Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bio-melkveehouders vallen buiten de prijzen bij verkiezing 'Agrarisch Ondernemer van het Jaar'

Jasper en Afke Baukje Spierings uit Oss zijn woensdag 27 maart uitgeroepen tot Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2024. De ondernemers ontvingen de prestigieuze prijs uit handen van minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Aan de prijs is een cheque verbonden van €12.500. De Time Travelling Milkman is verkozen tot de Beste Food&Agri Start-up 2024. Dit betekent dat zowel biologisch melkveehouder Peter Oosterhof als biologische melkveehouders Joost, Liesbeth en Simon Samson buiten de prijzen zijn gevallen. En dit geldt ook voor Trabotyx (start-up).

De prijs werd voor de 28e keer uitgereikt. Jasper en Afke Baukje Spierings volgen melkveehouder Erik Back uit Lutten op. Boer Spierings, zoals het bedrijf van Jasper en Afke Baukje bekend staat, is veel meer dan een melkveebedrijf. Het bedrijf kent een eigen kaasmakerij, slagerij, winkel, natuurbeheer en kinderopvang.

De jury, onder leiding van Lely-topman Alexander van der Lely, koos Spierings uit vijf genomineerden. De jurybezoeken vonden in februari plaats. 'Vijf topondernemers', aldus kwalificeert Van der Lely de kandidaten. "Ieder bedrijf heeft een eigen verhaal. De ambitie, passie en ook volharding spatten ervanaf. Ieder is op zijn manier ambassadeur van ondernemerschap in de land- en tuinbouw. Dat maakt het mooi, en tegelijkertijd moeilijk om een winnaar te kiezen."

Juryrapport
Volgens de jury past Boer Spierings in de toekomst van het agrarisch landschap. Het melkveebedrijf is de basis voor verbreding. De landwinkel is het visitekaartje van het bedrijf. Jasper en Afke Baukje Spierings verkopen er onder meer melk van eigen koeien, kaas uit hun kaasmakerij De Ossekop, vlees van hun Brandrode runderen. Kinderopvang is een geïntegreerde tak op het bedrijf. In hun filosofie is het belangrijk dat kinderen al vroeg bewust worden van de relatie mens, dier en natuur. In een intensieve samenwerking met Natuurmonumenten grazen 225 zoogkoeien in de uiterwaarden. Jasper en Afke Baukje Spierings ondernemen vanuit hun 'droomplan', een schets voor hun toekomst. De verbinding mens, dier en natuur staat hierin centraal.

Publieksprijs
De vier andere genomineerden voor de prijs waren:

  • Bio-melkveebedrijf Oosterhof in Foxwolde;
  • Biologische melkveehouders Joost, Liesbeth en Simon Samson in Wilnis;
  • Tomesen Pluimveehouderij in Doetinchem;
  • Akkerbouwers VOF Van den Hoek in Heinenoord.

Bijna 8.000 mensen stemden voor de publieksprijs. Ondernemers Roy en Maud Tomesen kregen de meeste stemmen. Zij ontvingen de Publieksprijs met een cheque van €2.500.

Food&Agri Start-up
De sector telt talrijke initiatieven en innovaties. Tot de Beste Food&Agri Start-up 2024 is Time Travelling Milkman verkozen. De start-up van Saskia Versteeg, Dimitris Karefyllakis en Costas Nikiforidis haalt met innovatieve technieken basisingrediënten voor zuivel uit plantaardige pitten en zaden.

Time Travelling Milkman ontvangt €2.500.

De twee andere genomineerden waren Health Food Wall en Trabotyx.

Voor meer informatie: www.agrarischondernemer.nl

Publicatiedatum: