Marie-José Janssen, Natural Flavour Company:

"Met biologische smaak- en kleurstoffen kunnen bakkers en patissiers hun producten echt een wauw-effect geven"

Tholen - Biologische smaakstoffen zijn in trek bij bakkers, patissiers en ijsmakers. En ook in onder private label liggen er kansen voor biologische citroen- of vanille aroma voor consumentenverpakkingen. De vraag naar pure, natuurlijke grondstoffen neemt toe, zo merkt Marie-José Janssen van Natural Flavour Company. Zij vertegenwoordigt sinds vier jaar de Duitse fabrikant Karow Aromen in de Benelux.

Smaak en kleur zijn bepalend voor koopgedrag
"De coronacrisis heeft bijgedragen aan de gestegen vraag naar pure en natuurlijke grondstoffen en de herkomst van deze grondstoffen met betrekking tot duurzaamheid", vertelt Marie-José. "Producenten vervangen bijvoorbeeld graag azo-kleurstoffen. Dat zijn kleurstoffen die een chemische stikstofverbinding bevatten. Bij het gebruik van deze kleurstoffen in voedingsmiddelen zijn producenten verplicht “Kunnen activiteit en aandacht van kinderen beïnvloeden” te vermelden op hun etiketten. Karow-aromen maakt het heel eenvoudige om over te stappen naar azo-vrije kleurstoffen, die zij zowel in poeder als in vloeibare vorm in haar assortiment opgenomen heeft."

"Smaak en kleur zijn de verleiders voor bakkerij en patisserie en zorgen voor dat geluk, dat verwenmoment." En daarvoor zijn ze volgens Marie-José bij Karow Aromen aan het juiste adres. Dit familiebedrijf ontwikkelt sinds 1948 in kleur- en smaakstoffen specifiek voor de banketbakker, patissier, chocolatier en ijsbereider. "Met de smaak- en kleurstoffen van Karow kunnen bakkers en patissiers hun producten echt een wauw-effect geven."

Natuurlijke grondstoffen
Karow Aromen haalt de grondstoffen voor hun producten bij voorkeur en indien beschikbaar regionaal en uit Europa, vanwege de betrouwbaarheid van het EU bio-label. "Maar door de gestegen vraag moet er soms uitgeweken worden naar grondstoffen van buiten Europa." Sommige grondstoffen zijn helaas niet beschikbaar in Europa. Vanille bijvoorbeeld. Die komt uit Madagaskar. "Met vanille werkt het net zoals bij druiven. De grond waarop de orchideeën groeien, is bepalend voor de smaak. Vanille wordt ook geteeld in Papoea-Nieuw-Guinea, Indonesië en Oeganda, maar uit Madagaskar komt nu eenmaal de mooiste vanillesmaak van de Bourbon vanille."

Bij de productie worden geen grondstoffen gebruikt die genetisch zijn gemodificeerd en ook de zaden van de producten mogen dat niet zijn. De grondstoffen worden niet bestraald en niet met nanotechnologie geproduceerd. "Je zou kunnen zeggen dat Karow Aromen niet de gebruikelijke standaarden hanteert maar hogere eisen stelt om zich te kunnen onderscheiden in kwaliteit. Voor de beste smaak én maximale voedselveiligheid." 

Biologisch assortiment
Sinds 2002 heeft Karow Aromen gezamenlijk met hun afnemers een biologisch assortiment ontwikkeld. Dat bevat amandelessence, citroenaroma, citroenolie en citroenschillenpasta. Eierlikeur met bloesemhoning, invertsuikersiroop, kurkuma-extract en rozemarijnextract. Sinaasappelolie en pasta van sinaasappelschillen, vanillepasta, extract van vanillestokjes en vanillearoma. De pasta's van citroen- en sinaasappelschillen worden in Duitsland in vele biologische stollen verwerkt. "Naar biologische grondstoffen is het soms nog goed zoeken. Wij verkopen deze producten het meest aan bakkers die al biologische producten maken. Of aan klanten die de kleinere verpakking van de biologische producten verkiezen boven de grotere van de niet-biologische variant."

Private label
Tevens liggen er nog heel wat mogelijkheden voor Karow- Aromen in de Benelux. "Biologische smaken zijn nog niet overal verkrijgbaar. Biologische vanillestokjes zijn bijvoorbeeld een stuk duurder dan de niet-biologische variant. Als je dan een biologisch extract kunt kopen, is dat makkelijker te doseren, langer houdbaar en ben je voordeliger uit", zo noemt Marie-José enkele voordelen voor bakkers, patissiers en ijsmakers.

Karow-Aromen levert ook onder private label. Daar liggen kansen om het biologische bakassortiment voor consumenten uit te breiden. De biologische smaken van Karow Aromen kunnen veelzijdig ingezet worden in de keuken. "De citroenpasta wordt gebruikt bij het bakken van taarten, cakes of koekjes maar past ook geweldig in een vinaigrette of bij  gebakken vis. Duitsland heeft een veel grotere biologische hoek in de winkels en is ook hierin echt een voorloper. Onder private label zijn in Duitsland biologische smaakpasta’s in tubes beschikbaar voor consumenten."

Voor meer informatie:
Marie-José Janssen
Natural Flavour Company
info@naturalflavourcompany.nl
www.natuarlflavourcompany.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven