Nieuwe theeseizoen van start met Royal First Flush

De Royal First Flush van Simon Lévelt ligt weer in de winkels. De binnenkomst van deze bijzondere en exclusieve eerste lentepluk uit Darjeeling betekent voor Simon Lévelt, en een selecte groep theekenners, het startsein voor het nieuwe theeseizoen.

Darjeeling ligt in het noordoosten van India, aan de voet van het Himalayagebergte tussen Nepal, Sikkim en Bhutan. De streek staat bekend om de exclusieve zwarte thee met een karakteristiek fruitig en kruidig aroma. Theekenners bestempelen Darjeeling graag tot de beste thee ter wereld. Het wordt zelfs de champagne onder de thee genoemd.

Wanneer je Darjeeling thee koopt, koop je de thee van plantages in Darjeeling. Of dat zou in ieder geval zo moeten zijn. Darjeeling thee mag namelijk nergens anders ter wereld gegroeid of geproduceerd worden.Ilja de Jong van Simon Lévelt schreef de volgende blog over de start van het nieuwe theeseizoen:

Royal First Flush, de start van het nieuwe theeseizoen
Terwijl wij ons voorzichtig opwarmen aan de eerste zonnestralen, wordt er bij de Ambootia Tea Factory hard gewerkt om de allereerste lentepluk binnen te halen. Door de gunstige weersomstandigheden in Darjeeling, frisse regenbuien afgewisseld met lentezon, kon dit jaar al vroeg gestart worden met het plukken van de first flush.

Royal First Flush 2015

De allereerste lentepluk wordt in maart geplukt en speciaal voor Simon Lévelt overgevlogen. De zogenoemde Royal First Flush. De binnenkomst van deze bijzondere en exclusieve eerste lentepluk betekent voor Simon Lévelt, en een selecte groep theekenners, het startsein voor het nieuwe theeseizoen.

De belangrijkste seizoenen voor de theeliefhebber

Of je jezelf nou ziet als echte theekenner of niet, als theedrinker kan het nooit kwaad om meer te weten te komen over de verschillende seizoenen waarin de thee geplukt wordt. De jaargetijden zijn namelijk van invloed op de smaak van de thee. Elk seizoen zorgt voor een unieke thee.

First Flush

In de koude winter, treedt er een pauze op in de groei van het blad. De allereerste theebladeren die na deze pauze weer geplukt kunnen worden, noemen we de first flush. Een flush geeft aan in welk seizoen de thee geplukt is.

De first flush, of lentepluk, wordt geplukt in maart – april. De first flush van Darjeeling is één van de meest gevraagde theeën ter wereld. Omdat het de allereerste pluk na de winterpauze is, bevatten de bladeren meer smaak. De theebladeren zijn groen, nog niet vlezig en bevatten weinig sap. Deze thee is langzaam gegroeid en daardoor extreem geurig, en smaakt fris en bloemig.

Na de first flush periode kent Darjeeling een tussenperiode van twee, maximaal drie weken waarin er niet geplukt wordt. In deze 'Banjee-period' krijgt de struik de tijd om uit te rusten. Als er in deze periode wel geplukt zou worden, is het blad niet goed volgroeid en van matige kwaliteit.


Second Flush

In juni – juli wordt de second flush, zomerpluk, geplukt. De temperatuur stijgt, er valt meer neerslag en de theebladeren worden vleziger. Hierdoor worden ze bij het oxideren donkerder en ziet de thee minder groen. Het resultaat is een volle, ronde en krachtige, soms muskaatachtige smaak. Veel mensen zeggen dat niet de first flush, maar de second flush de beste smaak heeft.

Monsoon Flush

In augustus – september is de tijd van de moesson en de moonsoon flush, regenpluk. Door de overvloedige regenval wordt de productie hoog opgevoerd. De thee die in deze periode geplukt wordt, is een ronde soepele thee. Hij is minder uitgesproken, maar zeer toegankelijk en prettig te drinken.

Autumnals

De autumnals, herfstpluk, vindt plaats in oktober – november. In deze periode is het droger, maar ook kouder geworden. De theebladeren groeien weer wat langzamer en krijgen de kans om hun smaak te ontwikkelen. De milde en toegankelijke smaak van de herfstpluk ligt tussen de first flush en de second flush in. De smaak is niet heel krachtig, maar vol en rijp met wat meer kleur en geur, en heeft natuurlijk de typische muskaatachtige smaak.

Eind november daalt de temperatuur zodanig dat er in de theestruiken weer een pauze optreedt. Dit duurt weer tot het voorjaar wanneer iedereen gespannen wacht op de nieuwe first flush.

Wat Darjeeling bijzonder maakt

Darjeeling ligt in het noordoosten van India, aan de voet van het Himalayagebergte tussen Nepal, Sikkim en Bhutan. De streek staat bekend om de exclusieve zwarte thee met een karakteristiek fruitig en kruidig aroma. De echte theekenners bestempelen Darjeeling graag tot de beste thee ter wereld. Het wordt zelfs de champagne onder de thee genoemd. Maar wat maakt deze thee nou zo bijzonder?

Zoals eerder gezegd zijn jaargetijden van grote invloed op de smaak van de thee, en Darjeeling kent duidelijke seizoenverschillen. De kwaliteit van deze thee ontstaan dan ook door een combinatie van het klimaat, de grond waarop de thee groeit, de hoogte (de thee groeit op een hoogte van 750m – 2000m) en verwerking van de theebladeren.

Darjeeling kent als een van de weinige theedistricten een grote variëteit in neerslag (van 1700 tot 3800 mm) en temperatuur. De temperatuur varieert van tropische waarden in de dalen tot tegen het vriespunt op 2000 meter hoogte. De combinatie van de grote hoogte en het klimaat geeft de Darjeeling thee haar bijzonder karakter. Daarom is Darjeeling een van de meest gewaardeerde theegebieden en onderscheidt Darjeeling thee zich in smaak en kwaliteit. Maar we kunnen er wel over schrijven, maar misschien is het beter om het zelf te proeven.

Echte Darjeeling

Wanneer je Darjeeling thee koopt, koop je de thee van plantages in Darjeeling. Of dat zou in ieder geval zo moeten zijn. Darjeeling mag namelijk nergens anders ter wereld gegroeid of geproduceerd worden.

In 2011 is Darjeeling benoemd tot een zogenaamde 'Beschermde Geografische Aanduiding'. Dit betekent dat de naam 'Darjeeling' alleen gebruikt mag worden voor thee die volledig in het geografische gebied is geproduceerd. Er zijn in totaal 78 theeplantages in Darjeeling welke de officiële naam mogen gebruiken. Theeplantages moeten aan een aantal voorwaarden voldoen om hun licentie voor 'Darjeeling thee' te mogen behouden.

Ambootia Tea Factory

De Royal First Flush van Simon Lévelt komt van de theetuinen van Ambootia. Met een oppervlakte van 1000 hectare, waarvan 350 hectare thee, is het één van de grootste plantages in Darjeeling.

Ambootia levert aan gerenommeerde afnemers in Japan, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en al meer dan 25 jaar aan Simon Lévelt in Nederland. De persoonlijke samenwerking met Simon Lévelt dateert al vanaf 1994. Deze bijzondere relatie is gebaseerd op de gezamenlijke gedrevenheid om duurzaam om te gaan met de aarde en met alles wat daarop leeft.

Vorig jaar brandde de in 1920 gebouwde Ambootia Tea Factory af, na net gemoderniseerd te zijn geweest in 2012. Tijdens de brand verbrandde er ook 90.000 kilo geplukte bladeren en 9000 kilo thee. Inmiddels wordt er hard gebouwd aan een nieuwe theefabriek. Het gebouw is al gereed en op dit moment worden de nieuwe machines geïnstalleerd.

Voor meer informatie: www.simonlevelt.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.