Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Stikstofminister werkt aan een verbrede aanpak voor PAS-melders

Demissionair stikstofminister Christianne van der Wal werkt aan een verbrede aanpak om een oplossing te bieden voor veehouderijbedrijven die vergunningplichtig zijn geworden door de de uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof (PAS). De minister denkt dat er vier opties zijn om voor deze 'PAS-melders' naar een legale situatie te komen. Dat schrijft zij aan de Tweede Kamer.

Het legaliseren van een PAS-melding blijft het uitgangspunt voor de minister. Daarvoor is het echter nodig dat de overbelasting van stikstofdepositie op de natuur afdoende wordt teruggebracht. Gezien de mate van overbelasting is dit een taaie opgave. De minister wil daarom PAS-melders de gelegenheid geven hier niet op te wachten als andere bij hen passende oplossingen voorhanden zijn. Keuzevrijheid van de PAS-melder staat daarbij voorop. De minister ziet 4 opties:

Mogelijkheid 1: legaliseren bestaande situatie
In deze optie hoeft de bedrijfsvoering niet aangepast te worden. De voorwaarde bij deze optie is dat er stikstofdepositieruimte beschikbaar moet komen en dat extern salderen mogelijk is.

Mogelijkheid 2: maatwerk
De kern van deze mogelijkheid is dat de bedrijfsactiviteiten zodanig worden aangepast dat de stikstofdepositie wordt teruggedrongen tot het niveau van de laatst verleende vergunning. Een voorbeeld is een veehouderijbedrijf dat omschakelt naar akkerbouw of een biologische bedrijfsvoering waarbij er minder vee wordt gehouden.

Mogelijkheid 3: vrijwillige beƫindiging
PAS-melders kunnen ook zelf besluiten dat het uiteindelijk voor hen wenselijk is om het bedrijf vrijwillig te beƫindigen via deelname aan de verschillende regelingen die de overheid hiervoor aanbiedt.

Mogelijkheid 4: schadevergoeding
Een PAS-melder kan de Staat aansprakelijk worden gehouden voor de schade die door de uitspraak van de Raad van State is ontstaan, waar sprake is van onrechtmatig handelen. Minister Van der Wal heeft een onafhankelijke adviescommissie ingesteld, die als taak heeft haar te adviseren over het afhandelen van schadeverzoeken. Tot op heden zijn er verschillende informatieverzoeken gedaan maar is nog geen schadevergoeding uitgekeerd.

De minister gaat de komende maanden samen met enkele PAS-melders, maatschappelijke partijen en de provincies aan de slag om de vier mogelijkheden verder uit te werken en de uitvoering hiervan concreet vorm te geven. Ze hoopt de Tweede Kamer er rond de zomer nader over te kunnen informeren.

Klik hier voor de Kamerbrief.

Publicatiedatum: