Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bakker Bolhuis bakt geen bio-roggebrood meer vanwege hoge energieprijzen

Tholen - Bakkerij Bolhuis bakt vanwege de hoge energieprijzen geen roggebrood meer voor de groothandel. Normaliter bakte de in Jubbega gevestigde bakker jaarlijks zo'n 80.000 pakjes roggebrood voor Udea en Odin. "Per maand besparen we hiermee zo'n 200 kuub gas en 500 kWh stroom. Vermenigvuldig dit met twaalf en dan heb je het over een forse besparing op jaarbasis", aldus Berend Bolhuis.

Berend geeft aan dat dit besluit weliswaar omzet kost, maar per saldo meer winst oplevert. "Roggebrood bakken vreet namelijk energie. Alleen al om het brood te garen wordt de oven drie tot vier keer opgestookt. Het mag duidelijk zijn dat dit een te duur grapje is met de hoge energieprijzen."

Het energiecontract van Bakker Bolhuis liep eind 2022 af. Een paar maanden daarvoor was voor Berend al duidelijk dat er iets moest gaan veranderen. "Met het oude contract was ik ongeveer 1.500 euro per maand kwijt aan gas en met hetzelfde verbruik zouden we op 5.500 euro per maand komen." Besparen kon volgens hem op de roggebrood-productie: "We verbruikten 200 kuub gas voor één keer roggebrood bakken. Daarmee maakten we duizend pakjes van een pond. En dan hebben we het nog niet eens over het stroomverbruik. De pakjes roggebrood moeten na het bakken immers ook nog twee uur op 99 graden gepasteuriseerd worden in de combisteamer."

Ook de bijbehorende arbeidskosten nam hij mee in de afweging, het snijden van het roggebrood is een zeer arbeidsintensief proces en het bakken kostte hem ook te veel energie. "Je sjouwt met 60 kilo zware blikken. Roggebrood bakken is fysiek zwaar werk omdat je met heel zware blikken aan het sjouwen bent."

Vroeger juist energiezuinig
In het verleden was roggebrood juist een energiezuinig product voor de bakker. "Tot tien jaar geleden gaarden we het roggebrood op restwarmte van de broodoven. Sinds tien jaar hebben we een rotatieoven en daarvoor zijn de roggebroodblikken te zwaar. De oude oven werd dus alleen nog voor het roggebrood opgestookt."

Vorig jaar vierde Bakker Bolhuis een mooie mijlpaal. Het bedrijf bakte namelijk al 25 jaar biologisch gecertificeerd. Naast Berend en zijn vrouw Ytje-Afke zijn ook zijn zus Jantje en zwager Hendrik betrokken bij het bedrijf. "We zoeken iemand die de bakkerij over wil nemen en ons levenswerk wil voortzetten", besluit Berend.

Hendrik, Jantje, Berend en Ytje-Afke met de burgemeester (bij de viering van 25 jaar biologisch bakken). 

Voor meer informatie:
Bakker Bolhuis
J.van Damweg 25
8411 XA Jubbega
0516461312
[email protected] 
www.bakkerbolhuis.nl