Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

100.000 euro voor versterken productie biologische molens

Het Dinamo Fonds stelt dit najaar 100.000 euro beschikbaar om natuurinclusieve en biologische korenmolens en biologische molenaars te steunen om hun productie te versterken. Van de 80 actieve historische korenmolens in Nederland zijn er slechts negen die biologisch gecertificeerd zijn. Deze koplopers tonen aan dat historische korenmolens een belangrijke rol kunnen spelen om lokaal de natuurinclusieve landbouw een impuls te geven en om tot een gezonde voedselproductie en biodiverse leefomgeving te komen. Door afstemming met andere molenaars, molenbeheerders, boeren, bedrijven en bakkers laten ze zien dat een biologische (lokale) korte productieketen mogelijk is.

Windkorenmolen Prins van Oranje in Bredevoort (Gelderland). Foto: Dinamo Fonds

Biologische molens draaien op kwaliteit
Biologische molenaars komen net als vorig jaar in aanmerking voor een bijdrage van het Dinamo Fonds als tegemoetkoming in de jaarlijkse keuringskosten voor de Skal-certificering. Het behouden van het Skal-certificaat sluit ook aan bij het streven van molenaars die bij het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde (AKG) zijn aangesloten en mede als doel hebben om gezonde voeding te produceren. Eén van deze molenaars is Sjors Pijnappel die samen met zijn vrouw Gerdien op de molen De Vier Winden in het Geldersche Vragender al jaren biologisch graan malen. Met hun gecontroleerde inkoop van biologisch graan leveren zij een constante kwaliteit aan meelproducten voor vele bedrijven. Hun molen is hierdoor tot een grote meelfabriek uitgegroeid die aan ruim 40 niet Skal-gecertificeerde molens levert zodat zij wel biologische graan kunnen malen en/of meelproducten kunnen verkopen.

Het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde(AKG) is opgericht in 1976 en streeft ernaar het ambacht van korenmolenaar te behouden en de productie van gezonde voeding te bevorderen. Het gilde bestaat uit ongeveer veertig leden onderverdeeld in meesters, gezellen en leerlingen en organiseert onder andere opleidingen tot korenmolenaars. Een groot aantal maalt beroepsmatig graan en verkoopt dit ter plekke en aan derden.

Historische korenmolens als motor voor de korte keten economie en biodiversiteitsherstel
Biologische korenmolenaars zijn goede verbinders van biologische boeren, bakkers en bedrijven die gezamenlijk de lokale voedselkwaliteit, voedselzekerheid en de biodiversiteit willen versterken. De biologische molen De Twee Gebroeders in het Zuid-Hollandse Wijk en Aalburg van molenaars Gerard van Wijngaarden en Sven Verbeek fungeert als aanjager van het herstel van de biodiversiteit op het akkerland; de boeren krijgen een hogere prijs voor hun biologische graan wanneer zij ook bloeiende akkerranden aanleggen voor onder andere vogels en insecten.

In Friesland is vrijwillige molenaar Eelke Rijpkema van korenmolen De Weyert in Makkinga betrokken bij de stuurgroep 'Van akker naar bakker' net als teler Karl Brouwer. Hij krijgt een goede prijs voor zijn natuurinclusieve tarwe en heeft zijn akkerland met heggen en een keverbank hersteld. Dit laat zien dat een historische molen de verbinding kan zijn om een korte keten van biologische boeren, ambachtelijke bakkers en de consument te realiseren, die ook tot een soortenrijker akkerland leidt.

Werkende molens kosten minder
Stilstand is achteruitgang en dit geldt zeker voor molens. De vele stenen korenmolens zijn niet gebouwd met spouwmuren en dit betekent dat wanneer de stenen nat worden het regenwater uiteindelijk door de gehele muur naar binnen trekt. En wanneer een molen niet regelmatig wordt gebruikt, hoopt zich dus veel vocht op dat tot aantasting van de houten balken en vloeren leidt door schimmels en houtrot. Dagelijks of regelmatig gebruik van de molen kan dit tegen gaan en zo aanzienlijke herstelwerkzaamheden in de toekomst voorkomen.

Tiende biologische molen in aantocht!
Zo streeft bijvoorbeeld Het Limburgs Landschap in hun molenvisie na dat hun 10 molens actiever worden gebruikt met een grote inzet van vrijwillige molenaars of met de inzet van een beroepsmolenaar. Dit laatste is het geval met De Van Tienhovenmolen in Wolfshuis waarbij Het Limburgs Landschap met de stimuleringsbijdrage van 25.000 euro van het Dinamo Fonds kon investeren in het verbeteren van de maal -en productiefunctie van de molen om het beroepsmatig malen mogelijk te maken en het gereed te maken voor biologische certificering. Molenaar Koen van der Maat hoopt, als de toetsing door het Skal goed wordt doorlopen, de tiende biologische molen van Nederland te worden.

Aangezien er zijn maar weinig subsidies beschikbaar voor korenmolenbeheerders en molenaars om investeringen te doen om de molens eigentijds functioneel en goed productief te houden stelt het Dinamo Fonds dit najaar ruim 100.000 euro beschikbaar om de productie van natuurinclusieve en biologische korenmolens te versterken en biologische molenaars Skal-gecertificeerd te houden. Zo kan een impuls worden gegeven aan de groei van het aantal biologische korenmolens in Nederland die de voedselkwaliteit en de biodiversiteit van van biologische akkerlanden versterken.

Voor meer informatie:
Dinamo Fonds
Plantage Middenlaan 2C
1018 DD Amsterdam
020 8209092
[email protected]
www.dinamofonds.nl

Publicatiedatum: