Stap 3: uniek stadsbroodt, geteeld en gebakken in Eindhoven

Samenwerking Stadsbakkerij Broodt met Genneper Hoeve

De twee enige volledig biologische zelfstandige producenten van Eindhoven bundelen hun krachten. Zaterdag 14 november jongstleden was de eerste testdag voor de nieuwe samenwerking tussen Stadsbakkerij Broodt en stadsboerderij Genneper Hoeve. Het brood dat voor het eerst verkocht werd op de Genneper Hoeve was in een mum van tijd uitverkocht. Een succes dus, dat 'smaakt naar meer'.

Op stadsboerderij Genneper Hoeve op Landgoed Gennep runnen Age Opdam en Mirjam Matze een gemengd biologisch landbouwbedrijf met melkkoeien en een kaasmakerij. Samen met een groot aantal enthousiaste medewerkers van onder andere zorginstelling DeSeizoenen wordt het prachtige beekdallandschap beheerd en worden overheerlijke groenten geteeld voor de eigen winkel. Op de akkerbouwpercelen worden diverse granen geteeld, waaronder spelt en rogge.

Op enkele kilometers van de boerderij, op de Smalle Haven midden in het stadscentrum van Eindhoven, bakt Stadsbakkerij Broodt biologisch broodt op kleinschalige en traditionele wijze. Klanten ervaren in de open bakkerij rechtstreeks hoe broodt met aandacht wordt gemaakt. De 'no nonsens broden' worden met de hand bereid, met biologische ingrediënten, desem (dus geen gist), meel, water en zeezout.

De samenwerking tussen de twee enige volledig biologisch-gecertificeerde producenten in Eindhoven is tot stand gekomen nadat de bakkerij kaas afnam van de boerderij en de boerderij brood afnam voor diners van Slow Food Brabant. Dido van Klinken van Stadsbakkerij Broodt zegt: "Het is een logische stap dat we meer gaan samenwerken. We hebben veel gemeenschappelijk klanten en fans en we hanteren dezelfde waarden: volledig biologisch, kleinschalig en maatschappelijk verantwoord. We zijn kleine lokale producenten en samen staan we sterker." Age vult aan: "Dat we biologische collega's zijn schept een band. De biologische sector in Eindhoven is onevenredig klein voor de grootte van de stad. De biologische bedrijven zijn nagenoeg op één hand te tellen en wat is er lekkerder dan goed brood met boerenkaas."

Stap één van de samenwerking is dat de Genneper Hoeve brood van Stadsbakkerij Broodt verkoopt in de boerderijwinkel. Er zijn ook koeken, bollen en brownies te koop. "De komende weken gaan we kijken hoeveel en welke broden nodig zijn om de winkel voldoende te bevoorraden en de klanten blij te maken." In de bakkerij zijn nu onder andere belegde boterhammen en quiche met kaas van de Genneper Hoeve te krijgen.

Stap twee is dat Stadsbakkerij Broodt meer producten van de Genneper Hoeve gaat verwerken in de broden, baksels en lunches.

Stap drie is dat de bakkerij brood gaat bakken met meel dat gemaakt is van spelt van de Genneper Hoeve. Dit wordt een uniek stadsbroodt, geteeld en gebakken in de stad. Het brood zal exclusief te koop zijn bij de bakkerij en de boerderijwinkel.

Voor meer informatie: www.broodt.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.