Zainab Foods introduceert biologische rotiplaten

"We willen de Surinaamse keuken ook beschikbaar maken voor de consument die biologisch eet"

Tholen - De Surinaamse keuken is op dit moment een van de snelst groeiende keukens in Nederland. Op foodfestivals en evenementen zijn Surinaamse gerechten steeds vaker te vinden. Maar wie een willekeurige biologische winkel binnenstapt, treft daar nauwelijks Surinaamse producten aan. Daar liggen kansen, vertelt Maimoena Joemman van Zainab Foods. Hier produceert men Surinaamse snacks en maaltijdencomponenten. "We willen de Surinaamse keuken voor iedereen beschikbaar te maken, ook voor de consument die biologisch eet."

Biologische rotiplaten
De eerste stap is gezet, nu Zainab Foods zijn eerste biologische product op de markt heeft gezet. De biologische rotiplaten zijn vanaf vorige maand verkrijgbaar. Maimoena vertelt dat het een wens was van bestaande klanten en binnen het bedrijf werd al langer nagedacht om iets met biologisch te gaan doen. "Wij leveren voornamelijk aan foodservice, zoals leveranciers van versmaaltijden die je vindt in de supermarkt, zorginstellingen en ziekenhuizen. De Surinaamse maaltijd is daarbij erg populair. Omdat onze klanten meer met biologische producten willen werken, ontstond de vraag naar biologische rotiplaten en omdat die er nog niet waren, hebben we ze ontwikkeld."

Het was best een uitdaging om dat voor elkaar te krijgen, vertelt ze. "Het is belangrijk om voldoende grondstoffen biologisch beschikbaar te hebben. Dat is meteen ook de reden waarom we tot nu toe nog geen biologische producten hadden. We werken namelijk met veel kruiden en specerijen die lange tijd niet biologisch verkrijgbaar waren door schaarste en mislukte oogsten als gevolg van droogte. Nu we de meeste grondstoffen biologisch beschikbaar hebben, zijn we ook bezig om een biologische lijn te ontwikkelen voor de retail."

Meer bio op de planning
NNaast foodservice levert Zainab Foods aan de retail. "Het was meteen de wens om ook biologische producten voor retail en biospeciaalzaken aan te bieden. Als eerst willen we naast de bio rotiplaten ook een biologische currypasta introduceren waarmee je thuis eenvoudig zelf een rotimaaltijd kan maken. Ook met het idee dat we de biologische consument de gelegenheid geven om thuis Surinaams te koken. Het idee wordt enthousiast ontvangen. De verwachting is dat we aan het einde van dit jaar met deze producten bij de retailer liggen." Maimoena geeft aan dat er op de achtergrond al wordt gewerkt om het biologische aanbod in de toekomst nog verder uit te breiden. "Nu ligt de focus op de rotiplaten en de currypasta, maar bara, een populaire Surinaamse snack, zou de volgende kunnen zijn die we biologisch gaan produceren."

Gescheiden productie
De productie van de biologische rotiplaten gebeurt strikt gescheiden van de andere producten. "De biologische productie vindt nu plaats aan het begin van de dag, als de productiemiddelen nog niet zijn gebruikt voor conventionele producten. Daarna beginnen we met de andere producten. De grondstoffen worden apart opgeslagen en er wordt een aparte registratie bijgehouden voor het biologische product. Op dit moment is onze biologische productie nog niet zo groot dat er een hele dag voor wordt gereserveerd, maar daar willen we wel naar toe."

Populaire keuken
Het is duidelijk dat de producent veel toekomst ziet in biologisch, zeker nu de Surinaamse keuken steeds bekender wordt. "De Surinaamse keuken is momenteel een van de snelst groeiende keukens in Nederland. In Engeland is de Indiase keuken enorm populair en dat zou je misschien, gezien de geschiedenis, verwachten voor de Surinaamse keuken in Nederland, maar dat is niet zo. Nu zien we dat het aantal Surinaamse kraampjes op festivals groeit. Onze snacks zijn te vinden op grote evenementen en we merken dat de vraag toeneemt. Iedereen is meer geïnteresseerd in de 'streetfood-keuken' en ontdekt daarin nieuwe smaken. De Surinaamse keuken is echt een mengelmoes van smaken omdat er zoveel culturen in Suriname samenkomen. Dus er liggen zeker kansen."

Voor meer informatie:
Zainab Foods
Maimoena Joemman
034 626 29 33
maimoena@zainabfoods.nl
www.zainabfoods.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven