Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- "Als we stoppen met gifgebruik en kunstmest, dan zal er veel goeds gebeuren voor de boeren"
- "Basilicumolie, waar het allemaal mee begon, is nog altijd ons meest populaire product"
- QR-code neemt consument bij de hand in de wereld van specerijen
- PAN Nederland constateert meer bestrijdingsmiddelen in tuinplanten
- Maria Geuze nieuwe directeur Slow Food Youth Network Nederland
Top 5 - afgelopen week
- Patty Brard weggestuurd van bio-boerderij op Ibiza
- Tweede Kamer: "Ondersteun biologische koplopers in stikstofaanpak"
- Fotoreportage: Jubileumjaar De Groene Passage feestelijk afgetrapt met Zomermarkt
- Anders Invest Food & Agri fonds participeert in Horizon Natuurvoeding
- De Speld steekt de draak met biologisch
Top 5 - afgelopen maand
- In memoriam: Frans baron van Verschuer
- "We zeiden tegen elkaar: als we dit doen, dan gaan we voor 100% biologisch"
- John Arink gaat discussie aan met Henk Bleker bij Humberto op RTL4
- Patty Brard weggestuurd van bio-boerderij op Ibiza
- Ronald van Marlen spreekt Rabobank-aandeelhouders aan op verantwoordelijkheid voor 'landbouwpuinhoop'
Wetenschappers voorspellen waarde van kwaliteitskoffie
“Biologische partijen koffie eenvoudig en snel op waarde schatten”
Tholen – Onderzoekers van de Universiteit Gent hebben een methode ontwikkeld waarmee de kwaliteit van (Ethiopische) koffie kan worden voorspeld zonder dat deze eerst geproefd hoeft te worden. Tot op heden worden zowel de smaak als de fysische eigenschappen van koffie door een panel getest. Afhankelijk van de testscore wordt dan bekeken of de koffie in aanmerking komt voor een specialty label. De toegekende score is van groot belang voor de prijszetting. Het project ('Supporting the development of commercial agriculture programs at four Ethiopian universities') werd geleid door Q-Point.
"De huidige procedure om te bepalen of een koffie al dan niet als specialty coffee kan gelden, kost veel tijd en is subjectief", betoogt professor Pascal Boeckx van Universiteit Gent. "Middels spectrometrie wordt bepaald of koffie al dan niet binnen het exclusieve kwaliteitsniveau valt." Daarmee kunnen koffieboeren hun bonen op kwaliteit laten analyseren, zodat ze hun bonen beter op waarde weten te schatten. Zo wordt voorkomen dat opkopers de kwaliteit van de koffiebessen bepalen en boeren zich afhankelijk moeten opstellen. Soms ten onrechte, als de kwaliteit van de koffie hoger blijkt te zijn dan waarop is ingeschaald.
Dat komt ook biologische boeren ten goede, betoogt Carel Jaspers, directeur van Q-Point: "Het is geen test om te kijken of de koffieboon biologisch of niet-biologisch is. De parameters zijn niet residugebonden, maar je kunt wel de kwaliteit van biologische partijen eenvoudig en snel vaststellen."
Door middel van infraroodlicht worden groene koffiebonen vermalen en op hun chemische samenstelling geanalyseerd. Die samenstelling bepaalt het aroma en de specifieke smaak van de koffie. Uit die analyse volgt een bepaald spectrum. Dat biedt een indirecte indicatie van de biochemische samenstelling van de koffie. De spectra kunnen na enige training de kwaliteit van nieuwe koffiestalen voorspellen.
"Als je in staat bent om via lab-samples de kwaliteit van koffie te bepalen, dan is dat voor de sector een absolute verbetering. Zo kan het product sneller door naar de volgende schakel. Maar de grootste winst zit hem in de betrouwbaarheid van de gegevens. Als een handvol panelleden zich buigt over het kwaliteitsvraagstuk, dan kun je niet spreken over een kwantitatief oordeel. Hoe representatief zijn zulke uitspraken dan?", besluit Carel.
De methode is uitvoerig getest in Jimma, een regio in Zuidwest-Ethiopië. Onderzoek moet nog uitwijzen of deze methode ook geschikt is voor andere koffieregio's.
Kassaye Tolessa Sherge van Jimma University promoveerde succesvol op deze studie.
