Chileense bodems zijn niet erg vruchtbaar. "Gebruik van kunstmest is echter geen oplossing voor de productie van wijn. Kunstmest verstoort het natuurlijk metabolisme van de wijngaard, waardoor er veel suiker in de druif komt terwijl je lang moet wachten voor je de druif kunt plukken. Dit leidt uiteindelijk tot hele droge wijnen met een te hoog alcoholpercentage", legt wijnproducent Soto uit.
Soto heeft daarom besloten om met zijn 600 hectare aan wijngaarden de stap te maken naar biodynamische wijnteelt, iets waar hij zich al zijn hele carrière in zowel Chili en Californië mee bezig houdt. Deze biologische methodes zijn volgens hem niet enkel goed voor de gezondheid en houdbaarheid van de druiven maar heeft ook geleid tot de productie van meer consistente, verse en gebalanceerde wijnen.
Chili heeft de ideale omstandigheden voor de productie van biologische wijn. Sommige wijnproducenten zien bijkomende kosten als een obstakel. Volgens Soto heeft dit te maken met een gebrek aan lange-termijn visie. "Sommige telers die wel de overstap maken zijn alleen bezig met het creëren van een image, terwijl het voor mij ook echt om de kwaliteit gaat."
Bron: The Drink Business
Bron: The Drink Business