Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw seizoen 1001ha kruidenrijk grasland van start

Het nieuwe seizoen van de crowdfundingscampagne 1001ha Kruidenrijk Grasland van Urgenda en LTO Nederland gaat weer van start. In 22 gemeenten en vier provincies krijgen melkveehouders fikse korting op biodivers zaaigoed.

Dat betekent dat er dit voorjaar zo'n 2500 hectare kruidenrijk grasland kan worden gerealiseerd. Elke hectare kruidenrijk grasland scheelt 500 kg kunstmest en daarmee wordt 1000 kg CO2 bespaard. Ook leidt het tot meer insecten, betere waterberging en gezondere bodems. De deelnemende agrariërs zijn enthousiast en driekwart wil na het eerste experiment meer weilanden met klavers en kruiden waardoor de biodiversiteit en de waterkwaliteit in de deelnemende regio's toeneemt.

Nieuw dit seizoen: meer gemeenten en ook autochtone extensieve mengsels voor jongvee en nog meer agrarische natuurwaarde.

Van 5 naar 22 gemeenten
Afgelopen seizoen deden vijf gemeenten mee: Hof van Twente, Hardenberg, Berkelland, Ede en Wierden. "Met succes: tezamen realiseerden boeren in deze gemeenten dankzij de campagne 320 hectare kruidenrijk grasland in het afgelopen jaar. Dankzij de campagne van LTO Noord hebben nog eens zeventien gemeenten toegezegd het komende seizoen mee te doen."

Ook in de provincies Drenthe, Friesland, Gelderland en Limburg (behalve Zuid Limburg) loopt nog subsidie. Vanaf 1 maart, de aftrap van het nieuwe seizoen, kunnen boeren in deze gemeenten en provincies zaden bestellen. Zij kunnen maximaal 3 ha aan zaaigoed bestellen, behalve in de gemeenten waar óók provinciale subsidie loopt: daar kunnen melkveehouders maximaal 6 ha bestellen.

Voor meer informatie: Urgenda

Publicatiedatum: