Paul Dingemans, OERCHEF:

"Het bio-logo is meer dan een vierkante centimeter op de verpakking"

Tholen - In augustus werden de broodmixen van OERCHEF biologisch gecertificeerd. Een belangrijke stap voor oprichter Paul Dingemans. "Ik vind dat het bio-logo meer is dan een vierkante centimeter op de verpakking. Het is een mijlpaal waarmee we een bepaalde standaard zetten voor ons product. En hoe minder je eet, hoe kwalitatiever het moet zijn. Daarbij ben ik wel tegen het gebruik van pesticiden en kies ik voor pure ingrediënten en pure voedingswaarden. Dat past bij onze visie om alles te optimaliseren voor het lichaam."

Roy Klerks en Paul Dingemanse ontwikkelden samen glutenvrije broodmixen.

Van experimenteren naar 10.000 zakjes
Paul werkte jarenlang als osteopaat toen hij na een darmontsteking in 2018 het roer omgooide en zijn levensstijl en voeding veranderde. Toen zijn praktijk tijdens de tweede lockdown in 2020 opnieuw dicht moest, dacht hij na over de mogelijkheid om iets te doen met zijn kennis over voeding. "Ik heb een chef-kok die ik kende een berichtje gestuurd. Ik heb een visie over ingrediënten en voedingswaarden, jij weet hoe je dingen lekker maakt: kunnen we dat niet combineren tot een product? Dat leidde tot maandenlang experimenteren en het maken van de eerste producten."

De 750 zakjes broodmix die met hulp van familie in de huiskamer werden gemaakt, werden binnen vier maanden verkocht. Toen werd een producent gezocht om de productie te kunnen opschalen. "De eerste echt grote productie was in mei 2022. Dat jaar werden er via pre order 6300 zakjes verkocht en dit jaar zijn we de 10.000 al gepasseerd, terwijl we nog vier maanden te gaan hebben."

Ondertussen gebeurt er qua ontwikkeling ook van alles. "Dit najaar verwachten we een gezonde soeppoeder in verschillende smaken te lanceren. Verder zijn we bezig met pannenkoekenmix, kant-en-klare crackers en groentepoeders om op een makkelijke manier vitaminen en mineralen binnen te krijgen."

Smaak boven alles
Alle broodmixen van OERCHEF zijn glutenvrij. "Ik merkte dat ik zelf goed ging op minder gluten eten. In mijn optiek levert het minderen van gluten veel gezondheidsvoordelen op." Het bestaande assortiment van glutenvrij brood laat volgens Paul te wensen over. "Ik vind glutenvrij brood over het algemeen niet te nassen. Daarnaast zie je vaak dat er rijstmeel, maismeel of aardappelzetmeel in wordt verwerkt, ingrediënten die heel hoog zijn in koolhydraten. Dat is bij ons anders." In plaats daarvan bestaan de broodmixen van OERCHEF in de basis uit gebroken lijnzaad, amandelmeel, kokosmeel en pompoenpitmeel. Naast de naturelvariant zijn er drie smaken: Afrikaans, Oosters en Mediterraans. "De smaak gaat boven alles. Zo zit er in onze naturel broodmix pompoenvruchtpoeder. Dat is een duur ingrediënt, wat het product duurder maakt dan andere broden. Toch kiezen we daarvoor omdat we het beste willen qua ingrediënten en smaak."

Naar de biowinkels
Paul geeft eerlijk aan dat hij het biologisch certificaat nogal prijzig vindt. "Als je kijkt naar de keuring van mij als webshop, die van de logistieke partner, dan kom je op een paar duizend euro per jaar. Dat vind ik eigenlijk de omgedraaide wereld, als ik kijk naar een aantal andere producten in de supermarkt die spotgoedkoop zijn, maar waarvan mensen niet weten wat daar mee is gebeurd." Toch weerhoudt dat hem er niet van om voor het biologisch certificaat te kiezen. "Het maakt ons ook onderscheidend, naast dat we uitblinken in de keuze voor ingrediënten, zoals het toevoegen van psylliumvezels om de darmen te ondersteunen. Daarnaast is het biologisch keurmerk nodig om de producten ook bij biologische winkels in de schappen te krijgen. "Momenteel verkopen we nog alleen via onze website, maar de volgende stap zal zijn om onze producten bij biologische supermarkten en natuurvoedingswinkels te verkopen. Dat is altijd al de insteek geweest en nu het keurmerk binnen is, kan dat. Ik ben ervan overtuigd dat we met de juiste re-sellers ook het assortiment kunnen laten groeien."

Voor meer informatie:
OERCHEF
Bijster 30
4817 HX Breda
info@oerchef.nl
www.oerchef.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven