
Abonneren
Vacatures
- Loodsmedewerk(st)ers Groente en Fruit
- Global Sourcing Manager
- Business Unit Manager Importeurs & Exporteurs
- Docent Teelt
- Buying Operations Manager (BOM Process)
- Bestuurslid
- Internationaal accountmanager Duitsland
- Manager Operations Ethiopia
- Quality controller
- Manager Packing Station
Top 5 - gisteren
- Ramon Alcedo nieuwe directeur van Fairtrasa Peru
- Normec Groen Agro Control eerste commerciële laboratorium dat PFAS analyseert onder accreditatie
- Het geheim van Gisele Bündchen? Lokaal en biologisch eten
- "Hillegom doet genoeg aan bio-bollenteelt"
- Bestuurlijke consultatie landbouwakkoord door LTO-bestuurders
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
Kriekenpluk Pajottenlander begonnen
Peter is van opleiding organist, afgestudeerd aan het Lemmensinstituut. Maar zijn grote passie vanaf zijn jeugdjaren is fruit, hoogstamboomgaarden en biologische landbouw. In 1987 bottelde hij zijn eerste flessen fruitsap, door de overvloedige oogst te verwerken tot sappen en andere fruitproducten. Nog steeds kruipt Peter met evenveel plezier in de hoogste bomen om het laatste fruit te kunnen plukken.
Rechts Peter aan de pluk.
De krieken zijn integraal bestemd voor de familiale brouwerij Cantillon in Anderlecht, een brok erfgoed daterend uit 1900. Het kriekenbier gebrouwd met de biologische Schaarbeekse krieken krijgt het exclusieve label Lou Pepe, en is vaak al verkocht voor het volledig is uitgerijpt. Lou Pepe bevat 300 gram krieken per liter, wat zorgt voor een intense fruitsmaak.
Bij Pajottenlander worden alle krieken nog zorgvuldig met de hand geplukt, zodat de slechte vruchten direct kunnen verwijderd worden. Het plukken van hoogstamfruit is niet voor iedereen weggelegd. "Ieder jaar zien we wel mensen die met veel bravoure beginnen, maar al vlug tot de vaststelling komen dat ze hoogtevrees hebben", zegt Linda Plessers. "Vandaag is het aangenaam om te plukken. Maar de vorige dagen was het geen lachertje, gloeiheet en veel wind daar boven in die bomen." Maar we hebben een goede ploeg kunnen samenstellen. De stemming zit erin.”
De oogst is gering dit jaar in tegenstelling tot vorig jaar toen er enorme overvloed was. Wie graag Schaarbeekse krieken heeft voor confituur of een fles Lou Pepe wil reserveren, haast zich dus maar beter.
Na de krieken volgen de pruimen. Dat zal ook een magere oogst zijn. Vorig jaar hingen de takken overladen vol. Dit jaar rusten de bomen om terug in hun kracht te komen. De natuur kent zijn grenzen. Voor appelen en peren verwacht Pajottenlander een normale oogst.
Bij Pajottenlander kan men iedere zaterdagvoormiddag, van 9:00 tot 12:30 uur, terecht voor sappen en vers seizoensfruit: Kerkstraat 14 in Pepingen.
Brouwerij Cantillon is iedere dag open van 10:00 tot 17:00 uur, behalve op zon-en feestdagen.
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-05-30 Budels Malt 0.0% Bio uitgeroepen tot het beste Alcoholvrij bier van Nederland
- 2023-05-23 Frisdrank krijgt meer diepgang met echte ingrediënten
- 2023-05-17 Voelkel doorbreekt omzetgrens van 100 miljoen
- 2023-05-12 Limited edition Zomerdrank nu verkrijgbaar
- 2023-05-04 "Als het aan de eigenaars ligt, hebben we morgen al een volledig biologisch wijnassortiment"
- 2023-05-04 Gulpener valt 19 keer in de smaakprijzen
- 2023-04-19 Stop je wijnfles in de grond
- 2023-04-18 Belgische natuurlijke bio-frisdrank klaar voor verdere Europese uitrol
- 2023-04-06 "De hele voorraad is inmiddels verkocht"
- 2023-03-31 Nieuw sap combineert gember en kurkuma met goji
- 2023-03-27 "De 'botanicals' en beperkte zoetheid geven onze drankjes een meer volwassen beleving"
- 2023-03-24 Recordopbrengst Nederlandse wijndruiven in 2022
- 2023-03-21 Waterkefir KULT nu ook in Nederland
- 2023-03-20 Oeroude fruitsoorten verwerkt in nieuw multi-toepasbaar drankje
- 2023-03-10 Fermentatie bleek de sleutel voor pure low-alcohol wijn
- 2023-03-10 'Kauwmachine' zorgt voor meer voedingsstoffen in slow juices
- 2023-03-09 Clearspring introduceert cafeïnevrije biologische Japanse Kuwa Matcha
- 2023-03-07 Koning Charles krijgt tijdens eerste staatsbezoek rondleiding door Franse bio-wijngaard
- 2023-03-02 "Aan de basis stond de geit die de wijngaarden graag bezoekt om de druiven te proeven"
- 2023-03-02 Nieuwe ready-to-drink Sparkling Ging'r en Sparkling Soda's