Voor meer informatie: www.q-point-bv.nl
"De huidige procedure om te bepalen of een koffie al dan niet als specialty coffee kan gelden, kost veel tijd en is subjectief", betoogt professor Pascal Boeckx van Universiteit Gent. "Middels spectrometrie wordt bepaald of koffie al dan niet binnen het exclusieve kwaliteitsniveau valt." Daarmee kunnen koffieboeren hun bonen op kwaliteit laten analyseren, zodat ze hun bonen beter op waarde weten te schatten. Zo wordt voorkomen dat opkopers de kwaliteit van de koffiebessen bepalen en boeren zich afhankelijk moeten opstellen. Soms ten onrechte, als de kwaliteit van de koffie hoger blijkt te zijn dan waarop is ingeschaald.
Dat komt ook biologische boeren ten goede, betoogt Carel Jaspers, directeur van Q-Point: "Het is geen test om te kijken of de koffieboon biologisch of niet-biologisch is. De parameters zijn niet residugebonden, maar je kunt wel de kwaliteit van biologische partijen eenvoudig en snel vaststellen."
Door middel van infraroodlicht worden groene koffiebonen vermalen en op hun chemische samenstelling geanalyseerd. Die samenstelling bepaalt het aroma en de specifieke smaak van de koffie. Uit die analyse volgt een bepaald spectrum. Dat biedt een indirecte indicatie van de biochemische samenstelling van de koffie. De spectra kunnen na enige training de kwaliteit van nieuwe koffiestalen voorspellen.
"Als je in staat bent om via lab-samples de kwaliteit van koffie te bepalen, dan is dat voor de sector een absolute verbetering. Zo kan het product sneller door naar de volgende schakel. Maar de grootste winst zit hem in de betrouwbaarheid van de gegevens. Als een handvol panelleden zich buigt over het kwaliteitsvraagstuk, dan kun je niet spreken over een kwantitatief oordeel. Hoe representatief zijn zulke uitspraken dan?", besluit Carel.
De methode is uitvoerig getest in Jimma, een regio in Zuidwest-Ethiopië. Onderzoek moet nog uitwijzen of deze methode ook geschikt is voor andere koffieregio's.
Kassaye Tolessa Sherge van Jimma University promoveerde succesvol op deze studie.
Voor meer informatie: www.q-point-bv.nl
Publicatiedatum:
Auteur:
Vincent
©
BioJournaal.nl
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-06-29 THIJS-drinks maakt verborgen kosten inzichtelijk voor de consument
- 2022-06-24 The Good Wine doneert per fles 750 liter schoon drinkwater
- 2022-06-21 Zeilschip met biologisch fair trade koffie uit Colombia vaart haven Amsterdam binnen
- 2022-06-14 Ecotone opent nieuwste productlijn van plantaardige dranken
- 2022-06-13 Jumbo filiaalhouders Deurne en Breda ontvangen Neleman wijnreischeque
- 2022-06-10 (Ver)nieuw(d): Piramide Losse thee en kruideninfusies in 6 smaakvarianten
- 2022-06-07 Honest Tea-oprichter besluit opnieuw bio-ijsthee op de markt te brengen na besluit Coca-Cola
- 2022-06-07 Meerderheid in Nederland is vóór toevoegen plantaardig alternatief schoolmelk
- 2022-06-03 "De Patte de Loup is ons nieuwe unieke biologische appelsap"
- 2022-05-25 Coca Cola stopt productie van Honest Tea
- 2022-05-24 Pieter Pot stopt biologische wijn in herbruikbare fles
- 2022-05-20 Ecotone investeert 20 miljoen in productie van plantaardige dranken
- 2022-05-20 Goeie Mie Gin haalt investering op bij Dragons’ Den
- 2022-05-18 Flevosap introduceert biodynamische lijn OERsappen
- 2022-05-12 Gouden medaille voor Ur-Pilsener, zilver voor Oertarwe blond
- 2022-05-06 SodaStream breidt uit met biologische fruitsmaken
- 2022-05-05 "Onze kokosazijn is zeker iets bijzonders"
- 2022-05-04 Nu ook pils in blik van De Leckere
- 2022-05-02 Kombucha microdrinks hebben 90% kleinere CO2 footprint
- 2022-04-28 Nieuwe variant limonadesiroop Agropošta: Citroengras & gember