelers te compenseren. Zo beprijs je schone producenten niet extra, stimuleer de schone sierteelt in Nederland én zorg tegelijkertijd voor schoon drinkwater, schone lucht en schoon water.
  2. Keten: Beloon het biologische keurmerk, dat geen synthetische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt
    Beloon degenen die het biologische keurmerk voeren met lagere heffingen van het waterschap, door aanpassingen in de aanbestedingssystematiek van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en in de groenfinanciering. Biologische siertelers gebruiken immers geen synthetische gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest en drukken dus reinigingskosten en werken aantoonbaar maatschappelijk verantwoord.
  3. Afzetmarkt: Overheid als launching customer
    Implementeer inkoopbeleid waarbij de overheid een voorbeeldfunctie neemt als launching customer en een toenemend percentage biologisch inkoopt.

Klik hier voor het volledige plan.

Voor meer informatie:
Martin Heutink
Biologische Sierteelt Nederland
[email protected]
www.biologischesierteelt.nl