Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ministerie van LNV op bezoek bij biologisch melkveebedrijf Morgendauw

Medewerkers van het Ministerie van LNV zijn bij het biologische melkveebedrijf Morgendauw van Mattias en Coriene Verhoef in de Alblasserwaard geweest, zo meldt Fleur Norbruis van LNV. "Theo Bakker van Staatsbosbeheer vertelde over de opdracht die Staatsbosbeheer voor LNV uitvoert om natuurinclusieve samenwerkingsovereenkomsten aan te gaan met agrariƫrs."


Foto LinkedIn Fleur Norbruis

"Vervolgens vertelden Mattias en Coriene over hun omschakeling naar een biologische bedrijfsvoering (2019) en de rol van de samenwerking met Staatsbosbeheer (2020) daarin.
Het biologische bedrijf weidt maximaal en de meeste koeien kalven in het voorjaar af. Zo wordt maximaal gebruik gemaakt van vers gras dat de koeien via begrazing opnemen. In de winter staan de meeste koeien droog en krijgen ze natuurmaaisel te eten. Daarom past de natuurgrond goed in dit bedrijfssysteem. Een belangrijk deel van de mest is vaste mest: goed voor bodem en de vele weidevogels die het gebied rijk is. Natuurmaaisel dat niet geschikt is als veevoer, wordt verwerkt tot compost en bokashi."

"Verder sluit het bedrijf beheercontracten op eigen grond voor de weidevogels en 5 ha eigen grond komt in aanmerking voor een Kwaliteitsimpuls natuur en landschap (SKNL). Om de bodemstructuur te beschermen werken ze met lichte trekkers en werktuigen. Nieuw op het bedrijf is agroforestry - gebiedseigen bomen voor schaduw en voedsel voor het vee (selenium) en ook voer voor bestuivers. Uiteraard zijn we het veld in geweest om te ervaren wat het werk van deze boeren oplevert voor natuur en biodiversiteit. We waren onder de indruk van het verhaal van deze pioniers", zo besluit ze.

Publicatiedatum: