Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Uitblinker in regionale bio-kringlooplandbouw"

Maatschap Rouwhorst-Hahné wint Agroscoopbokaal Biologisch

De winnaar van de Agroscoopbokaal Biologisch 2024 is bekend. Reudink kent de prijs toe aan Maatschap Rouwhorst-Hahné, het biologische varkensbedrijf van Mark en Nancy Hahné en hun drie zoons in het Gelderse Mariënvelde. Door de focus op regionale, biologische kringlooplandbouw behalen zij volgens Reudink uitstekende resultaten en onderscheiden zij zich van andere bio-varkenshouders.In 2022 namen Mark en Nancy formeel het bedrijf over van Nancy's ouders Henk en Ria Rouwhorst. Henk verzorgt en controleert nog altijd de vleesvarkens. Ria doet de technische en financiële boekhouding. Daarnaast zijn er 4 parttime medewerkers om de 270 zeugen en 500 vleesvarkens op het bedrijf te verzorgen. Voor optimaal bedrijfsresultaat sturen ze op de data van de CDI, de uitdraai van de slachterij en het managementsysteem.

Uitblinker in regionale bio-kringlooplandbouw
"We willen technisch goed draaien en zo een goede boterham verdienen", aldus Mark. "In onze bedrijfsvoering staan de biologische principes centraal. We richten ons op de kringloopgedachte en telen ons eigen veevoer. Daarbij kijken we naar regionaliteit. En proberen we biodiversiteit te bevorderen." Op hun 25 hectare biologische grond telen ze granen en eiwitrijke mengteelten om in combinatie met het aanvullende voer van Reudink aan de varkens te voeren. Zo drukken ze de kosten en zorgen ze voor een stabiel rantsoen.

"We wisselen onderling grond uit voor de rotatie, zetten de overtollige mest regionaal af en verkopen onze biggen aan collega-boeren in de nabije omgeving", licht Mark toe. In het kader van biodiversiteit staan er ook A-palen voor zwaluwen en broedkasten voor de torenvalk en de uil op het terrein. Nancy vult aan: "Mijn vader, Henk, heeft zich samen met de buurt ingezet om een bloemenmengsel te zaaien. En we hebben een natuurbedrijfsplan laten maken om te zien hoe onze grond nog beter kan worden ingepast in de natuur."

Vooruitstrevende mentaliteit brengt zowel veehouder als bio-sector verder
Bennie Rupert, specialist biologische varkenshouderij bij Reudink, spreekt van een terechte winnaar: "Dit bedrijf is gedeeltelijk zelfvoorzienend in de voerbehoefte van de varkens. Door eigen teelt en regionale aankoop van relatief schaarse producten sluiten zij de kringloop; een belangrijk onderdeel van de biologische principes die wij als sector nastreven. Er is veel aandacht voor het bouwplan en de bodem. Door in de aangelegde kuilen te werken met melkzuurbacteriën die het fermentatieproces op gang brengen, verbeteren ze de nutriëntenbenutting en daarmee de voederconversie. Bovendien zijn ze vooruitstrevend en zoeken ze de samenwerking, onder andere met collega-boeren, om als biologische sector verder te komen. Mark is daarnaast ook nog bestuurslid bij de Vereniging van Biologische Varkenshouders en maatschappelijk actief in het verenigingsleven van Mariënvelde."

Achtergrond Agroscoopbokaal
Agroscoop is een digitaal monitoringsprogramma van ForFarmers en Reudink waarmee veehouders op ieder moment hun technische en financiële cijfers kunnen monitoren. Daarnaast is het mogelijk de eigen technische resultaten met die van collega-veehouders te vergelijken. De specialisten van ForFarmers en Reudink hebben toegang tot deze data, zodat zij klanten goed kunnen begeleiden.

De Agroscoopbokaal 2024 kent zes winnaars in de volgende categorieën: biologisch (Reudink), melkvee, vleesvee, geiten, varkens en vleespluimvee. Per categorie maken we in de maand mei de winnaars bekend via de diverse mediakanalen van ForFarmers en Reudink. Op 24 mei aanstaande vindt de uitreiking van de bokalen en de huldiging van de winnaars plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst.

Voor meer informatie:
Reudink B.V
Kwinkweerd 5
7241 CW Lochem
088 0248165
[email protected]
www.reudink-bio.eu

Publicatiedatum: