Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
John van Lieshout levert Nederlandse biologische biggen aan Tonnies Livestock

"Ik ben waarschijnlijk de enige directeur die zijn varkens zelf komt op halen"

Tholen - Op de Duitse markt is er een grote vraag naar biologische biggen. Hoewel er vleesvarkensstallen worden gebouwd, is er nog te weinig aanbod van biggen. Dat vertelt John van Lieshout. Sinds december levert hij Nederlandse vleesvarkens op contractbasis aan Tonnies Livestock in Duitsland. Dat de marktprijzen in Duitsland een stuk hoger liggen dan hier in Nederland en dat de vraag blijft stijgen, biedt volgens John volop mogelijkheden voor Nederlandse biologische vleesvarkens- en zeugenhouders. Want ook voor biologische biggen kan er een gegarandeerde afzet voor lange termijn gegeven worden met een goede prijs.

De eigenaar van Boerderij Slagerij van Lieshout handelt al een jaar of acht in biologische biggen en koppelt boeren aan slachthuizen. Hij levert al langere tijd aan Duitsland en sinds vorig jaar december werkt hij samen met het Duitse vleesconcern Tonnies Livestock. "Ik lever inmiddels iedere twee weken zo'n 200 varkens en 15 tot 30 zeugen aan hen, maar ik krijg steeds meer aanvragen. Ik heb nog ruimte voor nog zo'n 200." Zijn Belgische klanten houdt hij tot nu toe voor Belgische slachthuizen. "Ik probeer altijd een op een maatwerk te leveren." 

Langlopende contracten
John begrijpt dat de meeste varkenshouders het liefst op contractbasis leveren. "Nu is mijn contract met Tonnies nog open, over een paar maanden bepalen we een vast aantal dat ik aan hen zal leveren. De boeren krijgen een contract voor vijf jaar. Na vierenhalf jaar zullen we bij elkaar gaan zitten om te kijken of we dat contract aanpassen en verlengen. In het contract is ook iets opgenomen over wat er gebeurt als de grenzen dichtgaan. Ik merk dat boeren daardoor nog weleens terughoudend kunnen zijn om aan Duitsland of België te willen leveren. Ze zijn tenslotte erg gebaat bij zekerheid. Daarom hebben we in het contract opgenomen dat Tonnies in dat geval ervoor moet zorgen dat de varkens in Nederland geslacht kunnen worden."  Dat werd al enigszins duidelijk toen vorig jaar diverse Duitse slachthuizen vanwege coronabesmettingen dicht moesten. Er moest snel in Nederland een plek gevonden worden om te slachten." Tonnies heeft voor de biologische varkens de slachtlijn iets anders ingericht. Daar zijn andere haken voor nodig, die dus hier in Nederland ook nodig waren en op de Nederlandse slachtlijn moesten passen. Zeker in de kerstperiode was dat een behoorlijke logistieke uitdaging. "Maar", nuanceert hij, "in zulke tijden weet je wel wat je aan elkaar hebt. Tonnies pakte goed door, waardoor het goed werd geregeld."

Tonnies Livestock in Rheda-Wiedenbrück 

Stabiele, hogere prijs
Naast de zekerheid van een contract is ook de prijs een belangrijke reden dat Nederlandse varkenshouders via John aan Tonnies Livestock willen leveren. "Het prijsverschil is ontzettend groot. Nu is de prijs in Duitsland altijd wel hoger geweest. Niet voor niets heb ik al jaren de meeste afzet in Duitsland. In Nederland is wel een beetje vraag naar biologisch vlees, maar wel het liefst tegen een zo laag mogelijke prijs. In Duitsland is het de kwaliteit die telt." Echter is John zich er wel van bewust dat boeren over de streep trekken niet alleen een kwestie van geld is. "Het is ook een kwestie van vertrouwen. Zeker biologische boeren zijn over het algemeen erg trouw aan hun afspraken. Zo probeer ik ook te zijn. Ik heb altijd hard moeten werken om aan mijn varkens te komen. Als ik niet goed ben voor de boeren, heb ik geen varkens." Daarom haalt John de varkens graag zelf op. "Ik ben waarschijnlijk de enige directeur die zijn varkens zelf komt op halen", lacht hij. "Een goede band is heel belangrijk. Als ik bijvoorbeeld hoor dat een boer problemen heeft met de dracht, kan ik er rekening mee houden dat er over een half jaar misschien minder varkens zijn. Dan kan ik proberen om ergens anders varkens bij te kopen."

John legt uit dat hij altijd voor ogen heeft gehad om meer grip op de markt te hebben. "Momenteel zijn er maar een paar partijen op de markt die de prijs bepalen. Ik heb de laatste vijf jaar nooit de prijs die ik voor de varkens betaal, laten zakken, terwijl anderen dat wel deden. Voor mij is het belangrijkste dat ik mijn afzet vast kan houden. Prijsschommelingen zijn helemaal niet nodig. Voor de varkens die ik aan Tonnies lever, betaal ik €3,50 exclusief btw per kilo als ik alle varkens, geclassificeerd tussen de 85 en 110 kilo mag laden. Het enige wat ik nu wel in de gaten houd is het Duitse marktbureau AMI. Die is in de praktijk bijna altijd stabiel, maar als de prijs in Duitsland omhoog gaat, kan ik hier ook omhoog."

Lange dagen
Elke twee weken rijdt John met zijn vrachtwagen door Nederland om de biologische varkens op te halen. Het zijn lange dagen, omdat alles op dezelfde dag moet gebeuren. "Ik begin om 2.00 uur en rijd naar het noorden. Dan ben ik om 6.00 uur bij de eerste boer en trek ik langzaam naar het zuiden om aan het einde van de rit alle varkens in Eersel te verzamelen. Ondertussen rijdt er ook een andere chauffeur die varkens ophaalt bij de boeren. Om 16.00 uur hebben we alles in Eersel zodat om 16.30 de veearts de NVWA-keuring kan komen doen. Daarna wordt alles weer opgeladen en naar Tonnies in Rheda-Wiedenbrück gebracht. Als je de volgende dag wakker wordt, is het net alsof je carnaval hebt gevierd", grapt John. 

De overige dagen is de handelaar ook druk met het bedrijf. De organisatie van barbecues en catering met de boerderijslagerij waar hij ooit met zijn broer mee begon, liggen momenteel stil. John focust zich nu volledig op de handel en is daarom ook met de Boogie Sauzen gestopt. "Dat hebben we vier jaar gedaan. Het was erg leuk, bijna alle biologische slagers hebben onze sauzen gehad. Maar alles bij elkaar praat je over zo'n klein volume, daar kun je eigenlijk niet voor draaien. Zeker niet nu ik zo druk met de varkens. Ik hoop straks door te kunnen groeien en dan elke week te kunnen leveren in plaats van eens in de veertien dagen."

Voor meer informatie:

John van Lieshout
Boerderij Slagerij van Lieshout
+31(0)651190759
0497-641277
jvliesh@hotmail.com  
www.boerderijslagerij.nl