Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kriekenpluk Pajottenlander begonnen

Bij fruitteeltbedrijf Pajottenlander is de kriekenpluk begonnen. De Noordkrieken zijn al geplukt en verwerkt. De trots van het bedrijf zijn echter de Schaarbeekse krieken: de échte Schaarbeekse krieken, bovendien geteeld volgens de biologische landbouwmethode. "Wij passen geen enkele behandeling toe in onze hoogstamboomgaard", vertelt Peter Vandendaele. "We zorgen voor een evenwichtige bodem, onder andere door te bemesten met humusrijke compost en zeewierkalk."

Peter is van opleiding organist, afgestudeerd aan het Lemmensinstituut. Maar zijn grote passie vanaf zijn jeugdjaren is fruit, hoogstamboomgaarden en biologische landbouw. In 1987 bottelde hij zijn eerste flessen fruitsap, door de overvloedige oogst te verwerken tot sappen en andere fruitproducten. Nog steeds kruipt Peter met evenveel plezier in de hoogste bomen om het laatste fruit te kunnen plukken.


Rechts Peter aan de pluk.

De krieken zijn integraal bestemd voor de familiale brouwerij Cantillon in Anderlecht, een brok erfgoed daterend uit 1900. Het kriekenbier gebrouwd met de biologische Schaarbeekse krieken krijgt het exclusieve label Lou Pepe, en is vaak al verkocht voor het volledig is uitgerijpt. Lou Pepe bevat 300 gram krieken per liter, wat zorgt voor een intense fruitsmaak.

Bij Pajottenlander worden alle krieken nog zorgvuldig met de hand geplukt, zodat de slechte vruchten direct kunnen verwijderd worden. Het plukken van hoogstamfruit is niet voor iedereen weggelegd. "Ieder jaar zien we wel mensen die met veel bravoure beginnen, maar al vlug tot de vaststelling komen dat ze hoogtevrees hebben", zegt Linda Plessers. "Vandaag is het aangenaam om te plukken. Maar de vorige dagen was het geen lachertje, gloeiheet en veel wind daar boven in die bomen." Maar we hebben een goede ploeg kunnen samenstellen. De stemming zit erin.”



De oogst is gering dit jaar in tegenstelling tot vorig jaar toen er enorme overvloed was. Wie graag Schaarbeekse krieken heeft voor confituur of een fles Lou Pepe wil reserveren, haast zich dus maar beter.

Na de krieken volgen de pruimen. Dat zal ook een magere oogst zijn. Vorig jaar hingen de takken overladen vol. Dit jaar rusten de bomen om terug in hun kracht te komen. De natuur kent zijn grenzen. Voor appelen en peren verwacht Pajottenlander een normale oogst.

Bij Pajottenlander kan men iedere zaterdagvoormiddag, van 9:00 tot 12:30 uur, terecht voor sappen en vers seizoensfruit: Kerkstraat 14 in Pepingen.

Brouwerij Cantillon is iedere dag open van 10:00 tot 17:00 uur, behalve op zon-en feestdagen.
Publicatiedatum: