Nederlanders willen minder snoepen, maar zien weinig gezond aanbod

Twee derde van de Nederlanders wil minder snoepen en snacken of is hier al mee bezig. Maar hoe moeilijk is dat? Mensen vinden dat er niet genoeg gezonde snacks te koop zijn bij onder andere sportclubs of in het bedrijfsrestaurant. En ze vinden het soms lastig om snoep en snacks te laten staan. Bijvoorbeeld omdat ze het te lekker vinden of uit gewoonte snoepen.

Dit laat onderzoek van het Voedingscentrum zien, uitgevoerd door onderzoeksbureau Flycatcher dat 1.500 Nederlanders van 18 jaar en ouder bevroeg. 

Beeld: Voedingscentrum

Minder snoepen
Veel Nederlanders willen minder snoepen en snacken. In totaal is 2 op de 3 is daar al mee bezig of is van plan om actie te ondernemen. 19% van de Nederlanders is al begonnen om minder te snoepen en te snacken. 27% is dit binnenkort van plan. 18% wil wel, maar start nog niet meteen.

Gezonder aanbod
In hoeverre maakt de omgeving minder snoepen en snacken makkelijker? Maar 22% van de Nederlanders vindt dat er genoeg gezond aanbod is in sportclubs, 28% geeft dit aan van tankstations, 31% van stations en 37% van schoolkantines en bedrijfsrestaurants. In de supermarkt vindt wel 78% dat er voldoende gezond aanbod is. Dit is een greep uit eetomgevingen waar mensen vaak komen.

Liesbeth Velema, gedragsexpert van het Voedingscentrum, geeft aan waarom de omgeving van belang is. “Het is bekend dat de omgeving mensen onbewust sterk beïnvloedt in het maken keuzes rondom eten en drinken. Niemand is dus helemaal vrij om eigen keuzes te maken. Ze worden bijvoorbeeld verleid een ongezonde snack te kiezen omdat er zoveel van ligt. En het ziet er vaak zo aantrekkelijk uit. Daarom is het juist belangrijk dat er veel smakelijke gezonde keuzes zijn. Want dan kiezen mensen dat sneller. Daarmee krijgen al die Nederlanders die minder willen snoepen en snacken een steuntje in de rug.”

Dat het met al die ongezonde snacks wel wat minder mag, dat vinden Nederlanders ook. Meer dan de helft vindt dat in de verschillende eetomgevingen minder ongezonde snacks te koop moeten zijn. Voor de supermarkt vindt 39% dat er minder ongezonde snacks in de schappen zou moeten liggen.

Gewoonte en emoties
Bijna 4 op de 10 mensen die minder willen snacken en snoepen vinden dat moeilijk. Waarom? Omdat het te lekker is bijvoorbeeld (74%). Of omdat het een gewoonte is (37%). Ook emoties spelen een rol (23%). En sommigen (21%) vinden het lastig om nee te zeggen als ze snoep en snacks aangeboden krijgen.

Opvallend is dat mannen vaker aangeven dat het moeilijk is om minder te snoepen en snacken omdat het een gewoonte is. Namelijk 44% van de mannen versus 32% van de vrouwen. En vrouwen vinden vaker dat emoties het moeilijker maken. Namelijk 31% van de vrouwen tegenover 14% van de mannen.

Lees hier meer over het onderzoek.

Bron: Voedingscentrum


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven