Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Deltaplan Veehouderij Awards 2024: genomineerde biologische veehouders vallen buiten de prijzen

In het Nederlands Openluchtmuseum Arnhem heeft de Dierenbescherming de winnaars van de Deltaplan Veehouderij Awards 2024 bekend gemaakt. Dit jaar gingen de awards naar KalverenENWeij, Those Vegan Cowboys, Krullvarken en VrijLevenStal Heerlijkheid Linde. Alle vier dragen ze volgens de Dierenbescherming bij aan de transitie naar een duurzamere en diervriendelijkere veehouderij. Naast de titel Deltaplan Veehouderij Winnaar 2024, gingen de winnaars naar huis met een bijbehorende award en een geldbedrag van 5.000 euro mogelijk gemaakt door het Barth-Misset Fonds.

De vier winnaars

Hiermee vielen diverse genomineerde biologische veehouders buiten de prijzen: biologisch varkensbedrijf Nieske's Erf, De Groene Weg, Bio-boerderij Het Landleven en biologisch melkveebedrijf VrijLevenStal Heerlijkheid Linde. Klik hier voor het eerdere bericht.

Schijnwerpers
Met de prijsuitreiking zet de Dierenbescherming bedrijven en initiatiefnemers in de schijnwerpers die laten zien hoe het ook kan. Ze hoopt hiermee anderen te inspireren om ook bij te dragen aan een dierwaardige en toekomstgerichte veehouderij. Tijdens het Deltaplan Veehouderij Event, waar de Awards werden uitgereikt, deden verschillende 'koplopers' uit de doeken wat hun motivatie en aanpak is en deelden ze waardevolle leermomenten.

De winnaars zijn verspreid over vier transitiepaden, zoals omschreven in het Deltaplan Veehouderij, en voor elk pad waren er vier genomineerden. De vakjury heeft Voor het transitiepad 'Diervriendelijke en integraal duurzame veehouderij' viel KalverenENWeij in de prijzen, voor het transitiepad 'Van verspillende carnivoren naar waarderende omnivoren' werden Those Vegan Cowboys de winnaar, voor het transitiepad 'Vernieuwende verbindingen tussen productie en consumptie' sleepte Krullvarken de award in de wacht en voor het transitiepad 'Kwaliteitsproductie voor een zelfvoorzienende regio' viel de keuze van de jury op VrijLevenStal Heerlijkheid Linde.

Transitie
Met de Deltaplan Veehouderij Awards wil de Dierenbescherming initiatieven op het gebied van dierwaardige veehouderij aanmoedigen en in het zonnetje zetten. De veehouderij staat namelijk aan de vooravond van een transitie, waarin milieu en natuur een rol spelen, maar er wat de Dierenbescherming betreft nog te weinig aandacht is aan een verbetering voor dierenwelzijn. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat de boer een redelijk inkomen kan verdienen met het combineren van deze aspecten.

Bij de award-middag, die voor de derde keer werd georganiseerd, werd een keynote speech gehouden door Alex Datema, directeur Food & Agri van Rabonank Nederland. Hij benadrukte dat wat de Rabobank betreft alleen duurzame bedrijven toekomstbestendig zijn. De geldprijs van 5.000 euro, uitgereikt aan de vier winnaars, is mogelijk gemaakt door het Barth-Misset Fonds.

KalverenENWeij
Op het melkveebedrijf van Hans Reinders in het Gelderse Angerlo zijn ze begonnen de kalveren buiten op zand te gaan houden. Dit idee is verder uitgewerkt tot het concept KalverENWeij door Hans Reinders en zijn dochter Anouk. Dit is een innovatief concept waarbij de kalveren vanaf drie dagen na de geboorte buiten in een uitloop van zand worden gehuisvest. De frisse lucht en ruimte zorgt voor een beter welzijn van de kalveren. Door de unieke wijze van huisvesten kunnen er ook veel voordelen voor de veehouder worden behaald, zoals o.a.: hogere groei, betere weerstand van de kalveren en arbeidsgemak: een win-win oplossing dus.

De jury prijst deze manier van kalveren buiten houden omdat het door veel andere melkveebedrijven gekopieerd kan worden, ook op reguliere bedrijven. Door opschaling zullen er heel veel dieren van kunnen profiteren.

Those Vegan Cowboys
Those Vegan Cowboys hebben een methode ontwikkeld om, zonder tussenkomst van koeien, diergelijke kaas te produceren. Dit past bij de eiwittransitie die ook deel uitmaakt van het Deltaplan Veehouderij. Ook zonder dieren blijft er perspectief voor boeren die grond hebben omdat zij de grondstoffen voor de productie van deze kaas kunnen leveren. Uiteindelijk is het de bedoeling dat gras gebruikt wordt als voeding voor het proces -waar nu nog suiker wordt gebruikt. Wanneer deze innovatie leidt tot het houden van minder dieren, zou dit kunnen leiden tot het beter houden van de overgebleven dieren. Daarnaast is er voor de productie van deze kaas veel minder water en land nodig en wordt er minder stikstof aan het systeem toegevoegd wat weer in het milieu terecht kan komen.

De jury vindt Those Vegan Cowboys vernieuwend en verfrissend. Deze ontwikkeling zal volgens hen zorgen voor veel bewustwording van consumenten van zuivel.

Krullvarken
Krullvarken is ontstaan door te kijken naar waar het varken behoefte aan heeft. Hoe kan het varken goed gedijen? Vervolgens is het belangrijk dat het ook economisch rendabel is. Er zijn experimenten gedaan en uiteindelijk is dit stalsysteem ontwikkeld. Dit stalsysteem heeft drie verschillende functiegebieden. Vooraan is er het vreetgedeelte, midden het liggedeelte en achter het mestgedeelte. Dit concept is opgezet als tussenstap tussen biologisch en gangbaar. Door dagontmesting komt de vaste mest minder in contact met urine en wordt dus de ammoniakvorming gereduceerd. De mest is vervolgens een goede bodemverbeteraar daar het bijdraagt aan de verhoging van het organische koolstofgehalte. Er wordt zelfs getracht inkomsten te generen uit mestafzet. In het verleden hebben de initiatiefnemers ondervonden dat het flexibiliteit geeft wanneer er samengewerkt wordt met meerdere toeleveranciers en afnemers.

De juryleden waarderen de ongelofelijke vasthoudendheid van de groep boeren. Ze houden vast aan hun filosofie en blijven doorzetten. Het stalconcept wordt gezien als uniek. Ze lopen voor op de markt.

VrijLevenStal Heerlijkheid Linde
De vraag om een natuurlijke omgeving voor koeien heeft geleid tot een ronde VrijLevenStal bij Heerlijkheid Linde in Deventer. De zandbodem is niet alleen milieutechnisch vriendelijk, maar ook diervriendelijk. De ronde stal geeft verder een eigen identiteit aan het bedrijf. Een win-win dus. Ze melken 40 Fleckvieh koeien met een melkrobot. De koeien geven naast melk ook nog goed vlees. Dit vlees wordt in de boerderijwinkel verkocht naast andere voornamelijk biologische, lokale en maatschappelijk gewaardeerde producten. Het vervangingspercentage is zo laag dat er veel kalveren afgevoerd moeten worden, die helaas in het reguliere circuit terecht komen. De koeien worden geweid op enkel kruidenrijk grasland. Qua voer en mestplaatsing is het bedrijf zelfvoorzienend.

De juryleden waarderen dat dit bedrijf opgebouwd is vanuit een overname van een gangbaar bedrijf en omgevormd is naar een andere locatie met horeca, boerderijwinkel en publieksfunctie. Ze bewonderen de weg die is afgelegd. De Vrijlevenstal biedt volgens de jury de koeien meer comfort en keuzevrijheid wat het welzijn ten goede komt.

Voor meer informatie: www.dierenbescherming.nl

Publicatiedatum: