Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bio-melkveehouder Gert-Jan Kool: "Dit wordt het nieuwe normaal”

Chemievrije vliegenbestrijding met mechanische vliegenval

Koeien door de wasstraat. Niet om ze schoon te krijgen, maar om van de vliegen af te komen. Twee melkveehouders zijn op deze manier gaan testen met een mechanische vliegenval als alternatief op chemische bestrijdingsmiddelen om vliegen op de koeien te bestrijden.
70% van de torren, kevers en andere insecten in het weiland sterft door het gebruik van ivermectine. Dit is een chemisch vliegenmiddel dat wordt gebruikt op de koe om vliegen te bestrijden. Maar deze vliegen dienen als voedsel voor andere dieren waardoor het vliegenmiddel bijvoorbeeld ook bij vogels in het lichaam komt. Daarnaast komt het chemische middel ook in de bodem en het water terecht, zo blijkt uit een rapport van CLM Onderzoek en Advies.

Twee melkveehouders zien mogelijkheden om het anders te doen. Zij kwamen een mechanische vliegenval voor rundvee op het spoor. Deze val wordt voornamelijk in Australiƫ, Verenigde Staten en Latijns-Amerika gebruikt, maar de twee melkveehouders zien ook kansen voor het toepassen van de val op hun eigen bedrijf in Nederland.

Mechanische vliegenval
Bij een mechanische vliegenval worden geen chemische middelen gebruikt, maar lopen de koeien een sluis in met borstels aan beide kanten. "De vliegenval werkt op een manier dat de koeien er doorheen lopen, er hangen borstels in waardoor de vliegen van de koe af gaan", licht biologisch melkveehouder Gert-Jan Kool toe. "In de val zitten twee lagen gaas. In de voorste laag zitten gaatjes, daar gaan de vliegen doorheen en dan zitten ze in de val."

De mechanische vliegenval werkt goed bij de bestrijding van de kleine steekvlieg. De val draagt zo bij aan koegezondheid, koeienwelzijn en melkproductie.

Toepassing op het bedrijf
Ronald Rongeren, veegedragsdeskundige: "Je past de mechanische vliegenval in bij bestaande looplijnen en de koeien gaan er zelf actief in en uit. Dat is een stukje arbeidsverlichting, maar ook kostenverlichting, want je hebt geen chemische bestrijdingsmiddelen meer nodig. Bovendien is het natuurvriendelijker."

Schadelijk voor biodiversiteit
Het effectief gebruiken van een mechanische vliegenval leidt tot de beperking van chemische vliegenbestrijdingsmiddelen. Koeien moeten even wennen, maar als de vliegenval in de buurt van de stal op het kavelpad staat, gaat het al snel goed. Gedrang bij de ingang moet voorkomen worden. "Dit wordt het nieuwe normaal", zegt Gert-Jan. "We weten dat alle residuen schadelijk zijn voor de biodiversiteit. Boeren die hun koeien buiten hebben, hebben over een paar jaar allemaal zo'n vliegenval staan."

Klik hier voor de rapportage van CLM.

Bron: Groen Kennisnet

Publicatiedatum: