Molen De Vrijheid toegetreden tot Ambachtelijk Korenmolenaarsgilde
Steengemalen meel, van vaak oude graansoorten, verheugt zich op een hernieuwde belangstelling. Hetzelfde geldt voor lokaal geproduceerde producten. Dit vereist echter ouderwets vakmanschap en een maalvaardige molen die zich kan meten aan de eisen van de moderne tijd. In Nederland worden deze voorwaarden bewaakt door het Ambachtelijk Korenmolenaarsgilde (AKG). Zij keuren de molen, de kennis en vaardigheid van de molenaar en de kwaliteit van het eindproduct. Als alles voldoet aan hun landelijke standaard dan krijgt de betreffende molenaar met molen het recht om het keurmerk van het gilde te voeren.
Links: Molen De Vrijheid in Schiedam. Rechts: v.l.n.r. Bert van der Voet (secretaris van het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde); Theo de Rooij (beroepsmolenaar bij De Schiedamse Molens) Dimitri Roels (eigenaar van het Vlaamsch Broodhuys); Frans Hazenberg (initiatiefnemer Echte Bakkersgilde).
De onthulling van het schild werd verricht door de heer Van der Voet van het AKG; de heer Hazenberg die aan de basis stond van het Echte Bakkersgilde en de heer Roels, oprichter van het Vlaamsch Broodhuys en huidig klant van het maalbedrijf. "Het is toch een kroon op m'n werk dat molen De Vrijheid weer lid is van het AKG omdat deze molen een belangrijke rol heeft gespeeld bij de oprichting van het AKG midden jaren zeventig", aldus molenaar Theo de Rooij.
In Schiedam staan de grootste molens ter wereld die vroeger allemaal maalden voor de talloze jeneverbranderijen die de stad toen telde. Vanaf het eind van de 19e eeuw ging het echter bergafwaarts met de traditionele graanjenever en zo ook met de daaraan verbonden mout- of brandersmolens. Tegenwoordig zijn de molens ondergebracht bij Stichting De Schiedamse Molens die ze beheert, onderhoudt en exploiteert. De stichting is erg trots op haar molenaar. Hij heeft de afgelopen jaren in molen De Vrijheid weer een ambachtelijk maalbedrijf opgebouwd met de vakkennis van vroeger en de eisen van vandaag de dag. Zo heeft de molen al jaren een Skal-certificering en levert hij grondstoffen aan branders van traditionele moutwijnjenever maar ook aan bakkers, horeca en retail. Duurzaam ambacht en cultureel erfgoed weten elkaar zo mooi te versterken.
Voor meer informatie: www.schiedamsemolens.nl of facebook