Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Walnotenlikeur brengt agroforestry tot leven

Tholen - Er zijn nog maar enkele flesjes Walnocello over. Dat de biologische walnotenlikeur van Stichting Weerwoud populair is, valt niet te betwisten. Nadat Franc Weerwind, burgemeester van Almere, de eerste fles in ontvangst nam, ging het hard met de verkoop. De stichting is er blij mee, temeer omdat zij via de walnotenlikeur het verhaal kan vertellen van het herstel van ecosystemen en wat de landbouw in dat herstel kan bijdragen.

De eerste Walnocello werd overhandigd aan burgemeester van Almere Franc Weerwind (r).

Walnocello wordt gemaakt van de walnoten uit het agroforestry project op het eiland Utopia in Almere. Daar werkt Stichting Weerwoud met diverse partners zoals ERF BV en WUR aan de Floriade Agroforestry Experience. Het planten van verschillende bomen is een van de activiteiten om de ecosystemen in het gebied te herstellen. 

Biologisch
Het is Lotte Sluiter die met het idee kwam om van de walnoten een likeur te maken, vertelt oprichter Xavier San Giorgi. "Zij was hobbymatig al bezig met het maken van likeur. We zijn gaan samenwerken met de biologisch gecertificeerde distilleerderij BioSpirits waardoor we de likeur van een biocertificaat konden voorzien."

Op de achterkant van de fles staat wat info over het agroforestry project.

Oogsten
Op het perceel worden verschillende cultivars getest. De Walnocello werd gemaakt van laatbloeiende walnootbomen, die hebben minder last van nachtvorst. In mei werden de onrijpe walnoten met een club vrijwilligers geoogst. De walnoten werden vervolgens naar BioSpirits gebracht om daar enkele maanden te macereren, alvorens er likeur van te maken. Het resultaat is een rijke, licht zoete walnotenlikeur
met tonen van kaneel, citroen en kruidnagel.

Nog meer likeuren
Hoewel de projecten op Utopia niet commercieel maar vooral voor onderzoek bedoeld zijn, is Stichting Weerwoud van plan om nog meer likeuren te maken. Xavier: "Op ons perceel staan amandelbomen en hazelaars, daarmee gaan we ook likeur maken. We willen er een traditie van maken. De eerste fles is voor de burgemeester, nummer twee tot en met tien bewaren we om samen met de tweede en derde lichting likeuren te veilen."

Van de beperkte oplage van 200 flessen walnocello zijn er nog enkele over. Bestellen kan via www.weerwoud.nl/k/walnocello

Voor meer informatie: www.weerwoud.nl