Van onbegrip naar forse groei

Bakker Bolhuis bakt 25 jaar biologisch

Tholen - Een mijlpaal voor Bakker Bolhuis in Jubbega. Het bedrijf is dit jaar al 25 jaar lang biologisch gecertificeerd en dat wordt groots gevierd. De bakkerij is al bijna zestig jaar gevestigd in het Friese Jubbega en wordt inmiddels gerund door Berend Bolhuis en zijn zus Jantje. In totaal werken er acht mensen en aan klanten is er geen gebrek. Tijdens de coronacrisis verdubbelde de omzet van de bakkerij zelfs.

Toen Bakker Bolhuis 25 jaar geleden omschakelde naar biologisch werd dat niet door iedereen begrepen. "Biologisch? Kun je dat eten? Klanten, maar ook onze leveranciers snapten er niets van. Ben je niet goed wijs, vroegen ze. De eerste drie jaar maakten we geen winst en hebben we veel weg moeten gooien", blikt Berend Bolhuis terug. Desondanks heeft de familie Bolhuis nooit overwogen om terug te gaan naar de reguliere werkwijze. "We hebben wel eens gedacht; komt dit wel goed?" 

Pompen of verzuipen
Bakker Bolhuis kwam in aanraking met biologische landbouw via de Feriening Biologyske Boeren Fryslân (FBBF), een vereniging van Friese bioboeren. In 1996 kreeg de bakkerij het Skal-certificaat. In die tijd verdwenen melkboeren uit het straatbeeld en kregen veel supermarkten een instore bakkerij. "Het was pompen of verzuipen", beschrijft Berend. En dus koos hij ervoor om het bedrijf om te schakelen naar bio en zich zo te onderscheiden.

Waar het in de beginjaren soms moeilijk was om aan biologische ingrediënten te komen, is dat inmiddels wel anders. "Voorheen moesten we goed zoeken en onze oude recepten veranderen om ze passend te maken. Nu kunnen we alles krijgen wat we hebben willen. Ingrediënten zijn niet alleen makkelijker te verkrijgen maar ze zijn ook beter van kwaliteit", zegt Berend.

Hij vertelt zestien jaar in de top-5 van Nederlandse bakkers te hebben gestaan en noemt zijn werk topsport. "Ik werk niet voor een wedstrijd maar ik ben er dagelijks mee bezig om te verbeteren. Goed kan altijd beter."

Verdubbeld in coronatijd
Behalve in de winkel in Jubbega en de webshop staat de Friese bio-bakker op vier markten en levert het bedrijf brood en banket aan groothandels Udea en Odin, aan de Streekboer en Hofweb. Gedurende de coronacrisis in de afgelopen twee jaar is Bakker Bolhuis met 50 procent gegroeid. "We hebben heel wat uurtjes achter de knopen", lacht Jantje. "We kwamen ruimte tekort en liepen elkaar in de weg." En dus werd de forse groei aangegrepen om de bakkerij een opfrisbeurt te geven. Machines werden vernieuwd en ook de winkel kreeg een nieuwe inrichting. "De nieuwe koelcel is veel energiezuiniger en dat geldt ook voor de diepvries."

Inmiddels is de stormachtige groei wat afgevlakt en is de rust een beetje weergekeerd. "Veel mensen zijn teruggegaan naar de supermarkt. In de lockdown kwamen ze bij ons omdat ze de drukte in de supermarkt wilden vermijden", zegt Jantje.

Op zoek naar een opvolger
Na al die jaren van bakken en ondernemen beginnen Berend en Jantje uit te zien naar een opvolger die de zaak overneemt. "Eén van de redenen dat we zo hebben geïnvesteerd in de afgelopen jaren is dat we op zoek zijn naar een jong iemand die door wil gaan met de zaak. We zijn 60+ en zouden iemand graag nog een jaar of vier willen begeleiden voordat diegene het overneemt." 

Tips voor hun opvolger en voor andere bakkers die overwegen biologisch te gaan produceren heeft Berend wel. "Je moet zeker passie hebben voor het vak en veel geduld. Tegenwoordig gebruiken veel bakkerijen meel dat in de fabriek is gemengd. Als je met graan van het land bakt, is het elke dag anders. Je hebt feeling en vakmanschap nodig. Je moet aan het deeg kunnen voelen of het wel of niet wat wordt. Ik zou willen dat daar tegenwoordig in de opleiding meer aandacht aan besteed wordt, net als vroeger."

Feest op 7 mei
Het feit dat Bakker Bolhuis 25 jaar biologisch bakt, wordt op zaterdag 7 mei groots gevierd met een open dag en een biologische streekmarkt. Diverse bakkers geven demonstraties en er is koffie met -uiteraard- biologisch gebak.

Op de streekmarkt presenteren lokale bedrijven hun producten in een stand en daarbij geven ze graag informatie over hun productiewijze. Van een biologische groenteboer tot een molenaar, van vlees tot boerderij-ijs. Verder is er ook schapenwol en een kraam met biologische olijven. "We proberen nog een stand met boeken over gezonde voeding te krijgen, zodat mensen voorlichting kunnen krijgen over wat voeding met je doet en waarom we het van dichtbij moeten halen en niet uit het buitenland. De hele opzet van deze streekmarkt is om mensen bewust te maken van wat ze eten", besluit Jantje. 

De open dag en streekmarkt is op zaterdag 7 mei, van 9.00 tot 15.00 uur. Meer informatie is te vinden in deze flyer.

Voor meer informatie:
Bakker Bolhuis
J.van Damweg 25
8411 XA Jubbega
0516461312
info@eko-bakkerij-bolhuis.nl
www.bakkerbolhuis.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven