Ilse Reitsma, FZ Organic Food:

"De zorg om de wereld zien wij terug in de stijgende vraag naar vleesvervangers"

Steeds meer mensen kiezen voor minder of geen vlees. Yakso biedt een aantal alternatieven. "Door de groeiende aandacht vanuit de markt, kunnen we steeds meer consumenten kennis laten maken met onze alternatieven. Vanuit Yakso bieden wij een unieke range producten die op ambachtelijke wijze en volgens traditionele recept worden gemaakt in Wolvega. Vanuit passie, ideaal én het besef dat de huidige intensieve landbouw niet langer houdbaar is. De zorg om de wereld merken wij ook bij onze klanten. En dat zie je terug in de stijgende vraag naar onze vleesvervangers, die passen bij een duurzaam voedingspatroon", aldus Ilse Reitsma, brandmanager bij FZ Organic Food.

Over Yakso
Yakso maakt het voor de biologische consument mogelijk op een eenvoudige en betaalbare wijze gezonde en smakelijke Oosterse gerechten thuis zelf klaar te maken, zo geeft Ilse aan. Yakso betekent in het Japans 'Reinig je lichaam met eten'. Tevens is het een verzamelnaam voor medicinaal eten. "Door de jaren heen zijn verschillende heerlijkheden uit de Oosterse keuken toegevoegd. Yakso heeft een uitgebreid aanbod en een unieke range producten", aldus Ilse.

Yakso Seitan
Seitan wordt gemaakt van tarwe. Het is dus rijk aan eiwitten en bevat - in tegenstelling tot vlees – helemaal geen cholesterol en een heel laag vetpercentage. Het komt oorspronkelijk uit de Oosterse macrobiotische keuken en wordt steeds meer in gebruikt in een in een gezond eetpatroon met minder of geen vlees. De veelzijdigheid én het feit dat de structuur erg lijkt op die van vlees maakt seitan aantrekkelijk in allerlei recepten.

Bjorn Andringa: "Wij maken onze Yakso Seitan volgens traditioneel recept. Hierdoor heeft het een lekkere, stevige structuur. Daarnaast is het ook nog eens enorm rijk aan plantaardige eiwitten. Dit maakt het een smaakvol én voedzaam alternatief voor vlees. Erg lekker in een curry, spaghetti, burrito of wrap. En fijngesneden kun je het ook goed vervangen voor gehakt."

Yakso Tofu
Tofu is een caloriearme en eiwitrijke vleesvervanger op basis van soja. Tofu heeft van zichzelf een zachte textuur. Door tofu even te bakken krijgt het een krokante buitenlaag en een zachte binnenkant. De smaak van tofu is vrij neutraal. Hierdoor is het erg geschikt om te marineren en kan het voor allerlei gerechten gebruikt worden. Tofu neemt smaken namelijk erg goed op.

Yakso Tempeh
Tempeh maken ze bij Yakso van gefermenteerde sojabonen. Bjorn: "Het is zeer vezelrijk, licht verteerbaar en bevat veel goede voedingsstoffen. Ook bevat het een hoog gehalte aan ijzer, calcium en magnesium. Een bijzonder voedzaam product dus! Tempeh is erg geschikt om te marineren en is qua 'bite' iets steviger dan tofu. Bij het bakken krijgt tempeh al snel een knapperige buitenkant. Daarnaast is de smaak een beetje nootachtig, waardoor je er bijvoorbeeld een fijne burger van kunt maken!"

Yakso Jackfruit
Jackfruit is een exotische vrucht en een bron van vezels, zetmeel, vitamine B6 en C en kalium. De vrucht wordt erg gewaardeerd als vleesvervanger vanwege de structuur. Die lijkt namelijk veel op pulled pork of pulled chicken. Daarnaast neemt het vruchtvlees heel goed smaak op, daardoor kan men hem goed kruiden.

Voor meer informatie: ilse@fzorganicfood.com en www.fzorganicfood.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven