Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Colruyt-groep voorziet twee supermarkten van propeenkoeling

De Belgische retailer Colruyt heeft twee gerenoveerde supermarkten voorzien van koelsystemen op basis van de koolwaterstof propeen - ook bekend onder de naam propyleen. In december 2014 maakte de Belgische supermarktketen bekend volledig over te stappen op de toepassing van natuurlijke koudemiddelen.

De algemene opzet van de nieuwe koelinstallaties die Colruyt in zijn winkels plaatst, is gebaseerd op twee of drie kleine koelcircuits met een maximale propeenlading van 2,5 kg en een secundair systeem dat propyleenglycol gebruikt om koude te transporteren naar de koel- en vriesunits.

Compacte koelmachines met klein koudemiddelvolume

Voor de kleinere OKay- en Bio-Planet-winkels zet de Colruyt Groep compacte koelmachines met een koelcapaciteit van 30 tot 50 kW in. De grotere supermarkten – die de naam Colruyt dragen – krijgen twee compacte chillers. Een extra koelmachine wordt altijd redundant toegevoegd, klaar om in te stappen als de andere in storing gaat. Door een kleinere koudemiddellading kunnen ze in de winkel zelf worden geplaatst.

"Reductie in CO2-uitstoot van 10 procent"

Het principe van het plug-and-play-systeem waar Colruyt voor kiest, werd bedacht in augustus 2014. Propaanversies ervan zijn voor het eerst geïnstalleerd in een Bio-Planet-winkel in Bergen, in november 2015. Het systeem werd daarna ook geïnstalleerd in drie andere Bio-Planet-winkels, in Hasselt (januari 2016), Jambes (februari 2016) en Braine l'Alleud (april 2016).

"Het vervangen van al onze koelinstallaties met propaan- of propeensystemen zal leiden tot een vermindering van de CO2-uitstoot van de Colruyt Groep in België met 10 procent", aldus Mathieu Magrone, store manager.

Alle nieuwe Colruyt Group-koelinstallaties zullen vanaf 2017 natuurlijke koudemiddelen gebruiken. Momenteel zijn 50 tot 60 nieuwe koelsystemen in voorbereiding, waarbij het zowel om nieuwe winkels gaat als om renovatieprojecten. In het huidige tempo zullen alle winkels van de groep in 2027 HFK-vrij zijn, zo verwacht men.

Bron: Koudeenluchtbehandeling.nl
Publicatiedatum: