Vanaf vandaag ligt de Novatura pinot noir bij Marqt in de schappen: de eerste Europese wijn met 100% natuurlijke sulfietvervanger. De ontwikkeling van een plantaardig alternatief voor sulfiet in wijn is baanbrekend in de Europese wijnwereld. Sulfiet wordt onder andere gebruikt voor een langere houdbaarheid van de wijn en om foutjes en onzuiverheden te maskeren.
Sulfiet is een allergeen; van te veel sulfiet kun je hoofdpijn krijgen. Rob ten Herkel en Ton Kléberg, vrienden en wijnliefhebbers, werkten 4 jaar aan een plantaardig alternatief. Samen met universiteiten en wetenschappers ontwikkelden ze 'Estaan': een extract uit planten, perfect voor toepassing in wijn.
Nederlandse wijngaard
Biologische wijngaard de Colonjes uit Groesbeek heeft als eerste én enige een vergunning gekregen van de Nederlandse overheid om dit plantaardige alternatief voor sulfiet te gebruiken. De wijnmakers maakten er de Novatura mee, een pittige pinot noir. Er zijn slechts 4000 flessen Novatura gebotteld. Deze zijn vanaf 17 september exclusief bij Marqt verkrijgbaar.
Colonjes Novatura
De pinot noir uit 2019 heeft wat extra pit dankzij het warme seizoen vorig jaar. Tonen van rijpe wilde kersen en bramen met een vleug hout en vanille. Drink 'm lekker koel.