Dieter Leipold, de ontwikkelaar van de biologische frisdrank Bionade, is zondag 31 augustus op 76-jarige leeftijd overleden. Dieter Leipold heeft altijd het streven gehad om een gezonde kinderdrank te ontwikkelen. Mede genoodzaakt door grote concurrentie vanuit regionale bierbrouwers wilde deze brouwer alternatieve biologische producten gaan produceren.
Vanuit zijn badkamer thuis heeft hij getracht het fermentatieproces te veranderen. Uiteindelijk is dit gelukt. De suikers werden niet omgezet in alcohol, maar in een gluconzuur waarna de gepatenteerde basis gelegd is om hier biologische fruitsoorten aan toe te voegen. Dit met alle positieve gevolgen van dien. Behalve een gezonde kinderdrank is Bionade, inmiddels ook in Nederland door 2Food, uitgegroeid tot een onderscheidende verantwoorde verfrissingsdrank.
Tony-Wim van Eijden, directeur van 2Food, heeft Dieter in het verleden kort ontmoet: "Op mij kwam hij over als een zeer bescheiden en vriendelijke man met een groot doorzettingsvermogen. Hij hield zich met name met productontwikkeling bezig, hield er niet van op de voorgrond te verschijnen en liet de commercie toentertijd met name aan zijn echtgenote en stiefzoon Peter Kowalsky over."
Biojournaal-redacteur Lenneke mocht in april 2014 met 2Food mee op Bionade Experience in het Duitse Ostheim. In twee dagen werd het hele verhaal achter de verwezenlijking van de droom van bierbrouwer Dieter Leipold toegelicht. Klik hier voor het verslag.

Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- Minister van der Wal enthousiast over stikstofplan Joost Samsom
- Partij voor de Dieren Zuid-Holland wil af van energieslurpende glastuinbouw
- "Als de biologische appelverkoop niet stijgt, zullen we onze Jonagold nooit verkocht krijgen"
- Welke taal spreken koeien?
- Eigenaren Sprinklr zien af van winst, het vergroten van de biodiversiteit heeft prioriteit
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-01-26 Assortiment biologische en Fairtrade theeën verdubbeld na vernieuwing
- 2023-01-16 Vriendinnen duiken in 'mindfully crafted wines'
- 2023-01-11 Eerste Antwerpse cider van biologische appelen komt uit Zwijndrecht
- 2023-01-04 De populairste tulsi kruidentheeën in één doosje
- 2022-12-20 Nieuw: Lima granendranken met zeewier
- 2022-12-09 Uit de kelder gegroeid
- 2022-12-08 Moj: pure bio-limonade uit een klein Gronings dorpje
- 2022-12-06 EW's 60 beste wijnen van 2022: minder dan de helft biologisch
- 2022-12-05 Nieuw: OERsap Elstar Appel - biodynamisch appelsap uit Flevolandse boomgaard
- 2022-12-05 Kaap koffie van start
- 2022-11-30 Duitse startup specialiseert zich in biologische alcoholvrije wijn
- 2022-11-25 De Budelse Brouwerij introduceert biologisch abdijbier Capucijn Blond
- 2022-11-23 BATU Gold Rush – limited edition 'non-alc bling bubbels'
- 2022-11-23 JetDrinks groeit met 55% en breidt magazijn verder uit
- 2022-11-22 'De schoonste koffie ter wereld' als eerste bij Gimsel
- 2022-11-21 "We hebben echt verrassende wijnen met veel storytelling"
- 2022-11-15 Luipaardgekko reist mee met lading Spaanse bio-wijn
- 2022-11-11 "In de biologische wijnen en natuurwijnen is een veel breder smaakpallet beschikbaar"
- 2022-11-10 Nieuwe generatie koffiedrinkers is bewuster en ontdekt specialiteiten
- 2022-11-10 "Met ons pure gembersap bepaal je zelf hoeveel en waar je het mee gebruikt"