Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"De grootste verandering is een verandering in je hoofd"

Boerderij van Jan Arie Koorevaar nu officieel biologisch

De boerderij van Jan Arie Koorevaar in Goudriaan is sinds gisteren officieel een biologische boerderij. "Na een omschakelperiode van twee jaar mogen we al onze producten biologisch noemen. De omschakelperiode is vlot verlopen en de periode was niet lastig. Steeds wijzigende regels blijven je wel achtervolgen. En ook nu kijken we weer vooruit om klaar te zijn voor komende veranderingen."

Jan Arie maakte het nieuws op 1 april wereldkundig op LinkedIn. "Dit is absoluut een mooie stap." Hij is overladen door positieve reacties, gaf hij vanmorgen aan. "Echt bizar, dit heb ik nog nooit meegemaakt. Het bericht op LinkedIn is al meer dan 50.000 keer bekeken, niet normaal."

Ongeveer drie jaar geleden bespraken Jan Arie en zijn vrouw Janneke met de kinderen of de omschakeling naar een biologisch melkveebedrijf een goed idee zou zijn. "We hadden de 15 jaar daarvoor de kans gehad om grond te kopen en het aantal koeien was niet uitgebreid. Onze oudste zoon, van toen 12 jaar, zei: 'doen!', onze dochter van 10 zei: 'ik vind het goed, ….maar doe niet alles tegelijk', en onze zoon van 8 zei: 'ik vind het goed, maar ik zou het wel eerst even met opa overleggen'. Opa zei op zijn beurt: 'het zal wel niet de laatste verandering zijn, moet je eens kijken wat wij allemaal al hebben meegemaakt'. En zo begon op 1 april 2022 onze bio-reis."

Hij geeft aan dat de omschakeling vlot verliep. Wel kwam er veel papierwerk bij kijken. "De hoeveelheid melk die we, omgeslagen per hectare landbouwgrond, op jaarbasis molken was niet hoog en dat is een prima uitgangspunt. De afgelopen jaren hebben we grond kunnen kopen. Investeringen waar je geen geld voor terug krijgt als je niet meer melk gaat produceren, dus meer melkgeld per liter melk is dan nodig. De grootste verandering is een verandering in je hoofd. Een veel gehoorde opmerking was: 'dat zal wel tegenvallen als je bio gaat worden'. Mijn antwoord: 'valt wel mee, je hoeft vooral minder te doen'. Maar je moet wel op tijd maaien. Je moet meer kijken wat er gebeurt."

4,5 hectare foetsie
Regels veranderen constant en niet alles is rozengeur en maneschijn, meent Jan Arie. "Wat veranderde is dat er bufferstroken moeten worden aangehouden langs sloten die niet meetellen voor de mestplaatsingsruimte. Van de ene op de andere dag waren we virtueel 4,5 hectare kwijt. Foetsie. Nieuwe tabelwaarden werden geïntroduceerd voor de uitstoot van mest voor biologische koeien. Dat was een behoorlijke tegenvaller. Resultaat: we moeten ondanks dat we kadastraal 99 hectare blijvend grasland gebruiken, mest afvoeren."

Plan voor polderlodges
Overal zijn weer oplossingen voor, dus ook voor bovenstaande. "Van boeren word je niet rijk. Dat wist ik ook al, maar je hele leven bezig zijn schuld terug te betalen grijpt me wel eens naar de keel. Wanneer is genoeg, genoeg. We werken een plan uit voor twee polderlodges op ons erf en naast onze boerderij werkt Janneke Koorevaar fulltime bij de EO in een fantastische baan. Ik werk met veel plezier als dagvoorzitter, presentatiecoach en directeur van de stichting Open bodemindex die de kwaliteit van landbouwbodembeheer in kaart brengt. We zijn maatschappelijk actief en genieten van de dieren, het polderleven en elkaar. We zijn dankbaar voor de mogelijkheid om stappen te zetten en zoals mijn vader zegt: ook dit 'zal wel niet de laatste verandering zijn'."

Voor meer informatie:
Jan Arie Koorevaar
Polder consultancy
06 53829323
janarie@polderconsultancy.nl
www.polderconsultancy.nl