Jaarverslag ABZ Diervoeding:

Afzet biologische voeders steeg in 2020 met ruim 4 procent

De biologische markt is behoorlijk hersteld van de dip van het jaar ervoor. Het lijkt erop dat vraag en aanbod beter met elkaar in balans zijn. Dat concludeert ABZ Diervoeding in het jaarverslag van 2020.

De afzet van biologische voeders is van 7.673 ton in 2019 gestegen naar 8.000 in 2020. Daarmee steeg de afzet in biologische voeders met ruim 4 procent. "We zagen een mooie groei in zowel biologische varkens- als melkveevoeders. De productie van onze biologische voeders wordt naar volle tevredenheid uitbesteed aan Naturmühle Vechteland GmbH in Hoogstede (Dld)."

Foto: ABZ Diervoeding

De coöperatie spreekt van een uitzonderlijk jaar. "Tijdens de coronacrisis hebben we met alle collega’s duidelijk onze meerwaarde voor onze klanten kunnen laten zien en zijn we harder gegroeid dan de markt", vertelt Marcel Roordink, algemeen directeur van ABZ. ABZ Diervoeding het jaar 2020 afgesloten met een sterk financieel resultaat na belastingen van bijna 4,2 miljoen euro. Het hoogste resultaat sinds de oprichting van het bedrijf in 2013. De coöperatie streeft geen hoge winsten na. Om die reden wordt de helft van het resultaat door middel van een nabetaling uitgekeerd aan de leden. 

Sterk financieel resultaat
2020 bestond voor de coöperatie boekhoudkundig uit 53 weken. De extra week zorgt voor ongeveer 2 procent meer omzet en afzet. Het gehele jaar was er sprake van een stijgende grondstofprijs. Een gunstige inkooppositie heeft ervoor gezorgd dat het jaar financieel uitstekend is afgesloten. Tevens is in het resultaat opgenomen de boekwinst op de verkoop van een voormalige locatie in Moergestel.
In 2020 werd 612.000 ton mengvoeders verkocht en totaal 715.000 ton diervoeders. Gecorrigeerd naar 52 weken wist de coöperatie haar afzetvolume daarmee op ongeveer hetzelfde niveau te houden als in 2019. Een uitstekende prestatie in een krimpende markt. De verschillen tussen de sectoren waren groot. De krimp in afzet varkensvoeders ten gevolge van de stoppers- en saneringsregelingen werd voldoende gecompenseerd door meer afzet van herkauwers- en pluimveevoeders. Tevens liet de afzet van enkelvoudige grondstoffen, ruwvoeders en meststoffen een mooie plus zien.

Voor meer informatie: info@abzdiervoeding.nl en www.abzdiervoeding.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven