Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Op weg naar een 100% circulaire slaapkamer met recycling van dons en matras

Yumeko is ervan overtuigd dat we als samenleving moeten opschuiven naar een circulaire economie, waarin materialen van hoge kwaliteit kunnen worden hergebruikt voor een beter doel dan eindigen op een stortplaats of een verbrandingsoven. Zij geloven dat dit een grote bijdrage levert aan de verduurzaming van de samenleving.

’Sinds 2018 bouwt het bedrijf aan een circulaire collectie onder de naam ‘Renew’ en is er voldoende dons ingezameld om meer dan 700 gerecyclede kussens te maken. Het doel is om uiteindelijk een 100% circulaire slaapkamer te creëren. Daarnaast wil Yumeko haar klanten graag helpen met het recyclen van producten en materialen die hergebruikt kunnen worden. Op deze manier worden de eerste stappen richting een circulaire economie gezet.

Dons recycle service
Fijn, al die textielbakken die Nederland telt, want zo krijgt kleding vaak nog een tweede leven en kunnen vodden verwerkt worden tot nieuwe producten. Zo weet u dat uw oude textiel goed terechtkomt en eindigt het niet in de vuilverbranding. Maar afgedankte dekbedden en kussens hadden nog geen duurzame bestemming, terwijl ook die prima herbruikbaar materiaal bevatten. "Bij Yumeko vonden we dat zonde, dus besloten we een recycleservice in het leven te roepen; klanten die bij ons een aankoop doen, kunnen gebruikte donzen kussens en dekbedden kosteloos verzenden. Yumeko maakt er dan weer nieuwe, schone producten van", vertelt Irene Jonkman, impact manager bij Yumeko.

Samen met haar leverancier zorgt Yumeko ervoor dat het dons gekeurd, geselecteerd en gewassen wordt. Er kunnen dan kussens en dekbedden van worden gemaakt die net zo mooi zijn en exact zo zacht en warm slapen als producten met nieuw dons – dit betreft 85% van het dons. Het dons dat niet geschikt is voor hergebruik wordt gebruikt als natuurlijke meststof (15%); dons en veren zijn immers een natuurproduct en bevatten voedingsstoffen voor planten. Tot slot wordt ook de katoenen hoes (ofwel tijk) gerecycled, deze gaat naar een textielverwerker, die daar weer mee aan de slag kan.

Lees hier meer over de recycling van dons. 

Recycling van matrassen
Met lede ogen ziet Yumeko aan dat veel oude matrassen in de vuilverbranding eindigen. Daarom introduceerde Yumeko een gratis ophaal en -recycle service; bij bezorging van een nieuwe Yumeko-matras, kan het oude matras worden ingeleverd. Het oude matras wordt gratis opgehaald en gerecycled. Via een samenwerkingspartner in Lelystad kan 100% van het matras worden hergebruikt. De verschillende materialen worden van elkaar gescheiden. Zo worden de schuimachtige materialen – zoals latex en polyether – opnieuw gebruikt als opvulmateriaal of isolatiemateriaal. Ongeveer 41% van de klanten die een nieuw matras heeft aangeschaft, heeft gebruik gemaakt van deze service.

Lees hier meer over de matras-recycleservice.

Publicatiedatum: