Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marco Rensma, La Grand' Halte:

"Tunesië bakermat van de beschreven wijnproductie"

Tunesië heeft een lange maar turbulente geschiedenis in het maken van wijn. De productie in dit gebied dateert uit circa 814 voor Christus, in de Punische periode, toen Carthagers in de regio woonden. Het oude Carthago stond bekend om zijn wijnproductie en was in feite de thuisbasis van 's werelds eerste gedocumenteerde wijnbouwer - Mago (of Magon). Mago was een agronoom die leefde in de 2e eeuw voor Christus. Toen de Romeinen Carthago verwoestten in 146 voor Christus, stalen ze Mago's boek over wijnproductie en brachten het naar Rome waar het werd vertaald van het Punisch naar het Grieks en het Latijn. Het oorspronkelijke boek werd vernietigd door de Romeinen. Mago's boek bevatte advies over het planten en snoeien van wijnstokken, waar te planten rekening houdend met de topografie van het land en hoe wijn te maken. De Feniciërs en het werk van Mago speelden een belangrijke rol in de ontwikkeling van de Romeinse en oude Griekse wijnbouwcultuur, die zich enkele eeuwen later over Europa verspreidde en ten grondslag lag aan de huidige wijncultuur wereldwijd.

Domein Neferis

Wijndomein Neferis
De geschiedenis van het oude Carthago is terug te vinden in het wijndomein Domaine Neferis, vernoemd naar de oude Carthaagse stad Neferis (of Néphéris), gelegen op ongeveer veertig kilometer ten zuiden van het huidige Tunis, hoofdstad van het Noord-Afrikaanse Tunesië. Al in de oudheid waren de heuvels rondom Neferis de graanschuur en wijnkelder van Rome. Wijndruiven, olijven en tarwe waren de belangrijkste gewassen in het gebied wat nu Tunesië heet.

Domaine Neferis werd in 2000 aangelegd en beslaat een totale oppervlakte van 200 hectare aan wijnstokken beplant met Syrah, Carignan, Cinsault, Grenache, Pedro Ximénez, Chardonnay en Muscat Alexandrië. Druivensoorten die in de loop der tijd een grote aanpassing hebben laten zien aan het mediterrane klimaat.

Het wijndomein werkt samen met de enige actieve vrouwelijke oenoloog in Tunesië Samia Benali. Alle wijnen van Domaine Neferis hebben de benaming A.O.C. (Appellation d'Origine Contrôlée) Sidi Salem. Sidi Salem is één van de zeven erkende A.O.C. wijnregio's in Tunesië.

Stalen vaten

Biologische wijnen
Sinds haar oprichting investeert Domaine Neferis in het biologisch produceren van haar topwijnen. Het domein maakt geen gebruik van pesticiden of onkruidverdelgers en plant de wijnstukken in lage dichtheden, waardoor een natuurlijke bescherming voor de wijndruiven ontstaat tegen de droge en hete wind uit de Sahara. Daarnaast investeert Neferis in haar medewerkers, voornamelijk vrouwen uit de regio, door goede betalingen en werkomstandigheden. Deze aandacht voor zowel natuur als mens heeft ertoe geleid dat het wijndomein voor één van haar meest prestigieuze wijnen, de Selian Rouge Réserve 1er Cru, het certificaat Reservin heeft gekregen van de door de Europese Unie ondersteunde organisatie Oenomed.

Selian Rouge Reserve

'Reservin' is een kwaliteitscertificaat die de participatieve benadering van biologische wijnbouw onderstreept, door het toepassen van technologische en organisatorische oplossingen die de bijzondere historische eigenschappen van de eeuwenoude wijnbouw in Tunesië behouden.

Het toekennen van het certificaat Reservin is een bevestiging van de hoge kwaliteit aan biologische topwijnen die Domaine Neferis sinds haar oprichting produceert.

Voor meer informatie:
La Grand' Halte
Sandelhout 19
2994 HP Barendrecht
06 12792560
info@lagrandehalte.eu
www.lagrandehalte.eu

Publicatiedatum: