Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Project dicht gaten in biologische katoenwaardeketen

Internationaal katoenproject bekroond met onderzoeksprijs

Het FiBL-project Green Cotton/Seeding the Green Future van het Department of International Cooperation is onderscheiden met de SFIAR Award. Tijdens de prijsuitreiking op 15 december 2021 werden Amritbir Riar, Monika Messmer en Tanay Joshi geƫerd voor hun prestaties in het project en hun inzet in de hele biologische katoenwaardeketen in India.

Het team bezoekt de proeflocatie in Odisha voor de jaarlijkse monitoring (in het midden: Monika Messmer, Amritbir Riar, Tanay Joshi). (Foto: FiBL) 

Het Swiss Forum for International Agricultural Research (SFIAR) reikt jaarlijks een prijs uit aan afgestudeerden en wetenschappers van een Zwitserse instelling die actief is op het gebied van landbouwkundig onderzoek ten behoeve van ontwikkeling. Tijdens de digitale prijsuitreiking wonnen Amritbir Riar, Monika Messmer, Tanay Joshi en hun partners in India de SFIAR-teamprijs voor hun project Green Cotton/Seeding the Green Future.

Gaten dichten in katoenketen
Het Green Cotton/Seeding the Green Future project begon in 2013 en werkt aan het dichten van gaten in de biologische katoenwaardeketen in India. Lokale handelaren bieden nauwelijks nog gmo-vrije katoenzaden aan, wat de inkomenszekerheid en de soevereiniteit van kleine boeren op het gebied van zaden in gevaar brengt. Daarom wil het project het aanbod van robuust, genetisch niet-gemodificeerd zaad uitbreiden. Acht variƫteiten worden reeds op experimentele basis geteeld. "We bouwen voort op de ervaring van de eerste fase van de invoering van participatieve katoenveredeling (Green Cotton) en starten verdere participatieve veredelingsprogramma's in India om de zaadkloof te kunnen dichten en de zaadvoorzieningsketen voor biologische katoenboeren veilig te stellen", legt Monika Messmer, initiatiefneemster van het project en deskundige op het gebied van plantenveredeling bij FiBL, uit.

Het plukken van katoenbollen (Foto: FiBL) 

Amritbir Riar van de afdeling Internationale Samenwerking van FiBL en projectleider is verheugd over het winnen van de SFIAR Team Award: "Deze prijs betekent veel voor ons. Het project ondersteunt rechtstreeks kleine boeren in India en betrekt hen sterk bij het onderzoek. De transdisciplinaire aanpak langs de hele waardeketen van biologisch katoen maakt het project niet alleen uniek, maar ook zo succesvol."

Voor meer informatie: www.fibl.org

Publicatiedatum: