Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Leden GroenLinks Noord-Holland bezoeken Huiberts Biologische Bloembollen

"Subsidie helpt niet, overheden moeten alleen maar biologische bollen inkopen"

Tholen - Het voorjaar hangt in de lucht. Afgelopen zaterdag brachten leden van GroenLinks in Noord-Holland een bezoek aan Huiberts Biologische Bloembollen. "Er waren ongeveer veertig mensen die we verdeeld hebben over twee groepen. Ik heb een lezing gegeven en met Johanna maakten ze een rondje door het land", aldus John Huiberts, die duidelijk voor ogen heeft hoe de biologische bloembollenmarkt kan gaan groeien: "Subsidie, dat helpt niet, daar maak je geen markt mee. Overheden moeten alleen maar biologische bollen inkopen. Dat zet zoden aan de dijk."

'Biodiversiteit in de Gemeente Schagen. Langs het spoor staan onze biologisch geteelde bloembollen prachtig te bloeien.' Bron: Facebook Huiberts Biologische Bloembollen.

De afgelopen week is op meerdere plekken in de provincie hoge concentraties dinoterb gevonden, een sinds 1998 verboden onkruidbestrijder. Dit heeft de nodige stof doen opwaaien en onder meer GroenLinks stelde, samen met de PvdA, direct vragen. GroenLinks benadrukte voorafgaand aan het bezoek aan Huiberts Biologische Bloembollen in een bericht hierover op de eigen website dat het ook anders kan en dat John Huiberts dit bewijst. 'Het kweken van bollen op een manier die rekening houdt met water en natuur is ons inziens de enige manier waarop we deze sector toekomstbestendig kunnen maken. We hopen zaterdag veel inspiratie en inzichten op te doen.'

Begrip voor omschakeling
John reageert als volgt op het nieuws: "Het is zorgelijk als je nu bollenteler bent en er wordt zo over je vak gepraat. Dat is niet leuk. Er zijn nu ook mensen die zeggen: 'Als het bij jou lukt om biologisch te telen, kan iedereen het toch?' En dat is natuurlijk niet helemaal waar. Het leuke van biologisch telen is wel dat wanneer iemand in het land komt, aan de bodem voelt en het verhaal hoort, dan begrijpen mensen waarom we omgeschakeld zijn. Het is mooi om dat kwartje te zien vallen. De volgende stap is om dit ook naar de consument te communiceren."

"Economisch systeem klopt niet"
De biologische bloembollenteler is verder van mening dat het economische systeem fout in elkaar zit. "Ze moeten alle omschakelaars gelijk behandelen. Als je omschakelt, moet je eigenlijk krimpen. De groenfinanciering van de bank gaat nu naar de nieuwe hypotheek. En groenfinanciering krijg je alleen op nieuwe hypotheken en nieuwe hypotheken krijg je alleen op groei, nooit op krimp. Dat systeem klopt dus niet helemaal. Als mensen in een bestaande hypotheek geholpen kunnen worden met een korting, realiseer je een lastenverlichting en die hoef je niet terug te verdienen. Dat maakt de stap naar omschakeling kleiner."

Voor meer informatie:
John Huiberts
Huiberts Biologische Bloembollen
Ruigeweg 39
1752 HB Sint Maartensvlotbrug
john@huibertsbloembollen.nl
www.huibertsbloembollen.nl