"Direct na de oogst al verwerkt en ingevroren"

BioCore stemt vraag en aanbod op elkaar af met diepvriesgroenten

Tholen – BioCore in Lelystad houdt de lijnen zo kort mogelijk en gaat voor steeds dichter bij de bron. Zo'n vijfentwintig Nederlandse groentetelers zijn zelfs aandeelhouders van het in granen en groenten gespecialiseerde bedrijf. "Door de korte lijnen kunnen de groenten direct verwerkt worden. Twee weken geleden zijn bijvoorbeeld om 1:00 uur 's nachts de eerste percelen sperziebonen geoogst. Deze bonen lagen meteen 's morgens al verwerkt en al in de diepvries", vertelt Edwin From. De accountmanager groenten bij BioCore geeft aan dat 99 procent van de groenten als diepgevroren product verkocht wordt.

Volgens Edwin is het voordeel van diepvriesproducten dat vraag en aanbod hiermee echt op elkaar afgestemd kunnen worden. "We bekijken wat nodig is en zetten daar gespreide teelt op. Tachtig procent van wat we telen is op contractbasis." Hij geeft toe dat het de kunst is om de retail en de verwerkende sector ervan te overtuigen dat een goede planning noodzakelijk is. "Je hebt immers vaak maar één oogstmoment."

De bloemkolen van Evert Rienks, foto van half augustus

BioCore stemt alles af met haar klanten en verwerkt wat zij nodig hebben. Daarnaast is BioCore een belangrijke speler in de biologische graanmarkt. Het bedrijf bedient qua granen zowel de humane als de diervoedingssector en is sterk georiënteerd op de Nederlandse markt, in groenten gaat 90 procent naar het buitenland. Tot de klanten behoren onder meer bedrijven uit de diervoederindustrie, babyvoedingsproducenten en soepfabrikanten. "Het kan niet zo zijn dat één van onze belangrijke klanten buiten de seizoenen om moet zeggen dat een bepaalde maaltijd of soep er niet is. Voor deze klanten beschikt BioCore daarom over een jaarronde voorraad, waardoor men een gegarandeerde, constante aanvoer van biologische producten heeft.


Edwin From

Productkwaliteit

Hij geeft aan dat het lastige aan biologisch de schaalgrootte is. "Zodra een paar percelen een mindere oogst hebben, merk je dat. Met diepvriesgroenten kunnen we die pieken en dalen enigszins, opvangen." Volgens hem gaan door het invriezen van de groenten geen voedingsstoffen verloren. "Uit onderzoek is gebleken dat wanneer de producten snel verwerkt worden, dit niet ten koste van de kwaliteit gaat.


De sperziebonen, ingevroren en op het veld

Verwachtingen

Vorig jaar was een jaar van tekorten in een aantal diepvriesproducten, vooral in de sperziebonen en spinazie. Dit was volgens Edwin het gevolg van zeer matige oogsten, in combinatie met lage gecontracteerde hoeveelheden door de grote diepvriesproducenten die door het overschot van oogst 2009 voorzichtig waren met contracteren.

Hij geeft aan dat het ook nu nog niet al te best is. Zo wordt ook voor dit jaar een tegenvallende sperziebonenoogst verwacht. "Hierin kunnen tekorten komen als het weer de komende weken niet snel beter wordt. Ook de erwtenoogst is wisselvallig geweest qua opbrengsten en kwaliteit, de telers hadden last van de droogte in het voorjaar. Hierdoor is de rabarberoogst ook zeer slecht geweest. De aardappeloogst lijkt wel goed te worden met hoge opbrengsten, wortelen, pastinaken, koolraap en knolselderij moeten we nog afwachten."

BioCore bv
Bronsweg 22B
8222 RB Lelystad
0320 290029
edwin@biocore.nl
www.biocore.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven