Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rainer Carstens, Westhof Bio-Gemüse:

"We zijn er trots op dat we uitsluitend biologische producten verwerken"

Toen Rainer Carstens eind jaren '70 het bedrijf van zijn ouders in Friedrichsgabekoog overnam, werd hier nog conventioneel geteeld. Om met het bedrijf succesvol op biologische teelt over te stappen, ontbrak het aan de noodzakelijke verkoopstructuur. Daarom nam hij in 1991 actief deel aan de oprichting van de verkooporganisatie VGS Bioland SH. Met een goede verkoopstructuur en een succesvolle overstap naar biologische teelt door veel bedrijven in de omgeving zocht Rainer vervolgens naar verdere mogelijkheden om de toegevoegde waarde van de lokale bio-producten te vergroten.

In 1998 richtte Rainer daarop de firma BIO-FROST op voor de verwerking van bio-groenten uit Schleswig-Holstein. BIO-FROST Westhof is sinds haar oprichting de enige diepvriesfabriek in Duitsland die uitsluitend groenten van gecertificeerde biologische bedrijven verwerkt. "We zijn er trots op dat we uitsluitend biologische producten verwerken. Veel andere bedrijven verwerken bijvoorbeeld op één dag in de week bio-producten en de rest van de week conventionele producten."

Impressies van Westhof

Destijds viel de beslissing bij de bouw van de diepvriesinstallatie op een systeem dat 2 ton per uur kan verwerken – namelijk precies zoveel als de lokale telers konden leveren. "Aangezien we naar verhouding met een kleine productiehoeveelheid zijn begonnen, hadden we de mogelijkheid om steeds verder te leren en onze procedures te optimaliseren. „Binnenkort zal de capaciteit worden uitgebreid naar 10 ton per uur, aangezien de vraag naar bio-convenience stijgt en daarmee ook de teelthoeveelheid van de lokale telers.“

Erwten

De diepvriesgroenten van BIO-FROST zijn een voorproduct voor de verwerkende industrie en worden voor circa 65% voor babyvoeding gebruikt. De rest wordt door bedrijven gekocht die het voor de productie van kant-en-klaargerechten gebruiken. "Naar mijn mening is invriezen de beste mogelijkheid om verse levensmiddelen houdbaar te maken. De kwaliteit blijft gewoon beter behouden dan bij bijvoorbeeld conserven", verklaart de directeur. "Door de uiterst korte transportafstanden worden de groenten in bijzonder goede toestand ingevroren en blijft de kwaliteit behouden."

Berit Carstens-Lask bij BioFrost

De vraag naar biologische diepvriesproducten is in de afgelopen twintig jaar heel sterk gegroeid. Daarom werkt men tegenwoordig aan de expansie. "Terwijl de groei van conventionele groenten momenteel stagneert, is er een grote vraag naar diepvriesproducten - en ook conventionele retailers tonen interesse in de producten van BIO-FROST Westhof", vertelt Rainer.

Ook aan de verwerkende industrie gaat de trend van lokale producten niet voorbij. "Bij verse groenten gaat de trend al sinds vijf jaar duidelijk in de richting van lokale producten. Daarbij zijn wij in Schleswig-Holstein echter niet ideaal gelegen – met 2 miljoen inwoners en nog eens twee miljoen in Hamburg, zijn hier gewoon niet voldoende afnemers voor onze producten. Des te meer omdat we niet de enige bio-verwerker in de regio zijn." Bij diepvriesgroenten is de straal iets groter“, aldus Rainer: "Alle retailers die ik ken, willen groenten uit de regio. Bij diepvriesproducten breidt men dit dan nog uit naar groenten uit heel Duitsland. Het doel is uiteindelijk om het assortiment helemaal uit Duitse producten te laten bestaan."

Familie Carstens

Rainer wil een goed voorbeeld zijn voor andere bedrijven aangezien veel verwerkers van mening zijn dat overstappen op enkel biologische verwerking te ingewikkeld is. "Natuurlijk is het veel werk en niet altijd makkelijk – maar als het de telers lukt, moet het de verwerkers ook lukken."

Voor verdere informatie:
Rainer Carstens
Westhof Bio-Gemüse GmbH & Co. KG
Zum Westhof 6
D-25764 Friedrichsgabekoog
T + 49 4839-95303-25
r.carstens@westhof-bio.de
www.westhof-bio.de

Publicatiedatum: