Tholen – Voor een alternatief kiezen, wordt soms extra beloond. Rijst vormt de basis van het lactosevrije bio-ijs van Bonvita. Hierdoor is het ijs niet alleen geschikt voor lactose-intolerante consumenten, het gebruik van rijst levert ook in de productie de nodige voordelen op. Erik van Luyn: “We noemen rijst hier wel eens een alternatief dat beter blijkt te zijn dan het origineel. Na het bevriezen van de rijst ontstaan natuurlijk ijskristallen. En die blijken veel fijner van structuur te zijn dan van ijs op basis van melk of fruit. Rijstijs is heel smeuïg en zacht, wat een direct gevolg is van de fijne ijskristallen. Aan veel alternatieven kleeft vaak een nadeel, ofwel qua smaak ofwel qua structuur, maar in dit geval is dit dus juist een voordeel. Daardoor verkoopt dit ijs zo goed."

Ook qua smaak levert het gebruik van rijst als basis volgens Erik de nodige voordelen op. "Veel andere ijsproducten hebben kokos of soja als basis. Soja heeft als nadeel dat het een bijsmaak heeft. Kokos heeft geen bijsmaak, maar smaakt natuurlijk naar kokos. Rijst is veel meer naturel van smaak, dat proef je eigenlijk niet."

Eerder dit jaar voerde Bonvita noodgedwongen een recall uit voor het ijs. "Een keuringsdienst in Spanje had sporen van melkeiwit gevonden in ons ijs. Dit hebben we nu opgelost door een disclaimer op onze verpakking te zetten. Daarin vermelden we dat het kan dat dit product sporen van melk kan bevatten." Erik noemt het allemaal heel oneerlijk. "Voor gluten is de tolerantie 20 ppm, ofwel parts per million. Als het gehalte daar onder zit, mag je een product glutenvrij noemen. Dit is een veilig niveau. Maar omdat deze wetgeving voor andere allergenen niet bestaat, tikken ze je op de vingers zodra een bepaalde stof aangetroffen wordt. In ons ijs hebben ze 3 ppm melkeiwit aangetroffen. Dat valt te meten, maar in een lichaam doet dat niks. Daarom kregen wij een waarschuwing."

Het Bonvita-ijs is zowel in bekers als op een stokje verkrijgbaar. "Wanneer de ijsjes omhuld zijn door chocolade gaat het ofwel om onze rijstchocolade of om pure chocolade. Mijn eigen favoriet is de nieuwe dark cacao nibs-variant. Die is zo lekker. Het gaat hierbij om heel donkere chocolade waarin cacao nibs verwerkt zijn. En daarin zit ons ijs dat we op basis van rijst hebben gemaakt. Een echte aanrader, als je het mij vraagt."

Voor meer informatie:

Erik van Luyn
Bonvita
Newtonstraat 7
4004 KD Tiel
0344 639300
e.vanluyn@bonvita.com  
www.bonvita.com