Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Meer welvaart met een dierwaardige veehouderij"

Uit een Maatschappelijke Kosten en Baten Analyse in opdracht door de Dierenbescherming en Caring Farmers blijkt dat een dierwaardige veehouderij 2 miljard euro per jaar oplevert. Bovendien biedt het een oplossing voor de natuur- & stikstofcrisis en is goed voor het klimaat.

De omslag naar een dierwaardige veehouderij levert meer brede welvaart voor boer, dier en maatschappij, mits deze samen gaat met een ander consumptiepatroon. Dat blijkt uit een Maatschappelijke Kosten Baten Analyse (MKBA) die Stichting Caring Farmers en de Dierenbescherming lieten uitvoeren door Ethical Growth met als focus het jaar 2040. Het is mogelijk om met kleinschaligere veehouderijen waar de kalfjes bij de koe lopen, kippen buiten scharrelen voor ei- én vleesproductie en alle varkens buiten scharrelen, genoeg dierlijke eiwitten te leveren voor de consument. De kosten op de dierwaardige boerderij zijn hoger, maar door de eiwittransitie wordt het niet duurder voor de consument en levert het uiteindelijk geld op voor de samenleving door flinke besparingen op milieu- en zorgkosten. De opdrachtgevers van de MKBA vinden het belangrijk dat politiek Den Haag deze analyse meeneemt in de besluitvorming rondom de transitie naar een dierwaardige veehouderij.

"Dierenwelzijn zou wel eens dé hefboom kunnen zijn om uit de stikstofcrisis te komen." Bron: Caring Farmers, Dierenbescherming.

Niet alleen naar kosten maar ook naar baten kijken
Het ministerie van LNV heeft recentelijk opdracht gegeven de kosten van het dierwaardig maken van de veehouderij te berekenen. Deze doorrekening kijkt vooral naar de kosten voor de huidige veehouderijketens en het ministerie van landbouw, maar er wordt minder gekeken naar de baten voor de hele maatschappij, naar de voordelen voor akkerbouwers en tuinders en naar kostenbesparingen bij andere ministeries zoals voor volksgezondheid, waterkwaliteit en milieu. Ook wordt er vaak vanuit gegaan dat de consument niet of nauwelijks anders gaat consumeren. Zo lijkt een landbouwtransitie al gauw enkel veel geld te kosten. Het is goed als de Tweede Kamer besluiten neemt over de landbouwtransitie gebaseerd op een nog bredere analyse. Zo'n bredere benadering is nog vrij nieuw en in ontwikkeling. Daaruit blijkt dat een transitie naar een dierwaardige veehouderij (inclusief eiwittransitie én behalen van de doelen van het Nationaal Programma landelijk Gebied) uiteindelijk meer dan 2 miljard per jaar kan opleveren.

Beslissing over de Wet Dieren/Amendement Vestering
Op 4 maart debatteert de Tweede Kamer over de vernieuwde Wet Dieren. Caring Farmers en Dierenbescherming hopen dat politici zich laten inspireren door deze MKBA tot beslissingen waarbij niet alleen naar de kosten maar ook naar de baten van een dierwaardige veehouderij wordt gekeken.

Klik hier voor het volledige artikel op de website van Caring Farmers.

Het conceptrapport is hier te vinden.

Publicatiedatum: