Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Met z'n allen zorgen we goed voor een mooi landschap"

#Weigevoel: Hoofdrol voor bio-melkveehouder Wilco Nieuwenhuis in nieuw campagneverhaal van FrieslandCampina

Wilco Nieuwenhuis, eigenaar van bio-melkveehouderij De Elzenhof in Velp, vertolkt een hoofdrol in het nieuwe verhaal in de communicatiecampagne #Weigevoel van FrieslandCampina. De opnames vonden plaats op woensdag 19 juni. "Toen kwam er een filmploeg om een promo filmpje te maken voor Friesland Campina (we zullen ons zelf nog ergens een keer voor opgeven)", zo meldde Wilco, lid van de zuivelcoƶperatie, al op de facebookpagina van Melkveebedrijf De Elzenhof.

Op de camapgnewebsite staat het volledige verhaal:

Op het waterrijke Landgoed Biljoen, tussen de Veluwe en de IJssel, heeft boer Wilco net zijn koeien naar de wei gebracht als vrijwilliger Wim het erf van zijn biologische melkveebedrijf in Velp op wandelt. "Wim is een van de vele onmisbare vrijwilligers die ons regelmatig helpt", zegt Wilco. "Ik pacht 60 hectare grond van het Gelders Landschap en met z'n allen zorgen we goed voor een mooi landschap, waar ook de samenleving van geniet. Die samenwerking met enthousiaste mensen uit de omgeving is van onschatbare waarde. We kunnen niet zonder! Vandaag gaan we in de uiterwaarden aan de slag om wilgentakken te snoeien. Die gebruiken we dan later weer om takkenrillen aan te leggen."

Links Wilco Nieuwenhuis

Takkenril met vogelnestjes
"Eerst knotten we de wilgen en de takken stapelen we op tussen palen", legt Wilco uit. "Zo'n takkenril heeft veel aantrekkingskracht op vogels, die er bescherming zoeken en er graag nestjes in maken. En in de winter zie je allemaal gaatjes in het hout. Die gaatjes worden gemaakt door allerlei kleine beestjes, die zo een veilige schuilplaats hebben. Dit draagt bij aan de biodiversiteit! Vlinders en insecten vinden hier ook een mooi plekje. Net als rupsen. Die kruipen veilig beschut rond in de takkenril en kunnen alvast een beetje opwarmen in de zon, als het voorjaar wordt. Dan krijg je al veel eerder in het seizoen vlinders."

Goede voeding voor de koeien
"Zo hebben we nog veel meer plannen die we samen met Wilco en andere vrijwilligers op gaan pakken", zegt Wim. "We willen bijvoorbeeld ook een voederhaag aanleggen. Dat idee hebben we samen met Wilco en andere vrijwilligers bedacht." Wilco: "De wortels van de struiken in de voederhaag nemen mineralen op, die je alleen in de diepere lagen van de grond vindt. EĆ©n van die mineralen is selenium. Als de koeien de bladeren en takjes uit de haag eten, krijgen ze daar ook wat van binnen. Dat draagt weer bij aan goeie voeding en, mooi handig, ik hoef de takken niet meer te snoeien!"

Klik hier voor de rest van het verhaal.

Publicatiedatum: