Samenwerking met bio-boer voor eerste vergeten-granenbier

Gulpener start productie in nieuw duurzaam brouwhuis

Gulpener is trots om te kunnen vertellen dat het vanaf deze week bier produceert in haar nieuwe duurzame brouwhuis. De nieuwe brouwerij in het Limburgse Gulpen gebruikt 75% minder energie en kan volledig werken op lokale ingrediënten. Gulpener is met de realisatie een grote stap dichterbij haar duurzame missie om in 2030 volledig fossielvrij bier te kunnen brouwen.  

Directeur Jan-Paul Rutten en brouwmeester Steven van den Berg.

Vlaams/Limburgse hi-tech
Het brouwhuis is het resultaat van een intensieve samenwerking van de technici en brouwmeesters van Gulpener en de ingenieurs van brouwhuisfabrikant Meura uit België. Traditioneel bierbrouwen vraagt veel energie, en dus was er fundamentele innovatie nodig om de duurzaamheidsdoelstellingen te halen. Het nieuwe brouwhuis zet het halve brouwproces op zijn kop en bevat drie nieuwe brouw innovaties. Klik hier voor meer over maïschfilters, ecostrippers en energiebesparing. Of luister naar de Gulpener podcast op Spotify.

Warmtepomp
Nu het brouwhuis klaar is, is het voor Gulpener tijd voor de volgende stap. Dankzij een subsidie van Rijksdienst Ondernemend Nederland start Gulpener binnenkort met de installatie van een zeer innovatieve warmtepomp, die het brouwhuis volledig fossielvrij zal maken. Wat resteert is dan nog energie die nodig is voor gebouwverwarming en reinigingswater. De plannen om die volledig hernieuwbaar te maken liggen al op de plank. 

Nieuw bier
Ook op brouwniveau is het tijd voor nieuwe avonturen. De nieuwe maischfilter in het brouwhuis is namelijk in staat om oude oergranen te verwerken. Daarmee komt een lang gekoesterde wens van Gulpener in vervulling om bier met oude en bijna vergeten Limburgse granen te brouwen. Bevriende boeren zijn vorig jaar al begonnen met het telen van oertarwe (emmer) en rogge. Inheemse granen zijn goed voor de biodiversiteit en vaak eenvoudiger biologisch te verbouwen. Gulpener brouwt binnenkort al het eerste vergeten-granenbier. Sterk Rogge Bier verschijnt in september en is een boeren collab samen met bio-boer Felix Huntjens. De brouwmeesters kunnen niet wachten.

Voor meer informatie:

Pow Comms
Niels Paauw
niels@ka-pow.nl  
06 28838886

Gulpener Bier
Maartje Rutten
maartje.rutten@gulpener.nl  
06 12826859

www.gulpener.nl 


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.