
Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- Nieuw: biologische BBQ-pakketten
- Studenten en dierenartsen verdiepen zich in biologische diervoeding
- Satellietbeelden ingezet om biologische katoenvelden op te sporen
- "Omstandigheden niet optimaal door koud voorjaar en minder natuurlijke bestuivers"
- Eerste stappen gezet naar alternatieve behandeling van wormproblematiek bij bio-leghennen
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
Wetenschappers voorspellen waarde van kwaliteitskoffie
“Biologische partijen koffie eenvoudig en snel op waarde schatten”
"De huidige procedure om te bepalen of een koffie al dan niet als specialty coffee kan gelden, kost veel tijd en is subjectief", betoogt professor Pascal Boeckx van Universiteit Gent. "Middels spectrometrie wordt bepaald of koffie al dan niet binnen het exclusieve kwaliteitsniveau valt." Daarmee kunnen koffieboeren hun bonen op kwaliteit laten analyseren, zodat ze hun bonen beter op waarde weten te schatten. Zo wordt voorkomen dat opkopers de kwaliteit van de koffiebessen bepalen en boeren zich afhankelijk moeten opstellen. Soms ten onrechte, als de kwaliteit van de koffie hoger blijkt te zijn dan waarop is ingeschaald.
Dat komt ook biologische boeren ten goede, betoogt Carel Jaspers, directeur van Q-Point: "Het is geen test om te kijken of de koffieboon biologisch of niet-biologisch is. De parameters zijn niet residugebonden, maar je kunt wel de kwaliteit van biologische partijen eenvoudig en snel vaststellen."
Door middel van infraroodlicht worden groene koffiebonen vermalen en op hun chemische samenstelling geanalyseerd. Die samenstelling bepaalt het aroma en de specifieke smaak van de koffie. Uit die analyse volgt een bepaald spectrum. Dat biedt een indirecte indicatie van de biochemische samenstelling van de koffie. De spectra kunnen na enige training de kwaliteit van nieuwe koffiestalen voorspellen.
"Als je in staat bent om via lab-samples de kwaliteit van koffie te bepalen, dan is dat voor de sector een absolute verbetering. Zo kan het product sneller door naar de volgende schakel. Maar de grootste winst zit hem in de betrouwbaarheid van de gegevens. Als een handvol panelleden zich buigt over het kwaliteitsvraagstuk, dan kun je niet spreken over een kwantitatief oordeel. Hoe representatief zijn zulke uitspraken dan?", besluit Carel.
De methode is uitvoerig getest in Jimma, een regio in Zuidwest-Ethiopië. Onderzoek moet nog uitwijzen of deze methode ook geschikt is voor andere koffieregio's.
Kassaye Tolessa Sherge van Jimma University promoveerde succesvol op deze studie.
Voor meer informatie: www.q-point-bv.nl
Publicatiedatum:
Auteur:
Vincent
©
BioJournaal.nl
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-05-30 Budels Malt 0.0% Bio uitgeroepen tot het beste Alcoholvrij bier van Nederland
- 2023-05-23 Frisdrank krijgt meer diepgang met echte ingrediënten
- 2023-05-17 Voelkel doorbreekt omzetgrens van 100 miljoen
- 2023-05-12 Limited edition Zomerdrank nu verkrijgbaar
- 2023-05-04 "Als het aan de eigenaars ligt, hebben we morgen al een volledig biologisch wijnassortiment"
- 2023-05-04 Gulpener valt 19 keer in de smaakprijzen
- 2023-04-19 Stop je wijnfles in de grond
- 2023-04-18 Belgische natuurlijke bio-frisdrank klaar voor verdere Europese uitrol
- 2023-04-06 "De hele voorraad is inmiddels verkocht"
- 2023-03-31 Nieuw sap combineert gember en kurkuma met goji
- 2023-03-27 "De 'botanicals' en beperkte zoetheid geven onze drankjes een meer volwassen beleving"
- 2023-03-24 Recordopbrengst Nederlandse wijndruiven in 2022
- 2023-03-21 Waterkefir KULT nu ook in Nederland
- 2023-03-20 Oeroude fruitsoorten verwerkt in nieuw multi-toepasbaar drankje
- 2023-03-10 Fermentatie bleek de sleutel voor pure low-alcohol wijn
- 2023-03-10 'Kauwmachine' zorgt voor meer voedingsstoffen in slow juices
- 2023-03-09 Clearspring introduceert cafeïnevrije biologische Japanse Kuwa Matcha
- 2023-03-07 Koning Charles krijgt tijdens eerste staatsbezoek rondleiding door Franse bio-wijngaard
- 2023-03-02 "Aan de basis stond de geit die de wijngaarden graag bezoekt om de druiven te proeven"
- 2023-03-02 Nieuwe ready-to-drink Sparkling Ging'r en Sparkling Soda's