Biologisch geteeld graan is nog lang niet overal beschikbaar, maar er wordt hard aan gewerkt. Bio-graanteler Ivan Pollet ziet een rooskleurige toekomst: "De markt voor bio-granen en -peulvruchten is aan het groeien. De bio-bakkers en verwerkers van bio-peulvruchten zijn vragende partij, dus er is nog veel mogelijk."
Kwaliteit troef
Slechts 15% van het graan geteeld in België wordt gemalen tot bloem voor bakkers en keuken. Er is dus best nog ruimte voor meer biologisch graan. Ivan, deeltijds bio-graanteler, deeltijds bio-ingenieur en onderzoeker, toont de verschillende soorten granen: "We proberen kwaliteitsvolle bio-granen te telen. Dat zijn enerzijds de klassieke granen als tarwe, spelt en rogge, en wat haver, maar ook halfgranen als quinoa en zaden, en daarnaast sojabonen en andere peulvruchten, zoals kikkererwten of linzen. Binnen de eiwittransitie -- waarbij je minder eiwitten via vlees eet, maar meer via plantaardige producten -- worden quinoa, soja, linzen en kikkererwten steeds belangrijker. Ook de overheid steekt er onderzoeksgeld in. Dat zijn teelten die we proberen onder de knie te krijgen en te verbeteren."
Bekijk het filmpje over graanteelt met uitleg door Ivan Pollet:
Klik hier voor het volledige artikel.
Bron: Alles over Bio