Voedingstrends die vanuit consumentenbehoeftes, economische en maatschappelijke ontwikkelingen en overheidsbeleid ontstaan, bieden kansen en uitdagingen voor de bakkerijsector, stelt het Nederlands Bakkerijcentrum NBC. Brood heeft vele voordelen voor de gezondheid. Dat geldt vooral voor volkorenbrood. Het NBC wijst tevens op de waarde van brood als plantaardige eiwitbron.

Consumenten letten scherper op duurzaamheid en gezondheid. Dit zijn aankoopmotieven die de komende jaren belangrijker worden. Volkorenbrood is vezelrijk en staat in de Schijf van Vijf. Dat brood ook een belangrijke bron voor eiwitten is, mag nog bekender worden vindt het NBC. Twee sneetjes volkorenbrood leveren meer eiwitten dan 1 ei. Brood is bovendien plantaardig. Het draagt op dit moment al bij voor 47% bij aan de inname van plantaardig eiwit.

De Nederlandse overheid heeft zich via de Nationale Eiwitstrategie als doel gesteld om de komende 5 tot 10 jaar de zelfvoorzieningsgraad van nieuwe en plantaardige eiwitten te vergroten. Met het project ‘Nederlands baktarwe – Gaan voor eigen graan’ wordt de komende jaren gewerkt aan het ontwikkelen van lokale en duurzame baktarwe. In Nederland worden nu al granen geteeld voor de productie brood en de ambitie is om dat verder uit te breiden.

Bron: NBC